بیماری های مفصلی

علت کبودی زانو؛ آیا کبودی‌های ناگهانی نگران کننده اند؟

علت کبودی زانو را گاهی نمی‌شود دریافت. این عارضه ممکن است دلایل متفاوتی داشته باشد. گاهی کبودی براثر ضربه هایی است که در شکل‌های گوناگون به زانو وارد می‌شود و گاهی نیز بدون دلیل در زانو یا هرجای دیگر از بدن ظاهر خواهد شد. به هر روی مهمترین دغدغه افراد درگیر با این عارضه یافتن  بهترین راهی است که بتوانند این کبودی یا به عبارت دیگر کوفتگی را از بین ببرند. در این مقاله از مجله پزشکی ژین طب به علت کبودی زانو و راه های برطرف کردن آن می پردازیم.

کبودی وانواع تغییرات در ظاهر زانو

آغاز کبودی زانو با یک تغییر ظاهری همراه است. این تغییر شکل، حاصل پاره شدن رگ‌های خونی کوچک زیر پوست است. به طوری که انتشار خون زیر بافت پوست سبب تغییر رنگ در قسمت زانو خواهد شد. در حالت کلی ما با سه نوع کبودی روبه روییم: کبودی زیر پوستی که این نوع کبودی در سطحی ترین لایه زانو یعنی پوست رخ می‌دهد و بدون اینکه پوست قسمت زانو آسیب ببیند، به کبودی متمایل می‌شود.

کبودی عضلانی نیز زمانی است که عضله‌های داخلی زانو دچار کبودی شوند که احتمالا با درد همراه است. کبودی یا کوفتگی سطح سه مربوط به آسیب دیدن استخوان است. در این حالت استخوان دچار کوفتکی  و آثار کبودی حاصل از این کوفتگی نمایان خواهد شد. مثلا اگر تاندون‌ها و رباط‌ها پاره شوند یا آسیب ببینند تورم و خونریزی مویرگ‌های بافت‌ها به ایجاد کبودی در زانو می‌انجامد. کبودی‌های زانو ممکن است رنگ‌های متفاوتی داشته باشد. سیاه، بنفش، آبی تیره یا قهوه ای.

نشانه ها و تشخیص منشا کبودی

اگر در قسمت زانو‌یتان آثاری از قرمزی زیر پوستی مشاهده کردید احتمالا با نوعی از کبودی زانو مواجهید و می‌خواهید علت کبودی زانو را بفهمید. احتمالا این حالت با درد و حساسیت در ناحیه کبود شده همراه است. از دیگر نشانه‌ها می توان به وجود هماتوم یا توده خون جمع شده زیر پوست اشاره کرد.شاید هم در این میان دچار ضعف شوید و سفتی عضلات زانو آزارتان بدهد. برای اینکه تشخیص دهیم کبودی مربوط به کدام بخش از زانوست راه‌های گوناگونی وجود دارد. مثلا اگر زانو سفت و متورم باشد احتمال دارد دچار کبودی استخوان شده باشید. البته برای تشخیص قطعی باید از روش‌هایی مانند  ام ار آی کمک گرفت.

علت درد و کبودی زانو؛ چرا زانویمان کبود می‌شود؟

علت کبودی زانو و علل ناشناخته | سیو طب

گفتیم که دلایل گوناگونی سبب بروز کبودی می‌شود. گاهی این دلایل با علت‌های مشخص بروز می‌یابد و برخی نیز بی علت در زانو نمایان خواهد شد:

کبودی زانو در اثر ضربه

بیشترین دلیل کبودی‌ها در زانو به این سبب است. چه بسا به دلیل تصادف یا رخ‌داد‌هایی در زمین ورزش یا وارد شدن ضربه به زانو خونریزی‌هایی در این قسمت رخ می‌دهد. با نمایان شدن خونریزی پس از ضربه اقدامات درمانی نیز آغاز می‌شود. حال ممکن است این ضربه به لایه‌های درونی نیز آسیب وارد کرده باشد و عضلات یا استخوان‌ها هم درگیر کبودی شده باشند.

کبودی بدون پیش زمینه؛ علت خون مردگی بی‌دلیل

گاهی فرد ناگهان متوجه ایجاد کبودی در زانوی خود می‌شود، در حالی که دلیلش را نمی‌‍داند. برخی از این لکه‌ها مر بوط به پوپورا است که در واقع لکه‌های جزئی خونی است و کبودی به حساب نمی‌آید. اما دلیل ایجاد این لکه‌ها عبارتند از:

  • سو‌ء تغذیه و کمبود ویتامین
  • بیماری‌های کبدی
  • سرطان خون
  • هموفیلی

این درحالی است که شما باید با مشاهده کبودی در ناحیه زانو خیلی زود  به پزشک مراجعه کنید تا علت مشخص شود.

آیا کبودی بدن خطرناک است؛ نشانه های خطر در کبودی زانو

به نظر می‌رسد کبودی‌های معمولی خود به خود پس از گذشت مدتی بهبود می‌یابند. اما اگر کبودی بدون دلیل رخ دهد و با تورم و درد نیز همراه باشد بایستی خیلی زود به پزشک مراجعه کرد. پزشک با اقدامات تشخیصی بهترین مسیر را برای رفع کبودی زانو برخواهد گزید. اگر کبودی بعد از دو تا چهار هفته بهبود نیابد  و آثار بهبودی در هماتوم زانو به چشم نخورد و اگر متوجه نشانه‌های عفونت در زانو شدید نیز به سرعت پزشک را مطلع سازید.

زانوی کبود و راه های درمان آن

علت کبودی زانو و کمپرس سرد | سیو طب

البته کبودی‌هایی که بر اثر پارکی رگ ایجاد می‌شود  به درمان خاصی نیاز ندارد. بدین ترتیب که فرد برای درمان آن در مراحل نخستین به رفتن نزد پزشک نیاز ندارد و کافی است در خانه به استراحت بپردازد و اقدامات مراقبتی را انجام دهد. این اقدامات شامل بستن زانو با بانداژ و نگه داشتن زانو بالاتر از سطح قلب است. این حرکت از تجمع خون در محل کبودی جلوگیری خواهد کرد. همچنین استفاده از کمپرس سرد بسیار موثر است. کمپرس را روزی چند بار هربار به مدت بیست دقیقه استفاده کنید  تا رفته رفته کبودی برطرف شود. یادتان باشد اگر زانو ورم داشته باشد هرگز از کمپرس گرم استفاده نکنید. البته در مواردی که کار به استخوان رسیده باشد حتما باید اقدامات پزشکی صورت گیرد. پزشک پس از تشخیص، با جراحی یا روش دیگری کبودی استخوان را درمان خواهد کرد.

علت کبودی زانو به پایین؛ آیا از کبودی زانو نگران باشیم؟

کبودی قسمت‌های گوناگون پا بیشتر منشاء یکسانی دارد. در این مقاله درباره کبودی زانو و علت کبودی زانو اطلاعاتی را در اختیارتان قرار دادیم. انواع کبودی زانو با استراحت و اقدامات خانگی درمان می‌شود مگر اینکه کبودی بر اثر عوامل ناشناخته‌ای باشد که بایستی توسط پزشک تشخیص داده و درمان شود.

سوالات متداول در زمینه علت کبودی زانو

مدت زمان بهبود کبودی زانو چقدر است؟

مدت زمان استاندارد 2 تا 4 هفته است.

علائم کبودی استخوان چیست؟

تورم، دراز کردن پا با سختی، تغییر شکل ظاهری

کی به پزشک مراجعه کنیم؟

تورم با درد بسیار شدید
رنگ قرمز یا بنفش تیره به مدت طولانی ادامه دارد
عضلات باسن یا ساق پا نیز درگیر شود

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا