خوردن باقالی در بارداری، خواص و مضرات به همراه دستور پخت
خوردن باقالی در بارداری فایدههایی دارد، اما نباید در مصرف آن زیادهروی کرد؛ چراکه امکان آسیب به جنین وجود دارد. باقالی گیاهی سبزرنگ با طعمی شیرین است که بهعنوان منبعی از پروتئین، ویتامین، فیبر و مواد معدنی محسوب میشود. از آنجایی که این گیاه سرشار از فولات (ماده مغذی که روی سلامت جنین و مادر تأثیر میگذارد) است، مصرف باقالی در بارداری مانعی ندارد، اما باید با احتیاط و با نظر پزشک استفاده شود. گیاه باقلا با همان جثه کوچک، مواد مغذی و معدنی بسیاری دارد.
برخی از مادران باردار خوردن باقالی در دوران حاملگی را مناسب سلامت خود و جنین نمیدانند و معتقدند مصرف این ماده غذایی عوارضی به همراه دارد؛ در ادامه این مقاله از مجله سلامت و خانواده ژین طب قصد داریم درباره خواص باقالی در بارداری و ضررهای احتمالی آن صحبت کنیم. همراه ما باشید.
ارزش غذایی باقالی
یک فنجان 170 گرمی باقلا پخته شده دارای:
- 33 گرم کربوهیدرات
- کمتر از 1 گرم چربی
- 13 گرم پروتئین
- 9 گرم فیبر
- 40 واحد فولات
- 36 واحد منگنز
- 22 واحد مس
- 21 واحد فسفر
- 18 واحد منیزیم
- 14 واحد آهن
- 13 واحد پتاسیم
- 11 واحد ویتامین B1
همچنین این گیاه مقادیر کمی از دیگر ویتامینهای گروه B، کلسیم و سلنیوم را فراهم میکند. از آنجایی که باقالی مواد مغذی بسیاری دارد، پس مصرف آن در دوران بارداری بلامانع است.
مصرف باقالی در دورههای بارداری
خوردن باقالی در بارداری در سه ماهه اول ممنوع است و اصلا توصیه نمیشود؛ چراکه امکان خونریزی و سقط جنین وجود دارد. خانمهای باردار در سه ماهه دوم و سوم میتوانند باقلا مصرف کنند؛ با این حال مصرف باقالی در بارداری با فاویسم در نوزادان مرتبط است؛ بنابراین باید با پزشک خود در مورد این موضوع صحبت کنید. فاویسم یک بیماری ژنتیکی در مادر است که به دلیل نقص یک آنزیم رخ میدهد.
خواص باقالی در بارداری
همانطور که در ابتدای مقاله گفته شد، باقالی سرشار از مواد معدنی، مواد مغذی و ویتامینهاست؛ بنابراین خوردن باقالی در دوران بارداری به رشد سالم جنین کمک میکند.
-
تاثیر باقالی در بهبود جسم و روان مادر
خوردن باقالی در دوران بارداری از بروز افسردگی و پرخاشگری در مادر جلوگیری میکند. باقلا حاوی مادهای به نام ال-دوپا است که در بدن به دوپامین تبدیل میشود؛ بنابراین حس خوشحالی و شادابی در وجود خانم باردار رخ میدهد. همچنین با مصرف باقالی مقدار زیادی پتاسیم به بدن مادر منتقل میشود. در نتیجه پتاسیم، فشار خون بالا را کنترل خواهد کرد.
-
تاثیر باقالی رشد جنین
خوردن باقالی در بارداری از بروز مشکلات مغزی و نخاعی در جنین جلوگیری میکند. همانطور که گفتیم باقلا مملو از فولات است. در نتیجه این ماده مغذی باعث رشد مغز و نخاع در نوزادان میشود. همچنین مصرف کافی فولات در زنان باردار از نقص لوله عصبی جنین پیشگیری میکند.
نحوه مصرف باقالی در بارداری
خوردن باقلای پخته در دوران بارداری بلامانع است. در ادامه به معرفی چندین روش مصرف باقلا خواهیم پرداخت.
-
باقالی پلو
باقالی پلو یکی از غذاهای محبوب و خوشمزه ایرانی است که در کنار مرغ یا گوشت سرو میشود. ممکن است شما نسبت به باقلا ویار داشته باشید، اما از مصرف آن بترسید. باید بگوییم که خوردن باقالی پلو در بارداری مانعی ندارد، اما از افراط در مصرف باید بپرهیزید؛ یعنی این غذا را در رژیم خود بهصورت دائمی قرار ندهید.
مواد لازم برای باقالی پلو:
- برنج
- باقلا
- شوید
- نمک
طرز تهیه:
ابتدا باید باقلاها را همراه با مقداری آب و نمک بپزید. در همین زمان برنج را نیز به آب جوش اضافه کنید و بپزید. زمانی که برنج در حال جوش است، سبزی شوید را نیز اضافه و آبکش کنید.
در مرحله بعد پس از پخته شدن باقلا، آنها را پوست بگیرید و به برنج اضافه نمایید. سپس روی اجاق گاز قرار دهید تا پخته شود.
تا جایی که امکان دارد از شوید زیاد استفاده نکنید؛ چراکه این سبزی قاعدهآور است و امکان دارد خونریزی و سقط جنین اتفاق بیفتد. بعضی از خانمهای باردار در رابطه با فواید باقالی پولو در بارداری میپرسند. برای پاسخ به این سؤال باید بگوییم که باقالی پخته شده دارای مقدار زیادی فولات و مواد مغذی دیگر است که در رشد جنین و سلامتی مادر تأثیر دارد، اما خیلی نباید مصرف شود بهخصوص سه ماهه اول بارداری.
-
ترکیب باقالی با سایر مواد غذایی
بسیاری از خانمهای باردار دوست دارند باقلا را با سالاد یا حبوبات دیگر ترکیب و مصرف کنند. برای اینکار ابتدا باید باقالی را بپزند.
مواد لازم برای پختن باقلا:
- باقلا
- آب
- نمک
طرز تهیه:
ابتدا باید باقالیها را بهخوبی بشویید تا تمامی آلودگیها از روی سطح آنها پاک شود. سپس داخل آن آب و کمی نمک بزنید و صبر کنید تا پخته شود. در آخر میتوانید باقلا را به سالاد یا دیگر مواد غذایی اضافه و نوش جان کنید.
از آنجایی که طبع باقالی، خشک و از نوع سردوخشک است، بسیاری از خانمهای باردار سؤال دارند که آیا خوردن باقلا خشک در دوران بارداری ضرر دارد؟ باید بگوییم که مصرف باقالی خشک در بارداری باید به همراه ادویه و مواد غذایی گرم باشد تا سردی باقلا را خنثی کند.
-
میزان مصرف باقالی برای هر وعده
میزان و تعداد دفعات خوردن باقالی در بارداری باید با مشورت پزشک متخصص (زنان و زایمان) مشخص شود، اگر شما هم از آن دسته افرادی هستید که نسبت به باقلا آلرژی ندارید، احتمالا با نظر پزشک میتوانید مصرف این گیاه خوشمزه و پرخاصیت را در برنامه غذایی خود قرار دهید.
تأثیر خوردن باقالی بر اندامها
اکنون که فواید خوردن باقالی در بارداری را بررسی کردیم، بد نیست به نقش باقالی پخته در بارداری نیز اشاره کنیم.
-
باقالی و کم خونی
باقلا حاوی مقدار زیادی آهن، منیزیم، مس، ویتامینها و دیگر مواد معدنی است که به درمان کم خونی کمک میکند؛ بنابراین پزشک متخصص، خوردن باقالی را در دوران بارداری به افراد واجد شرایط توصیه میکند.
-
تأثیر باقالی روی دیگر بخشهای بدن
خوردن باقالی در دوران بارداری تنها برای درمان کم خونی نیست، بلکه فواید دیگری هم دارد که در ادامه توضیح خواهیم داد.
-
سرشار از پروتئین
باقلا سرشار از پروتئین و کلسیم است؛ بنابراین مصرف این گیاه برای خانمهای بارداری که به لاکتوز واکنش نشان میدهند، توصیه میشود.
-
کمک به هضم غذا
همانطور که در بخش ارزش غذایی باقلا گفتیم، این گیاه حاوی مقداری فیبر است؛ بنابراین به هضم غذا و جلوگیری از یبوست در دوران بارداری کمک میکند.
-
تقویت سیستم ایمنی
باقلا سرشار از مواد معدنی و مغذی است که فعالیتهای آنتیاکسیدانی را افزایش میدهد. آنتیاکسیدانها برای دفاع ایمنی بدن شما حیاتی هستند؛ زیرا با رادیکالهای آزاد که به آسیب سلولی و بیماری منجر میشوند، مبارزه میکند. همه ما میدانیم که خانمهای باردار سیستم ایمنی پایینی دارند. به همینخاطر خوردن باقالی در بارداری در حد اعتدال برای تقویت سیستم ایمنی بدنشان مفید است.
-
سلامت استخوان
باقلا سرشار از منگنز و مس است؛ دو ماده مغذی که از تحلیل استخوان جلوگیری میکنند. کمبود این دو ماده مغذی منجر به کاهش تشکیل استخوان و افزایش دفع کلسیم در خانمهای باردار میشوند؛ بنابراین خوردن باقالی در دوران بارداری در سلامت استخوان و جلوگیری از پوکی استخوان تأثیر دارد.
-
بهبود فشار خون بالا
باقلا به دلیل سرشار بودن از مواد مغذی، سلامت قلب را بهبود میبخشد. بهطور خاص، آنها حاوی منیزیم و پتاسیم هستند که ممکن است با شل کردن عروق خونی، از بروز فشار خون بالا در خانمهای باردار پیشگیری نماید.
-
کاهش احتمال زایمان زودرس
باقالی پخته حاوی مقدار زیادی فولات است که این ماده مغذی علاوه بر اینکه به رشد جنین کمک میکند، باعث کاهش احتمال زایمان زودرس هم میشود.
حالا که با خواص مصرف باقلا آشنا شدید، بهتر است به ضررهای استفاده از این گیاه در دوران بارداری هم اشاره کنیم.
نقش باقالی در لاغری مادر
یک فنجان باقالی (170 گرم) حاوی پروتئین و فیبر است و تنها 187 کالری فراهم میکند. به توصیه پزشکان خانمهای بارداری که اضافه وزن دارند بهجای گرفتن رژیمهای سنگین، میتوانند مصرف باقالی را در برنامه غذایی خود بگنجانند.
با داشتن یک رژیم غذایی غنی از پروتئین و فیبر، فرد احساس سیری میکند در نتیجه به دریافت کالری کمتر و کاهش وزن منجر میشود.
نقش باقالی در سلامتی جنین
خوردن باقالی در دوران بارداری از نقایص مادرزادی پیشگیری میکند و در رشد مغز و نخاع جنین تأثیر مثبتی میگذارد.
مضرات مصرف باقلا در دوران بارداری
مصرف زیاد باقلا در دوران بارداری عارضههای بسیاری به همراه خواهد داشت؛ برخی از این عارضهها عبارتند از:
-
آلرژی
برخی خانمهای باردار که بدنشان نسبت به خوردن باقلا واکنش نشان میدهد، دچار آلرژی و علائمی چون خارش پوست، حالت تهوع و… میشوند.
-
مشکلات معده
خوردن مداوم باقالی در دوران بارداری، سبب نفخ و درد معده میشود.
-
مشکلات گوارشی
با مصرف زیاد باقالی در دوران بارداری، سیستم گوارشی مادر اختلال پیدا میکند؛ در نتیجه یبوست اتفاق میافتد.
-
تأثیر روی هورمونها
بهخاطر اینکه در باقالی مقدار زیادی استروژن وجود دارد، خوردن این گیاه در دوران بارداری در سیستم تولید مثل مادر اختلال ایجاد میکند و روی جنین دختر تأثیر میگذارد.
-
خونریزی و سقط جنین
مصرف زیاد باقلا در دوران بارداری موجب خونریزی و سقط جنین میشودغ به خصوص برای افرادی که از داروهای رقیق کننده خون مانند آسپرین استفاده مینمایند.
تمامی عارضههای گفته شده به دلیل مصرف بیشازحد باقلا در دوران بارداری یا آلرژی فرد باردار به این ماده غذایی اتفاق میافتند. همچنین در بارداری از باقلاهای طبیعی باید استفاده شود نه ژنتیکی. خوردن باقلای مازندرانی در دوران بارداری به دلیل ژنتیکی بودن، عارضههایی در پی دارد.
دستورالعملهای بهداشتی برای نحوه نگهداری از باقالی
بسیاری از خانمهای باردار به دلیل علاقه زیادی که به باقالی دارند، میخواهند این ماده غذایی را فریز کنند. برای اینکار ابتدا باید پوست باقلا را جدا کنید تا دانهها خارج شوند. پاک کردن باقالی در دوران بارداری مادرانی که به بیماری فاویسم مبتلا هستند ممنوع است.
سپس دانههای باقالی را تمیز بشویید و بگذارید به مدت 3 دقیقه در آب بجوشند. سپس آنها را آبکش کنید و پس از سرد شدن، باقلاهای بستهبندی شده را داخل فریزر قرار دهید.
یادداشت پایانی
خوردن باقلا در دوران بارداری هم مفید است و هم مضر. بدون در نظر گرفتن بیماریهای خاص و آلرژیک، مصرف زیاد هر نوع ماده غذایی عارضه به همراه دارد، پس خوردن باقلا در دوران بارداری نیز اگر در حد اعتدال باشد، مشکلی پدید نمیآورد.