دسته‌بندی نشده

خواص آب انار؛ 15 راز پنهان شده‌ انار برای جوان ماندن

خواص آب انار به قدری زیاد است که آن را در زمره مهم‌ترین مواد غذایی قرار می‌دهد. آب انار برای افراد مبتلا به بیماری‌های التهابی، دیابت و سایر مشکلات سلامت مفید باشد. خواص آب انار به‌دلیل وجود آنتی اکسیدان‌ها و مواد ضد التهابی در پیشگیری از سرطان، حمایت از سیستم ایمنی و باروری نقش قابل توجهی دارد. همچنین در تقویت حافظه، تامین ویتامین C ، سلامت گوارش و کاهش مقاومت به انسولین تاثیرات شگفت‌انگیزی دارد.

انار کالری و چربی کمی‌دارد اما فیبر، ویتامین و مواد معدنی بالایی در آن وجود دارد. به همین دلیل وقتی صحبت از خواص آب انار به میان می‌آید بدون شک بر سلامت قلب و استقامت ورزش نیز تاثیر می‌گذارد.

آب انار با پتانسیل بالای حمایتی از ایمنی گرفـته تا سلامت مغز، ارزش افزودن به برنامه غذایی سالم را دارد. این مقاله از مجله سلامت ژین طب به بررسی خواص آب انار، فواید تغذیه‌ای و سلامتی فراوان این میوه ارزشمند می‌پردازد.

خواص آب انار برای آقایان و خانم‌ها چیست؟

شواهد اولیه نشان می‌دهد که آب انار سلامت قلب را بهبود می‌بخشد، با التهاب و عفونت مبارزه و از ایجاد پلاک دندانی جلوگیری خواهد کرد. با توجه به اینکه آب انار دارای آنتی اکسیدان و خواص ضد التهابی است همواره مورد توجه بسیاری از پزشکان است. در ادامه برخی از خواص آب انار بیان شـده است که عبارتند از:

1. اثرات آنتی اکسیدانی یکی از کلیدی‌ترین خواص آب انار

آنتی اکسیدان‌ها ترکیباتی هستند که به محافظت از سلول‌های بدن در برابر آسیب‌های ناشی از رادیکال‌های آزاد کمک می‌کنند. رادیکال‌های آزاد همیشه در بدن حضور دارند، اما وجود بیش از حد آن‌ها می‌تواند مضر و به تعدادی از بیماری‌های مزمن کمک کند. از خواص آب انار اینکه سرشار از پلی فنول‌ها است. پلی فنول‌ها آنتی اکسیدان‌های قوی محسوب می‌شوند که از بدن در مقابل آسیب‌ها محافظت می‌کنند.

ترکیبات فعال زیستی اصلی که با فعالیت آنتی اکسیدانی انار پدید می‌آیند، پونیکالاژین‌ها، آنتوسیانین‌ها و تانن‌های قابل هیدرولیز نامـیده می‌شوند. دریافت آنتی اکسیدان‌ها از سبزیجات و میوه‌هایی مانند انار راهی عالی برای حمایت از سلامت کلی و کمک به پیشگیری از بیماری به شمار می‌آید.

2. مواد مغذی ارزشمندی که در آب انار وجود دارد

انار حاوی بسیاری از مواد مغذی طلایی است و منبع مهمی از موارد زیر است:

  • ویتامین E که یک آنتی اکسیدان است
  • ویتامین K که برای لخته‌شدن خون ضروری است
  • منیزیم که به مدیریت فشار خون و سطح گلوکز کمک می‌کند

3. خواص آب انار و تاثیری که در پیشگیری از سرطان دارد

خواص آب انار بر سرطان پروستات|ژین طب

مؤسسه ملی بهداشت آمریکا انار را به عنوان یکی از داروهای طبیعی معرفی می‌کند که در درمان یا پیشگیری از سرطان پروستات نقش دارد. مقاله‌ای تحقیقاتی در سال 2014 اشاره می‌کند که پلی فنول‌های موجود در انار به جلوگیری از رشد سلول‌های سرطانی مرتبط با سرطان پروستات کمک می‌کند.

در مطالعاتی که روی موش‌ها انجام شد، محققان عصاره میوه انار را با کاهش سطح آنتی ژن اختصاصی پروستات و مهار رشد تومور مرتبط دانستند. یکی دیگر از خواص آب انار که در این پژوهش‌ها به آن اشاره شـده است، پیشگیری از سرطان سینه، ریه و پوست است. برای دستیابی به نتایج بهتر، این نظریه نیازمند پژوهش‌های بیشتری دارد.

4. خواص آب انار و تاثیر آن بر بیماری آلزایمر

برخی از تحقیقات نشان می‌دهد که مواد موجود در آب انار به جلوگیری از تشکیل پلاک‌های آمیلوئید در هیپوکامپ کمک می‌کند. در مطالعه‌ای دیگر روی موش‌ها، نویسندگان شواهدی یافتند که نشان‌دهنده تاثیر ‌ترکیبات موجود در انار به بازیابی فعالیت آنزیم‌های خاص است. به همین دلیل محققان بر این باورند که آب انار در درمان بیماری آلزایمر نقش دارد.

5. خواص آب انار برای کبد و نقش فوق‌العاده آن در بهبود فعالیت دستگاه گوارش

سلامت دستگاه گوارش، که عمدتا توسط باکتری‌های روده تعیین می‌شود، به شدت با سلامت کلی ارتباط دارد. به این ترتیب، حمایت از سلامت گوارش مهم و انار می‌تواند بخشی از این تلاش باشد.

آب انار حاوی مقدار زیادی اسید الاژیک است. بر اساس مطالعات، آب انار می‌تواند سطح باکتری‌های مفید روده، از جمله بیفیدوباکتریوم و لاکتوباسیلوس را افزایش دهد.

به طور کلی فیبر به عنوان سوخت برای باکتری‌های خوب یا پروبیوتیک‌ها در دستگاه گوارش عمل می‌کنند. پری بیوتیک‌ها به این باکتری‌ها اجازه رشد می‌دهند و از میکروبیوم روده سالم‌تری حمایت می‌کنند.

یکی از خواص آب انار غنی از فیبر بودن است. حدود 3.5 گرم فیبر در هر یک عدد انار وجود دارد. فیبر برای سلامت گوارش بسیار ضروری است. فیبر از سیستم گوارش در برابر برخی از بیماری‌های گوارشی مانند یبوست، هموروئید، سرطان روده بزرگ، بیماری رفلاکس معده به مری و دیورتیکولیت محافظت می‌کند.

6. خواص آب انار در جلوگیری از بیماری‌هایی با ریشه التهابی

پلی فنول‌ها دارای خواص ضد التهابی و آنتی اکسیدانی هستند. انار به عنوان منبعی از پلی فنول‌ها می‌تواند برای درمان بیماری‌های مختلف التهابی مناسب باشد. تورم کوتاه‌مدت یک پاسخ طبیعی بدن به عفونت و آسیب است. التهاب مزمن در صورت عدم درمان می‌تواند مشکل‌ساز شود که امروزه به‌ویژه در فرهنگ‌های غربی رایج است.

التهاب اگر مورد توجه قرار نگیرد، بستر بسیاری از بیماری‌های مزمن، از جمله بیماری قلبی، دیابت نوع دو، سرطان و بیماری آلزایمر قرار می‌گیرد. از جمله خواص آب انار کمک به جلوگیری از التهاب مزمن مرتبط با افزایش خطر بیماری مزمن است. تحقیقات بیشتری برای اثبات خواص آب انار بر درمان التهاب در انسان مورد نیاز است.

7. خواص آب انار بر آرتروز؛ باور نکردنی ولی واقعی

خواص آب انار بر آرتروز زانو|ژین طب

مطالعات مولکولی نشان‌داده که بعضی خواص آب انار می‌تواند تعدادی از سیگنال‌های ژنتیکی را که به آرتروز کمک می‌کنند خاموش کند. بدون شک خواص آب انار بر آرتروز قابل تامل و نیازمند پژوهش‌های بیشتری است، چون امکان دارد دریچه‌ای جدید در کنترل این بیماری باشد.

در یک کارآزمایی بالینی در سال 2016، 38 فرد مبتلا به آرتروز زانو 6 هفته آب انار مصرف کردند. نتایج نشان داد که آب انار به کاهش تجزیه غضروف کمک می‌کند. شرکت‌کنندگانی که خواص آب انار را دریافت کردند عملکرد بهتر و سفتی کمتری را نسبت به آنانی که مصرف نکردند گزارش دادند. همچنین انار به دلیل خواص ضد التهابی و آنتی اکسیدانی برای افراد مبتلا به آرتروز روماتوئید مفید به نظر می‌رسد.

8. خواص اب انار و نقش آن در کنترل بیماری قلبی

از جمله خواص آب انار باید به کاهش فشار خون و محافظت از قلب و عروق اشاره کرد. مقاله‌ای تحقیقاتی ‌در سال 2012 نشان داد که آب انار استرس اکسیداتیو در سیستم قلبی عروقی را کاهش می‌دهد. آب انار خطر ابتلا به موارد زیر را کاهش می‌دهد:

  • تشکیل کلسترول
  • تجمع چربی‌های ناسالم یا لیپیدهای اکسید‌شـده در رگ‌های خونی
  • آترواسکلروز در حال توسعه

9. فشار خون؛ خواص آب انار برای غلظت خون

خواص آب انار در صوتی که روزانه مصرف گردد به کاهش فشار خون سیستولیک کمک خواهد کرد. شواهد بسیاری وجود دارد که کاهش قابل توجه فشار خون پس از مصرف آب انار را نشان ‌دهد. متخصصین تغذیه مصرف منظم آب انار را بخشی از یک رژیم غذایی سالم برای قلب می‌دانند.

10. فعالیت ضد میکروبی، خواص آب انار در طب سنتی از قرن‌ها پیش تاکنون

قرن‌هاست که مردم از انار به دلیل خواص ضد میکروبی آن استفاده می‌کنند. انار دارای اثرات ضد باکتریایی و ضد ویروسی و احتمالا به دلیل اسید الاژیک و تانن‌های خاصی است که در آن وجود دارد. بر اساس این یافته‌ها، دانشمندان معتقدند یکی از خواص آب انار حفظ مواد غذایی و جلوگیری از آلودگی به سالمونلا است.

هنوز شواهد کافی وجود ندارد که نشان دهد انار می‌تواند با عوامل بیماری‌زا در انسان مبارزه کند. برخی از آزمایش‌ها در 2021 نشان‌داد، ترکیبات موجود در انار می‌تواند به مبارزه با یک ویروس منتقله از پشه معروف به ویروس مایارو کمک کند.

ترکیبات انار امکان دارد به مبارزه با میکروارگانیسم‌های مضر مانند انواع خاصی از باکتری‌ها، قارچ‌ها و مخمرها کمک کند. از دیگر خواص آب انار محافظت از سلامت دهان مقابل میکروب‌های دهانی مشکل‌ساز مانند میکروب‌هایی که باعث بوی بد دهان و پوسیدگی دندان می‌شوند.

آزمایشی دیگر یکی از خواص آب انار یعنی اثرات ضد باکتریایی علیه لیستریا مونوسیتوژنز را نشان داد. این باکتری موجود در محیط‌های مرطوب در صورت مصرف می‌تواند باعث بیماری شدید شود.

11. خواص آب انار بر حافظه و محافظت از مغز

یافته‌های بدست آمـده از پژوهش‌ها خواص آب انار را در بهبود حافظه به اثبات رسانیده است. با مصرف هر روز این میوه می‌توان افزایش فعالیت مغز، بهبودی یادگیری و حافظه را تجربه کرد. از آنجایی که انار حاوی ترکیباتی به نام الاژیتانین است، به عنوان آنتی اکسیدان عمل خواهد کرد و التهاب را در بدن به حداقل می‌رساند.

محافظت از مغز در برابر شرایطی که تحت تاثیر التهاب و استرس اکسیداتیو قرار می‌گیرد از خواص آب انار به شمار می‌رود. الاژیتانین‌ها با کاهش آسیب اکسیداتیو و افزایش بقای سلول‌های مغز به محافظت از مغز در برابر ابتلا به بیماری آلزایمر و بیماری پارکینسون کمک می‌کنند. آن‌ها همچنین ممکن است از بهبود آسیب مغزی هیپوکسیک-ایسکمیک پشتیبانی کنند.

الاژیتانین موجود در انار به تولید ترکیبی در روده به نام urolithin A کمک می‌کند. به دلیل توانایی این ترکیب در کاهش التهاب در مغز و به تاخیرانداختن شروع بیماری‌های شناختی، مورد مطالعه قرارگرفته است. بدون شک مطالعات بیشتری برای درک بهتر ارتباط بالقوه بین خواص آب انار و سلامت مغز وجود دارد.

12. خواص آب انار برای خانم ها و تاثیر بر عملکرد جنسی و باروری

از لحاظ تاریخی، مردم انار را با باروری و فراوانی مرتبط می‌دانند. آنتی اکسیدان‌های موجود در انار امکان دارد به ‌این معنی باشد که می‌تواند به محافظت از باروری کمک کنند. مطالعات ‌نشان می‌دهد که استرس اکسیداتیو می‌تواند منجر به اختلال عملکرد اسپرم در مردان و کاهش باروری در زنان شود.

تحقیقات سال 2014 نشان داد که خواص آب انار کیفیت و تحرک اسپرم را افزایش می‌دهد. تحرک اسپرم؛ حرکتی است که اسپرم برای رسـیدن به تخمک به آن نیاز دارد. بسیاری از افراد به خواص آب انار برای تنگی واژن اشاره می‌کنند اما تحقیقات علمی در این زمینه در دست نیست.

13. خواص آب انار و تاثیر آن بر استقامت و عملکرد ورزشی

خواص آب انار بر استقامت ورزشی یک وزشکار|ژین طب

پلی فنول‌های موجود در انار استقامت ورزش را افزایش می‌دهند، یعنی مدت زمانی که می‌توان قبل از خستگی در یک فعالیت بدنی شرکت کرد. مطالعه‌ای انسانی نشان داد که مصرف تنها یک گرم عصاره انار 30 دقیقه قبل از دویدن، زمان خستگی را تا 12 درصد افزایش می دهد.

شواهد بسیاری خواص آب انار بر بهبود استقامت ورزش و ریکاوری عضلات را نشان می‌دهد. تحقیقی سال 2019 روی دوچرخه سوارانی که انار مصرف می‌کردند انجام شد. کسانی که انار مصرف ‌کردند نسبت به آنانی که مصرف نکردند زمان بیشتری طول کشید تا به نقطه خستگی برسند.

14. خواص آب انار روی دیابت

مردم به‌طور سنتی انار را یک گیاه دارویی برای درمان دیابت می‌دانند و برخی شواهد این موضوع را تایید می‌کند. برخی از تحقیقات نشان می‌دهد که فعالیت آنتی اکسیدانی موجود در انار می‌تواند برای افراد مبتلا به دیابت نوع دو مفید باشد. به طور خاص، شواهدی وجود دارد مبنی بر اینکه‌ خواص آب انار می‌تواند به کاهش سطح گلوکز خون ناشتا کمک کند.

همچنین یک مطالعه در سال 2020 نشان نداد که عصاره انار برای افراد مبتلا به دیابت نوع دو فوایدی داشته باشد. یک انار حاوی حدود 39 گرم قند است. اگر فرد مبتلا به دیابت مایل به مصرف آب انار است، باید این کار را در حالی انجام دهد که سطح گلوکز خود را در محدوده مورد توافق با پزشک حفظ کند.

15. التیام زخم از مهم‌ترین خواص آب انار

برخی از محققان از گل و عصاره انار برای بهبود زخم‌ها استفاده کرده‌اند و به کاهش قابل توجهی در اندازه زخم‌ها اشاره کرده‌اند. آن‌ها مشاهده کردند که ساختار پوست جدید به خوبی شکل گرفـته و سلول‌های التهابی کمی ‌در آن ناحیه وجود داشت.

مضرات آب انار در صورت مصرف بیش از حد

مطالعات حیوانی و آزمایشات بالینی انسانی سمیت انار را بررسی کرده‌اند و هیچ عارضه جانبی نامطلوبی مشاهده نشد. خواص آب انار در دوزهای بالا برای بزرگسالان بی‌خطر است ولی برای کودکان متفاوت خواهد بود. برخی شواهد ترکیب انار با استاتین‌ها (داروهای کاهشـدهنده کلسترول) را خطرناک نشان می‌دهد. استاتین‌ها شامل موارد زیر هستند اما به این موارد محدود نمی‌شوند:

  • لیپیتور (آتورواستاتین)
  • میواکور (لوواستاتین)
  • زوکور (سیمواستاتین)

ترکیب انار و استاتین‌ها امکان دارد باعث رابدومیولیز شود، بیماری جدی که شامل تجزیه فیبرهای عضلانی و احتمالا نارسایی کلیه خواهد شد. این ممکن است به‌این دلیل باشد که خواص آب انار آنزیمی‌ را در روده مسدود می‌سازد و امکان می‌دهد داروی بیشتری جذب گردد.

آب انار و تداخلات دارویی که باید جدی گرفت

  • داروهای ضد آریتمی: داروهایی برای ریتم نامنظم قلب، از جمله آمیودارون، دیزوپیرامید و کینیدین.
  • داروهای ضد انعقاد: وارفارین
  • مسدود کننده‌های کانال کلسیم: داروهایی که فشار خون را کاهش می‌دهند، مانند فلودیپین، نیکاردیپین، نیفدیپین، نیمودیپین و نیزولدیپین
  • سرکوبگرهای ایمنی: داروهای بیماری خودایمنی، از جمله سیکلوسپورین، سیکلوسپورین و تاکرولیموس
  • مهارکننده‌های پروتئاز: داروهای ضد رتروویروس، از جمله ریتوناویر

برداشتی کلی درباره خواص آب انار

انار میوه‌ای آبدار و شیرین، سرشار از فیبر، ویتامین‌ها و مواد معدنی و حتی حاوی مقداری پروتئین است. از جمله خواص آب انار اینکه مملو از آنتی اکسیدان‌ها و‌ ترکیبات ضد التهابی مانند پانیکالاژین هستند. این‌ خواص آب انار که مزایای محافظتی برای سلامت قلب، ادرار، مغز، گوارش و پروستات دارد، مورد مطالعه قرار گرفته‌اند.

ار دیگر خواص آب انار باید به فواید ضد سرطانی اشاره کرد. همچنین از استقامت ورزش و ریکاوری عضلات حمایت می‌کند و با میکروب‌های مضر مبارزه خواهد کرد. علاوه بر این موارد که ذکر شد به جرات می‌توان گفت که انار یک افزودنی خوشمزه و مغذی به رژیم غذاییست.

سوالات متداول

1.آیا نوشـیدن هر روز آب انار خوب است؟

برخی از دانشمندان گنجاندن آب انار را به عنوان بخشی از برنامه غذایی معمولی پیشنهاد کرده‌اند، زیرا دارای فواید قلبی عروقی و سایر فواید است.

2. برای دریافت خواص آب انار چه مقدار باید در روز نوشید؟

اکثر مردم می‌توانند با خیال راحت بیشتر روزها یک وعده آب انار را به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی متنوع بنوشند. البته هر فردی وضعیت سلامتی مختص خود را دارد، پس باید ابتدا با پزشک مشورت کند که ‌آیا افزایش مصرف آب انار برایشان بی‌خطر است.

3. آیا افراد دیابتی می‌توانند آب انار بنوشند؟

خواص آب انار برای افراد مبتلا به دیابت بر کسی پوشیده نیست. اما بهتر است که فرد مبتلا به دیابت با پزشک مشورت کند و از بی‌خطر بودن آب انار اطمینان حاصل کند. آن‌ها باید بررسی کنند که آب انار بسته‌بندی یا بطری شـده حاوی شکر اضافی نباشد.

4. آب انار با چه داروهایی تداخل دارد؟

استاتین‌ها: آتورواستاتین، لوواستاتین، سیمواستاتین
داروهای ضد آریتمی: آمیودارون، دیزوپیرامید و کینیدین
داروهای ضد انعقاد: وارفارین
مسدودکننده‌های کانال کلسیم: فلودیپین، نیکاردیپین، نیفدیپین، نیمودیپین، نیزولدیپین
سرکوب کننده‌های سیستم ایمنی: سیکلوسپورین، سیکلوسپورین، تاکرولیموس
مهارکننده‌های پروتئاز (داروهای ضد رتروویروس): ساکویناویر، ریتوناویر، ایندیناویر

منبع
medicalnewstoday.com

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا