13 درمان خانگی زخم معده؛ باید و نبایدهای خوراکی
درمان خانگی زخم معده از جمله راهکارهای موثر در درمان این بیماری ناراحتکننده است. زیرا در اغلب موارد فرد بیمار با مصرف هر نوع ماده غذایی دچار سوزش و ناراحتی معده میشود. در این حالت اکثر بیماران با اینکه چه چیزی بخورند و چه چیزهایی نخورند شکایت میکنند. به همین دلیل پزشک پیشنهاد میدهد که بیمار رژیم غذایی خاصی را برای بهبود علائم زخم معده رعایت کند.
پس میتوان اینگونه عنوان کرد که مصرف برخی مواد غذایی خاص به روند درمان زخم معده کمک خواهد کرد. در این مقاله از مجله پزشکی ژین طب به بررسی درمان خانگی زخم معده خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.
بهترین راهکارها برای درمان خانگی زخم معده
زخم معده به زخمهای باز در لایه داخلی معده میگویند که با اسید معده ارتباط دارند. در اغلب موارد این زخمها در اثر مقدار زیاد اسید موجود در معده ایجاد میشوند. زیرا تولید بیش از حد یا ماندگاری زیاد این اسید به معده آسیب میرساند.
باید اشاره کنیم که شایعترین علت زخم معده، باکتری هلیکوباکتر پیلوری هستند. زخمها همچنین ممکن است در اثر استفاده بیش از حد از مسکنها مانند آسپرین (Bayer) و سایر داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی مانند ایبوپروفن یا ناپروکسن ایجاد شوند.
در اغلب موارد زخم معده با مصرف آنتی بیوتیکها و دارو برای کاهش و مسدود کردن تولید اسید معده درمان خواهد شد. همچنین تحقیقات نشان میدهد که استفاده از برخی از داروهای خانگی طبیعی به مدیریت درمان زخم معده کمک خواهد کرد.
معرفی لیست روشهای خانگی برای درمان قطعی زخم معده و مدیریت علائم آن
در کنار داروهای تجویزی پزشک، یکسری راهکارهای خانگی هستند که به مهار علائم و بهبود زخمهای معده کمک خواهند کرد. زیرا رژیم غذایی افراد رابطه مستقیمی با زخم معده و مشکلات گوارشی آنها دارد. در ادامه تعدادی از روشهای خانگی موثر در درمان یا مدیریت زخم معده معرفی خواهیم کرد. با ما همراه باشید.
1. فلاونوئیدها را در رژیم غذایی خود جای دهید
تحقیقات نشان میدهد که فلاونوئیدها یا بیوفلاونوئیدها به درمان موثر زخم معده کمک خواهند کرد. این مواد ترکیباتی هستند که بهطور طبیعی در بسیاری از میوهها و سبزیجات وجود دارند. از غذاها و نوشیدنیهای غنی از فلاونوئیدها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- سویا
- حبوبات
- انگور قرمز
- کلم پیچ
- کلم بروکلی
- سیب
- انواع توتها
- چای، به ویژه چای سبز
این مواد غذایی به بدن در مبارزه با باکتری هلیکوباکتر پیلوری کمک خواهند کرد. به همین دلیل به فلاونوئیدها منابع غذایی محافظ معده میگویند. زیرا از پوشش داخلی معده دفاع میکنند و زخمها را بهبود میبخشند.
2. درمان خانگی زخم معده عصبی با شیرین بیان دگلیسیریزه شده
شیرین بیان دگلیسیریزه شده در واقع همان شیرین بیان است که شیرینی گلیسیریزین آن حذف شدهاست. گلیسیریزین ترکیبات گیاهی شیرین بیان است که طعم شیرین و خواص آنتی اکسیدانی، ضد التهابی و ضد میکروبی دارد.
مطالعات نشان میدهد که شیرین بیان بدون گلیسیریزینه ممکن است با مهار رشد هلیکوباکتر پیلوری به بهبود زخم کمک کند. افراد میتوانند شیرین بیان دگلیسیریزینه شده را به عنوان مکمل دارویی تهیه و مصرف کنند. اما مصرف آب نبات شیرین بیان این خواص را ندارد.
3. پروبیوتیکها بهترین مواد غذایی برای معده و دستگاه گوارشی
پروبیوتیکها باکتریهای زنده و مخمرهایی هستند که میکروارگانیسمهای سالم و مهمی را برای دستگاه گوارش فراهم میکنند. این باکتریهای مفید در بسیاری از غذاهای رایج، به ویژه غذاهای تخمیرشده وجود دارند که برخی از آنها عبارتند از:
- دوغ
- ماست
- میسو
- کیمچی
- کفیر
همچنین مکملهای پروبیوتیکی نیز موجود است که افراد میتوانند از آنها استفاده کنند. مطالعات نشان میدهند که پروبیوتیکها در از بین بردن هلیکوباکتر پیلوری و افزایش میزان بهبودی برای افراد مبتلا به زخم معده مفید هستند.
4. درمان قطعی زخم معده در طب سنتی با عسل
عسل بسته به گیاهی که از آن مشتق شدهاست، امکان دارد تا 200 عنصر از جمله پلی فنولها و سایر آنتی اکسیدانها را در خود دارد. این ماده غذایی یک آنتی باکتریال قوی است که طبق تحقیقات رشد هلیکوباکتر پیلوری را مهار میکند.
افرادی که قند خون نرمال دارند، میتوانند از عسل به عنوان شیرینکننده استفاده کنند. با این تفاوت که عسل زخم معده آنها را نیز تسکین خواهد کرد.
5. درمان قطعی زخم معده با سیر
تحقیقات بسیاری نشان دادهاند که عصاره سیر از رشد هلیکوباکتر پیلوری جلوگیری میکند. برای افرادی که طعم و بوی سیر را دوست ندارند، مصرف مکمل سیر توصیه میشود.
سیر به عنوان نوعی رقیقکننده خون عمل میکند. بنابراین قبل از مصرف آن از پزشک خود در مورد استفاده از وارفارین (کومادین) و سایر داروهای رقیقکننده خون یا آسپرین سوال کنید.
6. درمان خانگی زخم معده با زغال اخته به راحتی
برخی از مطالعات نشان میدهد که زغال اخته با جلوگیری از نشستن باکتریها روی دیوارههای مثانه، به کاهش عفونت دستگاه ادراری کمک میکند. همچنین امکان دارد که عصاره زغال اخته و کرن بری به مبارزه با هلیکوباکتر پیلوری کمک کنند.
برای استفاده از خاصیت این میوههای خوشمزه کافی است که میوه یا آب آنها را مصرف کنید. البته توجه داشته باشید که مصرف بیش از حد زغال اخته به دلیل داشتن قند زیاد باعث ناراحتی معده و روده میشود. بنابراین با مقادیر کم شروع کنید و به تدریج افزایش دهید.
7. ماستیک یا کندر؛ نوعی آدامس گیاهی
ماستیک (Mastic) شیره درختی است که در دریای مدیترانه رشد میکند. مطالعات در مورد اثربخشی ماستیک بر عفونت هلیکوباکتر پیلوری ترکیبی هستند. اما حداقل یک مطالعه معتبر نشان میدهد که جویدن آدامس ماستیک ممکن است به مبارزه با هلیکوباکتر پیلوری کمک کند. طبق این مطالعه حدود 3 نفر از هر 10 نفری که از آدامس ماستیک استفاده میکنند، از شر هلیکوباکتر پیلوری خلاص میشوند.
با این حال در مقایسه با ترکیب سنتی آنتی بیوتیکها و داروهای مسدودکننده اسید، آدامس کمتر از داروها موثر بودهاست.
8. میوهها، سبزیجات و غلات کامل؛ رژیم غذایی مفید برای زخم معده و بدن
رژیم غذایی مبتنی بر میوهها، سبزیجات و غلات کامل نه تنها برای سلامت کلی بدن مفید هستند. طبق تحقیقات کلینیک مایو (Mayo Clinic) رژیم غذایی غنی از ویتامینها به بدن در درمان خانگی زخم معده کمک میکند.
همچنین احتمال دارد که غذاهای حاوی آنتی اکسیدان پلی فنول از شما در برابر زخم محافظت و به بهبود زخم معده کمک کنند. غذاها و چاشنیهای غنی از پلی فنول عبارتند از:
- رزماری خشکشده
- دانه کتان
- پونه کوهی مکزیکی
- شکلات تلخ
- زغال اخته، تمشک، توت فرنگی، سنجد و شاه توت
- زیتون های سیاه
برای سلامت کلی بدن خود حتما این مواد غذایی را در رژیم خود جای دهید.
9. آب کلم بهترین نوشیدنی برای درمان خانگی زخم معده
مصرف کلم برای درمان زخم معده یک روش طبیعی و سنتی به شمار میرود. طبق گزارشها پزشکان در دهههای گذشته، قبل از اینکه آنتی بیوتیک برای کمک به زخم معده در دسترس قرار گیرد، از کلم استفاده میکردند.
کلم سرشار از ویتامین C و آنتی اکسیدانی است که به پیشگیری و درمان عفونت هلیکوباکتر پیلوری کمک میکند. در واقع چندین مطالعه حیوانی نشان میدهد که آب کلم در درمان و پیشگیری از طیف وسیعی از زخمهای گوارشی موثر هستند. از این زخمهای گوارشی میتوانیم به زخم معده نیز اشاره کنیم.
10. زردچوبه؛ اودیهای که خاصیت درمانی فوقالعادهای دارد
زردچوبه یک ادویه آسیای جنوبی است که در بسیاری از غذاهای هندی استفاده میشود. کورکومین، ماده فعال زردچوبه، خواص دارویی زیادی دارد که از آنها میتوانیم به خواص ضد التهابی آن اشاره کنیم.
زردچوبه با بهبود رگهای خونی به کاهش خطر التهاب و بیماریهای قلبی کمک خواهد کرد. همچنین کورکومین خواص ضد زخم دارند. به همین دلیل مصرف آن باعث جلوگیری از عفونت ناشی از زخم معده به دلیل هلیکوباکتر پیلوری میشود.
11. مصرف به اندازه فلفل چیلی در درمان خانگی زخم معده موثر است
تصور رایج بین عموم مردم این است که مصرف فلفل باعث تشدید سوزش و ناراحتی زخم معده خواهد شد. باید به این موضوع اشاره کنیم که مصرف بیش از حد فلفل باعث ناراحتی معده خواهد شد. اما تحقیقات نشان میدهد که مصرف محدود فلفل چیلی به رفع علائم زخم معده کمک خواهد کرد. دلیل آن این است که فلفل چیلی حاوی کپسایسین است.
کپسایسین یک ماده فعال است که تولید اسید معده را کاهش میدهد و جریان خون را به مخاط معده افزایش خواهد داد. این دو عامل (کاهش اسید معده و افزایش مخاط آن) به پیشگیری یا بهبود زخم معده کمک خواهد کرد. کپسایسین موجود در فلفل چیلی همچنین ممکن است به افزایش تولید مخاط کمک کند. این مخاط پوشش معده را میپوشاند و از آن در برابر آسیب محافظت میکند.
12. زنجبیل را فراموش نکنید؛ بهترین دمنوش برای زخم معده
بسیاری از مردم فکر میکنند که زنجبیل دارای اثرات محافظتی معده است. به همین دلیل برخی افراد از آن برای درمان مشکلات معده و گوارشی مانند یبوست، نفخ و ورم معده استفاده میکنند.
یک بررسی از منبع معتبر در سال 2013 نشان میدهد که زنجبیل به زخم معده ناشی از باکتری هلیکوباکتر پیلوری کمک میکند. همچنین خوردن زنجبیل ممکن است از زخمهای ناشی از مصرف داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی جلوگیری کند.
13. درمان خانگی زخم معده با بابونه
برخی افراد از گل و چای بابونه برای درمان اضطراب جزئی، اسپاسم روده و التهاب آن استفاده میکنند. مطالعهای در سال 2012 نشان میدهد که عصاره بابونه خواص ضد زخم دارد. برخی از محققین فکر میکنند که این خاصیت بابونه ممکن است به درمان زخم معده، مهار علائم و بهبود آن کمک کند.
برای زخم معده چه بخوریم و چی نخوریم؟
تا اینجای این مقاله از ژین طب چندین ماده غذایی که به بهبود یا مدیریت درمان زخم معده کمک میکنند، پرداختیم. در ادامه به معرفی مواد غذایی که برای زخم معده و رفلاکس اسید معده به مری مضر هستند خواهیم پرداخت.
غذاهایی باعث درد رفلاکس اسید معده و سوزش سر دل یا زخم معده را بدتر میکنند عبارتند از:
- قهوه و سایر نوشیدنیهای کافئیندار
- نوشیدنیهای گازدار
- شکلات
- مشروبات الکلی
- فلفل قرمز و تند
- غذاهای فراوریشده
- غذاهایی با مقدار زیاد نمک
- غذاهای سرخشده
- غذاهای اسیدی مانند مرکبات و گوجه فرنگی
- خوردن غذا نزدیک به موقع خواب
تاثیر این مواد غذایی بر ناراحتی معده افراد یکسان نیست. افرادی که با این ناراحتی سروکار دارند، به مرور زمان متوجه میشوند که کدام مواد غذایی، مشکل گوارشی آنها را بدتر میکند. همچنین مصرف منظم الکل باعث التهاب معده به میزان قابل توجهی خواهد شد. زیرا مصرف الکل قسمت تحتانی مری را شل میکند و خطر رفلاکس را افزایش خواهد داد. پس برای درمان خانگی زخم معده از مصرف الکل خودداری کنید.
سوالات پرتکرار در مورد درمان خانگی زخم معده
سیاه دانه و درمان زخم معده چه ارتباطی با هم دارند؟
نتایج برخی تحقیقات نشان میدهند که مصرف روغن سیاه دانه به ترمیم زخم معده کمک خواهد کرد.
برای زخم معده چی بخوریم؟
برای درمان زخم معده مصرف پروبیوتیکها، شیرین بیان، سیر، زنجبیل، آب کلم و زغال اخته توصیه میشود.
آیا درمان قطعی زخم معده امکان پذیر است؟
بله. با داروهای تجویزی و رعایت رژیم غذایی میتوان زخم معده را درمان کرد.