دسته‌بندی نشده

داروی فاموتیدین؛ درمانی برای رفلکس معده

داروی فاموتیدین برای پیشگیری و درمان زخم معده و روده و درمان بیماری‌هایی مانند زولینگر-الیسو که مربوط به ترشح زیاد اسید معده است، مورد استفاده قرار می‌گیرد. به عبارت ساده‌تر می‌توان گفت قرص فاموتیدین در درمان رفلکس و برگشت اسید معده کاربرد دارد.

سوزش معده یکی از عارضه‌هایی است که کمتر کسی آن را تجربه نکرده است. این سوزش دلایل مختلفی دارد که برخی از آنها می‌تواند شامل نوع غذایی که می‌خوریم یا مشکلات عصبی باشد. طبیعتا برای درمان این عارضه از داروهای مختلفی استفاده می‌شود که یکی از آنها فاموتیدین است. در این مقاله از ژین طب داروی فاموتیدین را بررسی خواهیم.

موارد مصرف داروی فاموتیدین؛ راه حلی برای درمان رفلکس

فاموتیدین برای درمان ترشح زیاد اسید معده تجویز می شود | ژین طب

فاموتیدین در دسته داروهای گوارشی قرار می‌گیرد. این قرص در دو شکل 20 و 40 میلی گرم تولید شـده و فروش آن بدون نسخه پزشک ممنوع است. در پاسخ به اینکه قرص فاموتیدین ۴۰ برای چیست؟ یا قرص فاموتیدین ۲۰ برای چیست باید گفت هر دو شکل قرص برای پیشگیری و درمان ترشح بیش از حد اسید معده مورد استفاده قرار می‌گیرند. تنها تفاوت آن دُز قرص است که بسته به میزان و شدت عارضه تجویز می‌شود.

فاموتیدین از دسته داروهای پر مصرف رانیتیدین سایمیتیدین محسوب می‌شود. در واقع این دارو یک آنتی هیستامین است که بر سلول‌های ترشح‌کننده اسید معده اثر کرده و به کاهش ترشح اسید معده منجر می‌شود.

نحوه مصرف قرص فاماتیدین؛ فاموتیدین را کی بخوریم؟

همانطور که گفته شد دُز مصرفی فاموتیدن برای هر فردی متفاوت است و باید براساس تشخیص پزشک تجویز شود. فاموتیدین 20 یا 40 برای درمان ترش کردن معده و یکبار در روز باید مصرف شود. بهترین زمان مصرف این قرص شب و پیش از خواب است البته به دلیل نداشتن تداخل دارویی می‌توان فاموتیدین را پیش از صرف غذا هم مصرف کرد.

نکته مهم این است که از مصرف خودسرانه و تغییر دُز مصرف دارو خودداری کنید و تنها براساس دستور پزشک پیش بروید. همانطور که گفته شد این دارو اختلالی ندارد اما اگر به هر دلیلی از جمله مصرف دُز بالا و نامنظم و همراه با داروهای خاص دچار تداخل دارویی شدید حتما به پزشک خود اطلاع دهید.

عوارض احتمالی مصرف فاموتیدین ؛ شایع‌ترین عوارض‌ها کدامند؟

سردرد، سرگیجه و اسهال از عوارض شایع فاموتیدین | ژین طب

فاموتیدین هم مانند هر داروی دیگری دارای عوارضی است. عوارضی که ممکن است گاهی اوقات به دلایل مختلفی بروز کند. با ین وجود برخی از عوارض شایع فاموتیدین عبارتند از:

  • سرگیجه و سر درد
  • تحریک پوستی
  • یبوست
  • اسهال

در کنار عوارض شایع عوارض نادر هم وجود دارد که شامل موارد زیر است:

  • تغییر ضربان قلب با گیجی شدید
  • درد و سفتی مفاصل همراه با تب

همچنین برای پیشگیری از هر نوع عارضه و تداخل قبل از مصرف فاموتیدین، پزشک خود را در صورت وجود بیماری‌های زیر آگاه کنید:

  • سابقه افزاش ضربان قلب یا سندرم طولانی QT
  • آسم، COPD یا دیگر مشکلات تنفسی
  • بیماری کبدی یا کلیوی
  • سرطان معده

فاموتیدین ممکن است با برخی از داروهای خاص تداخل دارویی داشته باشد. به همین دلیل هم باید پیش از دریافت؛ پزشک خود را در جریان قرص‌هایی که مصرف می‌کنید قرار دهید. برخی از این داروها عبارتند از:

  1. داروی ضد اسید مشابه مانند سایمتیدین
  2. داروی ضد قارچ نظیر ایتراکونازول و کتوکونازول
  3. داروی مهارکننده مغز استخوان
  4. آتازاناویر، دلاویردین و داساتینیب
  5. دیگوکسین
  6. پازوپانیب

قرص فاموتیدین در بارداری عوارضی دارد؟

برخی از منابع درباره عوارض مصرف قرص فاموتیدین در بارداری مطالبی را انتشار داده‌اند اما با توجه به بررسی منابع مختلف داخلی و خارجی این موضوع اثبات شده‌ای نیست. به معنای دیگر عوارض فاموتیدین برای زنان باردار قطعی نیست اما در مورد مادران شیرده موضوع متفاوت است.

برهمین اساس و با توجه به آسیب بالقوه اما ناشناخته‌ای فاموتیدین ممکن است برای نوزاد از طریق شیر مادر داشته باشد، بهتر است مصرف این قرص را کنار بگذارند.

قرص فاموتیدین برای کودکان؛ مصرف کنند یا نه؟

فاموتیدین را می‌توان برای درمان بیماری ریفلاکس معده به مری کودکان در تمام سنین استفاده کرد. طبیعی است که استفاده از این دارو هرچند در دُزهای پایین برای کودکان هم باید با مشورت پزشک صورت بگیرد. بهتر است قبل از مصرف فاموتیدین به پزشک درباره شرایط کودک خود توضیح دهید. برخی از مواردی که پیش از مصرف قرص فاموتیدین باید مورد توجه قرار بگیرد شامل موارد زیر است:

  • مشکل یا درد در بلع غذا
  • علائمی‌نظیر تعریق یا سرگیجه
  • حساسیت‌های دارویی و غذایی
  • سابقه سوزش سر دل همراه با سبکی سر
  • مشکلات سلامتی نظیر مدفوع سیاه یا خونی
  • درد قفسه سینه، درد شانه همراه با تنگی نفس، درد بازو، گردن
  • مصرف داروهایی نظیر سفدیرن، داساتینیب، دلاویردین یا فوزامپرناویر

یادداشت پایانی

قرص فاموتیدین هم مانند هر داروی دیگری  می‌تواند عوارض و فوایدی برای بدن داشته باشد. سوز معده و برگشت اسید به مری یا عوارض ناشی از ترشح زیاد اسید معده در روده‌ها مواردی هستند که فاموتیدین به درمان آن کمک می‌کند. اما باید توجه داشت که مصرف هر قرصی اولا باید با تشخیص و تجویز پزشک باشد دوما باید براساس دستور دکتر مصرف شود. مصرف سرخود یا تغییر دُز دارو می‌تواند عوارض بعضا شدیدی را به همراه داشته باشد.

این دقت در مواردی که قرار است دارو به کودکان یا افراد دارای بیماری‌های زمینه‌ای داده شود باید بیشتر مورد توجه قرار بگیرد چراکه عوارض آن می‌تواند شدیدتر خودش را نشان دهد.

سوالات متداول

شایع‌ترین عارضه جانبی فاموتیدین چیست؟

شایع‌ترین عوارض جانبی گزارش شده شامل سردرد، سرگیجه، یبوست و اسهال است.

مهمترین پرهیز مصرف فاموتیدین چیست؟

نکته مهم و مشمول همه داروها خودداری از مصرف دارو با نوشیدنی‌هایی غیر از آب نظیر الکل و همزمان با داروهای مشابه است. این کار می‌تواند خطر آسیب شدید به معده را در پی دارد.

مصرف بیش از حد فاموتیدین چه عوارضی دارد؟

مصرف بیش از حد دُز دارو می‌تواند سبب بروز مسمومیت دارویی و طبیعتا مشکلات جدی برای ارگان‌های حیاتی نظیر روده و قلب شود.

درصورت فراموشی زمان مصرف قرص فاموتیدین چه باید کرد؟

در اسرع وقت دارو را مصرف کنید. اما اگر نوبت بعدی نزدیک است دُز فراموش شده را نادیده بگیرید. از مصرف هر دو دُز در یک زمان خودداری کنید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا