درمان آرتروز زانو ناشی از عفونت با روشهای تهاجمی و غیر تهاجمی
درمان آرتروز زانو ناشی از عفونت معمولا با مصرف آنتی بیوتیکهای قوی شروع میشود. آرتروز عفونی که به عنوان آرتریت سپتیک هم شناخته میشود، معمولا توسط باکتری، ویروس یا قارچ ایجاد به وجود میآید.
این بیماری التهاب مفصلی است که در اثر عفونت ایجاد میشود؛ به طور معمول یک مفصل بزرگ در بدن، مانند زانو یا لگن را تحت تاثیر قرار میدهد.
به طور کلی آرتروز زانو ناشی از نازک شدن غضروف مفصلی است که سطوح استخوان مجاور را روان میکند. معمولا این بیماری منجر به درد و مشکل در راه رفتن یا بالا رفتن و پایین آمدن از پلهها میشود.
در ادامه این مطلب از مجله پزشکی ژین طب مواردی را پیرامون درمان آرتروز زانو ناشی از عفونت بیان خواهیم کرد. با ما همراه شوید.
نگاهی سریع به درمان آرتروز زانو ناشی از عفونت
- آرتروز زانو ناشی از عفونت یا آرتریت سپتیک معمولا توسط باکتریهایی ایجاد میشود
- روشی به نام آرتروسنتز معمولا برای تشخیص دقیق آرتریت سپتیک استفاده میشود
- روشهای تهاجمی برای درمان آرتروز ناشی از عفونت تزریق کورتیزون یا روغن، جراحی استئوتومی، جراحی تعویض مفصل است
- یک رژیم غذایی با کیفیت بالا نیز میتواند با کاهش التهاب و تورم به تسکین علائم آرتروز کمک کند
چه موردی باعث بروز آرتروز زانو ناشی از عفونت میشود؟
آرتروز زانو ناشی از عفونت یا آرتریت سپتیک معمولا توسط باکتریهایی ایجاد میشود که از طریق جریان خون از ناحیه دیگری از بدن پخش میشوند. همچنین میتواند ناشی از عفونت باکتریایی ناشی از یک زخم باز یا سوراخ ناشی از یک عمل جراحی مانند جراحی زانو باشد.
در بزرگسالان و کودکان، باکتریهای رایجی که باعث آرتریت سپتیک حاد میشوند عبارتند از:
- استافیلوکوک
- استرپتوکوک
در میان بزرگسالان جوان و فعال جنسی، نایسریا گونوره شایعترین پاتوژن این بیماری است. این مهاجمان خارجی وارد جریان خون شده و مفصل را عفونی کرده و باعث التهاب و درد میشوند.
سایر عفونتها مانند عفونتهای ناشی از ویروسها و قارچها نیز میتوانند باعث آرتروز شوند. ویروسها عبارتند از:
- هپاتیت A، B و C
- پاروویروس B19
- ویروس ایدز
- آدنوویروس
- ویروسهای کوکساکی
- اوریون
- آلفا ویروسها
- فلاوی ویروسها
قارچهایی که میتوانند باعث آرتریت شوند عبارتند از:
- هیستوپلاسما
- کوکسیدیومیسس
- بلاستومایس
این عفونتها معمولا کندتر از عفونتهای باکتریایی ایجاد شده و گسترش مییابند. پزشک با آگاه شدن نسب به اینکه چه ویروسی موجب بروز این نوع از آرتروز شده یک گام به سوی درمان آرتروز ناشی از عفونت میگذارد.
چه کسانی در معرض خطر آرتریت سپتیک هستند؟
کودکان خردسال و افراد مسن بیشتر در معرض ابتلا به آرتریت سپتیک هستند. افرادی که زخمهای باز دارند نیز در معرض خطر ابتلا به این نوع آرتروز قرار میگیرند.
علاوه بر این افرادی دیگری که در معرض خطر ابتلا به آرتریت سپتیک هستند عبارتند از:
- افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند
- افرادی که از قبل شرایطی مانند سرطان یا دیابت دارند
- افرادی که دچار سوء مصرف مواد (داخل وریدی) هستند
گفتنی است که مفاصلی که قبلا آسیب دیدهاند، احتمال عفونی شدن را افزایش میدهند.
علائم آرتریت سپتیک چیست؟
علائم آرتریت سپتیک معمولا به سرعت با درد شدید، تورم مفاصل و تب ظاهر میشود. علائم این عارضه ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- تب و لرز
- خستگی و ضعف عمومی
- ناتوانی در حرکت اندام با مفصل عفونی
- درد شدید در مفصل آسیب دیده، به ویژه با حرکت
- تورم (افزایش مایع داخل مفصل)
- گرما (به دلیل افزایش جریان خون، مفصل قرمز و در لمس گرم است)
آرتریت سپتیک (آرتروز زانو ناشی از عفونت) چگونه تشخیص داده میشود؟
- روشی به نام آرتروسنتز معمولا برای تشخیص دقیق آرتریت سپتیک استفاده میشود. این روش شامل سوراخ کردن مفصل برای کشیدن نمونهای از مایع مفصلی است که به مایع سینوویال معروف است. به طور معمول این مایع به عنوان روان کننده عمل میکند.
در طول آرتروسنتز، یک سوزن به مفصل آسیبدیده وارد میشود تا مایع را از مفصل جمع کند. نمونه مایع برای ارزیابی به آزمایشگاه فرستاده میشود. آزمایشگاه شمارش گلبولهای سفید را روی مایع انجام میدهد که معمولا بسیار زیاد است. علاوه بر این آزمایشگاه سعی میکند باکتریها یا موجودات دیگر را کشت دهد.
این کار به پزشک کمک میکند تا تشخیص دهد که آیا عفونت وجود دارد و کدام ارگانیسم باعث آن شده است.
- اشعه ایکس معمولا برای بررسی آسیب مفاصل انجام میشود. همچنین میتوان از آزمایش خون برای تشخیص التهاب استفاده کرد.
- اسکن MRI در ارزیابی تخریب مفصل حساس است، اما در مراحل اولیه کاربرد ندارد.
درمان آرتروز زانو ناشی از عفونت چگونه انجام میشود؟
درمان آرتروز زانو ناشی از عفونت شامل استفاده از ترکیبی از آنتیبیوتیکهای قوی و همچنین تخلیه مایع سینوویال عفونی از مفصل است.
این احتمال وجود دارد که بلافاصله آنتیبیوتیک برای جلوگیری از گسترش عفونت و درمان آرتروز زانو ناشی از عفونت تجویز شود. آنتیبیوتیکهای داخل وریدی (IV) داده میشود که معمولا برای درمان اولیه نیاز به بستری در بیمارستان دارد.
در ابتدا آنتیبیوتیکهای تجربی برای پوشش طیف وسیعی از عفونتها انتخاب میشوند. اگر بتوان باکتری را شناسایی کرد، از آنتی بیوتیکهای مخصوص آن ارگانیسم برای درمان آرتروز زانو ناشی از عفونت استفاده میشود.
معمولا چهار تا شش هفته درمان با آنتیبیوتیک طول میکشد تا از ریشه کن شدن کامل عوامل عفونی اطمینان حاصل شود.
مایع آلوده در مفصل چگونه تخلیه میشود؟
در درمان آرتروز ناشی از عفونت، زهکشی ناحیه عفونی برای پاکسازی سریع عفونت حیاتی است. تخلیه با برداشتن مایع با سوزن و سرنگ انجام میشود. اغلب تخلیه روزانه یا با چندین روش جراحی صورت میگیرد، با این حال روش دقیق تخلیه مایع آلوده بستگی به محل مفصل دارد.
با استفاده از آرتروسکوپی، پزشک میتواند مفصل را شستشو داده و بافت عفونی را خارج کند. اگر تخلیه با آسپیراسیون مفصل یا آرتروسکوپی قابل انجام نباشد، برای درمان آرتروز زانو ناشی از عفونت جراحی مفصل باز اغلب برای تخلیه مفصل ضروری است.
اگر تجمع مایع قابل توجه باشد، درنها در جای خود باقی میمانند تا مایع اضافی که ممکن است پس از جراحی جمع شود، خارج شود.
آرتروز زانو چیست؟
در وضعیت آرتروز زانو که نام دیگر آن استئوآرتریت زانو(OA) است، غضروف مفصلی (لایه روان کننده صاف و نازک که انتهای استخوانهایی را که مفصل زانو را تشکیل میدهد می پوشاند) فرسوده میشود.
در موارد شدید آرتروز زانو، استخوانها ممکن است مستقیما روی یکدیگر با حداقل روانکاری ساییده شوند که منجر به درد و ناتوانی میشود.
تشخیص آرتروز زانو معمولا با سابقه پزشکی بیمار و عکسبرداری با اشعه ایکس مشخص میشود. گاهی اوقات آزمایش خون و آزمایش مایع مفصلی برای رد بیماریهای سیستمیک مورد نیاز است.
علل شایع بروز آرتروز زانو چیست؟
عوامل متعددی احتمالا در ایجاد OA زانو یا آرتروز نقش دارند که عبارتند از:
- ساییدگی یا پارگی بیش از حد مفاصل زانو در اثر فعالیتهای زیاد
- سفت شدن عضلات اندام تحتانی
- ضعف عضلات اندام تحتانی
- افزایش سن
- اضافه وزن
در موارد خاص، علت OA زانو ممکن است ناشناخته باشد
علائم و نشانههای آرتروز زانو
- زانو دردی که به تدریج ایجاد میشود و با راه رفتن یا ایستادن طولانی مدت بدتر میشود
- سفتی و تورم صبحگاهی
- کرپیتوس (صدای ترک خوردن یا ساییدن) با حرکات زانو
- نمایان شدن برجستگیها یا گرههای اطراف زانو
عوامل خطر برای آرتروز زانو چیست
- درگیر شدن طولانی مدت در فعالیتهای با ضربه زیاد و تحمل وزن
- اضافه وزن داشتن
درمان آرتروز زانو چگونه انجام میشود؟
درمان آرتروز زانو نیز مانند درمان آرتروز زانو ناشی از عفونت شامل روشهای تهاجمی و غیرتهاجمی میشود که در ادامه به معرفی آنها می پردازیم:
مصرف دارو برای درمان آرتروز زانو
داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی یا NSAIDsاز پرکاربردترین داروهای پزشکی هستند. این داروها باعث مهار سیکلواکسیژناز میشوند و سه خاصیت مهم کاهش التهاب، ضددرد و تببر دارند.
این گروه از داروها در دوزهای بالا اثرات ضدالتهابی دارند. NSAIDها از این رو منحصربهفرد هستند، چراکه غیرمخدرند و اعتیادی ایجاد نمیکنند. ناپروکسن و ایبوپروفن از جمله این داروها محسوب میشود.
دولوکستین معمولا به عنوان یک ضدافسردگی استفاده میشود و برای درمان دردهای مزمن از جمله درد آرتروز نیز تایید شده است
انجام فیزیوتراپی برای درمان آرتروز زانو
یک فیزیوتراپ میتواند تمریناتی را برای تقویت عضلات اطراف مفصل، افزایش انعطافپذیری، کاهش درد و تورم و بهبود دامنه حرکتی از طریق تمرینات کششی و تقویتی به شما نشان دهد. از جمله:
- تمرینات کششی: کشش عضلات چهارسر ران، کشش همسترینگ و کشش ساق پا
- تمرینات تقویتی: هدف قرار دادن عضلات چهارسر ران، عضلات لگن و عضلات باسن
- تمرین کنترل حرکت: کنترل وزن بدن، اصلاح فعالیتهای روزانه برای امکان حرکت
- ورزش ملایم منظم که به تنهایی انجام میدهید: مانند شنا یا پیادهروی، میتواند به همان اندازه موثر باشد
روشهای تهاجمی برای درمان آرتروز زانو ناشی از عفونت
هنگامی که مدیریت محافظه کارانه در بهبود شرایط ناکام باشد، مداخلات تهاجمی را میتوان بررسی کرد:
- تزریق کورتیزون یا روغن
- جراحی استئوتومی
- جراحی تعویض مفصل
تزریق برای درمان آرتروز زانو
تزریق کورتیزون: تزریق کورتیکواستروئید به مفصل میتواند درد را برای چند هفته تسکین دهد. پزشک ناحیه اطراف مفصل را بیحس کرده سپس یک سوزن در فضای مفصل قرار میدهد و دارو را تزریق میکند. تعداد تزریقهای کورتیزون که میتوانید هر سال دریافت کنید معمولا به سه یا چهار تزریق محدود میشود، زیرا این دارو میتواند به مرور زمان آسیب مفاصل را بدتر کند.
تزریق روغن: تزریق اسید هیالورونیک میتواند با ایجاد مفصل در زانوی شما درد را تسکین دهد، اگرچه برخی تحقیقات نشان میدهد که این تزریقها تسکین بیشتری نسبت به دارو ندارند. اسید هیالورونیک شبیه به همان مایعی است که به طور معمول در مایع مفصلی یافت میشود.
جراحی برای درمان آرتروز زانو
جراحی استئوتومی (تراز مجدد استخوانها) اگر آرتروز یک طرف زانوی را بیشتر از طرف دیگر دچار آسیب کرده باشد، استئوتومی میتواند مفید باشد. در استئوتومی زانو، جراح استخوان را در بالا یا پایین زانو برش میدهد و سپس یک گوه از استخوان را برمیدارد یا اضافه میکند.
تعویض مفصل: در جراحی تعویض مفصل، جراح سطوح آسیب دیده مفصل را برمیدارد و با قطعات پلاستیکی و فلزی جایگزین میکند. خطرات جراحی شامل عفونت و لخته شدن خون است. مفاصل مصنوعی ممکن است فرسوده یا شل شوند و در نهایت نیاز به تعویض کامل زانو داشته باشند.
سایر روشهای برای درمان آرتروز زانو
درمانهای طب مکمل و جایگزین که نویدبخش آرتروز هستند عبارتند از:
- طب سوزنی: برخی از مطالعات نشان میدهد که طب سوزنی میتواند درد را تسکین دهد و عملکرد را در افرادی که آرتروز زانو دارند بهبود بخشد. در طول طب سوزنی، سوزنهای نازک به اندازه مو در نقاط دقیق بدن وارد پوست میشود
- استفاده از زانو بند: بستن بریس در اطراف زانو میتواند یک درمان غیرجراحی عالی برای آرتروز زانو باشد. بریسها میتوانند تورم و فشار را کاهش دهند. آنها همچنین میتوانند با جابجایی وزن از قسمت آسیب دیده زانو، ثبات زانوی را افزایش دهند. این کار امکان تحرک بیشتر را فراهم میکند.
انواع مختلفی از زانوبند وجود دارد. برخی ممکن است به صورت سفارشی برای شما نصب شوند و برخی دیگر به صورت OTC یا بدون نسخه در داروخانهها در دسترس هستند. احتمالا پزشک به شما توصیه کند که انواع مختلف بریسها را برای فعالیتهای مختلف امتحان کنید.
- مصرف گلوکزامین و کندرویتین: بعضی از مطالعات فوایدی را برای افراد مبتلا به آرتروز زانو یافتهاند. کاهش درد و التهاب مفاصل، بهبود حرکت مفاصل، ترمیم غضروف مفاصل و جلوگیری ازپوکی استخوان کمک میکند
- توجه داشته باشید که گلوکزامین و کندرویتین میتوانند با رقیق کنندههای خون مانند وارفارین تداخل داشته باشند و باعث مشکلات خونریزی شوند.
- مصرف آووکادو – سویا: این مکمل غذایی – مخلوطی از روغن آووکادو و سویا – به طور گسترده در بسیاری از کشورها برای درمان آرتروز زانو و لگن استفاده میشود و به عنوان یک ضدالتهاب عمل میکند. بعضی مطالعات نشان دادهاند که میتواند آسیب مفاصل را کند یا حتی از آن جلوگیری کند
- مصرف اسیدهای چرب امگا 3: امگا 3 موجود در ماهیهای چرب و مکملهای روغن ماهی میتوانند به تسکین درد و بهبود عملکرد کمک کند
- ماساژ درمانی: ماساژ دادن زانوی آسیب دیده با روغن زیتون یا روغن نارگیل با بهبود بخشیدن به جریان خون باعث کاهش درد، التهاب و تورم ایجاد شده در زانو میشود
درمان قطعی آرتروز در طب سنتی
مصرف بعضی از گیاهان دارویی و مواد طبیعی به کاهش علائمی مانند التهاب و درد مفاصل کمک میکنند مانند:
- روغن ماهی
- چای سبز
- زنجبیل
- روغن شنبلیله
- زردچوبه
- سرکه سیب و عسل
- نمک اپسوم
- دارچین
رژیم غذایی آرتروز
توصیه همیشگی پزشکان این است که همه افراد از یک رژیم غذایی مغذی استفاده کنند. در افراد مبتلا به آرتروز زانو یا OA نیز رژیم غذایی و تغذیه از اهمیت ویژهای برخوردار است.
در ابتدا باید وزن خود را در یک محدوده متوسط نگه دارید تا فشار غیرضروری بر مفاصل خود را کاهش دهید. یک بررسی تحقیقاتی در سال 2020 همچنین نشان میدهد که برخی از انواع آرتروز زانو به رژیم غذایی سرشار از فلاونوئیدها پاسخ مثبت میدهند. فلاونوئیدها مواد مغذی موجود در میوهها و سبزیجات هستند.
آنتی اکسیدانهای موجود در بسیاری از میوهها و سبزیجات نیز میتوانند به مقابله با رادیکالهای آزاد تولید شده توسط التهاب کمک کند. رادیکالهای آزاد مولکولهایی هستند که میتوانند باعث آسیب سلولی شوند.
یک رژیم غذایی با کیفیت بالا نیز میتواند با کاهش التهاب و تورم به تسکین علائم آرتروز کمک کند. خوردن غذاهای حاوی مقادیر زیادی از ویتامینها و مواد مغذی زیر میتواند بسیار مفید باشد. مانند:
- ویتامین سی
- ویتامین دی
- بتاکاروتن
- اسیدهای چرب امگا 3
افزایش مصرف غذاهایی با خواص ضدالتهابی نیز به شما کمک خواهد کرد.
یادداشت پایانی
سن، ژنتیک و آسیب زانو همگی میتوانند در به وجود آمدن آرتروز زانو نقش داشته باشند. فعالیت بیش از حد باعث ضعف و بیثباتی در مفصل زانو میشود.
تغییر فعالیتهای شما و به کار گرفتن گروههای عضلانی مختلف میتواند گزینه خوبی برای پیشگری و درمان آرتروز زانو ناشی از عفونت باشد زیرا تمام عضلات اطراف زانوی شما را تقویت میکنند.
درمان آرتروز ناشی از عفونت و هر نوع دیگری از آرتروز به مرحله بیماری بستگی دارد. غالبا پزشکان در مراحل اولیه از داروها و فیزیوتراپی برای درمان آرتروز زانو ناشی از عفونت کمک میگیرند، در صورتی که این روشها پاسخ مناسب را به درمان ندهند، پزشک با تزریق یا عمل جراحی به درمان آرتروز زانو ناشی از عفونت میپردازد.
در این مقاله سعی کردیم مطالبی را در باب درمان آرتروز زانو ناشی از عفونت عنوان کنیم. امیدواریم مفید واقع شده باشد.