بیماری های مفصلیتغذیه و سلامت خانواده

زانو درد؛ 15 درمان اصلی درد زانو از درمان خانگی تا دارو و جراحی

زانو درد عارضه‌ای شایع که روزانه میلیون‌ها نفر را درگیر می‌کند. درد کیفیت کلی زندگی را تحت تاثیر قرار می‌دهد چه به دلیل آسیب حاد در مفصل زانو یا در نتیجه ساییدگی و پارگی منظم باشد. انواع مختلفی از بیماری‌ها وجود دارد که به عنوان منشا درد زانو قرار می‌گیرند، این بیماری‌های از پوکی استخوان تا التهاب را شامل می‌شود. بدون شک شایع‌ترین علت زانو درد را باید آرتروز دانست.

بر اساس آمار مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری آمریکا 15 تا 20 درصد از کل مردان جهان به زانو درد مبتلا هستند. طبق آمارهای این مراکز از هر چهار نفر شهروند آمریکایی یک نفر مبتلا به آرتریت است. تخمین زده می‌شود که تا سال 2040، 78 میلیون بزرگسال در ایالات متحده به آرتریت مبتلا خواهند شد. یافته‌ها حکایت از این دارد که زنان 20 درصد بیشتر از مردان در معرض ابتلا به زانو درد هستند. طبق آخرین آمار شبکه جهانی RA در سال 2021 بیش از 350 میلیون نفر در سراسر جهان مبتلا به آرتریت هستند.

راه‌های متعددی برای درمان زانودرد وجود دارد از درمان‌های خانگی تا دارویی و جراحی که هرکدام از این روش‌ها بر اساس میزان درد بکار می‌روند. مجله سلامت ژین طب این مقاله را با هدف آگاهی‌بخشی مبتلایان به زانو درد به طبع رسانید. بیماران با مطالعه این نوشتار علمی دانش جامع و درستی در زمینه انواع درمان‌ها و علل زانودرد بدست خواهند آورد.

آناتومی ‌زانو و شناخت بخش‌هایی از این مفصل که دچار درد و آسیب می‌شوند

آناتومی زانو که به زانو درد مبتلا است|ژین طب

زانو بزرگترین مفصل بدن محسوب می‌شود. زانو مفصل آسیب‌پذیری است که استرس زیادی را ناشی از فعالیت‌های روزمره تحمل می‌کند. بلندکردن، زانوزدن و فعالیت‌های پر فشار مانند دویدن و ایروبیک از جمله این فعالیت‌های استرس‌زا به شمار می‌آیند. از چهار عنصر اصلی تشکیل می‌شود: استخوان، رباط، غضروف و تاندون.

استخوان‌ها مبتلا به درد خواهند شد

مفصل زانو در جایی تشکیل می‌شود که سه استخوان به هم می‌رسند و عبارتند از:

  • استخوان ران
  • استخوان ساق پا
  • کاسه زانو که به کشکک نیز معروف است.

رباط‌های زانو که در معرض درد قرار دارند

رباط‌ها نوارهای الاستیک بافتی هستند که استخوان را به استخوان متصل می‌کنند. آن‌ها همانند طناب‌های محکمی هستند تا استخوان‌ها را در کنار هم و زانو را در جای خود ثابت سازند. برخی از رباط‌های زانو ثبات و محافظت از مفاصل را فراهم می‌کنند، برخی دیگر حرکت به جلو و عقب ساق پا را محدود می‌سازند. چهار رباط اصلی در زانوی وجود دارد که عبارتند از:

  • رباط‌های جانبی: در کناره‌های زانوی قرار دارند و حرکت پهلوی زانو را کنترل می‌کنند. یکی در داخل زانو و یکی در بیرون زانو است.
  • رباط‌های صلیبی: در داخل مفصل زانو یافت می‌شوند. آن‌ها از یکدیگر عبور می‌کنند تا شکل X را تشکیل دهند. این رباط‌ها نحوه حرکت زانو به عقب و جلو را کنترل خواهند کرد.

غضروف‌هایی موجود در مفصل زانو که منشا زانو درد می‌شوند

  • غضروف مفصلی: قسمت انتهای استخوان ران، ساق پا و پشت کاسه زانو را می پوشاند. یک ماده لغزنده که به استخوان‌های زانو کمک می‌کند هنگام خم و راست شدگی زانو به آرامی روی هم سر بخورند.
  • غضروف منیسک: دو قطعه گوه‌ای شکل هستند که به عنوان ضربه‌گیر بین استخوان ساق و ران عمل می‌کنند. منیسک داخلی در قسمت داخلی مفصل زانو و منیسک جانبی در سمت بیرونی زانو قرار دارد. منیسک به بالشتک و تثبیت مفصل کمک می‌کند، به همین دلیل است جنس آن‌ها سخت و لاستیکی است. وقتی مردم از پارگی غضروف صحبت می‌کنند، معمولا منظور پارگی مینیسک است.

تاندون‌ها؛ اندام‌هایی که آسیب‌پذیر و گاهی عامل درد زانو هستند

تاندون‌ها تارهای سختی از بافت هستند که ماهیچه‌ها را به استخوان‌ها متصل خواهند کرد.

علائم زانو درد چیست؟ 8 نشانه‌ای که همراه با زانو درد تجربه می‌کنید

علائم زانو درد|ژین طب

علائم زانو درد برای هر فرد متفاوت است. محل و شدت زانودرد با توجه به علت مشکل متفاوت خواهد بود.

علت‌های زانو درد؛ 4 عامل اصلی زانو درد که هر کدام مواردی را در بر می‌گیرد

انواع زانو درد می‌تواند ناشی از صدمات، مشکلات مکانیکی، انواع آرتریت و مشکلات دیگر باشد. هر کدام از این علت‌ها بخشی از دردهای زانو را پوشش می‌دهند که در ادامه به انواع آن‌ها خواهیم پرداخت

1.صدماتی که علل ایجاد درد زانو هستند

علل زانو درد|ژین طب

آسیب زانو رباط‌ها، تاندون‌ها، کیسه‌های پر از مایع (بورسا) مفصل زانو، استخوان‌ها و غضروف‌ها که خود مفصل را تشکیل می‌دهند، تحت تاثیر قرار می‌دهد. برخی از آسیب‌های شایع زانو عبارتند از:

  • آسیب ACL: پارگی رباط صلیبی قدامی ‌(ACL) است، یکی از چهار رباطی که استخوان ساق را به استخوان ران متصل می‌کند. آسیب ACL به ویژه در افرادی که بسکتبال، فوتبال یا سایر ورزش‌هایی که نیاز به تغییر جهت ناگهانی دارند، رایج است.
  • شکستگی: استخوان‌های زانو، از جمله کشکک زانو، ممکن است در هنگام سقوط یا تصادفات رانندگی شکسته شوند. همچنین افرادی که مبتلا به پوکی استخوان هستند، گاهی اوقات به سادگی با قدم گذاشتن اشتباه، دچار شکستگی زانو می‌شوند.
  • پارگی منیسک: منیسک غضروف سخت و لاستیکی است که به عنوان ضربه‌گیر بین استخوان ساق پا و ران عمل می‌کند. چرخش ناگهانی زانو مخصوصا زمانی که وزن بدن روی آن باشد احتمال رویارویی فرد را با مینیسک زانو افزایش می‌دهد.
  • بورسیت زانو: برخی از آسیب‌های زانو باعث التهاب در بورس‌ها می‌شوند. آن‌ها کیسه‌های کوچکی از مایع‌اند که قسمت خارجی مفصل زانو را تحت فشار قرار می‌دهند تا تاندون‌ها و رباط‌ها به آرامی‌ روی مفصل سُر بخورند.
  • تاندونیت کشکک: تاندونیت باعث تحریک و التهاب یک یا چند تاندون می‌شود. بافت‌های ضخیم و فیبری که ماهیچه‌ها را به استخوان‌ها متصل می‌کنند. این التهاب زمانی اتفاق می‌افتد که تاندون کشکک دچار آسیب‌دیدگی شود. این تاندون از کشکک زانو تا استخوان ساق پا امتداد دارد و به فرد اجازه می‌دهد لگد بزند، بدود و همچنین بپرد. بسکتبالیست‌ها، دوندگان، اسکی‌بازان، دوچرخه‌سواران و کسانی که در ورزش‌ها و فعالیت‌های پرش فعالیت می‌کنند بیشتر امکان ابتلا به تاندونیت کشکک را دارند.
  • رگ به رگ شدن یا کشیدگی رباط ها یا عضلات زانو: رگ به رگ شدن یا کشیدگی رباط یا عضله زانو معمولا در اثر ضربه به زانو یا چرخش ناگهانی زانو ایجاد می شود. علائم اغلب شامل درد، تورم و مشکل در راه رفتن است.

2. مشکلات مکانیکی و نمونه‌هایی که باعث درد زانو می‌شوند

  • بدن شل: آسیب و تخریب استخوان یا غضروف می‌تواند باعث شکستگی تکه‌ای از استخوان یا غضروف و شناور شدن آن در فضای مفصل شوند. این امکان دارد هیچ مشکلی ایجاد نکند، مگر اینکه بدن شل با حرکت مفصل زانو تداخل داشته باشد. این حالت شبیه یک مداد است که در لولای در قرار دارد.
  • سندرم ایلیوتیبیال: این زمانی اتفاق می‌افتد که نوار سفت بافتی که از قسمت بیرونی باسن تا بیرون زانو امتداد می‌یابد (بند ایلیوتیبیال) بشدت سفت شود. سپس این سفتی باعث شود که بند ایلیوتیبیال به قسمت خارجی استخوان ران ساییده ‌شود. دوندگان مسافت و دوچرخه سواران به ویژه مستعد ابتلا به سندرم باند ایلیوتیبیال هستند.
  • دررفتگی کاسه زانو: زمانی است که استخوان مثلثی شکل جلوی زانو (کشکک) از جای خود به سمت بیرون خارج ‌شود.
  • درد لگن یا پا: اگر درد لگن یا پا دارید، ممکن است راه رفتن خود را تغییر دهید تا از درد مفصل خلاص شوید. اما این تغییر حرکت می‌تواند فشار بیشتری بر مفصل زانو وارد کند و باعث درد زانو شود.

3. انواع آرتریتی که موجب زانو درد می‌شوند

بیش از 100 نوع مختلف آرتریت وجود دارد. انواعی که بیشتر روی زانو تاثیر می‌گذارند عبارتند از:

  • آرتروز: استئوآرتریت شایع‌ترین نوع آرتریت است که زانو را درگیر می‌کند. استئوآرتریت یک فرآیند دژنراتیو است که در آن غضروف مفصل به تدریج از بین می‌رود. آرتروز را باید اصلی‌ترین علت زانو درد در چهل سالگی دانست، چون این عارضه اغلب افراد میانسال و مسن را تحت تاثیر قرار می‌دهد. اما امکان دارد به دلیل فشار زیاد روی مفصل مانند آسیب مکرر یا اضافه وزن ایجاد شود.
  • روماتیسم مفصلی: ناتوان‌کننده‌ترین شکل آرتریت، آرتریت روماتوئید است. یک بیماری خودایمنی که می‌تواند تقریبا هر مفصلی در بدن از جمله زانوها را تحت تاثیر قرار دهد. اگرچه آرتریت روماتوئید یک بیماری مزمن محسوب می‌گردد، اما شدت آن متفاوت و حالت رفت و برگشتی دارد. آرتریت روماتوئید اغلب افراد را در سنین پایین‌تر از استئوآرتریت مبتلا می‌کند.
  • نقرس: این نوع آرتریت زمانی اتفاق می‌افتد که کریستال‌های اسید اوریک در مفصل انباشته می‌شوند. در حالی که نقرس بیشتر انگشت شست پا را درگیر خواهد کرد، می‌تواند در زانو نیز رخ دهد.
  • نقرس کاذب: اغلب با نقرس اشتباه گرفته می‌شود، نقرس کاذب به دلیل بلورهای حاوی کلسیم ایجاد می‌شود که در مایع مفصلی به وجود می‌آیند. زانو شایع‌ترین مفصلی است که به نقرس کاذب مبتلا خواهد شد.
  • آرتریت سپتیک: گاهی اوقات مفصل زانو ممکن است عفونی شود و منجر به تورم، درد و قرمزی شود. آرتریت سپتیک اغلب با تب رخ می‌دهد و معمولا قبل از شروع درد هیچ ضربه‌ای وجود ندارد. آرتریت سپتیک به سرعت باعث آسیب گسترده به غضروف زانو می‌شود. اگر زانو درد همراه با یکی از علائم آرتریت سپتیک دارید، فوراً به پزشک مراجعه کنید.

4. سندرم درد پاتلوفمورال علتی برای زانو درد

 یک اصطلاح کلی که به درد بین کاسه زانو و استخوان ران زیرین می‌پردازد. یک مشکل رایج زانو است که کودکان و بزرگسالان را تحت تاثیر قرار می‌دهد. در ورزشکاران بیشتر از سایر افراد ایجاد می‌شود مخصوصا در بزرگسالان جوان، به ویژه آن‌هایی که کاسه زانوشان به درستی در شیار خود قرار نمی‌گیرد.

سندروم درد پاتلوفمورال را باید به عنوان مهم‌ترین علت زانو درد هنگام نشستن و برخاستن به حساب آورد. درد معمولا هنگام بالا رفتن از پله‌ها، دویدن، چمباتمه زدن، دوچرخه سواری یا نشستن با زانوهای خمیده احساس می‌شود. اغلب برای این بیماری ورزش درمانی تجویز خواهد شد.

5. علتی برای زانو درد به نام بیماری ازگود شلاتر

وضعیتی است که کودکان و جوانان را تحت تاثیر قرار می‌دهد. در بیماری ازگود شلاتر، توده استخوانی زیر زانو در حین و بعد از ورزش دردناک و متورم می‌شود.

6. عفونت را باید علتی ثانویه برای ایجاد زانو درد به حساب آورد

سلولیت یک عفونت باکتریایی پوستی بسیار جدی است که می‌تواند زانو و ناحیه اطراف آن را تحت تاثیر قرار دهد. اگر فرد درمان سلولیت را دریافت نکند، حتی امکان دارد با یک خراش ساده روی زانو رخ دهد. علائم اغلب شامل قرمزی در ناحیه عفونی و پوستی است که در هنگام لمس احساس گرما و حساسیت می‌کند.

عفونت ممکن است به سایر نواحی بدن از جمله غدد لنفاوی و جریان خون سرایت کند. در صورت تاخیر در درمان، سلولیت می‌تواند تهدیدکننده زندگی باشد. در بیشتر موارد، یک فرد سلولیت را با مصرف آنتی بیوتیک درمان خواهد کرد. علائم و نشانه‌ها معمولا در عرض چند روز پس از درمان ناپدید می‌شوند.

تشخیص زانو درد با انواع روش‌های تصویربرداری

  • اشعه‌ایکس: پزشک ابتدا انجام عکسبرداری با اشعه‌ایکس را توصیه می‌کند، که به تشخیص شکستگی استخوان و بیماری دژنراتیو مفصل کمک می‌کند.
  • توموگرافی کامپیوتری (CT) اسکن: اسکنرهای سی‌تی اشعه ‌ایکس تصاویر مقطعی از بدن را از زوایای مختلف در اختیار قرار می‌دهد. سی‌تی‌اسکن در تشخیص مشکلات استخوانی و شکستگی‌های ظریف کاربرد دارد. نوع خاصی از سی‌تی‌اسکن می‌تواند نقرس را حتی زمانی که مفصل ملتهب نیست به دقت شناسایی کند.
  • سونوگرافی: این فناوری از امواج صوتی برای تولید تصاویر بلادرنگ از ساختارهای بافت نرم در داخل و اطراف زانو استفاده می‌کند. پزشک امکان دارد بخواهد زانوی بیمار را در موقعیت‌های مختلف در طول سونوگرافی حرکت دهد تا مشکلات خاص را بررسی کند.
  • تصویربرداری رزونانس مغناطیسی MRI: از امواج رادیویی و یک آهنربای قدرتمند برای ایجاد تصاویر سه بعدی از داخل زانو استفاده می‌کند. این آزمایش به ویژه در آشکارسازی آسیب‌ بافت‌های نرم مانند رباط‌ها، تاندون‌ها، غضروف و ماهیچه‌ها مفید است.

تست‌های آزمایشگاهی برای تشخیص زانو درد

اگر پزشک مشکوک به عفونت یا التهاب باشد، احتمالا آزمایش خون و گاهی اوقات روشی به نام آرتروسنتز انجام می‌دهد. در این آزمایش مقدار کمی ‌مایع از مفصل زانو با سوزن استخراج و برای تجزیه و تحلیل به آزمایشگاه ارسال می‌گردد.

درمان‌های زانو درد؛ از درمان خانگی تا دارو درمانی و جراحی

درمان قطعی زانو درد تا حدی به علت مشکل بستگی دارد. با این حال، درمان‌های ساده زیر می‌توانند به بسیاری از اشکال زانو درد کمک کند.

1.درمان زانودرد با زانوبند زاپیامکس

درمان زانو درد با زانوبند زاپیامکس|ژین طب

زاپیامکس زانوبندی برقی و مجهز به تکنولوژی درمانی UIC است. این تکنولوژی نام اختصاری سه فناوری درمانی به نام‌های اولتراسوند، اینفرارد و کلاک پالس است. زاپیامکس را نباید با یک زانوبند طبی اشتباه گرفت چون در درمان دردهای زانو نیز نقش دارد.

هدف کلان زانوبند زاپیامکس تسکین درد از طریق حرارت و افزایش خون‌رسانی در اندام‌های زانو و در نهایت بهبود عملکرد حرکتی است. زاپیامکس متشکل از یک پد پارچه‌ای، کابل، آداپتور و از تولیدات شرکت زایس ترونیک آلمان است. این دستگاه به راحتی با برق شهری کار می‌کند.

زمان استفاده از زاپیامکس در شبانه روز بین ۴۵ دقیقه تا یک ساعت است. با شروع بهره برداری از زانوبند زاپیامکس میزان دردها بعد از دو هفته کاهش چشم‌گیری پیدا می‌کنند. بعد از گذشت یک ماه دیگر اثری از درد زانو وجود نخواهد داشت. خطا نیست که استفاده از این زانوبند پیشرفته جزو کاربردی‌ترین راه‌های درمان زانو درد خانگی است و به کمک آن می‌توان بهترین نتایج را بدست آورد.

بررسی تکنولوژی‌هایی موجود در زانوبند زاپیامکس

تکنولوژی UIC را باید در زمره درخشان‌ترین و بی‌خطرترین روش‌های درمانی نوین و پیشرفته دانست. خطا نیست که این فناوری‌ها را بهترین راه برای تسکین درد و کاهش التهاب زانو نام ببریم. این تکنولوژی متشکل از سه بخش که عبارتند از:

  • التراسوند Ultrasound و نقش درمانی آن در زانوبند زاپیامکس

دستگاه اولتراسوند به دو صورت گرمایی و غیرگرمایی طبقه‌بندی می‌شود. از اثرات آن برای درمان مراحل حساس و عمقی بافت‌ها بهره می‌برند. با ایجاد حرارت در بافت‌ها و افزایش جریان خون تاثیر شگفت‌انگیزی در کاهش درد و ورم زانو دارد.

حرارت عمیقی که از دستگاه اولتراسوند ساطع می‌گردد عضلات خشک یا رگ به رگ را قادر به حرکت می‌سازد. علاوه بر این اسپاسم عضله را که اغلب اوقات با آسیب‌دیدگی یا کشیدگی همراه است به حداقل می‌رساند. از جمله دردهایی که با اولتراسوند کاهش می‌یابند می‌توان موارد زیر را نام برد:

  • انفرارد یا مادون قرمز Infrared و نحوه اثرگذاری آن در زانوبند زاپیامکس

به خدمت گیری اشعه مادون قرمز برای درمان درد زانو اتفاقی فوق‌العاده در دنیای پزشکی محسوب می‌گردد. از آن جایی که اشعه ماورا بنفش اثرات مخربی بر بافت‌ها و سلول‌های بدن دارد مادون قرمز به بازسازی و ترمیم آن‌ها کمک می‌کند.

اینفرارد گردش خون غنی از اکسیژن را در بدن بهبود می‌بخشد و باعث التیام سریع‌تر بافت‌های عمیق و تسکین درد زانو می‌شود. درمان با مادون قرمز (Infrared Therapy) را برای التهاب حاد و مزمن بیشتر می‌شناسند ما بسیاری از دردهای زانو را نیز درمان می‌کند.

  • کلاک پالس Pulse clock و نقش درمانی آن در زانوبند زاپیامکس

در الکتروتراپی پالس‌های الکتریکی از طریق دستگاهی به بدن بیمار منتقل و موجب تحریک اندام‌های آسیب‌دیده می‌شود. این تحریک با رویکرد بهبود عضلات و بازسازی بافت‌ها انجام می‌پذیرد. کلاک پالس با بلاک عصبی ناحیه دردناک در تسکین دردهای شدید زانو نقش موثری دارد. به همین دلیل از الکتروتراپی در درمان‌های شدید از جمله درد زایمان، دردهای پس از جراحی و یا شکستگی‌ها استفاده می‌شود. استفاده از الکتروتراپی مزایای زیر را به همراه دارد:

2. تمرینات تقویتی و نقش آن‌ها در درمان زانو درد

مشورت با یک فیزیوتراپیست برای دریافت بهترین تمرینات و برنامه‌ها به شناسایی تمریات تقویتی می‌انجامد. تقویت عضلات بالای ساق (عضلات چهارسر ران) از طریق ورزش به محافظت از مفصل زانو کمک زیادی خواهد کرد. در اینجا چند حرکت برای تقویت این عضلات وجود دارد:

  • در حالت درازکش یا نشسته پا را صاف کنید و بالا بیاورید.
  • یک پا را روی یک پله به سمت بالا قرار دهید، سپس پای دیگر را، دوباره پایین بیاورید و پله‌ها را تکرار کنید.
  • روی یک صندلی بنشینید و سپس بایستید و یک دقیقه مکررا بنشینید. این کار را به صورت آهستـه و کنترل شـده انجام دهید. نباید از دست‌ها برای حمایت استفاده کنید.
  • یک صندلی را نگه دارید و حالت چمباتمه بهخود بگیرید تا کاسه زانو روی انگشتان پا را بپوشاند. این کار را 10 بار انجام دهید.

3. کاهش وزن و رژیم غذایی درمانی برای زانو درد و بهبود کیفیت زندگی

افرادی که اضافه وزن یا چاقی دارند بیشتر در معرض خطر زانو درد هستند. وزن اضافی فشار بیشتری به زانو وارد می‌کند و مفاصل در معرض کار بیشتری قرار می‌گیرند. کاهش وزن از درد طولانی مدت زانو از جمله درد ناشی از آرتریت به شدت می‌کاهد. وزن اضافی روی بدن باعث افزایش التهاب در سراسر بدن می‌شود و زانوها تحت تاثیر قرار می‌گیرند.

4. داروهایی که برای درمان زانو درد در خط اول درمان قرار دارند

برای زانو درد چی بخوریم؟ سوالی که ذهن بسیاری از بیماران را درگیر خود می‌کند. داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی و سایر داروها در درمان زانو درد ناشی از آرتریت کمک زیادی می‌کنند. از جمله داروهایی که به عنوان بهترین قرص برای زانو درد تجویز می‌شوند باید موارد زیر را نام برد:

  • کپسایسین موضعی
  • تزریق استروئید به مفصل
  • ترامادول
  • استامینوفن و دولوکستین، که یک داروی ضد افسردگی است
  • متخصصان استفاده از مواد افیونی را به جز ‌ترامادول توصیه نمی‌کنند.
  • ‌ایبوپروفن و ناپروکسن
  • پاراستامول

5. ماساژ درمانی روشی برای رفع انواع درد زانو

فردی در حال ماساژ زانو برای درمان زانو درد|ژین طب

ماساژ درد زانو را تسکین می‌دهد. انجمن ماساژ درمانی آمریکا (AMTA) موارد زیر را توصیه می‌کند. این کارها باید در حالت نشسته با زانوها به سمت جلو و پاهای صاف روی زمین انجام گیرد.

  • دست‌ها را به آرامی ‌به صورت مشت ببندید، با هر دو دست 10 بار به قسمت بالایی، پایینی و میانی ران ضربه بزنید. سه بار این حرکت را تکرار کنید.
  • با پاهای صاف روی زمین بنشینید، پاشنه دست را روی بالای ران قرار دهید و آن را تا زانو بلغزانید، سپس رها کنید. پنج بار این ماساژ را تکرار کنید. همین کار را برای دو طرف بیرونی و داخلی ران انجام دهید.
  • چهار انگشت خود را به بافت زانو فشار دهید و پنج بار بالا و پایین بروید.
  • کف دست را روی ران قرار دهید، آن را به سمت پایین ران، روی زانو حرکت دهید و از قسمت بیرونی ران عقب برگردید. ماساژ عضلات ران تاثیر مفیدی بر روی زانو خواهد داشت.

6. آماده‌سازی آروماتراپی روشی برای درمان زانو درد

روغن‌های ضروری امکان دارد به کاهش درد کمک کنند.

مطالعه‌ای در سال 2008 نشان داد، ماساژ با روغن زنجبیل و پرتقال باعث بهبود درد متوسط ​​تا شدید ناشی از آرتروز می‌شود. محققان دریافتند که استفاده از پماد حاوی دارچین، زنجبیل، ماستیک و روغن کنجد تاثیری مشابه با پماد سالیسیلات بر درد، سفتی و حرکت زانو دارد.

7. گرما و سرما و تاثیر آن بر زانو درد

فردی در حال استفاده از کمپرس سرد برای درمان زانو درد|ژین طب

گرما و سرما در درمان درد ناحیه زانو موثرند و برای کاهش درد مفاصل ناشی از آرتریت توصیه می‌شوند. گرما ماهیچه‌ها را شل و روانکاری را بهبود می‌بخشد و منجر به کاهش سفتی می‌شود. از یک بطری آب گرم یا یک پد گرم استفاده کنید. از کمپرس یخ برای کاهش درد، التهاب و تورم بهره می‌برند.

برخی از افراد ممکن است از گرما برای بهبود تحرک در صبح و کاهش تورم در اواخر روز استفاده کنند. به یاد داشته باشید که قبل از استفاده از کمپرس گرم، آن را تست کنید. به خصوص اگر برای یک فرد مسن یا شخصی است که نمی‌تواند به راحتی ارتباط برقرار کند.

8. طب سوزنی؛ درمانی برای زانو درد که ریشه در تاریخ باستان دارد

در سال 2017، مطالعه‌ای که شامل 570 نفر بود، حاوی شواهدی است که بر تاثیر طب سوزنی بر درمان آرتروز زانو تمرکز دارد. این پژوهش تاثیر طب سوزنی را تا حدود زیادی تصدیق کرده است.

شرکت کنندگان 23 جلسه طب سوزنی واقعی یا ساختگی را طی 26 هفته یا 6 جلسه طب سوزنی طی 12 هفته دریافت کردند. کسانی که طب سوزنی واقعی داشتند، در مقایسه با دیگران، امتیاز بیشتری در کاهش درد و عملکرد داشتند.

9. تای چی؛ ورزشی مراقبه‌‌گونه برای درمان زانو درد

فردی در حال انجام تای چی برای درمان زانو درد|ژین طب

تای چی نوعی ورزش مراقبه است و فواید بسیاری برای سلامتی عضلات و تمرکز اعصاب دارد. یک مطالعه روی 204 شرکت‌کننده مبتلا به استئوآرتریت زانو به ‌این نتیجه رسید که تای چی در مقایسه با فیزیوتراپی استاندارد، مزایای مشابه، دارد. میانگین سنی شرکت‌کنندگان 60 سال بود. افرادی که تای چی انجام دادند، در قیاس با فیزیوتراپی استاندارد، بهبود قابل توجهی در علائم افسردگی و جنبه‌های فیزیکی کیفیت زندگی مشاهده کردند.

10. سرکه سیب و سایر غذاهایی که برای زانو درد موثر هستند

سرکه سیب دارای خواص ضد التهابی و می‌تواند به تسکین آرتریت و انواع دیگر دردها کمک کند. بنیاد آرتریت از سرکه سیب به عنوان “افسانه غذایی” یاد می‌کند. سایر توصیه‌های رایج تغذیه برای درمان آرتریت زانو که در دسته ویتامین برای زانو درد قرار دارد عبارتند از:

  • مصرف کلاژن، ژلاتین یا پکتین و غذاهای خام.
  • پرهیز از لبنیات، غذاهای اسیدی و سبزیجات شب بو مانند گوجه فرنگی، سیب زمینی و بادمجان

11. فیزیوتراپی سنگ بنای درمان زانو درد

فیزیوتراپی تقریبا برای همه شرایط ارتوپدی بسیار مهم به نظر می‌رسد. فیزیوتراپیست یک ارزیابی انجام می‌دهد و تمرینات زیر را تجویز می‌کند:

  • افزایش قدرت
  • بهبود تحرک

12. درمان‌های مکمل و جایگزین برای زانودرد

برای درمان زانودرد تعدادی از درمان‌های ذهن و بدن وجود دارد که عبارتند از:

طب سوزنی، یوگا و تایچی به ویژه برای آرتروز زانو رایج است. مکمل‌های گلوکزامین و کندرویتین که زمانی محبوب بودند، به دلیل عدم وجود اثبات علمی، برای استئوآرتریت زانو مورد توجه قرار نگرفته‌اند. همیشه قبل از مصرف هر گونه مکمل یا دارویی با ارائه دهنده مراقبت‌های بهداشتی خود صحبت کنید.

13. درمان زانو درد با ورزش

ورزش پیشرفت آرتروز (OA) را که یکی از شایع‌ترین علل زانو درد است، به تاخیر می‌اندازد. موسسه آمریکایی روماتولوژی (ACR) و بنیاد آرتریت (AF) ورزش را برای مدیریت OA زانو توصیه می‌کنند. پیاده‌روی، دوچرخه سواری، شنا، تای چی و یوگا همگی به عنوان فعالیت بدنی موثر و مفید هستند. به صورت کلی فعالیت بدنی باعث افزایش سلامت بافت غضروفی می‌شود، چه فرد مبتلا به OA باشد چه نباشد.

ورزش همچنین نحوه حمایت بدن از مفاصل را تقویت می‌کند. تقویت عضلات ران و ساق پا به ویژه برای زانو بسیار مفید است. افراد مبتلا به درد مفاصل باید از فعالیت‌هایی مانند ایروبیک در آب برای درمان زانو درد بهره‌مند شوند، زیرا فشار کمی ‌به زانوها وارد می‌کند.

14. تزریقاتی که به درمان زانودرد کمک می‌کند

در برخی موارد، پزشک تزریق دارو یا مواد دیگر را مستقیما به مفصل پیشنهاد دهد. تزریقات عبارتند از:

  • کورتیکواستروئیدها تزریق یک داروی کورتیکواستروئید به مفصل زانو به کاهش علائم شعله‌ور شدن آرتریت کمک می‌کند. همچنین باعث تسکین درد خواهد شد و احتمال دارد چند ماه طول بکشد. این تزریق‌ها در همه موارد موثر نیستند.
  • اسید هیالورونیک: یک مایع غلیظ، مشابه مایعی که به طور طبیعی مفاصل را روان می‌کند. اسید هیالورونیک را می‌توان برای بهبود تحرک و کاهش درد به زانو تزریق کرد. اگرچه نتایج مطالعه در مورد اثربخشی این درمان متفاوت است، اما تسکین یک یا چند واکسن گاهی تا 6 ماه ادامه خواهد داشت.
  • پلاسمای غنی از پلاکت (PRP): پی‌آر‌پی حاوی غلظتی از فاکتورهای رشد مختلف است که به نظر می‌رسد التهاب را کاهش و باعث بهبودی زانودرد می‌شود. برخی از مطالعات نشان داده‌اند که PRP امکان دارد برای افراد خاص مبتلا به آرتروز مفید باشد، اما مطالعات بیشتری مورد نیاز است.

15. عمل جراحي آخرین مرحله درمان زانودرد

جراحی تعویض کامل مفصل زانو برای درمان زانو درد|ژین طب

اگر آسیبی دارید که ممکن است نیاز به جراحی داشته باشد، معمولا نیازی به انجام فوری جراحی نیست. قبل از تصمیم‌گیری، مزایا و معایب هر دو توانبخشی غیرجراحی و بازسازی جراحی را باید در نظر بگیرید. انواع جراحی برای درمان زانو درد عبارتند از:

  • جراحی آرتروسکوپی: بسته به آسیب، پزشک آسیب مفصلی را با استفاده از دوربین فیبر نوری و ابزارهای بلند و باریکی بررسی می‌کند. پزشک از طریق چند برش کوچک در اطراف زانو وارد می‌شود، و مراحل معاینه و ‌ترمیم را شروع می‌کند. آرتروسکوپی بیشتر برای حذف بافت‌های شل از مفصل زانو، برداشتن یا‌ ترمیم غضروف آسیب‌دیده و همچنین بازسازی رباط‌های پاره بکار می‌رود.
  • جراحی تعویض جزئی زانو: جراح قسمت آسیب‌دیده زانو را با قطعات فلزی و پلاستیکی تعویض می‌کند. این جراحی معمولا از طریق برش‌های کوچک انجام می‌پذیرد، بنابراین سریع‌تر از جراحی کل زانوی خود بهبود می‌یابید.
  • تعویض کامل زانو: جراح استخوان و غضروف آسیب‌دیده را از استخوان ران، ساق پا و کاسه زانو جدا می‌کند. سپس آن را با یک مفصل مصنوعی ساخته شـده از آلیاژهای فلزی، پلاستیک‌های درجه یک و پلیمرها جایگزین می‌کند.
  • استئوتومی: این روش شامل برداشتن استخوان از ران یا ساق پا برای‌ تراز بهتر زانو و تسکین درد آرتریت است. این جراحی کمک می‌کند تا جراحی تعویض کامل زانو را به تاخیر بیندازید یا از آن اجتناب کنید.

کلیاتی از آنچه که درباره زانو درد باید بدانید

بسیاری از شرایط پزشکی و صدمات می‌توانند باعث زانو درد شوند. علل شایع عبارتند از آرتریت، پارگی رباط و منیسک، تاندونیت، و سندرم درد کشکک رانی. دررفتگی، شکستگی و تومورهای استخوانی کمتر رویت می‌شود. زانو درد را بر اساس شرح علائم و محرک‌ها، معاینه فیزیکی و احتمالا مطالعات تصویربرداری تشخیص می‌دهند.

درمان بستگی به علت دارد. ممکن است شامل خودمراقبتی، داروها، فیزیوتراپی، جراحی و درمان‌های ذهن و بدن باشد. می‌توان با تحرک و تمرین، حفظ وزن مناسب و محافظت از مفاصل در برابر استفاده بیش از حد، از زانو درد پیشگیری کنید.

سوالات متداول

1.چگونه بفهمم درد زانو من جدی است؟

اگر علائم عفونت زانو مانند تب، احساس لرز و قرمزی یا گرما در اطراف زانوی وجود دارد، به درمان فوری بیشتری نیاز خواهد بود. همچنین اگر زانو یا پا تغییر شکل داد، یا بسیار دردناک یا متورم است، باید سریع‌تر به پزشک مراجعه کرد.

2. چه چیزی می‌تواند باعث زانو درد بدون آسیب شود؟

اگر زانو درد بدون آسیب دارید، می‌تواند به دلیل یک بیماری زمینه‌ای یا به دلیل استفاده بیش از حد باشد. بورسیت اغلب به دلیل استفاده بیش از حد ایجاد می‌شود. این التهاب کیسه‌های پر از مایع در زانو (بورس) است که باعث درد، قرمزی، تورم و گرما می‌شود. تاندونیت و آرتریت نیز از علت‌های اصلی زانو درد محسوب می‌شوند.

در افراد مسن، درد زانو اغلب به دلیل آرتروز است. انواع دیگر آرتریت که باعث درد زانو می‌شود شامل نقرس، آرتریت روماتوئید و آرتریت سپتیک است. آرتریت سپتیک ناشی از عفونت باکتریایی و نیاز به درمان فوری پزشکی دارد.

3. چگونه درد زانو را تسکین دهم؟

کارهای مختلفی وجود دارد که در خانه برای تسکین درد زانو انجام می‌گیرد. مهم است که از وارد کردن وزن به زانوی خود برای مدت طولانی، مانند ایستادن طولانی مدت، خودداری کنید. هنگام استراحت به زانوی خود، در صورت امکان پای خود را بالا بیاورید. همچنین می‌توانید کیسه‌های یخ یا کیسه‌های حرارتی، مصرف مسکن‌های بدون نسخه و بانداژ فشاری را امتحان کرد.

4. آیا پیاده روی برای درد زانو مفید است؟

اگر زانو درد به دلیل آرتروز باشد، پیاده‌روی با بهبود خون‌رسانی به زانو و تقویت عضلات داخل و اطراف آن کمک می‌کند. اگر درد زانو به دلیل آسیب باشد، معمولا توصیه می‌شود به زانوی خود استراحت دهید و تا حد امکان وزن کمتری روی آن بیاورید.

5. آرتریت در زانو چه احساسی دارد؟

انواع مختلفی از آرتریت وجود دارد که زانو را تحت تاثیر قرار می‌دهد. استئوآرتریت در ابتدا مانند یک درد مبهم عمل می‌کند که با گذشت زمان بدتر، دردناک‌تر و سفت می‌شود. نقرس در زانو نیز باعث درد، حساسیت و گرما خواهد شد. آرتریت سپتیک در زانو معمولا به سرعت ایجاد و باعث درد، قرمزی و گرما می‌گردد.

6. درد مبهم در زانو به چه معناست؟

درد مبهم در زانو امکان دارد نشانه آسیب به غضروف، رباط‌ها یا تاندون‌ها باشد. این آسیب‌ها به دلیل استفاده بیش از حد، ساییدگی و پارگیف که با افزایش سن به وجود می‌آید. همچنین ممکن است نشان‌های از یک بیماری زمینه‌ای، مانند تاندونیت یا مراحل اولیه آرتروز باشد.

منبع
mayoclinic.org

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا