تب کرونا با دیگر تبها چه تفاوتی دارد؟ آشنایی با 3 درجه تب کرونایی
تب کرونا یکی از علائم ابتلا به ویروس کووید 19 واگیردار است. از این بیماری ویروسی به دلیل تلفات زیادی که داشتهاست به عنوان یک نقطه تاریک در قرن 21 یاد میکنند. این بیماری در سراسر جهان هزاران قربانی و خسارات مالی به جای گذاشته است.
به جز تب کرونا که میتوان گفت در اکثر مبتلایان به این ویرویس دیده میشود، میتوانیم علائمی مانند سردرد، سرفه، لرز و تنگی نفس را نام ببریم. کرونا ویروس در ابتدا شبیه به سرما خوردگی ساده است، اما در کمتر از 1 هفته علائم و عوارض دیگری در بدن ایجاد میکنند. تب کرونا ادامهدار برای چندین روز نشانه عفونت ریههاست. در این مقاله از مجله پزشکی ژین طب به بررسی تب کرونا خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.
علائم کرونا (COVID-19) چیست؟ آیا تب مهمترین علامت این بیماری واگیردار است؟
همانطور که گفته شد تب کرونا یکی از علائم مهم و شایع آن است که در همان چند روز ابتدایی ابتلا به این ویروس ظاهر میشود. از دیگر علائم شایع این بیماری ویروسی میتوانیم موارد زیر را نام ببریم:
- سرفه کردن
- تب یا لرز
- تنگی نفس یا مشکل در تنفس
- دردهای عضلانی یا بدن درد
- گلو درد
- از دست دادن حواس چشایی یا بویایی
- اسهال
- سردرد
- خستگی شدید
- حالت تهوع یا استفراغ
- احتقان یا آبریزش بینی
بسیاری از علائم گفتهشده را میتوان در بین علائم سایر بیماریهای ویروسی و عفونی مانند آنفولانزا، سرماخوردگی و گلودرد استرپتوکوکی نیز مشاهده کرد. اما به دلیل شرایط و احتمال ابتلا به این ویروس که قدرت سرایت بالایی دارد، بهتر است در صورت ظاهر شدن هر کدام از این علائم به پزشک مراجعه شود.
علائم هشدار اضطراری COVID-19 شدید؛ این علائم را جدی بگیرید
در صورت بروز علائم زیر حتما به بیمارستان مراجعه کنید یا با اوژانس تماس بگیرید:
- دشواری در تنفس
- درد یا فشار مداوم در قفسه سینه
- سردرگمی
- ناتوانی در بیدار شدن یا بیدار ماندن
- کبودی در لبها یا صورت
شدت علائم کرونا در افراد مختلف متفاوت است. این موضوع به سلامت جسمانی بیمار، داشتن بیماریهای زمینهای مانند دیابت، فشار خون و حتی به زمان پیگیری برای درمان این ویروس بستگی دارد. این جمله به این معنی است که هر چه سریعتر مراحل درمان پیگیری شود، امکان بهبودی کامل و جلوگیری از عوارض این ویروس بیشتر خواهد بود.
همچنین باید گفت که علائم احتمالی دیگری برای COVID-19 وجود دارد که ممکن است در افراد مختلف متفاوت باشد. در صورت بروز علائم متفاوت (که قبلا آنها را تجربه نکردید) با پزشک یا مراکز درمانی تماس بگیرید.
علائم COVID-19 در کودکان و بزرگسالان متفاوت است؟
مانند بزرگسالان، نوزادان و کودکان مبتلا به COVID-19 امکان دارد که علائمی مانند تب، سرفه، گلودرد، مشکل در تنفس و اسهال را نشان دهند. کووید- 19 در کودکان نسبت به بزرگسالان خفیفتر ایجاد میشود و به ندرت نیاز به بستری در بیمارستان و خدمات درمانی ویژه دارد. اما در موارد نادری ابتلا به ذات الریه به دلیل کرونا در کودکان و نوزادان دیده میشود.
همچنین امکان دارد که کودکان به دلیل ابتلا به ویروس کرونا در معرض یک عارضه خطرناک بسیار نادر به نام سندروم التهابی چند یا MIS-C قرار بگیرند.
علائم تب کرونا در کودکان در سنین مختلف که بهتر است والدین بدانند
تب یکی از علائم شایع در بین بیماریهای مختلف مانند بیماریهای خود التهابی در تمام سنین است. در مورد کودکان تشخیص تب به دلیل کرونا و تمایز بین آن با سایر بیماریها کمی سختتر خواهد بود. زیرا کودکان به دلایل مختلفی دچار تب میشوند. از این شرایط میتوانیم موارد زیر را نام ببریم:
- شرایط جسمانی حساس و ضعیف نوزادان و کودکان
- بیماریها مختلف تب دورهای
- تب ناشی از دندان در آوردن
- سرماخوردگی
اما در شرایط امروزه و به دلیل شیوع ویروس کرونا در صورت داشتن علائم زیر در نوزاد و کودک خود به پزشک مراجعه کنید.
- دمای 38 درجه سانتیگرد و بالاتر در نوزاد زیر 3 ماه
- کودک 3 تا 6 ماهه با دمای بدن 39 درجه سانتیگراد یا بالاتر
- علائمی مانند بثورات پوستی
- تب برای بیش از 5 روز
- کم اشتهایی و تغییر خلق و خوی (بی حوصلگی، کسلی و بی حالی)
- تب بالای که با پاراستامول کاهش نمییابد
- کم آبی بدن که با علائمی مانند کاهش ادرار، گودرفتگی چشمها و کاهش میزان اشک همراه باشد
در صورت بروز علائم زیر باید اقدامات فوری را برای کودک خود انجام دهید:
- سفت شدن گردن
- ایجاد بثورات پوستی که با فشار دادن لیوان روی آنها محو نمیشوند
- اذیت شدن کودک در نور
- تشنج برای اولین بار
- سرد بودن غیر عادی دست و پاهای کودک
- پوست رنگ پریده، لکهدار، آبی یا خاکستری
- گریه ضعیف و طولانی مدت که شبیه گریههای معمول کودک نباشد
- خواب آلودگی شدید و به سختی بیدار شدن آن
- آشفتگی یا گیجی شدید
- سختی در تنفس
- یک نقطه نرم روی سر کودک ایجاد شده باشد
- عدم اشتها
- ناتوانی در انجام فعالیتهای معمول
این علائم نشاندهنده مشکل جدی در بدن هستند، پس برای رفع آنها حتما به پزشک مراجعه کنید.
چه زمانی باید برای تب کرونا به پزشک مراجعه کنیم؟
در صورت بروز هر کدام از علائم گفتهشده در خود، کودک یا هر عضوی در خانواده، سریعا به پزشک مراجعه کنید. درمان سریع این بیمار باعث کاهش دوره بهبودی و جلوگیری از بروز عوارض آن میشود.
اگر در معرض ویروس کرونا قرار بگیریم، چه مدت طول میکشد تا علائم بیماری ظاهر شوند؟
در صورتی که در معرض ویروس کرونا قرارگرفته باشید، بین 2 تا 14 روز پس از آلوده شدن، علائم کرونایی ظاهر میشوند. این علائم شامل تب کرونا، سردرد، ضعف و سرفه هستند. به همین دلیل است که از افراد مبتلا به این ویروس خواسته میشود که از زمانی که در معرض این ویروس قرار گرفتند، حدود 7 الی 14 روز در قرنطینه به سر ببرند. زیرا امکان دارد فردی آلوده به ویروس شود و علائمی نداشته باشد، اما میتواند افراد دیگر را درگیر کند.
آیا تب کرونا در همه مبتلایان دیده میشود؟ تب یک علامت رایج است؟
جواب این سوالی منفی است. زیرا امکان دارد فردی به ویروس کرونا مبتلا شدهباشد و سرفه و علائم دیگر را بدون تب داشته باشد. همچنین ممکن است بیمار به تب کرونایی خفیف (تب با درجه بسیار پایین)، به ویژه در روزهای اول مبتلا شود.
به خاطر داشته باشید که احتمال ابتلا به کووید – 19 با حداقل علائم یا حتی بدون علائم نیز وجود دارد. افرادی که به ویروس کرونا آلوده شدهاند و هیچ علامتی ندارند، نسبت به افراد دارای علائم، خطر بیشتری برای شیوع این بیمار دارند.
تب کرونا چند درجه است؟ میزان تب کرونایی با تبهای دیگر متفاوت است؟
دمای طبیعی بدن بین 36 تا 37.5 درجه سانتیگراد است و دماهای بالاتر از آن را تب میگویند. تب نوعی پاسخ طبیعی بدن به واکنشهای التهابی در برابر عفونتها و ویروسها به شمار میرود.
باید بگوییم که تب از علائم رایج کرونا است که به تب کرونایی معروف است. این که تب کرونا چند درجه است به موارد زیر بستگی دارد:
- شدت درگیر بدن با ویروس کووید
- میزان عفونتی که در بدن ایجادشده
- سلامت کلی بدن
- بیماریهای زمینهای
به طور کلی دماهای بالاتر از 38 درجه سانتیگراد همراه با سرفه، بیحالی، ضعف و سردرد را تب کرونایی میگویند. در این حالت فرد باید خود را برای 7 الی 14 روز قرنطینه کند. توجه داشته باشید که دمای طبیعی بدن زنان نسبت به مردان 0.4 درجه بالاتر است.
نکته مهم این است که تب به دلیل کرونا 3 تا 5 روز تداوم خواهد داشت. در بیشتر بیماریهای تب دورهای، بیمار شبها دچار تب میشود. اما شخصی که مبتلا به کووید- 19 شدهاست به صورت مداوم تب دارد.
علائم اختصاصی تب کرونا؛ آشنایی با علائم خفیف تا شدید
تب کرونا مانند خود این بیماری در افراد مختلف بسته به شدت ابتلا و توانایی جسمانی بیمار متفاوت است. امکان دارد که علائم بیمار خفیف یا شدید باشند. از علائم مربوط به تب کرونا میتوانیم موارد زیر را نام ببریم:
1. تب خفیف بین 38 تا 39 درجه سانتیگرد؛ علائم رایج بین همه
فرد مبتلا به این میزان تب علائم زیر را دارد:
- گونههای قرمز
- احساس خستگی
- گرم بودن موقع لمس پوست
2. تب بالا بین 39 تا 40 درجه سانتیگراد؛ تب با درجه حساس و بالا
موقع لمس کردن پوست این افراد احساس داغی به راحتی حس خواهد شد. در چنین شرایطی انجام فعالیتهای روزانه برای بیمار سخت است. بهتر است در این شرایط حتما به پزشک مراجعه کنید و تا میزان تب را کاهش دهید.
3. تب با درجه بالاتر از 40 درجه سانتیگراد
در چنین شرایطی بیمار توانایی انجام کارهای شخصی خود را ندارد. از دیگر علائم آن میتوانیم به:
- قرمزی شدید در صورت و گونهها
- هزیان گفتن
- داغی پوست موقع لمس کردن
- بی حالی و خستگی شدید
- بی اشتهایی
- استفراغ
در این شرایط درمان تخصصی بیمار لازم و ضروری است.
تب کرونا چند روز طول میکشد؟ علائم دیگر کرونا چطور؟
تبی که در اثر ابتلا به ویروس کرونا ایجادشده است، باید کمتر از یک هفته از بین برود. این در حالی که سرفهها، ضعف و بی حالی ممکن است مدت بیشتری ادامه داشته باشند. در صورتی که بیماری جدیتر و میزان عفونت ریه زیاد باشد، این تب بین 7 تا 10 روز ادامه یابد. میزان جدی بودن این بیماری به موارد زیر بستگی دارد:
- وضعیت جسمانی و سلامت کلی بیمار
- ابتلای فرد به بیماریهای مزمن مانند بیماریهای قلبی، ریوی و انواع سرطانها
- سن بیمار
به همین دلیل توصیه میشود که افرادی که سیستم ایمنی ضعیف دارند، بیشتر مراقب سلامتی خود و ابتلا به کرونا باشند.
مدیریت تب کرونا با راهکارهای ساده اما موثر در درمان
بعد از مراجعه به پزشک، تمامی داروها و دستورالعملهای لازم برای درمان این بیمار را دریافت کنید. سپس داروهای تجویزشده را به موقع مصرف کنید. در صورتی که با مصرف داروها همچنان بیمار دچار تب شد، میتوانید از روشهای زیر برای کاهش تب استفاده کنید:
- دادن قرصها و داروهایی که تب را پایین میآورند.
- قرار دادن دستمال خیس روی پیشانی، دستها و پاهای بیمار (برای تاثیر بیشتر کمی سرکه در آب بریزید).
- دادن آب و مایعات زیاد برای جلوگیری از کم آبی بدن و افزایش ادرار (خروج ادرار به کاهش تب کمک میکند).
- متعادل کردن دمای اتاق و تهویه مناسب هوا
- عدم پوشیدن لباسهای زیاد و قرار دادن پتو روی بیمار
- عوض کردن مرتب لباسها در صورت خیس شدن یا عرق کردن
با این اقدامات ساده میتوان تب را کاهش داد.
آیا علائم کووید ممکن است بیایند و بروند؟
در جواب به این سوال باید گفت که علائم ویروس کرونا مانند سایر بیماریهای خودالتهابی و تب دورهای، برای مدتی ظاهر شوند و بعد از مدتی نیز بهبود یابند. در طول فرآیند بهبودی، افراد مبتلا به COVID-19 ممکن است علائم تکرارشونده متناوب با دورههای بهبودی تجربه کنند. درجات مختلف تب کرونایی، خستگی و مشکلات تنفسی ممکن است برای روزها یا حتی هفتهها ناپدید و دوباره بعد از مدتی ظاهر شوند.
آیا میتوان بدون علائم کووید-19 داشت؟
همانطور که قبلا نیز اشاره شد برخی افراد میتوانند بدون داشتن علائم یا حتی با بروز یکسری علائم خفیف، به این ویروس مبتلا شوند. این مورد باعث شیوع بیشتر این ویروس توسط افراد آلوده (بدون علائم) به افراد سالم میشود. در چنین شرایطی رعایت پروتکلهای بهداشتی مانند استفاده از ماسک، دستکش و رعایت فاصلهگذاریهای اجتماعی بسیار ضروری و تاثیرگذار است.
آیا بعد از تزریق واکنس کرونا به کووید– 19 یا تب کرونایی مبتلا میشویم؟
تزریق واکسنهای کرونا عوارض خیلی کمی را ایجاد میکنند، زیرا با ورود واکسن به بدن، سیستم ایمنی فعال میشود. اما این به این معنی نیست که فرد به ویروس کرونا مبتلا شدهاست.
سیستم ایمنی فعالشده بدن، یکسری پاسخهای واکنشی ایجاد میکند. زیرا سیستم ایمنی بدن دارد یاد میگیرد که ویروس کرونا را شناسایی و با آن مبازره کند. از علائم تزریق واکسن کرونا میتوانیم به تب، درد در محل واکسن و دردهای عضلانی اشاره کنیم. این علائم معمولا خفیف و موقتی هستند.
یادداشت پایانی در مورد تب کرونایی
تب کرونا یکی از علائم رایج این بیماری ویروسی است که در بیشتر مبتلایان به این بیماری دیدهمیشود. باید گفت که تب یک واکنش طبیعی بدن نسبت به ورود ویروسها، میکروبها و عفونتها در بدن است. در مورد تب کرونا باید گفت که دماهای بالاتر از 38 درجه سانتیگراد که همراه با یکی از علائم دیگر کرونا ظاهر میشوند را تب کرونایی میگویند. این تب به مدت 3 تا 5 روز طول میکشد و بعد از یک هفته باید از بین برود. در مقابله با تب کرونا، اقداماتی مانند پاشویه کردن، مصرف آب زیاد و استراحت مفید و موثر خواهد بود.
سوالات پرتکرار در مورد تب کرونا
1. آیا تب کرونا با تب بیماریهای دیگر متفاوت است؟
هم آره و هم خیر. زیرا تب به معنی بالا رفتن درجه حرارت بدن است. به همین دلیل تمام تبها یکسان هستند. اما تفاوتی که بین تب کرونا با سایر تبها وجود دارد این است که تب کرونا مداوم بوده و بین 3 تا 5 روز طول میکشد.
2. تب کرونا از چند درجه است؟
تب کرونا معمولا از 38 درجه سانتیگراد به بالا است.
3. تب کرونا با استامینوفن قطع میشود؟
بله. اما امکان ایجاد تب بعد از از بین رفتن تاثیر دارو وجود دارد.
4. آیا تب کرونا پایین میاد؟
تب کرونایی در صورتی پایین میآید که عفونت در بدن بیمار کم شود. در غیر این صورت تب بیمار ادامه خواهد داشت.