درمان آرتروز گردن؛ دارو، ورزش یا جراحی، کدام بهترین است؟
درمان آرتروز گردن از روشهای محافظهکارانه و غیر تهاجمی تا ورزش، فیزیوتراپی و جراحی را در بر میگیرد. به صورت کلی درمان آرتروز گردن به علت درد گردن بستگی دارد و علائم معمولا بدون جراحی قابل رفع هستند.
آرتروز گردن یک بیماری رایج برای افراد بالای 60 سال و 85 درصد از افراد این رده سنی به آن مبتلا میشوند. درد و سفتی در گردن از جمله علائم عمومی آرتروز گردن به ر میآیند که در نهایت با نوع مناسب درمانهای محافظهکارانه از بین میروند.
درمانهای محافظهکارانه برای کاهش درد گردن و بهبود عملکرد متفاوت عمل میکنند. این درمانها عبارتند از:
- داروهای بدون نسخه یا نسخهای برای کاهش درد و التهاب
- تمرینات خانگی و فیزیوتراپی برای کمک به تقویت گردن، افزایش دامنه حرکتی و تسکین درد
- کمپرس یخ و گرما درمانی
- تزریق استروئید برای کاهش درد و تورم گردن
- استفاده از یقه گردن، برای کمک به ایجاد حمایت و کاهش فشار
اگر درمانهای محافظهکارانه در کاهش درد مزمن گردن موثر نباشد، جراحی نیز یک گزینه درمانی به حساب میآید. در این مقاله از مجله سلامت ژین طب نگاه دقیقتری به روشهای درمان آرتروز گردن میاندازیم تا بیماران با انواع آن آشنا شوند.
برای درمان آرتروز گردن چه بخوریم؛ بهترین قرص برای آرتروز گردن
اکثر افراد مبتلا به آرتریت در ناحیه گردن، با توجه به نوع آرتروز، به روشهای درمانی غیر جراحی نیاز دارند. به طور معمول، درمان آرتروز گردن شامل استراحتدادن و جلوگیری از ورود فشار است. پدهای یخ و گرما نیز در تسکین درد و سفتی نقش موثری ایفا میکنند. انواع روشهای درمان آرتروز گردن عبارتند از:
درمان سریع آرتروز گردن با داروهای ضد درد NSAID
قرصهای بدون نسخه همیشه برای رهایی از درد نقش ناجی دارند. داروهای NSAID مانند آسپرین، ناپروکسن و ایبوپروفن میتوانند به تسکین درد و کاهش التهاب کمک کنند. مسکنهایی مانند استامینوفن میتوانند به درد خفیف تا متوسط کمک کنند. اگر داروهای OTC در تسکین درد بی اثر باشند پزشک ضد التهاب قویتری تجویز خواهد کرد. NSAIDها همانند بسیاری دیگر از داروها عوارضی به همراه دارند. برای جلوگیری از بروز عوارض جانبی مانند مشکلات گوارشی و خطرات بیماری قلبی مهم است قبل از مصرف با پزشک مشورت انجام گیرد.
درمان آرتروز گردن با داروی آرتریت اصلاحکننده بیماری
گردن درد ناشی از آرتریت التهابی معمولا با یک داروی ضد روماتیسمی اصلاح کننده بیماری (DMARD) مانند متوترکسات درمان میشود. سایر داروهای DMARD معمولی شامل لفلونوماید، هیدروکسی کلروکین و سولفاسالازین است. بیولوژیکها نوع جدیدی از DMARD هستند که مسیرهای خاص سیستم ایمنی را هدف قرار میدهد. DMARDs به کاهش فعالیت سیستم ایمنی که باعث التهاب و درد میشود کمک خواهد کرد.
تزریق استروئید و بلوکهای عصبی جدیدترین درمان آرتروز گردن
تزریقهای مبتنی بر استروئید و بلوکهای عصبی میتوانند درد آرتریت گردن را تسکین دهند. تزریق استروئید اپیدورال جایی است که پزشکان دارو را مستقیما به فضای اپیدورال کانال نخاعی اطراف ریشههای عصبی تزریق میکنند. این دارو ترکیبی از کورتیکواستروئیدها و یک بیحس کننده موضعی است که به کاهش التهاب و تسکین درد کمک میکند.
تزریق مفصل فاست نیز یک تزریق بی حسی موضعی و کورتیکواستروئید است که مستقیما در مفصل آسیبدیده قرار میگیرد. مفاصل فاست استخوانهای ستون فقرات را به هم اتصال میدهند و به ستون فقرات اجازه خمشدن و پیچخوردگی میدهند. بیهوشی باعث تسکین موقت درد میشود و کورتیکواستروئیدها التهاب مفصل را کاهش میدهند.
بلوک عصبی، تزریق یک بیحس کننده موضعی در نزدیکی عصب یا گروهی از اعصاب است که درد را مسدود میکند. امکان دارد با یک تزریق فرد تسکین یابد ولی دور از ذهن نیست که برای درمان آرتروز گردن چندین تزریق بلوک عصبی نیاز باشد.
ورزش برای درمان آرتروز گردن و شانه
بسیاری از مشکلات و بیماریهای گردن به دلیل ضعف عضلات گردن شکل میگیرد. عدم فعالیت و ورزش نکردن روند انقباض و تحلیل ماهیچههای گردن را سرعت میبخشد. بیحرکتی، فرد را بیشتر از هر زمان دیگری در معرض ابتلا به آرتروز قرار میدهد. به همین دلیل ورزش موجب تقویت عضلات گردن شـده و فشار به مهرهها را به حداقل میرساند. تمرینات ورزشی مناسب برای درمان آرتروز گردن عبارتند از:
گردن انداختن و بلند کردن، تمرینی برای درمان آرتروز گردن
- حالت ایستاده یا روی یک صندلی بنشینید. به آرامی سر را به سمت جلو بیاندازید تا چانه به سینه برسد
- این وضعیت را برای 5 تا 10 ثانیه نگهدارید. سپس به موقعیت شروع برگردید
- در مرحله بعد، سر را کمی به عقب خم کنید و این وضعیت را به مدت 5 تا 10 ثانیه حفظ کنید
- کشش را در هر جهت 5 بار تکرار کنید
نکته مهم؛ توجه داشته باشید، اگر آرتروز گردن به عنوان اسپوندیلوز شناخته شود، خمکردن سر به سمت عقب علائم را بدتر خواهد کرد. پس باید از انجام این حرکت خودداری کنید.
کج کردن سر به سمت شانهها؛ حرکتی برای تقویت عضلات گردن
- صاف بایستید یا روی یک صندلی بنشینید
- به آرامی سر را به سمت شانه راست خم کنید در حالی که شانه چپ خود را پایین نگه میدارید
- این وضعیت را به مدت 5 تا 10 ثانیه نگه داشته، سپس سر را به مرکز برگردانید
- این حرکت را در سمت چپ با خمکردن سر به سمت شانه چپ و پایین نگهداشتن شانه راست تکرار کنید
- این وضعیت را برای 5 تا 10 ثانیه نگه دارید
- در هر طرف 5 بار تکرار کنید
چرخش گردن حرکتی مفید برای درمان آرتروز گردن
- روی یک صندلی بنشینید یا در یک وضعیت مناسب قرار گیرید
- به آرامی سر را به سمت راست بچرخانید در حالی که چانه را صاف نگه داشتهاید
- 5 تا 10 ثانیه نگهدارید، سپس به حالت اول برگردید
- به آرامی سر را به سمت چپ بچرخانید و 5 تا 10 ثانیه نگه دارید. سپس به سر را به نقطه اول برگردانید
- حرکت را 5 بار در هر طرف تکرار کنید.
رول شانه؛ تمرینی کلیدی برای درمان آرتروز گردن
در حالی که روی تقویت عضلات گردن تمرکز دارید، نباید از شانهها غافل شد. ورزش شانهها موجب تقویت عضلات پشتیبان گردن خواهد شد. رول شانه یک تمرین ساده و اساسی برای حفظ مایع مفاصل شانه و گردن است:
- روی یک صندلی بنشینید یا بایستید و پاها را به اندازه عرض شانه باز کنید.
- شانههای خود را با یک حرکت صاف به سمت بالا، عقب و پایین بچرخانید.
- حرکت را پنج بار تکرار کنید.
- سپس تمرین را معکوس کنید و شانهها را پنج بار به سمت بالا، جلو و پایین بچرخانید.
فیزیوتراپی نقطه عطفی برای درمان آرتروز گردن
هنگام رویارویی با درد گردن ناشی از آرتروز معمولا پزشک فیزیوتراپی را پیشنهاد میکند. فیزیوتراپی برای درمان آرتروز گردن مستلزم انجام تمرینات خاص برای کمک به تقویت و کشش عضلات ضعیف یا کـشیده است. فیزیوتراپی دامنه حرکتی را به طرز قابل توجهی بهبود میبخشد. تمرینات فیزیوتراپی معمولا بر تقویت عضلات پشت و گردن متمرکز هستند تا فشار کمتری بر ساختارهای ستون فقرات گردنی وارد آید. روندهای درمان مبتنی بر فیزیوتراپی عبارتند از:
فعالیت بدنی منظم در خانه؛ فعالیت و ورزش اساس درمان آرتروز گردن
وقتی درد به گردن سرایت میکند اغلب بیحرکتی گزینه انتخابی مقابله با آن به حساب میآید. اما غیر فعال بودن امکان دارد سفتی را افزایش دهد، و این باعث میشود تحرک بیشتر را از دست داد. دردها معمولا به ادامه حرکت بهتر از استراحت پاسخ میدهند. ورزش اغلب پایه و اساس درمان آرتروز گردن است.
ورزشهایی که شامل کشش، تقویت و بهبود دامنه حرکتی میشوند، در کاهش درد و صاف نگهداشتن گردن کمک میکنند. هنگام انجام تمرینات گردن باید به آرامی و روان حرکت کرد، نه اینکه گردن را در معرض حرکات ناگهانی قرار دهید. هر ورزشی که باعث افزایش گردن درد شد از انجام آن خودداری کنید. یوگا، پیادهروی، شنا، ایروبیک در آب یا دوچرخه سواری ورزشهای مناسبی برای درمان آرتروز گردن به ر میآیند.
درمان آرتروز گردن به کمک فرسایش بسامد رادیویی
اگر دارو، فیزیوتراپی یا سایر روشهای درمان آرتروز گردن مؤثر نباشد، روشی به نام فرسایش رادیوفرکانسی نیز گزینه درمانی مفیدی محسوب میشود. در این روش، نوک سوزن گرمشـده، ناحیه کوچکی از بافت عصبی را گرم میکند تا از ارسال سیگنالهای درد جلوگیری به عمل آید. این روش درمان تسکین طولانی مدت، اما معمولا نه دائمی، برای شش ماه تا دو سال ارائه خواهد داد.
راههای درمان آرتروز گردن در منزل
باتوجه به اینکه نمیتوان از وقوع انحطاط مفصلی مرتبط با افزایش سن جلوگیری کرد، اما با اصلاح یا تغییر سبک زندگی امکان کاهش وجود دارد. چند درمانی که برای تسکین درد آرتروز گردن در خانه به کار میروند عبارتند از:
- استفاده از کمپرس یخ: برای کمک به کاهش التهاب، سفتی و تورم، کمپرس سرد روی گردن نقش قابل توجهی دارد.
- درست خوابیدن: از بالش و تختی برای خواب استفاده کنید که از اولویت خواب حمایت کند. اگر دوست دارید به پشت بخوابید، یک تشک و بالش سفت تهیه کنید. خوابهای جانبی باید یک تشک و بالش با ارتفاع متوسط داشته باشند.
- پرهیز از سیگار: سیگار باعث کاهش اثربخشی برخی از داروهای مورد استفاده برای درمان آرتروز گردن میشود. همچنین انجام فعالیتهایی تسکیندهنده آرتروز گردن مانند ورزش را سختتر خواهد کرد.
- قرار دادن مانیتور در موقعیت درست: وقتی پشت کامپیوتر قرار میگیرید از پشت و گردن حمایت کنید. مانیتور را در سطح چشم نگه دارید تا مجبور نباشید موقعیت گردن را با نگاه به بالا و پایین تغییر دهید. کیبورد باید نزدیک بدن باشد و بدن هم باید نزدیک میز کار قرار گیرد.
جراحی آخرین گزینه درمان آرتروز گردن
انواع مختلفی از جراحی گردن وجود دارد. نوع جراحی که برای درمان آرتروز گردن نیاز است به عوامل مختلفی مانند علت ابتلا به بیمار بستگی دارد. در ادامه به برخی از رایجترین جراحیها برای درمان آرتروز گردن میپردازیم:
درمان آرتروز گردن با جراحی همجوشی ستون فقرات گردنی
در این نوع جراحی دو مهره را با کمک پیچ و صفحهای فلزی به هم پیوند میزنند. این جراحی برای زمانی است که ناحیهای از گردن ناپایدار، یا زمانی که حرکت در ناحیه آسیبدیده باعث درد شود.
فیوژن ستون فقرات گردنی اغلب برای شکستگیهای بسیار شدید گردن توصیه خواهد شد. همچنین امکان دارد به عنوان بخشی از درمان جراحی برای عصب فـشرده شـده یا نخاع فـشرده توصیه شود. استفاده از این نوع درمان آرتروز گردن موجب کاهش دامنه حرکتی گردن خواهد شد.
دیسککتومی و فیوژن قدامی دهانه مهرههای (ACDF)؛ جراحی که برای درمان دیسک بکار میرود
دیسککتومی و فیوژن قدامی گردن، یا به اختصار ACDF، نوعی جراحی است که برای درمان آرتروز گردن، فشردهسازی عصب یا طناب نخاعی انجام میشود. جراح برشی در جلوی گردن ایجاد میکند. سپس دیسکی که باعث فشار شـده و هر گونه خار استخوان اطراف آن را برمیدارد. این جراحی در کاهش فشار روی عصب یا نخاع نقش قابل توجهی دارد.
کورپکتومی و فیوژن قدامی کانل مهرهها (ACCF)؛ تیر خلاصی به آرتروز گردن
این روش مشابه ACDF است و برای درمان فشردهسازی نخاع انجام خواهد شد. اگر خارهای استخوانی دارید که با جراحی مانند ACDF قابل برداشتن نیستند، این روش بهترین گزینه جراحی محسوب میگردد.
جراح برشی در جلوی گردن ایجاد میکند. به جای برداشتن دیسک، تمام یا بخشی از ناحیه جلوی مهره (بدنه مهره) و هر گونه خار استخوانی اطراف آن برداشته میشود. سپس فضای باقی مانده با استفاده از یک قطعه کوچک استخوان و همجوشی ستون فقرات پر میگردد. جراحی کورپکتومی زمان بهبودی بیشتری نسبت به ACDF نیاز دارد.
لامینکتومی؛ جراحی که روی درمان نخاع و اعصاب تمرکز دارد
هدف از لامینکتومیکاهش فشار بر روی نخاع یا اعصاب است. جراح برشی پشت گردن ایجاد میکند. سپس ناحیه استخوانی و برآمدگی پشت مهره (معروف به لامینا) برداشته میشود. هر دیسک، خار استخوانی یا رباطی که باعث فشردگی شود نیز حذف خواهد شد.
با برداشتن قسمت پشتی مهره آسیبدیده، لامینکتومی فضای بیشتری را برای نخاع فراهم میکند. و ستون فقرات را پایدارتر میسازد. بسیاری از افرادی که جراحی لامینکتومی میکنند، همزمان باید فیوژن ستون فقرات نیز انجام دهند.
لامینوپلاستی؛ جراحی جایگزینی برای درمان آرتروز گردن
لامینوپلاستی جایگزینی برای لامینکتومی برای کاهش فشار بر روی نخاع و اعصاب مرتبط است. مزیت لامینوپلاستی حفظ محدوده حرکتی است و همچنین به جراح این امکان را میدهد که چندین ناحیه تحت فشار را بررسی کند. اگر گردن درد مربوط به حرکت باشد، امکان دارد لامینوپلاستی به بیمار توصیه نشود.
درمان آرتروز گردن با جایگزینی دیسک مصنوعی (ADR)
این نوع جراحی روی درمان عصب تحت فشار گردن تمرکز دارد. جراح برشی در جلوی گردن ایجاد خواهد کرد. در طول ADR، جراح دیسک مهاجم به عصب را خارج میسازد. سپس یک ایمپلنت مصنوعی را در فضایی که دیسک قبلا در آن قرار داشته قرار میدهند. ایمپلنت یا تمام فلز یا ترکیبی از فلز و پلاستیک خواهد بود. برخلاف ACDF، انجام جراحی ADR این امکان را به بیمار میدهد تا حدی انعطافپذیری و دامنه حرکتی گردن حفظ گردد.
لامینوفورامینوتومی خلفی گردن رحم جراحی برای کنترل درد گردن
این جراحی گزینه دیگری برای درمان عصب تحت فشار به شمار میآید. برش در پشت گردن شکل میگیرد. سپس جراح با استفاده از ابزار خاصی، بخشی از لامینای مهره را از بین میبرد. پس از انجام این کار، استخوان یا بافت اضافی که روی عصب آسیبدیده فشار میآورد، جدا میکنند.
بر خلاف سایر جراحیهای گردن مانند ACDF و ACCF، لامینوفورامینوتومیگردنی خلفی نیازی به همجوشی ستون فقرات ندارد. انعطافپذیری بیشتری با این جراحی در گردن وجود خواهد داشت.
نگاهی کلیه به نکات مهم درمان آرتروز گردن
انواع مختلفی از آرتروز گردن وجود دارد که شایعترین آنها اسپوندیلوز گردن و در افراد بالای 60 سال بسیار رایج است. تخریب استخوانهای ستون فقرات حامی گردن به دلیل افزایش سن به وجود میآید. علائم آرتروز گردن شامل درد و سفتی در گردن خواهد بود و با توجه به علت آرتریت، طیف وسیعی از درمان آرتروز گردن وجود دارد.
متخصصین ارتوپدی اغلب در قدم اول درمان آرتروز گردن، راهکارهای غیر جراحی مانند داروهای ضد درد و فیزیوتراپی را توصیه میکنند. پزشکان معمولا فقط برای افراد دارای علائم شدید جراحی را توصیه میکنند. همچنین میتوان با فعال ماندن و انجام فیزیوتراپی علائم آرتروز گردن را در خانه مدیریت کرد.
برای اینکه از انواع روشهای درمان آرتروز گردن اطلاع یابید متن مقاله را مطالعه کنید. انواع درمان آرتروز گردن اعم از خانگی، دارویی، ورزشی، محافظهکارانه و جراحی در متن بیان شـده است.
سوالات متداول
1.موثرترین درمان آرتروز گردن چیست؟
مسلما مؤثرترین درمان آرتروز گردن، فیزیوتراپی همراه با استفاده محافظهکارانه از مسکنها است. هدف تقویت عضلات گردن و حفظ دامنه حرکتی گردن است. گزینهها تمرینات، سرما درمانی و گرما درمانی، ماساژ درمانی، و حرکات ورزشی کششی را در برمیگیرد.
2. آیا حرکات خاصی وجود دارد که باعث بدتر شدن گردن درد آرتریت شود؟
آرتریت گردن اغلب در افرادی تجربه میشود که محتوای شغل آنها بلندکردن اجسام سنگین یا کار بالای سر است. در چنین مواردی، بلندکردن و نگاه به سمت بالا منتهی به درد گردن خواهد شد. گردن درد آرتریت با فعالیتهای پرتحرک مانند دویدن یا حتی ایستادن طولانی مدت وخیمتر خواهد شد. درد ناشی از آرتروز گردن هنگام صبح نمود بدتری دارد.
3. اگر علائم آرتروز گردن دارید چگونه باید بخوابید؟
در صورتی که به آرتریت گردن مبتلا هستید، خوابیدن به پهلو یا به پشت به طور کلی بهترین روش استراحت محسوب میشود. اگر به پشت میخوابید، یک بالش گرد انتخاب کنید تا از انحنای طبیعی گردن حمایت کند. یک بالش صافتر در پشت جمجمه قرار دهید تا سر را در یک سطح نگه دارد.
4. چه نوع پزشکی آرتروز گردن را درمان میکند؟
آرتریت گردن توسط یک متخصص آموزشدیده در زمینه بیماریها و اختلالات استخوانها و عضلات، معروف به ارتوپد، درمان میشود.