بیماری های مفصلی

دگزامتازون چیست؛ باید و نبایدهای مصرف دگزامتازون با 13 عوارض

دگزامتازون چیست و چگونه دردها را کاهش می دهد؟ قرص هایی با دامنه وسیع اثر گذاری، از کاهش التهاب گرفته تا تنظیم قند خون و استرس احتمالا طرفداران زیادی دارد. این در حالی است که گاهی همین داروهای پرطرفدار، عوارض بسیاری نیز دارند که باید با وسواس بیشتری آن ها را مصرف نماییم. دگزامتازون از دسته کورتیکواستروئیدهای صناعی (کورتون) و طولانی‌اثر است که دارای اثرات بارز ضدالتهابی و ضد حساسیت است و مصرف مقدار کم این دارو به مدت کوتاه که در موارد درمانی تجویز می شود به ندرت عوارض جانبی دارد اما با این وجود، درمان طولانی مدت یا مصرف زیاد این دارو می‌تواند عوارض جانبی ناخوشایند و خطرناکی را به دنبال داشته باشد. در این مقاله از مجله پزشکی ژین طب با دگزامتازون، انواع آن و عوارض این دارو آشنا خواهید شد.

شکل­های دارویی دگزامتازون؛ دارویی در شکل های متفاوت

انواع مختلف دگزامتازون برای دردهای مختلف|ژین طب

این دارو شکل های گوناگونی دارد و بنا به تشخیص پزشک یکی از این شکل ها تجویز خواهد شد. دگزامتازون به شکل قرص 0.5 میلی گرم، شکل تزریقی با نام دگزامتازون سدیم 8 میلی گرم بر 2 میلی لیتر و قطره استریل چشم و گوش در دسترس است.

قرص دگزامتازون برای چیست و چگونه باید آن را مصرف کرد؟

دگزامتازون نوعی کورتیکواستروئید است که برای موارد زیر تجویز می‌شود:

  • علائم آلرژی
  • بیماری‌های پوستی
  • اختلالات غدد درون ریز
  • بیماری‌های گوارشی
  • اختلالات خونی
  • بیماری‌های نئوپلاستیک
  • سیستم عصبی
  • بیماری‌های چشمی
  • بیماری‌های کلیوی
  • بیماری‌های تنفسی
  • اختلالات روماتیسمی

دگزامتازون را بیشتر افراد برای مصرف در زمینه بیماری­های عمومی استفاده می کنند. اما گاهی نیز برای بیماری های اختصاصی تاثیر خوبی دارند که البته مصرف این قرص در این موارد حتما باید زیر نظر پزشک صورت گیرد.

دگزامتازون چگونه در رفع عارضه ها به ما کمک خواهد کرد

 همانطور که گفتیم دگزامتازون هنگام بروزعوارضی مانند التهاب و نارسایی های آدرنال تجویز می شود. هنگامی که التهاب ایجاد شود سیستم ایمنی بدن فعال خواهد شد. افزایش این فعالیت سبب می شود تا به دیگر بافت های بدن آسیب برسد. در این هنگام استروئید هایی مثل دگزامتازون سبب کاهش التهاب می شوند. به این ترتیب که پاسخ ایمنی بدن به التهاب را مسدود خواهند کرد. در نارسایی های آدرنال هم دگزامتازون نقش جایگزینی هورمون را ایفا خواهد کرد. بدن بیماران با نارسایی آدرنال توانایی ترشه هورمون به میزان لازم را ندارند و دگزا کمبود هورمون را جبران می کند.

آمپول دگزامتازون برای کمر درد؛ تسکین درد کمر سریع

 کسانی که با بیماری کمردرد مواجهند احتمالا بیش از دیگران از این دارو در شکل تزریقی آن استفاده کرده اند.استفاده از آمپول دگزامتازون برای کمر درد بسیار رایج است. این دارو در شمار استروئیدهایی است که بر فضای اپیدورال تاثیر می گذارد. فضای اپیدورال در واقع محیط اطراف غشایی را شامل می شود که ستون فقرات و ریشه‌های عصبی را خواهد پوشاند. اعصاب از فضای اپیدورال عبور می‌کنند و به قسمت‌های مختلف از جمله پاها منشعب می‌شوند. تزریق دگزامتازون مستقیما به ریشه عصبی ملتهب ‌شده اثر می‌گذارد و باعث تسکین درد می­شود.

عوارض دگزامتازون برای کمر درد و دیگر عارضه ها چیست؟

هر دارویی یکسری عوارض جانبی دارد که با توجه به میزان مفید بودن آن دارو برای درمان بیماری یا علائم، نسبت به معایبی که دارد استفاده خواهد شد. عوارض جانبی تزریق دگزامتازون عبارتند از:

  1. حالت تهوع، استفراغ، ناراحتی معده
  2. تورم و نفخ شکم
  3. سردرد و سرگیجه
  4. تغییر در خلق و خو
  5. مشکل در به خواب رفتن
  6. اضطراب
  7. سطوح پایین پتاسیم (عامل بروز خستگی)
  8. قند و فشار خون بالاپوست خشک
  9. نازک شدن پوست
  10. کبودی یا تغییر رنگ
  11. بهبود آهسته زخم
  12. افزایش تعریق
  13. ضعف عضلانی

همچنین در موارد نادری واکنش‌های آلرژیک شدید (آنافیلاکسی) در بیمارانی که درمان با کورتیکواستروئید مانند دگزامتازون دریافت می‌کنند رخ داده است.

استفاده از کمربند پلاتینر به عنوان جایگزین داروهای با عوارض بالا

استفاده از کمربند پلاتینر بجای داروهای مختلف مثل دگزامتازون|ژین طب

کمربند پلاتینر محصولی جدید از شرکت آلمانی زایس ترونیک است. در طراحی کمربند پلاتینر از سه تکنولوژی روز دنیا یعنی، اولتراسوند (Ultrasound)، انفرارد (Infrared) و کِلاک پالس (Pulse Clock) استفاده می‌شود. به همین دلیل به این کمربند، کمربند UIC پلاتینر می‌گویند.

هر کدام از این سه فناوری اثرات خاصی بر ناحیه تحت تاثیر خود می‌گذارند و در کنار هم باعث تسکین درد و بهبود علائم کمردرد می‌شوند. به طور کلی نحوه عملکرد کمربند پلاتینر به این صورت است:

عملکرد اولتراسوند در کمربند پلاتینر؛ یک تکنولوژی خاص و کارآمد فیزیوتراپی

این تکنولوژی باعث ایجاد بلاک عصبی یا نوعی بی‌حسی موضعی در ناحیه کمر می‌شود. همچنین اثر دیگر اولتراسوند افزایش دمای سلولی در عمیق‌ترین بخش‌های بافت‌ها و عضلات است. این افزایش دما باعث سریع‌تر شدن گردش خون، اکسیژن‌رسانی و تغذیه بافت‌ها با مواد مغذی خواهد شد.

عملکرد انفرارد در پلاتینر؛ رایج‌ترین فناوری برای تسکین درد

انفرارد یا امواج مادون قرمز باعث افزایش گردش خون غنی در بافت‌های آسیب‌دیده می‌شوند. همچنین اثر خاصی که این امواج مفید دارند این است که باعث تحریک بافت‌های آسیب‌دیده به بازسازی خود خواهند شد.

عملکرد کلاک پالس در کمربند پلاتینر؛ فناوری جدید برای تسکین دردهای عضلانی

این فناوری با ارسال پالس‌های الکتریکی باعث ایجاد ماساژ یا لرزش‌های ریزی در عضلات کمر خواهد شد. این فرآیند باعث تسکین درد و رفع اسپاسم‌های عضلانی می‌شود.

آیا دگزامتازون تداخل دارویی نیز ایجاد خواهد کرد؟

داروها گاهی با یکدیگر تداخل ایجاد می کنند. به گونه ای که برخی داروها اثر برخی دیگر را از بین می برند. اگر از داروهای آنتی بیوتیک استفاده می کنید، اگر قرص ضد بارداری مصرف می کنید، درصورت استفاده از انسولین یا داروهای دیابت یا داروهای رقیق کننده و خانواده داروهای ضد التهابی حتما پزشک را در جریان قرار دهید تا دچار عوارض ناشی از تداخلات دارویی نشوید.

آیا دگزا متازون بر جذب کلسیم در بدن اثر می‌گذارد؟

حتما شنیده اید که تزریق بیش از حد معینی از دگزا متازون یا مصرف بیش از حد قرص آسیب جدی به بدن می رساند. دلیل این سخن در اثری است که این دارو برکلسیم می گذارد. تاجایی که دگزا را قاتل کلسیم بدن معرفی می کنند. گروهی نیز بر این باورند که مصرف بیش از حد دگزامتازون جذب کلسیم و ویتامین را برای مدت طولانی در بدن متوقف خواهد کرد. به همین منظور توصیه می کنند هنگام بیماری های التهابی در مراحل نخست تا جایی که می توانید از دگزومتازون استفاده نکنید.

داروی دگزامتازون و باید ها و نبایدهای مصرف

اگر بدن شما دچار عفونت یا مشکلاتی از این دست شود، بخش هایی از بدن ملتهب خواهد شد. دگزامتازون (dexamethasone) یک داروی استروئیدی است که التهاب بدن را به خوبی از بین می برد. درمان طولانی‌مدت با داروهایی مانند دگزا متازون خطر عفونت، فشار خون بالا، و پیشرفت دیابت را در پی خواهد داشت. گاهی نیز در طول جراحی، دگزامتازون برای بیمار تجویز خواهد شد تا از تهوع و استفراغ پس از جراحی جلوگیری به عمل آید و بیمار درد را آسان تر تحمل نماید. در این مطلب به بررسی آمپول دگزامتاوزن برای کمر درد و معرفی کمربند پلاتینر پرداختیم. اگر شما هم روش درمانی موثری برای کمردرد می‌شناسید با ما در میان بگذارید.

سوالات متداول در مورد دگزامتازون چیست؟

1-آیا دگزامتازون را می توان برای کودکان تجویز کرد؟

بله ولی دوز مصرف آن را پزشک باید تعیین نماید.

2-چقدر طول می کشد دگزا متازون اثر کند؟

در حالت تزریقی 10 تا 30 دقیقه زمان می برد..

3-آیا مصرف دگزامتازون سبب چاقی خواهد شد؟

خانواده داروهای استرو ئیدی اشتها را زیاد می کنند . پس ممکن است سبب چاقی شوند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا