آیا درد قفسه سینه نشانه سکته قلبی است؟
درد قفسه سینه دومین دلیل مراجعه به اورژانس در آمریکا است که تقریبا حدود 8 میلیون از جمعیت را شامل میشود. در سطح جهان درد قفسه سینه 20 تا 40 درصد از کل جمعیت را شامل میشود. افراد ممکن است با اولین تجربه درد در قفسه سینه احتمال حمله قلبی بدهند. اما علت درد قفسه سینه میتواند ناشی از طیف گستردهای از بیماریها از جمله انواع بیماریهای قلبی، ریوی، گوارشی و آلرژی باشد. در ادامه این مطلب از ژین طب به بررسی این موارد میپردازیم.
علت درد قفسه سینه چیست؟
درد قفسه سینه به خودی خود یک بیماری نیست بلکه نشانهای از طیف گستردهای از بیماریها است که میتواند خود را با درد در این ناحیه نشان دهد. برخلاف آنچه که بسیاری ممکن است تصور کنند درد قفسه سینه فقط مربوط به بیماریهای قلبی نیست. در ادامه به برخی از مهمترین این بیماریها میپردازیم.
- حمله قلبی: میتوان گفت حدود 20 درصد از درد قفسه سینه به حملات قلبی مربوط میشود. از دیگر علائم قلبی میتوان به موارد زیر اشاره کرد: درد در چانه، گردن و کمر، سبکی سر و یا ضعف، درد در دست و شانه و تنگی نفس از دیگر علائم این بیماری است.
- میوکاردیت: این بیماری شامل تورم در قلب است که میتواند علائمی مشابه با حمله قلبی مثل درد قفسه سینه، تنگی نفس و ضربان قلب سریع یا نامنظم از خود نشان دهد. این بیماری اغلب ناشی از یک بیماری عفونتی است.
- آنژین: این عارضه با بروز احساس فشار بر روی قفسه سینه همراه است که ناشی از عدم دریافت خون کافی از طریق قلب است. در این عارضه احتمال بروز درد در شانه، گردن، بازو، فک نیز وجود داشته باشد. آنژین از علائم بیماری عروق کرونر است.
- آنوریسم آئورت: این عارضه در پی بزرگ شدن و بیرون زدن دیواره سرخرگ آئورت ایجاد میشود. در پی این عارضه قطر شریان 1.54 برابر حد معمولی بزرگ میشود.
- گرفتگی و تنگی عروق کرونر: این بیماری که یک وضعیت اورژانسی است در اثر پارگی یک رگ خونی در قلب ایجاد میشود. در پی این عارضه خونرسانی به قلب با کندی صورت میگیرد و احتمال حمله قلبی یا مرگ ناگهانی در اثر آرتیمی قلب افزایش یابد.
- پریکاردیت: پریکاردیت همان آماس حاد کیسه غشایی اطراف قلب است که معمولا در اثر یک بیماری عفونی ایجاد میشود. این بیماری اغلب با تیر کشیدن قفسه سینه همراه است. این کیسه در فاصله قلب با ریه قرار دارد. لایه داخلی این کیسه بر روی قلب قرار دارد و به دلیل وجود مایع حرکت قلب باعث ایجاد اصطکاک نمیشود.
- افتادگی دریچه میترال: افتادگی دریچه میترال زمانی اتفاق میافتد که دریچه قلب به طور کامل قادر به بسته شدن نباشد. این بیماری در بسیاری از موارد بدون هیچ گونه علائمی بروز پیدا میکند. اما در مواردی که بیماری تظاهرات بیرونی دارد علائم شامل درد قفسه سینه، ضربان قلب بالا و خستگی است.
- بیماری ماهیچهای قلب (کاردیومیوپاتی): در این بیماری که یکی از خطرناک ترین انواع بیماری ماهیچهای قلب است. بر روی عضلات قلب تاثیر گذاشته و باعث بزرگ شدن عضلات میشود. این بیماری سبب بروز اختلال در خونرسانی به قلب شده و به همین دلیل با درد قفسه سینه همراه است. تغییر در ریتم قلب، تنگی نفس، گیجی، تورم پا و شکم از دیگر علائم این بیماری است.
- پرفشاری ریوی: پرفشاری شریان ریوی که در اثر آن فشار خون در شریان ریوی افزایش یافته و در اثر تنگ شدن شریان عبور خون از قلب به ریه با اختلال روبرو میشود. از علائم این بیماری میتوان به تنگی نفس و بیحالی بعد از ورزش، تنگی نفس در هنگام خم شدن، خستگی و تورم و احتباس مایعات در بدن از دیگر عوارض این بیماری است.
- پلوریت: پلوریت بیماری ریوی است که طی آن لایهای که ریه را از قفسه سینه جدا میکند دچار التهاب میشود. این عارضه با تب، سرفه، درد قفسه سینه، تنگی نفس همراه است.
- ذات الریه: عفونت ریوی حاد که باعث درد شدید در قفسه سینه بویژه در هنگام تنفس عمیق و سرفه همراه است. از دیگر علائم این بیماری تب، تعریق، لرز، سرفه، تنگی نفس، تنفس سریع، کم اشتهایی، خستگی، تهوع و استفراغ و گیجی میشود. این بیماری یک بیماری خطرناک است که به مراقبتهای فوری پزشکی نیاز دارد.
- امبولی ریه: اگر در مسیر خونی که به ریه منتقل میشود لخته خون وجود داشته باشد آمبولی ریه اتفاق میافتد. از علائم این بیماری میتوان به درد قفسه سینه، کمر درد، تنگی نفس، درد پا، تورم پا، تعریق شدید، سبکی سر، خستگی، تغییر رنگ ناخن و لب به بنفش از دیگر عوارض این بیماری است.
- بیماری سل: سل بیماری است که توسط باکتری که بر روی ریهها تاثیر میگذارد ایجاد میشود. این بیماری میتواند علاوه بر درد قفسه سینه منجر به سرفههای شدید، کاهش وزن، تب و تعریق شبانه همراه باشد. این بیماری اگرچه در گذشته یک بیماری کشنده محسوب میشد اما این روزها کاملا درمان پذیر است.
- آسم: آسم یک اختلال تنفسی رایج است که با التهاب مسیر تنفسی همراه است. علایم سل شامل؛ درد قفسه سینه، تنگی نفس، سرفه و خس خس سینه همراه است.
- فیبروز ریه: به معنای ضخیم و سفت شدن بافت ریه است که با از دست دادن عملکرد ریه همراه است. با وخیمتر شدن بیماری تنگی نفس افزایش مییابد. علائم آن شامل؛ تنگی نفس، سرفه خشک، خستگی، کاهش وزن، درد عضلانی و تغییر در حالت انگشتان نام برد.
- پانکراتیت: این بیماری شامل تورم پانکراس است. این بیماری اغلب ناشی از سنگ کیسه صفرا است اما مصرف الکل و سابقه خانوادگی خود میتواند عاملی برای ایجاد این عارضه باشد. درد بالای شکم، تورم شکم، استفراغ، تب و درد قفسه سینه از علائم این بیماری است.
- اسپاسم مری: اختلال در عملکرد لوله مری میتواند منجر به بروز درد قفسه سینه شود. اختلال بلع، نارسایی، سوزش سر دل، و درد قفسه سینه از عوارض رایج این بیماری است.
- التهاب مری: التهاب مری یا ازوفاژیت به التهاب دیواره مری اطلاق میشود که با احساس درد قفسه سینه، بلع دردناک همراه است. این بیماری در اثر رفلاکس یا بازگشت اسید معده ایجاد میشود.
- سوراخ شدن یا پارگی مری: اگر بافت مری بنابه دلایلی دچار آسیب و پارگی شود باعث ایجاد درد شدید در قفسه سینه میشود. این بیماری در اثر عمل جراحی و یا صدمات شدید ایجاد میشود. تورم، استفراغ، صدای تق تق در هنگام لمس سینه، تنگی نفس و یا تنفس سریع همراه است.
- زخم معده: وجود زخم معده میتواند باعث ایجاد احساس درد در ناحیه بالای شکم، نفخ، تهوع، استفراغ باشد. این بیماری میتواند با ایجاد ناراحتی و درد قفسه سینه همراه باشد.
- بیماری ریفلاکس معده (GERD): بیماری رفلاکس معده در هنگامی که محتویات معده به گلو وارد میشود: درد قفسه سینه، تهوع، ترش کردن، تهوع، استفراغ، سرفه، گرفتگی صدا و موارد دیگر است.
- حملات پنیک: حملات پنیک شامل حمله پنیک یا ترس است. اغلب فرد نمیداند که چرا این اتفاق افتاده اما این اختلال به شرایطی به نام اختلال پنیک شناخته میشود. این حمله با درد قفسه سینه، تنفس سریع، ترس، حالت تهوع، سرگیجه، تعریق و لرز همراه است.
- فتق هپاتال: فتق هپاتال همان بالا آمدن مری به داخل قفسه سینه گفته میشود که براثر ضعف عضله دیافراگم ایجاد میشود. از عوارض این بیماری میتوان به سوزش سر دل، تلخی دهان، احساس گیر کردن لقمه در گلو، بوی بد دهان، سرفه خشک، تغییر صدا و تنگی نفس است.
- کوستوکندیت: التهاب غضروفی است که دندهها را به استخوان سینه متصل میکند. این بیماری در اثر وارد شدن ضربه فیزیکی، آلرژی و قرارگیری در معرض مواد شیمیایی و فعالیت فیزیکی شدید ایجاد میشود. یکی از مهمترین عوارض این بیماری میتوان به ایجاد درد در قفسه سینه اشاره کرد. علائم بیماری با دراز کشیدن، ورزش، نفس عمیق و سرفه و عطسه تشدید میشود.
- فشار عضلانی: التهاب عضلات و تاندونهای اطراف دنهد میتواند منجر به بروز درد در قفسه سینه شود.
- آسیب دنده: صدمات دنده شامل شکستگی، کبودی و فشار بر دندهها میتواند منجر به درد قفسه سینه شود. درد شدید و ناراحتی در قسمت قفسه سینه، ناتوانی در تنفس و حرکت نامتعارف دیواره سینه همراه است.
برای درد قفسه سینه چه بخوریم؟
درد قفسه سینه به خصوص در برخی موارد به خصوص وقتی علت بوجود آرنده آن بیماریهای معده و رفلاکس باشد را میتوان با درمانهای خانگی تسکین داد. با این حال مراجعه به پزشک بهترین و ایمنترین راه برای درمان درد در ناحیه قفسه سینه است. مصرف خوراکی زیر به منظور کاهش رفلاکس و درنتیجه تسکین درد قفسه سینه توصیه میشود:
- بادام
- سیر
- نوشیدنی گرم
- مصرف داروهای ضدالتهاب
- زردچوبه
مصرف غذا با حجم کم، اجتناب از خواب بلافاصله پس از صرف غذا و خودداری از مصرف مواد غذایی شور، ترش و چرب به کاهش رفلاکس معده کمک میکند.
علت درد سمت راست قفسه سینه
حمله قلبی میتواند در سمت راست یا سمت چپ قفسه سینه ایجاد کند. البته درد در سمت راست قفسه سینه ممکن است به علت ذات الریه، شکستگی دنده، پارگی یا کشیدگی عضلات، عفونت ویروسی، سوزش سر دل، مشکلات کیسه صفرا، کبد و یا پانکراس باشد.
علت درد سمت چپ قفسه سینه
درد قفسه سینه در سمت چپ میتواند ناشی از حمله قلبی، مشکلات ریوی یا التهاب پوشش اطراف قلب میتواند باعث ایجاد در بخش چپ قفسه سینه باشد. آنژین، میوکاردیت و کاردیومیوپاتی از دیگر بیماریهایی است که ممکن است با درد سمت چپ قفسه سینه همراه باشد.
چه زمانی برای درد قفسه سینه به پزشک مراجعه کنیم:
در صورت بروز ناگهانی درد قفسه سینه، به خصوص اگر مصرف داروهای ضدالتهابی علائم درد را کاهش نداد به پزشک مراجعه کنید. در صورت مشاهده علائم زیر باید با فوریتهای پزشکی تماس بگیرید:
- دردی که به کمر، بازو، گردن یا فک گسترش یابد.
- ایجاد احساس
- دردی که به بازوها، کمر، گردن یا فک گسترش می یابد
- سفتی یا سنگینی در قفسه سینه
- دردی که با تهوع، استفراغ، تعریق شروع شد
- مشکل در تنفس یا تغییر در سرعت تنفس
- آبی شدن لب یا ناخن
- درد شدید که بیش از 15 دقیقه طول بکشد
- گیجی
در برخی موارد، درد قفسه سینه می تواند تهدید کننده زندگی باشد. به همین دلیل به هیچ عنوان نباید آن را نادیده گرفت.
یادداشت پایانی
در این مطلب به بررسی موضوع درد قفسه سینه پرداختیم و انواع بیماریهایی که منجر به بروز درد قفسه سینه میشود مثل انواع بیماری گوارشی، بیماری قلبی و بیماریهای مرتبط با ریه پرداختیم. درد قفسه سینه سمت راست و درد قفسه سینه سمت چپ را نیز بررسی کرده و بیماریهایی که میتواند چنین وضعیتی را ایجاد کند مرور کردیم. درمان درد قفسه سینه بستگی به علت بوجود آورنده آن دارد، ولی برخی از درمانهای خانگی که به کاهش رفلاکس و عوامل گوارشی ایجاد این بیماری دامن میزند ممکن است موثر واقع شوند.
سوالات متداول
درمان درد قفسه سینه ناشی از معده چگونه است؟
برای درمان این نوع از درد قفسه سینه باید به درمان مشکلات معده که منجر به درد قفسه سینه میشود پرداخت؛ مشکلات مری، سوراخ شدن مری، التهاب مری، رفلاکس و زخم معده میتواند به این عارضه دامن بزند.
برای درد قفسه سینه چه بخوریم؟
برای درد قفسه بهتر است به پزشک مراجعه کنید اما در موارد خفیف که علت آن مشکلات گوارشی است می توان از مواد غذایی رفع رفلاکس معده مثل بادام، سیر و زردچوبه استفاده کرد.
علت درد قفسه سینه در جوانان چیست؟
درد قفسه سینه در نوجوانان میتواند ناشی از عفونت، فشار بیش از حد در هنگام ورزش، آسم و آلرژی باشد.