عرق کاسنی برای چی خوبه؟ عرق گیاهی مشهور و مورد علاقه ابن سینا
عرق کاسنی برای چی خوبه؟ این سوالی است که احتمالا برای اکثر علاقهمندان به داروهای گیاهی و عرقیات گیاهی پیشآمده باشد. وقتی وارد عطاری میشویم، عطر و بو و تنوع گیاهان و عرقهای دارویی ما را کنجکاو میکنند. میخواهیم بدانیم هر کدام از محصولات گیاهی چه خواص درمانی دارند و دارای چه مزاج و طبعی هستند. اکثر اوقات نام عرق کاسنی را به عنوان قاتل کبد چرب شنیدهایم، به این معنی که این عرق بهترین درمان رفع کبد چرب است.
اما عرق کاسنی دارای فواید دیگری نیز است که لازم است با آنها بیشتر آشنا شویم. از آنجایی که عرق کاسنی در طب سنتی خواص بسیاری دارد در این مطلب از مجله سلامت پزشکی ژین طب میخواهیم اطلاعاتی را درباره فواید این عرق به شما ارائه کنیم. با ما همراه باشید.
عرق کاسنی (Cichorium intybus) چیست؟
کاسنی گیاهی دارویی است که شباهتهای زیادی با قاصدک (رادیکا) دارد، اما گیاهان متفاوتی هستند. این گیاه از زمانهای قدیم به عنوان یک مکمل درمانی کاربرد داشته است. رنگ گل کاسنی به طور کلی زرد، برخی از آنها آبی، سفید و صورتی است. کاربردیترین نوع مصرف این گیاه به صورت عرق کاسنی است. عرق کاسنی از برگهای این گیاه تهیه میشود که خاصیت درمانی بسیاری دارد. طبع عرق کاسنی سرد و خنک است. تلخ بودن عرق کاسنی رابطه مستقیمی با فواید هر چه بیشتر در آن دارد. جالب است بدانید، هر چه این عرق تلختر باشد دارای فواید بیشتری است.
حجم بسیار زیادی از عرق کاسنی را آب تشکیل داده است. اما ارزش غذایی این گیاه به قدری زیاد است که در همان حجم سرشار از ویتامینهای E، B۶، K، C، A است. همچنین حاوی مقدار زیادی (۵٪ ) پتاسیم، کلسیم و مواد معدنی مختلف است. برای رسیدن به جواب اینکه عرق کاسنی برای چی خوبه؟ در ادامه خواص این عرق را به صورت کامل توضیح میدهیم.
بیشتر بدانید: ۹ خواص به لیمو؛ به لیمو چگونه به سلامت بدن کمک میکند؟
خواص عرق کاسنی، جوشانده کاسنی برای چی خوبه؟
ساختار فیبری طبیعی کاسنی برای سلامت کل سیستم بدن مفید است. از عرق کاسنی برای کاهش اشتها، ناراحتی معده، اختلالات کبد و کیسه صفرا، یبوست استفاده میشود. همچنین به عنوان یک محرک برای افزایش ادرار و محافظت از کبد هم موثر است. قاتل کبد چرب شناخته شده و به کاهش کلسترول بد کمک میکند. فواید عرق کاسنی در زیر به طور کامل شرح داده شده است:
۱.خواص کاسنی برای کبد؛ فواید کاسنی
مصرف روزانه یک قاشق عرق کاسنی به همراه یک لیوان آب در تصفیه خون و پاکسازی کبد نقش مهمی دارد. کاسنی با تأثیر روی کبد، زمینه دفع صفرا از بدن را فراهم کرده و زردی را میزداید. به علاوه با توجه به طبع سرد و خنک آن، مسکنی تأثیرگذار برای تب محسوب میشود. کبد عضو سم زدای بدن است و سوخت و ساز بدن و دفع مواد سمی از وظایف این عضو بدن است. اگر این عضو دچار اختلال شود، همه بدن را درگیر کرده و عوارض آن به سرعت انتشار پیدا میکند. عرق کاسنی مانند اهرمی برای کمک به کبد عمل میکند.
۲. لاغری و کاهش وزن به کمک عرق کاسنی
مصرف عرق کاسنی برای لاغری و کاهش وزن بسیار مفید است. این عرق به دلیل دارا بودن اینولین و خاصیت فیبری آن به سوخت و ساز منظم بدن کمک میکند. همچنین الیگوفروکتوز و اینولین موجود در عرق کاسنی میتوانند میزان ترشح گرلین همان هورمون گرسنگی را در بدن تنظیم کنند. به طور کلی نوشیدن عرق کاسنی احساس سیری ایجاد میکند و از پرخوری جلوگیری میکند. نوشیدن یک لیوان عرق کاسنی میتواند در طول روز برای کمک به کاهش وزن مفید است.
بیشتر بدانید: سیر برای لاغری؛ آیا لاغری با سیر واقعیت دارد؟
۳. خاصیت عرق کاسنی برای تقویت سیستم گوارش و رفع سوءهاضمه
از عرق کاسنی برای مشکلات سیستم گوارشی مانند رفلاکس، سوزش سر دل و سوءهاضمه استفاده میشود. این عرق سیستم گوارش شما را بهبود میبخشد، زیرا ریشه کاسنی حاوی فیبر اینولین است، نوعی پری بیوتیک که باعث رشد باکتریهای مفید در روده میشود. همچنین اینولین خاصیت اسیدی معده را کاهش میدهد به همین دلیل نقش قرص امپرازول را در رفع سوءهاضمه برای معده ایفا میکند. مطالعات نشان داده است عرق کاسنی عملکرد روده را نیز تقویت میکند و یبوست را کاهش میدهد.
۴. تثبیت قند خون در حد نرمال توسط عصاره کاسنی
افزایش سطح قند خون عواقب جدی برای بدن به دنبال خواهد داشت و عوارض جانبی مانند خستگی، تکرر ادرار و افزایش تشنگی را ایجاد کند. مصرف عرق کاسنی جذب بیشتر قند خون توسط بدن را افزایش میدهد. عرف کاسنی دارای اثر متعادل کننده قند برای مبتلایان به دیابت است. در واقع اینولین موجود در عصاره کاسنی به متابولیسم کربوهیدرات را در بدن نظم میدهد.
اگرچه تحقیقات در مورد تأثیر اینولین کاسنی بر قند خون محدود است، اما چندین مطالعه دیگر نشان دادهاند که ممکن است برای قند خون و مقاومت به انسولین مفید باشد. انسولین هورمونی است که قند را از خون به ماهیچهها و بافتها منتقل میکند و از آن به عنوان یک منبع سوخت انرژی استفاده میکند. مصرف مکمل اینولین در عرق کاسنی به کاهش مقاومت به انسولین در افراد مبتلا به دیابت نوع ۲، به ویژه در میان افراد چاق کمک میکند. بنابراین عرق کاسنی در کنترل دیابت موثر است.
۵. عرق کاسنی و پیشگیری از سرطان سینه و روده
مطالعات مختلف نشان داده است که عصاره کاسنی خاصیت ضد سرطانی و آنتیاکسیدانی دارد. مصرف عرق کاسنی با کاهش رشد تومورهای سرطانی ارتباط دارد. بدین صورت که پلی فنولها و فیتوکمیکالهای موجود در کاسنی به پیشگیری از انواع مختلف سرطان کمک میکنند. همچنین ویتامین C و آنتی اکسیدانهای قوی در کاسنی باعث تقویت سیستم ایمنی بدن و جلوگیری از سرطانهای سینه و روده بزرگ کمک میکنند.
۶. خواص عرق کاسنی برای مردان، خاصیت ادرار آوری عرق کاسنی و مبارزه با سنگ کلیه و بیماریهای کلیوی
کاسنی به دلیل خاصیت ادرارآوری که دارد با افزایش حجم ادرار به دفع سموم از بدن شما کمک میکند. از جایی که مردان بیشتر دچار بیماریهای کلیوی، پروستات و مجاری ادرار میشوند بهتر است مصرف عرق کاستی به برنامه رزیم غذایی اضافه کنند. افرادی که عرق کاسنی مصرف میکنند در بیشتر موارد به سنگ کلیه مبتلا نمیشوند. علاوه بر این، طبق برخی تحقیقات، کاسنی به دلیل داشتن برخی ترکیبات مفید باعث کاهش سطح اسید اوریک در کلیهها میشود. در نتیجه از آسیب احتمالی کلیوی نیز جلوگیری میکند.
بیشتر بدانید: قویترین قرص دفع سنگ کلیه؛ معرفی ۶ قرص برای دفع سنگ کلیه
۷. مزایای عرق کاسنی برای کاهش کلسترول و جلوگیری از بیماری قلبی
مصرف عرق کاسنی موجب بهبود تعادل خون و پلاسما در بدن میشود. احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی را کاهش میدهد. به طور کلی تحقیقات بیشتری برای اثبات کارایی عرق کاسنی بر سلامت قلب مورد نیاز است. اما به گفته انجمن بین المللی آترواسکلروز، فنلهای گیاهی موجود در کاسنی به عنوان عوامل ضد ترومبوتیک و ضد آریتمی عمل میکنند و آنتی اکسیدان محسوب میشوند. همچنین عرق کاسنی باعث کاهش کلسترول در خون میشود و از بیماری قلبی جلوگیری میکند.
۸. عرق کاسنی برای جوش صورت خوبه؛ خواص عرق کاسنی
یکی دیگر از خواص کاسنی، درمان جوشهای صورت است. این عرق گیاهی، به خاطر طبع سردی که دارد جلوی بروز جوش و یا گرمی را روی پوست میگیرد. معمولا تغییرات هورمونی ظاهر شدن جوش روی پوست میشود. همچنین افرادی که طبع گرمی دارند، خیلی زود با خوردن بعضی از مواد غذایی جوش میزنند. جوش صورت یکی از امراض دیر درمان است. مصرف عرق کاسنی و پرهیز از گرمیجات به دوره درمان سرعت میبخشد. به غیر از مصرف عرق کاسنی به صورت نوشیدنی میتوانید، مقداری از این عرق را با گلاب مخلوط کنید و روی پوست اسپری کنید.
۹. خواص عرق کاسنی برای رحم
خواص عرقی کاسنی برای رحم از این جهت قابل بررسی است که مقوی رحم محسوب میشود. طوری که سطح هورمونهای زنانه را تنظیم میکند. در واقع عرق کاسنی دارای خاصیت قاعدگی آوری است. بانوانی که پریودی نامنظم دارند، میتوانند با مصرف این عرق عادت ماهانه خود را تنظیم کنند. عرق کاسنی برای درمان کیست تخمدان و رحم نیز کاربرد دارد، البته برای درمان کیست همراه با داروهای گیاهی کوچک کننده کیست مصرف میشود.
بیشتر بدانید: بهترین قرص برای عفونت رحم؛ آنتی بیوتیک ها و کرم های در دسترس کدامند؟
عرق کاسنی را کی بخوریم ؟
زمان مشخصی برای میل کردن عرق کاسنی وجود ندارد. با این وجود چنانچه دارای طبع گرم هستید، یا به خوردن برخی از مواد غذایی حساسیت دارید باید موارد احتیاط را رعایت کنید. در پاسخ عرق کاسنی را کی بخوریم؟ باید بگوییم بهترین زمان برای خوردن عرق کاسنی، پس از مصرف غذاهای گرم است که میتواند به عنوان مصلح عرق کاسنی عمل کند. بهتر است عصاره کاسنی را در هنگام بارداری مصرف نکنید چون قاعده آور است و ممکن است باعث سقط جنین شود.
اگرچه تحقیقات کافی وجود ندارد، اما اگر باردار هستید یا مادر شیردهی هستید، اجتناب از مصرف کاسنی مطمئن تر است. شاید بر این باور باشید که چون یک عرق گیاهی بدون عوارض است شاید میزان مصرف هم محدودیت نداشته باشد. زیاده روی در مصرف مواد طبیعی هم عوارضی به دنبال دارد شایعترین عوارض مصرف زیاد عرق کاسنی، اسهال و پیچش روده است. به علاوه در برخی افراد که به مصرف زغال اخته حساسیت دارند ممکن است حساسیت ایجاد کند.
پرسشهای پرتکرار در زمینه عرق کاسنی برای چی خوبه؟
آیا درست است که عرق کاسنی باعث گاز روده و معده میشود؟
طبق شواهد عرق کاسنی باعث نفخ و گاز میشود، زیرا فیبر موجود در ریشه توسط باکتریهای روده در بدن ما تجزیه میشود.
آیا عرق کاسنی برای عملکرد مغز خوبه؟
بله کاسنی دارای مواد مغذی ضروری مانند منگنز و ویتامین B6 برای مغز است. خواص آنتی اکسیدانی منگنز که یک گشادکننده عروق است با رادیکالهای آزاد مبارزه میکند و جریان خون را به مغز شما بهبود میبخشد.
چرا عرق کاسنی باعث کاهش وزن میشود؟
عرق کاسنی با دارا بودن خاصیت فیبری احساس سیری ایجاد میکند و باعث لاغری میشود.