دسته‌بندی نشده

لیزر دیسک کمر؛ آنچه که باید در مورد جراحی کمر با لیزر بدانید

لیزر دیسک کمر نوع جدیدی از جراحی فتق دیسک است که به لطف پیشرفت‌های تکنولوژیکی و پزشکی در جایگاه بهترین درمان‌ها قرار گرفته است. پزشکان اکنون می‌توانند تعدادی از بیماری‌های شایع کمر و گردن را با جراحی لیزری ستون فقرات که اغلب دردناک‌تر و سریع‌تر از جراحی ستون فقرات باز سنتی بهبود می‌یابد، درمان کنند.

لیزر دیسک کمر یا جراحی کم تهاجمی ‌ستون فقرات (MISS)، بدون ایجاد حتی یک برش طولانی بر روی کمر انجام می‌شود. این روش به عنوان پیشرفته‌ترین جراحی دیسک کمر شناخته می‌شود. زمانی که سایر درمان‌های غیرجراحی، مانند فیزیوتراپی و تزریق اپیدورال، درد و ناراحتی را در کمر یا گردن کاهش نداده‌اند، باید گفت بهترین گزینه لیرز دیسک کمر است.

لیزر دیسک کمر با دیگر جراحی‌های کمر، مانند جراحی سنتی کمر و جراحی ستون فقرات کم تهاجمی‌(MISS) متفاوت است. از مزایای اصلی جراحی ستون فقرات با لیزر این است که می‌توان آن را به عنوان یک روش سرپایی و بدون اقامت طولانی در بیمارستان انجام داد.

مجله سلامت ژین طب جراحی لیزر دیسک کمر، مزایا و معایب احتمالی آن و گزینه‌های درمانی جایگزین را مورد بررسی قرار داده است. برای کسب اطلاعات ضروری لیزر دیسک کمر به خواندن مقاله ادامه دهید.

چگونگی جراحی لیزر دیسک کمر و سایر جراحی‌های فتق دیسک

چند نوع مختلف جراحی کمر وجود دارد، از جمله روش سنتی یا باز، MISS و جراحی لیزری پشت. در زیر، آنچه که هر تکنیک را متفاوت می‌کند بررسی خواهیم کرد.

بیشتر بخوانید: قرص برای کمر درد؛ معرفی موثرترین داروهای مسکن درد

جراحی سنتی برای درمان فتق دیسک

در طی جراحی سنتی کمر، جراح یک برش طولانی در پشت ایجاد می‌کند. سپس عضلات و سایر بافت‌ها را به منظور دسترسی به ناحیه آسیب‌دیده ستون فقرات دور می‌کنند. این منجر به زمان بهبودی طولانی‌تر می‌شود و حتی امکان دارد که باعث آسیب بافتی شود.

بیشتر بخوانید: قرص ضد التهاب دیسک کمر؛ جدیدترین داروهای ۲۰۲۳ برای کمر درد

جراحی MISS برای رفع دیسک برآمده

MISS از برش کوچکتری نسبت به جراحی سنتی استفاده می‌کند. برای ایجاد یک تونل کوچک به منظور دسترسی به محل جراحی از ابزار خاصی به نام جمع‌کننده لوله‌ای استفاده می‌شود. ابزارهای تخصصی مختلفی را می‌توان در طول جراحی در این تونل قرار داد. از آنجایی که MISS کمتر تهاجمی ‌است، پس درد کمتری به همره دارد و بهبودی آن سریع‌تر از روش سنتی است.

بیشتر بخوانید: آمپول کمر درد؛ درمانی سریع اما محدود

لیزر دیسک کمر؛ روشی نوین برای دیسک برآمده

تصویری از عمل لیزر دیسک کمر|ژین طب

لیزر دیسک کمر همراه با بی‌حسی موضعی و آرام‌بخش خفیف و بدون نیاز به برش پوست انجام می‌شود. این عمل تقریبا 15 دقیقه طول می‌کشد و بیمار می‌تواند مدت کوتاهی پس از عمل حرکت کند و در روز بعد به سر کار بازگردد.

یک سوزن با استفاده از اشعه ایکس در اتاق عمل وارد دیسک آسیب‌دیده خواهد شد. سپس یک پروب لیزری پیچیده از طریق سوزن وارد دیسک شده و نوک لیزر در قسمت نرم آن قرار می‌گیرد. پروب لیزر انرژی را به دیسک می‌رساند و بخش کوچکی از دیسک را می‌سوزاند.

در واقع از طریق یک لیزر فیبر نوری بخشی یا تمام هسته مرکزی دیسک بین مهره‌ای حذف می‌گردد. سپس دیسک باقی مانده در داخل حفره ایجاد شده توسط پروب لیزر منقبض می‌شود. در نهایت با حذف فتق برآمده فشردگی روی نخاع و ریشه‌های عصبی نخاعی مجاور به حداقل می‌رسد و درد به طرز چشم‌گیری کاهش پیدا می‌کند.

برخلاف سایر انواع جراحی‌های پشت، لیزر دیسک کمر برای شرایط بسیار خاص، مانند زمانی که فشرده سازی عصب باعث درد می‌شود، مناسب است. البته فراموش نشود که جراحی کمر با لیزر برای هر فردی که کمردرد دارد کار نمی‌کند پس باید بر اساس نظر پزشک لیزر دیسک کمر انجام پذیرد.

لیزر دیسک کمر و MISS اغلب با یکدیگر اشتباه گرفته می‌شوند یا تصور می‌شود که یکسان هستند. پیچیدگی بیشتر این موضوع این است که در جراحی MISS گاهی اوقات نه همیشه، از لیزر استفاده می‌شود.

جراحی پشت با لیزر به کندی مورد پذیرش جراحان کمر قرار گرفته است، بسیاری از آن‌ها از نتایج خود در انجام MISS راضی هستند. تجزیه و تحلیل 2021 از 58 مورد جراحی پشت با لیزر، نتایج مطلوبی را در بیماران کمردرد که با دقت انتخاب شده بودند، گزارش کرد.

بیشتر بخوانید: کمردرد چرا ایجاد می‌شود؟ ۱۵ علت و چندین روش درمانی برای کمر درد

چه انتظاری باید از لیزر دیسک کمر داشته باشیم؟

هنگامی‌که بر روی عصب فشار وارد می‌آید، می‌تواند منجر به درد و ناراحتی شود. در ستون فقرات، مواردی مانند فتق دیسک یا خار استخوان موجب فشردگی عصب می‌شوند. برای مثال سیاتیک یکی از این نمونه‌های فشار به عصب است که در آن عصب سیاتیک تحت فشار قرار می‌گیرد و منجر به درد در ناحیه کمر و ساق پا می‌شود.

لیزر دیسک کمر را می‌توان برای کاهش فشار عصب با هدف تسکین درد به کار برد. این کار تحت بی‌حسی موضعی انجام می‌شود، به ‌این معنی که پوست و عضلات اطراف کمر بی‌حس می‌شوند. همچنین امکان دارد پزشک برای اینکه در حین عمل دردی را حس نکنید قرص آرام‌بخش تجویز کند.

یکی از روش‌های مورد مطالعه برای جراحی لیزری پشت، رفع فشار دیسک با لیزر از راه پوست (PLDD) نام دارد. در این روش از لیزر برای برداشتن بافت دیسک استفاده می‌شود که ممکن است باعث فشرده شدن و درد عصب شود.

در طول PLDD، یک کاوشگر کوچک حاوی لیزر به هسته دیسک آسیب‌دیده منتقل می‌شود. این امر با کمک فناوری تصویربرداری انجام می‌شود. سپس از انرژی لیزر برای برداشتن دقیق بافتی که ممکن است بر روی عصب فشار وارد کند استفاده می‌شود.

بیشتر بخوانید: علت کمر درد هنگام خم و راست شدن

فواید لیزر دیسک کمر

مزایای جراحی کمر با لیزر این است که نسبت به روش سنتی کمتر تهاجمی است. علاوه بر این، می‌توان آن را در یک محیط سرپایی و تحت بی حسی موضعی انجام داد. از بسیاری جهات، بسیار شبیه به MISS است. اطلاعات محدودی در مورد اثربخشی کلی لیزر دیسک کمر در مقایسه با روش‌های دیگر وجود دارد.

یک مطالعه در سال 2017 جراحی PLDD را با جراحی دیگری به نام میکرودیسککتومی‌مقایسه کرد. محققان دریافتند که هر دو روش در یک دوره بهبودی دو ساله نتیجه مشابهی داشتند. از دیگر مزایای لیز دیسک کمر باید به موارد زیر اشاره کرد:

  • بهبودی سریع
  • بدون برش پوست
  • زمان درمان بسیار کوتاه
  • نتایج خوب با حداقل خطرات

بیشتر بخوانید: قرص باکلوفن برای کمر درد؛ فواید و نحوه اثر دارو

اشکالاتی که با لیزر دیسک کمر امکان بروز دارد

جراحی کمر با لیزر برای برخی از بیماری‌ها مانند بیماری‌های دژنراتیو ستون فقرات توصیه نمی‌شود. علاوه بر این، شرایط پیچیده‌تر دیسک کمر اغلب به روش جراحی سنتی‌تری نیاز دارند.

یکی از معایب لیزر دیسک کمر اینکه ممکن است بیمار برای شرایط خود به یک جراحی اضافی نیاز داشته باشد. مطالعه‌ای در سال 2015 نشان داد که میکرودیسککتومی ‌در مقایسه با PLDD تعداد جراحی‌های مجدد مورد نیاز کمتری دارد.

علاوه بر این، یک متاآنالیز در سال 2017 از هفت جراحی مختلف برای فتق دیسک در ناحیه کمر نشان داد که PLDD از نظر میزان موفقیت در بین بدترین‌ها قرار دارد و از نظر میزان جراحی مجدد در وسط قرار دارد.

بیشتر بخوانید: درمان کمردرد زنان باردار و رهایی از دردهای طاقت فرسا

عوارض جانبی لیزر دیسک کمر

هر روشی می‌تواند عوارض جانبی یا عوارض بالقوه‌ای داشته باشد. این موضوع برای جراحی پشت با لیزر نیز صادق است. یکی از اصلی‌ترین عوارض بالقوه لیزر دیسک کمر، آسیب به بافت اطراف است. از آنجایی که از اشعه لیزر در این روش استفاده می‌شود، آسیب حرارتی به اعصاب، استخوان و غضروف اطراف دور از ذهن نیست.

یکی دیگر از عوارض احتمالی لیزر دیسک کمر عفونت است. اگر روش‌های بهداشتی مناسب حین جراحی رعایت نشود امکان دارد هنگام قرار دادن پروب عفونت رخ دهد. در برخی موارد، ممکن است آنتی بیوتیک‌های پیشگیرانه برای کمک به جلوگیری از عفونت در اختیار قرار گیرد.

بیشتر بخوانید: تغذیه برای کمر درد؛ معرفی ۱۰ ماده مفید و رژیم غذایی یک روزه

لیزر دیسک کمر با سایر جراحی‌های کمر چه تفاوت‌هایی دارد؟

انجام جراحی سنتی کمر نیاز به بستری شدن در بیمارستان پس از عمل دارد و بهبودی چندین هفته به درازا می‌انجامد. با توجه به خدمات ستون فقرات، افرادی که تحت جراحی سنتی ستون فقرات قرار می‌گیرند باید انتظار داشته باشند که 8 تا 12 هفته کار خود را از دست بدهند.

در مقابل، جراحی MISS اغلب به عنوان یک روش سرپایی انجام می‌شود، به‌این معنی که می‌توان همان روز بعد از جراحی به خانه رفت. افرادی که تحت جراحی MISS قرار می‌گیرند، حدود شش هفته بعد به سر کار باز می‌گردند.

لیزر دیسک کمر نسبت به سایر روش‌ها بهبودی سریع‌تری دارد. با این حال، در واقع تحقیقات بسیار کمی ‌در مورد نحوه مقایسه زمان بهبودی انجام شده است.

درمان‌های جایگزینی که به جای لیزر دیسک کمر می‌توان استفاده کرد

همه افراد مبتلا به کمر درد نیاز به جراحی ندارند. درمان‌های محافظه‌کارانه‌ در واقع گزینه نخستی است که پزشکان به بیمارها توصیه می‌کنند. تنها در صورتی که فرد دچار از دست دادن پیشرونده عصبی یا از دست دادن عملکرد روده یا مثانه شد باشد لیزر دیسک کمر توصیه خواهد شد.

راه‌کارهای متفاوتی برای کمک به کاهش درد ناشی از شرایطی مانند سیاتیک وجود دارد که عبارتند از:

کمربند پلاتینر؛ بهترین درمان خانگی دیسک کمر

فردی که کمربند پلاتینر به کمر بسته تا نیاز به لیزر دیسک کمر نداشته باشد|ژین طب

این کمربند برقی مجهز به سه تکنولوژی پیشرفته به نام‌های اولتراسوند، اینفرارد و کلاک پالس است که با نام اختصاری UIC شناخته می‌شوند. پلاتینر با ایجاد گرما در عمق بافت‌ها و افزایش اکسیژن خون و همچنین تقویت مواد مغذی، روند ترمیم و بازسازی اندام آسیب‌دیده را سرعت می‌بخشد. تکنولوژی کلاک پالس نیز با فرکانس‌های الکتریکی در تسکین درد نقش موثری دارد. شاید به جرات بتوان گفت که بهترین درمان جایگزین لیزر دیسک کمر استفاده از کمربند پلاتینر است.

داروهای مورد استفاده برای تسکین درد دیسک کمر

پزشک انواع مختلفی از داروها را برای کمک به درد تجویز می‌کند که شامل مواردی از این قبیل هستند:

  • داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs)
  • شل کننده‌های عضلانی
  • مسکن‌های مخدر (فقط برای مدت زمان بسیار کوتاه)
  • داروهای ضد افسردگی سه حلقه‌ای
  • داروهای ضد تشنج
  • تزریق استروئید

فیزیوتراپی برای درمان بدون جراحی دیسک کمر

فیزیوتراپی به قدرت و انعطاف‌پذیری و جلوگیری از مشکلات بعدی کمک می‌کند. این می‌تواند شامل تمرینات مختلف، کشش‌ها و اصلاحات در وضعیت بدن باشد.

مراقبت در منزل ابتدایی‌ترین مرحله تسکین درد کمر

استفاده از وسایلی مانند بسته‌های گرم یا سرد به کاهش درد کمک می‌کند. علاوه بر این، برخی از NSAIDهای بدون نسخه مانند ایبوپروفن نیز کمک‌کننده است.

طب‌های جایگزین لیزر دیسک کمر

برخی از افراد از روش‌هایی مانند طب سوزنی و خدمات کایروپراکتیک برای کمک به کمردرد استفاده می‌کنند.

کلیاتی درباره لیزر دیسک کمر

لیزر دیسک کمر نوعی جراحی مهره‌های پشت است که در آن از لیزر برای برداشتن بافتی که روی عصب فشار آورده استفاده می‌کند. این روش نسبت به سایر روش‌های جراحی کمر، حالت تهاجمی‌ کمتری دارد، اما ممکن است نیاز به جراحی‌های بعدی داشته باشد.

تاکنون، اطلاعات دقیق کمی ‌در مورد اینکه ‌ایا جراحی لیزری پشت مفیدتر از سایر انواع جراحی کمر است، در دسترس است. علاوه بر این، مقایسه اثربخشی هزینه در مقایسه با روش‌های دیگر هنوز انجام نشده است. اگر نیاز به جراحی دیسک کمر دارید، باید تمام گزینه‌های ممکن را با پزشک در میان بگذارید. به ‌این‌ ترتیب، می‌توان بهترین درمان را دریافت کرد.

سوالات متداول

1.عوارض لیزر دیسک کمر چیست؟

عمل ناکافی: شاید بزرگترین مشکل جراحی لیزری، خطر انجام یک عمل ناکافی باشد، که گاهی اوقات به ‌این معنی است که به جراحی اضافی نیاز خواهید داشت.
اگر پا درد ناشی از تغییر شکل ستون فقرات دارید، جراحی کم تهاجمی ‌یا لیزری ممکن است درد پا را برای مدت کوتاهی بهبود بخشد. اما ممکن است به طور کامل علت اصلی را درمان نکند.
آسیب عصبی: استفاده از لیزر در حین جراحی گاهی اوقات آسیب عصبی را محدود می‌کند. اما در دستان یک جراح بی تجربه، لیزر در واقع می‌تواند احتمال آسیب بافتی یا عصبی را افزایش دهد.

2. مزایای جراحی ستون فقرات با لیزر چیست؟

در جراحی ستون فقرات با لیزر، خطر عفونت، از دست دادن خون و آسیب احتمالی به عضلات پشت و بافت نرم نسبت به جراحی باز سنتی بسیار کمتر است. از آنجایی که ‌این روش کمتر تهاجمی ‌است، زمان بستری در بیمارستان و به طور کلی زمان بهبودی باید کوتاه‌تر باشد.

3. علاوه بر دیسک کمر چه مشکلاتی از کمر را با جراحی لیزری می‌توان درمان کرد؟

تومورهای نخاعی، عصب فشرده، تنگی نخاعی و سیاتیک

منبع
healthline.com

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا