تغذیه و بیماری هاتغذیه و سلامت خانواده

سوزش معده‌؛ علت سوزش معده و حالت تهوع | درمان سریع سوزش معده

سوزش معده یا در اصطلاح سوزش سر معده زمانی به سراغتان می‌آید که رفلاکس اسید معده اتفاق افتاده باشد. وقتی محتویات معده به سمت قسمت بالای مری حرکت کند  رفلاکس اتفاق افتاده است. این زمانی است که شما در پایین قفسه سینه‌تان احساس سوزش می‌کنید. اسیدهای برگشت خورده به مری حاصل فعل و انفعالاتی است که موقع هضم غذا ایجاد شده است. ترش کردن یا سوزش سر دل اصطلاحاتی است که در این زمینه به کار می‌برند. در این مقاله از مجله علمی پزشکی ژین طب به بررسی این موضوع می‌پردازیم.

علت سوزش سرمعده در شب یا روز‌؛ سوزش معده نشانه چیست؟

حتما می‌دانید که غذا به وسیله لوله مری از دهان به معده می‌رسد. مری درمحل اسفنکتر به معده وصل می‌شود. اگر دریچه تحتانی در حالت نرمال باشد پس از ورود غذا بسته می شود. اما گاهی اسفنکتر به دلایل گوناگون بسته نخواهد شد. اینگونه است محتویات معده دوباره به مری باز می‌گردند. در این هنگام احساس سوزش معده به شما دست خواهد داد. چرا که اسید بازگشته از معده، مری را تحریک می‌کند و این احساس را پدید می‌آورد. البته عواملی دیگری نیز باعث می‌شوند تا دریچه تحتانی کارش را درست انجام ندهد و باز بماند. برخی از این عوامل عبارتند از:

  • پرخوری خوردن چربی ها
  • اضافه وزن
  • سیگار کشیدن
  • بارداری
  • استرس
  • خوردن هله هوله ها
  • زخم معده

البته به این لیست موارد دیگری را نیز می‌توانیم بیافزاییم.

بیشتر بخوانید: درمان خانگی معده درد؛ راهی آسان برای از بین بردن درد معده

خوراکی‌هایی که مسبب سوزش معده می‌شوند

سوزش معده و خوراکی | ژین طب

برخی غذاها برای افراد حساس در حکم تحریک کننده هستند و این حالات را به وجود می آورند. نوشیدنی‌های گازدار، شکلات‌ها، مرکبات، گوجه فرنگی، غذاهای سرخ شده‌، فلفل و غذاهای تند ممکن است سیستم عملکرد مری را دچار اختلال نمایند. پس باید افراد در مصرف این مواد غذایی با وسواس بیشتری عمل کنند.

بیشتر بخوانید: ترش کردن معده؛ علت‌های ابتلا را بدانید تا درمان قطعی را انتخاب کنید

سوزش سر معده و نشانه‌های ترش کردگی

وقتی در قفسه سینه‌تان احساس سوزش داشتید احتمالا به سوزش معده مبتلا شده‌اید که خیلی از افراد در طول روز ممکن است این حالات را تجربه کنند و چند دقیقه یا ساعت‌ها با آن درگیر باشند. شما هنگام  خم شدن یا درازکشیدن در محل قفسه سینه‌تان احساس درد و سنگینی خواهید کرد. همچنین گلویتان می‌سوزد  و مزه‌های ترش یا اسیدی را تجربه می‌کنید. گاهی افراد همزمان با سوزش گلو به سرفه می‌افتند و در بلع مشکل پیدا می‌کنند.

بیشتر بخوانید: داروی فاموتیدین؛ درمانی برای رفلکس معده

درمان خانگی سوزش معده

خوراکی‌ها عوامل اصلی ایجاد سوزش معده هستند. درمان‌های خانگی در قدم نخست به پرهیزهای غذایی مربوط می شود و در مرحله بعد شامل موادی است که به رفع سوزش معده کمک خواهند کرد. در این بخش به معرفی موادی خواهیم پرداخت که با مصرف آن‌ها به راحتی می‌توانید سوزش معده را برطرف کنید.

بیشتر بخوانید: قرص معده درد؛ میانبری برای خلاصی از دردهای طولانی

سرکه سیب؛ مایعی معجزه‌گر

سرکه سیب ماده‌ای موثر برای درمان سوزش معده است. در این حالت با مصرف سرکه سیب به دریچه تحتانی مری کمک می‌کنید تا کاملا بسته شود و غذا نتواند به مری بازگردد. اگر بعد از هر وعده غذایی ترکیب آب با سرکه را میل کنید هرگز سوزش معده به سراغتان نخواهد آمد. البته سرکه سیب اصیل و خالص به رفع سوزش معده کمک خواهد کرد.

عسل، سوزش معده را درمان می‌کند

درمان سوزش معده با عسل یکی از راهکارهایی است که مدت‌ها مورد استفاده افراد بوده. به گونه‌ای که با آن رفلاکس معده را درمان می‌کرده‌اند.خوردن عسل به تنهایی یا حل کردن آن در آب ولرم برای درمان سوزش معده بسیار موثر است. پس برای تقویت دریچه تحتانی مری از خوردن عسل غافل نشوید.

بیشتر بخوانید: ۱۳ درمان خانگی زخم معده؛ باید و نبایدهای خوراکی

نعنا، خوش رایحه و درمانگر

تسکین درد و سوزش معده با نعنا درمانی قدیمی و موثر به شمار می‌رود. نعنا را برای کمک به هضم غذا و رفع سنگینی معده توصیه می‌کنند. شما می‌توانید چند برگ نعنا را  با مقداری آب بجوشانید و دو یا سه بار بنوشید تا آرامش به معده شما بازگردد. همچنین جویدن برگ نعنا نیز هنگام سوزش معده درمانی موثر خواهد بود.

زنجبیل، جذب کننده اسید معده

زنجبیل را باید سریع‌ترین درمانگر سوزش معده دانست. زنجبیل اعصاب معده را آرام می‌کند و از تلاطم‌های ناگهانی می کاهد. مهمترین کارکرد زنجبیل در کنترل سوزش، جذب اسیدهایی است که سبب سوزش معده می‌شوند. بهتر است زنجبیل را به صورت تازه درغذا یا به صورت جوشانده مصرف کنید. دمنوش زنجبیل هم گزینه موثر و محبوبی به شمار می رود.

دمنوش برای سوزش معده؛ بابونه  دشمن سوزش

بابونه را به عنوان یک گیاه ضد التهاب می‌شناسیم. امروزه دمنوش بابونه به عنوان یک نوشیدنی رایج در محافل و حتی کافه‌ها در دسترس است که تاثیری بسیار در کنترل سوزش معده دارد. اگر دمنوش بابونه را با کمی عسل مخلوط کنید، احتمالا با معجونی به مراتب موثر تر روبه‌رو خواهید بود.

سیب، میوه‌ای معجزه‌گر

رفع سوزش معده یکی از تخصص‌های اصلی سیب، این میوه درمانگر است. سعی کنید سیب را به بخش‌های کوچک تقسیم و در طول روز مصرف کنید. سیب اسید معده را کنترل می‌کند و مانع از این می‌شود که اسید دوباره به سمت مری حرکت کند و مری شما را دچار سوزش نماید.

جویدن آدامس و اثر بخشی برای درمان سوزش

سوزش معده و آدامس | ژین طب

در واقع جویدن آدامس باعث می‌شود غذایتان زودتر هضم شود و اسیدیته از قفسه سینه شما دفع گردد.اگر بعد از هر وعده غذایی تکه‌ای آدامس بجوید، احساس سبکی خواهید کرد و سوزش معده به سراغتان نمی‌آید. بهتر است از آدامس های بدون شکر استفاده کنید تا در درازمدت دچار مشکلات دیگری نشوید.

درمان دارویی سوزش معده

درمان دارویی سوزش معده شامل استفاده از شکل‌های مختلف دارویی با کارکردهای متفاوت است. داروهایی که اسید معده را خنثی می‌کنند  در واقع با عنوان داروهای ضد اسید معده مطرحند. این داروها را پس از خوردن غذا مصرف می کنند و گاهی نیز پزشک خوردن این قرص ها را قبل از خواب توصیه می کند. این قرص‌ها پوششی محافظ بر روی دیواره مری ایجاد خواهند کرد. برخی داروها نیز اسید معده را کاهش می‌دهند. قرص‌ها و کپسول‌هایی مانند امپرازول، رابپرازول، پنتوپرازول و لانزوپرازول از این دست داروهایی هستند که هنگام سوزش معده پزشک تجویز خواهد کرد.

سوزش معده، عارضه‌‌ای فراگیر و قابل درمان

مهمترین موضوع در کنترل سوزش و درد معده اصلاح سبک غذایی است. زیرا مصرف برخی غذا‌ها و همچنین نوع مصرف این غذاها سبب می‌شود تا شما گاه و بیگاه دچار سوزش معده شوید. در این مقاله ضمن بررسی چرایی سوزش معده، روش‌های درمان خانگی و دارویی این عارضه را بیان کردیم  و دانستیم همه چیز به بسته شدن دریچه تحتانی مری بستگی دارد. در حقیقت باز ماندن دریچه سبب می‌شود راه بازگشت اسید به مری باز بماند و شما دچار سوزش معده شوید.

پرسش‌هایی که درباره سوزش معده ممکن است به ذهنتان بیاید

کی باید به دکتر مراجعه کرد؟

اگر سوزش با درد شدید قفسه سینه و گرفتگی عضلات همراه بود به پزشک مراجعه کنید.

آیا ورزش موجب سوزش معده است؟

ورزش بعد از خوردن غذا سبب بازگشت اسید به مری می شود و سوزش معده در پی دارد.

آیا سوزش معده با درد معده یکسان است؟

خیر. سوزش مربوط به بازگشت اسید به مری است و درد به فضای داخلی معده مربوط است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا