درمان دررفتگی زانو با روشهای غیر جراحی و 3 روش جراحی خاص
درمان دررفتگی زانو به روشهای مختلفی از جمله فیزیوتراپی، جراحی و حتی طب سنتی امکانپذیر است. با این حال انتخاب نوع درمان مناسب برای شما به علت دررفتگی زانو و علائم درد شما بستگی دارد. در برخی از موارد امکان دارد که پزشک توصیه به انجام ورزش هایی مناسب برای درمان در رفتگی زانو کند. البته این برای زمانی است که شما علائم خفیفی از در رفتگی زانو را تجربه کنید. در غیر این صورت درمان دررفتگی زانو در خانه ممکن نخواهد بود. در این مقاله از ژین طب به بررسی اجمالی علت، علائم و نحوه درمان دررفتگی زانو میپردازیم.
دررفتگی زانو چیست و چگونه درمان میشود؟
دررفتگی زانو اصطلاحی است که به هنگام خروج کشکک زانو از جایگاه اصلی خود، به کار برده میشود. در طول این فرآیند، بافتهای همبند (مسئول نگهداری استخوان در جای خود) کشیده و پاره میشوند.
در اغلب موارد، دررفتگی کاسه زانو به علت آسیبهای ناشی از حرکات ناگهانی در حین ورزش یا هنگام رقصیدن رخ میدهد. معمولا طول درمان در رفتگی زانو چیزی حدود 6 هفته است. با این حال مدت زمان لازم برای درمان دررفتگی زانو، بستـه به علت و علائم عارضه متفاوت خواهد بود.
علائم در رفتگی زانو چیست؟ آیا علائم با درمان خانگی دررفتگی زانو برطرف میشوند؟
علائم دررفتگی کاسه زانو و همچنین عوامل خطر آسیب مکرر در زیر بررسی شده است:
عموما علائم دررفتگی کاسه زانو به شدت در رفتگی و آسیب به ساختارهای اطراف وابستـه است. اگر شدت آسیب کمتر باشد، کاسه زانو احتمالا به میزان بسیار کمی از جای خود درمیرود. این وضعیت با نام سابلوکساسیون شناختـه شده و معمولا فرد مبتلا به آن فورا به فعالیتهای عادی خود بازمیگردد.
در حالت کلی در رفتگی های جزئی زانو با علائم زیر همراه هستند:
- صدای ترکیدن زانو
- سفتی و تورم زانو
- احساس بیثباتی
- درد، بهویژه در جلوی زانو
- احساس قفل شدن یا گرفتگی زانو
- احساس لیز خوردن کاسه زانو به یک سمت
علائم در رفتگی کامل کاسه زانو شامل موارد زیر است:
- درد متوسط تا شدید زانو
- سفتی و تورم شدید زانو
- ظاهر عجیب و زاویهدار زانو
- احساس ترکیدن شدید زانو
- ناتوانی در راه رفتـن یا ایستادن
- احساس قفل شدن زانو و حرکت دشوار پا
چگونه دررفتگی زانو را درمان کنیم؟ آیا ورزش برای در رفتگی زانو خوب است؟
در صورت مشاهده هریک از علائم دررفتگی جزئی یا کامل در وهله اول به پزشک متخصص مراجعه نمایید. طبیعتا مراقبتهای پزشکی بهترین گزینه برای شروع درمان هستند. حتی اگر کاسه زانو خود به خود به جای خود بازگردد، باز هم نیاز به بررسیهای دقیق پزشک از طریق اشعه ایکس است. هدف از بررسیهای مجدد این است که پزشک اطمینان حاصل کند که سایر ساختارهای زانو آسیب ندیده و بهدرستی در جای خود قرار گرفتهاند.
باید اشاره کنیم که استفاده از ورزش برای درمان دررفتگی زانو به نوع و شدت آسیب بستگی دارد. همچنین نوع و میزان تمرینات ورزش را پزشک مشخص میکند. در حالت کلی انتخاب روش درمانی مناسب برای زانوی دررفته بستگی به نوع و شدت آسیب دارد. همچنین هریک از آسیبهای استخوان، غضروف و سایر بافتهای اطراف زانو نیاز به راهکار درمانی مخصوصی دارد که تشخیص آن بر عهده پزشک است.
یکی از روشهای ساده برای درمان یا کاهش علائم استفاده از بهترین پماد برای کمر درد و زانو درد است. اما در حالت کلی پزشک معالح پس از انجام معاینات لازم، یکی از روشهای درمانی زیر را برای درمان دررفتگی زانوی شما توصیه خواهد کرد:
گزینههای غیرجراحی؛ روشی ایدهآل برای درمان دررفتگی جزئی زانو
اگر آسیب به کاسه زانوی شما در حد جزئی باشد، پزشک توصیه به درمان دررفتگی زانو در خانه میکند. برای این کار، باید طبق توصیههای پزشک به محافظت از زانوی خود کمک کنید.
گزینه های رایج غیر جراحی عبارتند از:
- استراحت در خانه: برای جلوگیری از آسیب بیشتر به زانو
- فیزیوتراپی: به منظور بهبود آسیبهای وارده بر زانو
- یخ درمانی: به منظور کاهش التهاب و درد
- بالا بردن زانو: برای کاهش تورم
- استفاده از باند فشاری: جهت کاهش تورم و حمایت از زانو
- مصرف داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی، مانند ایبوپروفن یا آسپرین: برای کاهش التهاب و درد
- استفاده از عصا: برای برداشتـن وزن از روی زانو و کمک به تحرک
- استفاده از یک بریس: برای حمایت از زانو و تثبیت کاسه زانو
- آسپیراسیون: یک روش بالینی ساده برای تخلیه مایع اضافی مفصل زانو
جراحی؛ گزینهای مناسب برای درمان دررفتگی کامل زانو
در حالت معمول برای اولین دررفتگیهای کاسه زانو نیاز به جراحی نیست. در حالیکه آسیب شدید یا احتمال تکرار در رفتگی زانو احتمالا نیاز به جراحی دارد.
مهمترین گزینههای درمان جراحی مناسب برای دررفتگی زانو مواردی از قبیل زیر هستند:
1. جراحی آرتروسکوپی؛ عمل کمتر تهاجمی برای پیدا کردن و ترمیم آسیب
یک روش کم تهاجمی است که طی آن از طریق برشهای کوچک اطراف زانو یک دوربین و ابزار جراحی را به داخل زانو وارد میکنند. پزشک جراح به کمک این ابزارها، میزان آسیب را ارزیابی و آنها را ترمیم میکند.
2. جراحی ترمیمی برای رفع مشکل و آسیبهای ایجادشده
افرادی که آسیبهای شدیدتری به کاسه زانوی آنها وارد شده یا دررفتگیهای مکرر را تجربه میکنند نیاز به جراحی ترمیمی دارند. به کمک این روش جراحی میتوان تاندونها یا رباطهای آسیبدیده را ترمیم کرد. همچنین در صورت نیاز به برداشتـن و ترمیم غضروف و استخوان آسیبدیده از این روش جراحی بهره گرفتـه میشود.
مطالعات حاکی از آن است که جراحان معمولاً جراحی ترمیمی را برای ترمیم رباط داخلی کشکک رانی توصیه میکنند. به کمک این جراحی آنها قادر به اتصال قسمت داخلی کاسه زانو به استخوان بلند ران میشوند.
3. انتقال توبروزیته تیبیا؛ پیچیدهترین جراحی برای درمان دررفتگی زانو
این روش بهعنوان سختترین و پیچیدهترین نوع جراحی برای دررفتگی های مکرر کاسه زانو است. طی این جراحی با برش بخشی از استخوان ساق پا یا درشت نی و انتقال آن به موقعیت صحیح، ثبات کاسه زانو بهبود مییابد. در ادامه جراح ممکن است برای کمک به نگه داشتـن استخوان انتقالیافته در زمان بهبودی، پیچهایی را به ان متصل کند.
چگونه میتوان از عود مجدد دردرفتگی زانو جلوگیری کرد؟
متاسفانه اکثر افرادی که دچار دررفتگی زانو شدهاند، در معرض خطر عود مجدد آسیب قرار دارند. در صورتی که بدن زمان کافی برای بهبودی کامل از آسیب اولیه نداشتـه باشد، خطر در رفتگی مکرر افزایش مییابد. در حالت کلی جراحی بهترین روش درمان دررفتگی مکرر زانو است. با این حال پزشکان برای جلوگیری از عود مجدد و ناخواسته توصیه به رعایت نکات زیر میکنند:
- تا قبل از 6 هفته (مدت زمان مورد نیاز برای درمان کامل دردرفتگی) هیچ فعالیت ورزشی انجام ندهید.
- در مراحل اولیه بهبودی برای کمک به برداشتـن وزن از زانوی خود، از وسایل حرکتی مانند عصا استفاده نمایید.
- برای کمک به بازیابی دامنه حرکتی و تقویت عضلات حمایتکننده از زانو یک دوره فیزیوتراپی را انجام دهید. در این صورت احتمال دررفتگی مکرر زانو نیز کاهش خواهد یافت.
- با استفاده از بریس، یک دوره کوتاه بیحرکتی را داشتـه باشید تا به زانوی شما استراحت کند و از آسیب بیشتر جلوگیری شود. شما معمولا نیاز به 2 تا 3 هفته بیحرکتی زانو خواهید داشت.
چکیده مقاله دررفتگی زانو و نحوه درمان آن
دررفتگی زانو عارضهای دردناک است که گاها در طول ورزش و فعالیتهای سنگین ایجاد میشود. نحوه درمان دررفتگی زانو بستـه به علت و علائم در رفتگی، از ورزش و طب سنتی گرفتـه تا جراحی متغیر است. در حالت کلی روش صحیح درمان و طول زمان بهبودی بستـه به شدت دررفتگی زانو متفاوت خواهد بود. در هر صورت تشخیص نحوه دقیق درمان بر عهده پزشک متخصص است. بنابراین توصیه میکنیم از انجام هرگونه ورزش و خوددرمانی در خانه به منظور درمان در رفتگی زانو خودداری نمایید.
متاسفانه فردی که یک دررفتگی کاسه زانو را تجربه کرده است، مستعد ابتلا به خطر در رفتگیهای دیگر است. از اینرو افراد مبتلا به این عارضه باید حتی پس از بهبودی کامل هم، اقدامات لازم جهت تقویت عضلات اطراف زانوی خود را انجام دهند. در این صورت از آسیب مکرر جلوگیری کرده و میزان در رفتگی های بعدی را نیز کاهش خواهند داد.
سوالات متداول در مورد درمان دررفتگی زانو
1. درمان خانگی دررفتگی زانو جواب میدهد؟
نوع درمان بستگی به شدت و مزان آسیب دارد. برای موارد خفیف با علائم کم استفاده از روشهای خانگی مناسب است.
2. آیا با اموزش جا انداختن دررفتگی زانو میتوانیم این آسیب را در خانه درمان کنیم؟
خیر. اموزش جا انداختن زانو برای افراد متخصص در زمینه پزشکی است. افراد عادی که اطلاعات پزشکی در مورد آناتومی بدن و مفاصل ندارند با جا انداختن استخوان و مفصل به این اندامها آسیب وارد میکنند.
3. ورزش برای در رفتگی زانو مناسب است؟
بله. ورزش برای هر گونه مشکل استخوانی و مفصلی مناسب است. اما نوع تمرین، زمان و میزان ورزش باید توسط پزشک مشخص شود.