درمان نقرس زانو؛ مصرف فراورده های گوشتی را محدود کنید!
نقرس شکل دردناکی از آرتریت التهابی است که معمولا شست پا را درگیر میکند اما میتواند در هر مفصلی از جمله یک یا هر دو زانو ایجاد شود. این عارضه زمانی به وجود میآید که بدن شما دارای سطوح بالایی از اسید اوریک باشد. اسید اوریک، کریستالهایی را تشکیل میدهد که باعث درد، تورم و حساسیت میشوند. هنگامی که نقرس، زانو را درگیر میکند؛ میتواند حرکات روزمره مانند راه رفتن یا ایستادن را دردناک یا ناراحتکننده نماید.
هیچ راهی برای درمان نقرس زانو وجود ندارد اما چندین روش درمانی وجود دارند که میتوانند به جلوگیری از افزایش درد و کنترل علائم کمک کند. نقرس زانو اما تنها معضل این عضو نیست و عقبزدگی زانو نیز، عارضه دیگری است که این عضو را درگیر خود میکند. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد درمان نقرس زانو و علت نقرس زانو؛ ادامه این مطلب از مجله ژین طب را بخوانید.
علائم نقرس در زانو چیست؟
علامت اصلی نقرس در زانو، درد و ناراحتی در ناحیه اطراف آن است. به خاطر داشته باشید که نقرس اغلب غیرقابل پیشبینی است و مشخص نیست که کدام مفصل را تحت تأثیر قرار میدهد.
شاید هفتهها یا حتی ماهها هیچ علائمی نداشته باشید یا با درد و سوزش در زانو از خواب بیدار شوید. در برخی موارد، نقرس در یکی از انگشتان شست پا شروع میشود و سپس به نواحی دیگر مانند زانو منتقل میگردد.
با گذشت زمان، احتمال دارد که این حاد شدن، طولانیتر از دفعات قبلی شود. علائم دیگری که احتمالا از نقرس در زانو احساس کنید عبارتند از:
- حساسیت به لمس یا تندرنس (Tenderness)
- تورم
- سرخی
- داغ شدن زانو که هنگام لمس آن، محسوس است
- سفتی و محدودیت حرکتی زانو
نقرس در زانو چگونه درمان میشود؟
جالب است بدانید، هیچ راه درمان نقرس زانو وجود ندارد اما ترکیبی از داروها و درمانهای خانگی میتوانند به مدیریت درد زانو و کاهش میزان درد کمک کنند. داروهایی که میتوانند به کاهش درد ناشی از نقرس در زانو کمک کنند عبارتند از:
- داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی بدون نسخه مانند ایبوپروفن.
- داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی بانسخه مانند سلکوکسیب یا ایندومتاسین.
- کورتیکواستروئیدها که شاید به صورت خوراکی مصرف شوند یا به مفصل زانو تزریق شوند تا به کاهش درد و التهاب کمک کنند.
- کلشی سین (Colcrys)، مسکنی که درد نقرس را هدف قرار میدهد اما گاهی اوقات میتواند باعث تهوع و سایر عوارض جانبی شود. پزشک شما همچنین احتمال دارد که دوز پایین روزانه کلشی سین را برای کاهش خطر حادتر شدن بیماری در آینده تجویز کند.
بیشتر بخوانید: وظیفه مفصل در بدن چیست؟ انواع مفصل را بشناسیم
داروهای دیگری که شاید به کاهش شدت بیماری در آینده کمک کنند عبارتند از:
- آلوپرینول (زیلوپریم) و فبوکسوستات (اولریک) که تولید اسید اوریک بدن را محدود میکنند و شاید به کاهش احتمال ایجاد نقرس در سایر مفاصل کمک کنند.
- اوریکوزوریکها مانند لسینوراد (زورامپیک) و پروبنسید (پروبالان) که به بدن شما کمک میکنند تا اسید اوریک اضافی را از بین ببرد، اگرچه احتمالا خطر ابتلا به سنگ کلیه را افزایش دهند.
درمان نقرس زانو در خانه
یکی از موثرترین راهها برای کنترل نقرس، محدود کردن مصرف غذاها و نوشیدنیهای غنی از پورین است. به یاد داشته باشید، بدن شما زمانی که پورین را تجزیه میکند، اسید اوریک تولید مینماید. سعی کنید غذاها و نوشیدنیهای زیر را محدود کنید:
- گوشت قرمز
- جگر
- غذاهای دریایی، به ویژه ماهی تن، گوش ماهی، ساردین و قزل آلا
- الکل
- نوشیدنیهای شیرین
حذف برخی از این غذاها نیز احتمال دارد که به کاهش وزن کمک کند. اضافه وزن، یک عامل خطرساز برای نقرس است. سعی کنید غذاهای غنی از پورین را با میوهها، سبزیجات، غلات کامل و پروتئینهای بدون چربی جایگزین کنید.
برخی روش خانگی برای درمان نقرس زانو نیز وجود دارند که میتوانید امتحان کنید اما این درمانها هنوز به اندازه کافی مورد مطالعه قرار نگرفتهاند تا بدانید که آیا مؤثر هستند یا خیر. با این حال، آنها احتمالا کمی تسکیندهنده باشند.
حملات حاد نقرس در زانو چقدر طول میکشد؟
حاد شدن نقرس میتواند چندین ساعت در هر بار، طول بکشد اما احتمال دارد که روزها یا هفتهها در زانو خود احساس درد کنید. برخی از افراد تنها یک بار در زندگی خود دچار حاد شدن نقرس در زانو می شوند، در حالی که برخی دیگر چندین بار در سال آن را تجربه میکنند.
به خاطر داشته باشید که نقرس، یک بیماری مزمن است؛ به این معنی که برای مدت طولانی ادامه دارد و نیاز به مدیریت مداوم دارد. تغییرات رژیم غذایی و داروها میتوانند تفاوت بزرگی ایجاد کنند. اگر به نظر می رسد اوضاع فوراً در حال بهبود نیست، ناامید نشوید.
برای کاهش التهاب نقرس زانو چه بخوریم و چه نخوریم؟
میوهها، سبزیجات و غلات کامل که کربوهیدراتهای پیچیده را فراهم میکنند، بیشتر بخورید. از خوردن غذاها و نوشیدنیهای حاوی شربت ذرت با فروکتوز بالا خودداری کنید و مصرف آب میوههای طبیعی شیرین را محدود کنید.
با نوشیدن آب، به خوبی هیدراته بمانید. مصرف چربیهای اشباعشده را کاهش دهید. چربیهای اشباعشده در مواد غذایی مثل گوشت قرمز و لبنیات پرچرب وجود دارند. روی گوشت مرغ، لبنیات کمچرب و عدس به عنوان منابع پروتئین تمرکز کنید. از مصرف گوشتهایی مانند جگر و نانهای شیرین که سطح پورین بالایی دارند و باعث افزایش سطح اسید اوریک خون میشوند، خودداری کنید. تمامی موارد فوق راه برای درمان نقرس زانو هستند.
بیشتر بدانید: درمان نقرس در طب سنتی؛ گیاهانی که معجزه میکنند
به طور کلی، مصرف گوشت قرمز مانند گاو، بره و خوک را محدود کنید. برخی از انواع غذاهای دریایی مانند آنچوی، صدف، ساردین و ماهی تن نسبت به انواع دیگر غذاهای دریایی، پورین بیشتری دارند.اما فواید کلی خوردن ماهی برای سلامتی شاید بیشتر از خطرات آن برای افراد مبتلا به نقرس باشد. وعدههای متوسط ماهی میتواند بخشی از رژیم غذایی مناسب برای نقرس باشد.
مطالعات نشان دادهاند که سبزیجات سرشار از پورین مانند مارچوبه و اسفناج، خطر ابتلا به نقرس یا حملات مکرر نقرس را افزایش نمیدهند. آبجو و مشروبات الکلی مقطر با افزایش خطر ابتلا به نقرس و حملات مکرر مرتبط هستند.
غذاهای شیرینشده با شکر مانند غلات شیرین، نانها و آبنبات را محدود یا از مصرف آنها اجتناب کنید. مصرف آبمیوههای شیرین طبیعی را محدود کنید. ویتامین C شاید به کاهش سطح اسید اوریک کمک کند. با پزشک خود در مورد اینکه آیا مکمل 500 میلیگرمی ویتامین C در رژیم غذایی و برنامه دارویی شما مناسب است یا خیر صحبت کنید.
برخی تحقیقات نشان میدهند که نوشیدن قهوه در حد اعتدال، به ویژه قهوه معمولی کافئیندار، احتمالا با کاهش خطر ابتلا به نقرس همراه باشد. اگر بیماری دیگری دارید، احتمال دارد که نوشیدن قهوه مناسب نباشد. با پزشک خود در مورد اینکه چه مقدار قهوه برای شما مناسب است، صحبت کنید. همچنین شواهدی وجود دارد که نشان میدهد خوردن گیلاس با کاهش خطر حملات و درمان نقرس زانو مرتبط است.
سوالات شما در خصوص درمان نقرس زانو
1-علائم نقرس در مردان چیست؟
علائم نقرس، ارتباط مشخصی با جنسیت ندارد. شایعترین علائم نقرس، درد در مفصل آسیبدیده است. بسیاری از افراد اولین نشانه نقرس را در یکی از انگشتان شست پای خود مشاهده میکنند اما این عارضه میتواند سایر مفاصل بدن شما را نیز تحت تاثیر قرار دهد.
2-درمان نقرس در طب سنتی چگونه است؟
نوشیدن آب فراوان، گذاشتن یخ روی مفاصل آسیبدیده، کاهش استرس، بالا نگهداشتن مفاصل آسیبدیده، نوشیدن قهوه، خوردن یک رژیم غذایی متعادل، نوشیدن آب لیمو، محدود کردن مصرف الکل، اجتناب از مصرف گوشتهای با پورین بالا
3-درمان سريع نقرس چیست؟
سریعترین راه برای خلاص شدن از شر نقرس در خانه؛ نوشیدن آب فراوان، بالا نگه داشتن مفصل دردناک و قرار دادن یخ روی مفصل آسیبدیده، کاهش استرس و مصرف مسکنهای بدون نسخه مانند ایبوپروفن است.