بیماری های مفصلی

قرص سیتریزین؛ آنچه که باید درباره زمان مصرف و تداخلات دارویی آن بدانید

قرص سیتریزین یک داروی آنتی هیستامین بدون نسخه است که علائم آلرژی خفیف تا متوسط را تسکین می‌دهد. سیتریزین به صورت کپسول و قرص عرضه می‌شود و معمولا آن را فقط یک بار در روز باید مصرف کرد. با توجه به هدف تسکینی که در سیستم عصبی دارد و به سرعت شروع به کار می‌کند. نام تجاری رایج این دارو Zyrtec است.

قرص سیتریزین از علائم آلرژی مانند قرمزی، خارش چشم، عطسه، آبریزش یا گرفتگی بینی یا کهیر پیشگیری و درمان می‌کند. این ماده با مسدودکردن هیستامین، ماد‌ه‌ای که در طی یک واکنش آلرژیک توسط بدن آزاد می‌شود، عمل خواهد کرد. این دارو متعلق به گروهی از داروها به نام آنتی هیستامین‌ها است که برای انواع آلرژی‌های فصلی و غیر فصلی کاربرد دارند.

سیتریزین یک داروی بی‌خطر و موثر است، اما هنگام مصرف آن باید از هشدارها و اقدامات احتیاطی خاصی آگاه بود. در این مقاله از مجله سلامت ژین طب بیاموزید که ‌این دارو چگونه کار می‌کند، برای چه مواردی استفاده می‌شود و چگونه آن را ایمن مصرف کنید.

قرص سیتریزین برای چیست و چرا استفاده می‌شود؟

فردی مبتلا به خارش یا آبریزش چشم که نیاز به قرص سیتریزین برای خارش دارد|ژین طب

اگر در تمام طول سال آلرژی دارید یا به آلرژی فصلی مانند تب یونجه مبتلا گشته‌اید، دور از ذهن نیست که گزینه نخست پیشنهادی پزشک، سیتریزین باشد. سیتریزین ممکن است به تسکین علائم آلرژی کمک کند، اما از آن‌ها جلوگیری نخواهد کرد و امکان دارد زمانی که دوباره در معرض محرک آلرژی قرار بگیرید حساسیت عود کند.

هنگامی‌که با موادی که ممکن است به آن‌ها حساسیت داشته باشید (آلرژن‌ها) تماس می‌گیرید، بدن یک ماده شیمیایی به نام هیستامین تولید می‌کند. هیستامین باعث بیشتر علائم مربوط به واکنش‌های آلرژیک خواهد شد.

سیتریزین یک آنتی هیستامین است و از اثرات هیستامین جلوگیری به عمل خواهد آورد. سیتریزین به تسکین علائم آلرژی خفیف تا متوسط کمک می‌کند، مانند:

  • عطسه کردن
  • آبریزش بینی
  • خارش یا آبریزش چشم
  • خارش گلو یا بینی

این واکنش‌ها ممکن است پس از لمس یا استنشاق مواد حساسیت‌زا مانند گرده گیاهان، کپک یا شوره حیوانات خانگی رخ دهد. آلرژی‌ها معمولا روی بینی، سینوس‌ها، گلو و سایر نواحی دستگاه تنفسی فوقانی تاثیر می‌گذارند.

سیتریزین همچنین در تسکین کهیر نیز نقش موثری دارد. کهیر، برجستگی‌های خارش‌دار و بثورات برآمده روی پوست است که اغلب با آلرژی غذایی یا دارویی به وجود می‌آیند.

اشکال دارویی قرص سیتریزین که در دسترس هستند

  • قرص سیتریزن 10 میلی‌گرم
  • کپسول سافت ژل سیتریزین 10 میلی‌گرم
  • قرص سیتریزین 5 میلی‌گرم
  • شربت سیتریزین 5 میلی‌گرم

بهترین زمان مصرف قرص سیتریزین

مصرف قرص سیتریزین در هر زمان از روز امکان‌پذیر و محدودیت زمانی ندارد. اغلب افرادی که در معرض حساسیت هستند معمولا اول صبح این دارو را می‌خورند تا از تبعات ابتلا به آلرژی در امان باشند. اما چون قرص سیتریزین در بعضی افراد نقش آرامبخشی دارد ممکن است فرد را خواب آلود سازد. پس به صورت کلی بهترین زمان برای مصرف قرص سیتریزین هنگام شب و قبل از خواب است. آن را بدون غذا یا با غذا می‌توان مصرف کرد.

قرص سیتریزین 10 برای چیست؟ نحوه مصرف آن را بدانید

بزرگسالان و کودکان 6 سال به بالا می‌توانند از کپسول و قرص ستیریزین استفاده کنند. دوز معمول برای بزرگسالان کمتر از 65 سال و کودکان بالای 6 سال یک دوز 10 میلی‌گرمی ‌در روز است.

نباید بیش از 10 میلی‌گرم در 24 ساعت مصرف شود چون ممکن است علائم خواب آلودگی و کسالت را به دنبال داشته باشد. اگر آلرژی خفیف باشد، پزشک ممکن است دوز 5 میلی‌گرمی ‌را یک یا دو بار در روز توصیه کند. این مقدار مصرف برای افرادی در طیف سنی ذکر شده بود. اما برای کسانی که در این طیف سنی قرار نمی‌گیرند باید

با پزشک در مورد دوز مصرفی صحبت کرد. این افراد عبارتند از:

  • 2 تا 6 ساله هستند
  • بزرگتر از 65 سال هستند
  • بیماری کبدی یا کلیوی دارند

عوارض قرص سیتریزین برای بزرگسالان

خشکی دهان، عوارض قرص سیتریزین برای بزرگسالان|ژین طب

سیتریزین یک آنتی هیستامین جدیدتر و نسل دوم است. برخلاف آنتی هیستامین‌های نسل اول، ستیریزین کمتر باعث ایجاد عوارض جانبی مانند خواب آلودگی خطرناک، خشکی دهان، تاری دید و گرمازدگی می‌شود.

کسانی که از قرص سیتریزین برای تسکین آلرژی خود استفاده کرده‌اند عوارضی جانبی را گزارش داده‌اند که عبارتند از:

  • مقداری خواب آلودگی
  • خستگی مفرط
  • دهان خشک
  • دل درد
  • اسهال
  • استفراغ

در مورد عوارض جانبی غیر منتظر‌ه‌ای که در طول مصرف سیتریزین به وجود می‌آید حتما به پزشک باید اطلاع دهید. همچنین، در مورد عوارض جانبی مداوم یا آزاردهنده صحبت کنید. به صورت کلی عوارض قرص سیتریزین معمولا اورژانسی به حساب نمی‌آیند.

احتیاط‌ها و هشدارهای قبل از مصرف قرص سیتریزین برای خارش

  • در استفاده از ماشین آلات مراقب باشید
  • اگرچه ستیریزین معمولا باعث خواب‌آلودگی نمی‌شود، برخی از افراد هنگام مصرف آن واکنش متفاوتی نشان می‌دهند، به خصوص در چند دوز اول.
  • رانندگی نکنید یا از ماشین آلات استفاده نکنید تا زمانی که اطمینان حاصل شود که بدن چگونه به ستیریزین پاسخ می‌دهد.
  • اگر فردی مبتلا به صرع باشد یا سابقه صرع دارد حتما قبل از مصرف پزشک را در جریان بگذارید
  • سالمندانی که قرص سیتریزین را مصرف می‌کنند باید به صورت مداوم سطح کراتین خود را بررسی کنند
  • چون شربت سیتریزین حاوی قند است افراد مبتلا به دیابت باید قبل از مصرف با پزشک مشورت کنند

تداخلات دارویی قرص سیتریزین برای سرفه

سیتریزین با مواد و داروهای دیگر امکان تداخل دارد. به عنوان مثال، هنگام مصرف سیتریزین از مصرف نوشیدنی‌های الکلی خودداری کنید. انجام این کار ممکن است خطرناک باشد. مخلوط کردن سیتریزین با الکل می‌تواند باعث خواب آلودگی شدید شود یا نتیجه عکس داشته باشد و فرد را تا مدتی هوشیارتر (بی خواب) کند.

اگر از هر نوع آرام بخش یا خواب آور استفاده می‌کنید، قبل از استفاده از سیتریزین حتما این موضوع را با پزشک در میان بگذارید.

مخلوط کردن ستیریزین با داروهایی که سیستم عصبی مرکزی را سرکوب می‌کنند می‌تواند خواب آلودگی را افزایش دهد. همچنین می‌تواند بر عملکرد ذهنی و سیستم عصبی فرد تاثیر بگذارد.

احتمال تداخل دارویی بین ستیریزین و تئوفیلین وجود دارد. تئوفیلین دارویی است که برخی از افراد مبتلا به آسم و سایر مشکلات ریوی آن را مصرف می‌کنند.

در برخی موارد زمانی که این دو دارو مصرف می‌شدند، مدت بیشتری طول می‌کشید تا ستیریزین از بدن خارج شود. با این حال، این تداخل ممکن است وابسته به دوز باشد. تنها با دوزهای روزانه تئوفیلین 400 میلی‌گرم یا بیشتر گزارش شده است. پس اگر تئوفیلین مصرف می‌کنید و ستیریزین را در نظر می‌گیرید حتما پزشک مربوطه را در جریان قرار دهید.

قرص سیتریزین D چیست؟ نکاتی ضروری که درباره این نوع سیتریزین باید دانست

Cetirizine-D و نسخه‌های مانند Zyrtec-D، داروهای‌ ترکیبی هستند. D مخفف decongestant است. این داروها حاوی ستیریزین و پسودوافدرین ضد احتقان هستند.

سودوافدرین نوعی محرک به حساب می‌آید که می‌تواند برخی از شرایط سلامتی را بدتر سازد. در صورت داشتن هر یک از شرایط زیر ممکن است پزشک بگوید که ستیریزین-D برای شما مناسب نیست:

  • بیماری قلبی
  • بیماری تیرویید
  • دیابت
  • گلوکوم
  • فشار خون بالا
  • بزرگ شدن پروستات با احتباس ادرار

نگاهی کلی به قرص سیتریزین

مانند هر دارو، به ویژه داروهای OTC، قبل از شروع مصرف سیتریزین باید همه ملاحظات را مد نظر گرفت تا از مواجهه با عوارض این دارو در امان ماند.

در مورد هر سوالی که در مورد علائم دارید و هر شرایط دیگری که ممکن است داشته باشید با پزشک صحبت کنید چون امکان دارد مصرف آن را کنسل کند. پزشک گاهی بنا به شرایط فرد یک آنتی هیستامین متفاوت یا یک داروی ‌ترکیبی از سیتریزین و یک محصول دیگر که ممکن است نیاز به نسخه داشته باشد را توصیه کند.

علاوه بر کپسول، سیتریزین به صورت قرص‌هایی وجود دارد که می‌توان آن‌ را قورت داد، بجوید یا اجازه دهید در دهان حل شود. برای اطلاع از دوز مصرف، عوارض احتمالی و مواردی که باید برای تسکین آن قرص سیتریزین مصرف کرد، به متن مقاله رجوع کنید. فراموش نکنید مصرف صحیح هر دارویی روند درمان و تسکین درد یا التهاب را سریع‌تر خواهد کرد و قرص سیتریزین نیز از آین قاعده مستثنی نیست.

سوالات متداول

1.آیا می‌توان در دوران بارداری یا شیردهی قرص سیتریزن را مصرف کرد؟

اگر باردار هستید یا قصد باردار شدن دارید، یا اگر در دوران شیردهی هستید، قبل از مصرف سیتریزین با پزشک یا ارائه دهنده مراقبت‌های بهداشتی حتما صحبت کنید. مصرف سیتریزین به طور کلی در دوران بارداری بی خطر است مگر در صورتی که شرایط پزشکی خاصی داشته باشید.

2. قبل از مصرف قرص سیتریزین درباره چه شرایطی باید با پزشک صحبت کرد؟

اگر بیماری کبدی یا کلیوی دارید، از پزشک در مورد مصرف سیتریزین سوال کنید. در صورتی که پزشک احساس کند مصرف آن برای شما بی خطر است، امکان دارد مصرف کمتر از دوز معمول را توصیه کند. اگر واکنش غیر معمول یا آلرژیک به سیتریزین، هیدروکسی زین، سایر داروها، غذاها، رنگ‌ها یا مواد نگهدارنده دارید حتما قبل از مصرف سیتریزین پزشک معالج را در جریان بگذارید.

3. چه چیزی با قرص سیتریزین تداخل دارد؟

الکل
داروهای خاص برای اضطراب یا خواب
داروهای مخدر برای درد
سایر داروها برای سرماخوردگی یا آلرژی

4. آیا قرص سیتریزین خواب آور است؟

بله، همه دوز‌های آن تا حدودی خواب‌آور هستند.

5. آیا برای کودکان هم قرص سیتریزین قابل تجویز است؟

بله برای کودکان نیز این دارو ضد آلرژی توصیه می‌شود. دوزی که برای کودکان 6 تا 11 سال تجویز می‌گردد 5 میلی‌گرم و دوبار در روز است. کودکان 2 تا 5 سال حدود 5/2 میلی‌گرم و دوبار در روز باید مصرف کنند. برای مقدار دوز مصرفی اطلاعات دقیق را باید از پزشک معالج گرفت.

منبع
healthline.com

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا