دسته‌بندی نشده

 واکسن آنفولانزا؛ ناشنیده هایی درباره واکسن‌های موجود

واکسن آنفولانزا چقدر موثر است؟ این پرسشی است که هر ساله با فرارسیدن فصل زمستان مطرح می‌شود و شک و شبه ها درباره تزریق کردن یا نکردن این واکسن دوباره در قالب پرسش‌ها جان می‌گیرد. حقیقت این است که COVID-19، آنفولانزا (آنفولانزا) و ویروس سنسیشیال تنفسی (RSV) 3 عفونت تنفسی ویروسی اصلی هستند که در آزمایشگاه از هم تفکیک می‌شوند و تشخیص آن‌ها از یکدیگر بدون آزمایش تشخیصی دشوار است. بدیهی است که برای هرکدام از این ویروس‌ها، واکسن‌های جداگانه‌ای تهیه شده است. در این مقاله از مجله پزشکی ژین طب درباره واکسن آنفولانزا اطلاعاتی دراختیارتان قرار می‌دهیم تا با آگاهی تصمیمتان را بگیرید.

واکسن آنفولانزا چیست و چه ترکیبی دارد؟

واکسن آنفولانزا یک داروی پیشگیری به شمار می‌آید. دارویی بازدارنده که بدن شما را در برابر چهار نوع ویروس متداول آنفولانزا محافظت خواهد کرد. ماده تشکیل دهنده این واکسن را ویروس‌های مرده و غیر فعال آنفولانزا تشکیل می دهند. این دارو را باید به صورت تزریقی استفاده کرد. البته نمونه‌های این واکسن در شکل اسپری نیز موجود است. به گفته محققان نوع آمریکایی این واکسن بدن را در برابر هر چهار ویروس رایج محافظت می‌کند. این چهار ویروس عبارتند از: دو ویروس نوع  (A (H3N2 H1N1 و  و دو ویروس، نوع B هستند. ویروس‌های غیرفعال هر چهار ویروس در این واکسن وجود دارد.

بیشتر بخوانید: آمپول نوروبیون برای چی خوبه؟
 

انواع واکسن آنفولانزا؛ کدام واکسن برای ما مناسب است؟

انواع گوناگون واکسن آنفولانزا | ژین طب

واکسن‌های آنفولانزا یا خنثی کننده هستند یا نوترکیب یا تضعیف کننده. گفتنی است که این واکسن ها هیچ کدام بر دیگری برتری ندارد. علاوه بر این‌ها واکسن‌های سه و چهار ظرفیتی هم وجود دارد. برای افراد 65 سال به بالا واکسن سه ظرفیتی توصیه می‌شود. واکسن چهار ظرفیتی نیز برای گروه‌های سنی مختلف محدودیتی ندارد.

البته نوع خاصی از این واکسن را به صورت اختصاصی برای کودکان زیر 5 سال تهیه می‌کنند. تمامی این واکسن ها دارای ویروس‌های غیر فعالند و نقش محافظتی دارند. این دارو به شکل اسپری دماغی نیز موجود است که فلومیست نامیده می‌شود. افرادی که باردار نیستند و بین 2 تا 42 سال سن دارند مجاز به استفاده از این اسپری هستند. هرساله ممکن است با توجه به همه گیری نوع خاصی از ویروس‌، واکسن آنفولانزا برای همان سال با ترکیبی مناسب روانه بازار شود.

بیشتر بخوانید: درمان آنفولانزا در کودکان؛ علائم و روش‌های درمان آنفولانزا جدید ۱۴۰۱
 

واکسن آنفولانزا چگونه عمل می‌کند؟

واکسن انفولانزا در واقع  دو هفته پس از تزریق، ساخت آنتی بادی را القا می‌کند و اینگونه در برابر آنفولانزای انسانی مسونیت ایجاد خواهد کرد. آنتی‌بادی از متصل شدن ویروس به سلول‌های مجاری تنفسی جلوگیری می‌کند و سبب ایمنی خواهد شد. این رفتار آنتی بادی‌ها ممکن است دردهای بدنی را در افراد ایجاد کنند.

بیشتر بخوانید: قویترین آنتی بیوتیک برای عفونت گلو چیست؟
 

چه زمانی باید واکسن آنفولانزا را تزریق کرد؟

مهرماه آغاز فصل پاییز و باز شدن مدارس به گفته محققان بهترین زمان تزریق این واکسن است. البته تزریق این واکسن در ماه‌های بعد نیز مجاز است، ولی برای تاثیر گذاری بیشتر بهتر است زودتر تزریق شود؛ چراکه پیک بیماری آنفولانزا ماه های آذر و دی و بهمن است. پس بهتر است واکسن زمانی تزریق شود که در ماه‌های پیک، بدن آنتی بادی لازم را داشته باشد. سازمان پیشگیری و کنترل بیماری‌ها‌ی آمریکا  توصیه می‌کند که در اواخر اکتبر یعنی اوایل آبان این واکسن را باید تزریق کرد.

بیشتر بخوانید: غذا برای سرماخوردگی؛ ۶ غذایی که درمان سرماخوردگی و آنفولانزا را تضمین می‌کند
 

باید‌ها و نباید ها در تزریق واکسن آنفولانزا

-تزریق واکسن آنفولانزا به کودک شش ماهه | ژین طب

چه کسانی مجاز به تزریق واکسن هستند و چه کسانی بهتر است واکسن دریافت نکنند؟ در حالت کلی این افراد بهتر است واکسن تزریق کنند:

  • کودکان بالای 6ماه؛ البته این کودکان باید از واکسن‌های خنثی کننده استفاده کنند
  • بزرگسالان با تاکید بر افراد دارای بیماری‌های زمینه‌ای
  • زنان باردار
  • کسانی که به تخم مرغ حساسیت دارند

در این میان، کودکان کمتر از 6 ماه افراد با حساسیت شدید نسبت به واکسن آنفولانزا و آنتی بیوتیک ها نباید از این واکسن استفاده کنند.

بیشتر بخوانید: بهترین آنتی بیوتیک برای سرماخوردگی کودکان؛ ۷ دارو که نجات نوزادان را تضمین می‌کند
 

عوارض واکسن آنفولانزا؛ خطراتی که پس از تزریق رخ می دهد

حتما شنیده‌اید که بسیاری از افراد به سبب بیماری آنفولانزا بستری شده‌اند یا حتی جانشان را از دست داده‌اند. از آنجا که هر سال با نوع خاصی از آنفولانزا روبه‌رو می‌شویم لازم است خود را برای همان نمونه اپیدمی شده آماده نماییم. واکسن آنفولانزا یکی از این اقدامات ایمنی است که البته عوارضی نیز دارد که عبارتند از:  احساس درد، قرمزی و  تورم در محل تزریق واکسن، سردرد خفیف، تب، دردهای که در عضلات ایجاد می‌شوند، حالت تهوع و سرگیجه، بدن درد و خستگی.

اینها برخی از عوارض تزریق این واکسن است که البته با توجه به سن و مقاومت بدن درجات متفاوتی دارد و پس از تزریق خیلی زود ازبین می‌رود و نیازی به مراجعه به پزشک نیست. افرادی که به تخم مرغ حساسیت دارند می‌توانند واکسن های آنفولانزای (IIV4، RIV4، ccIIV4، یا LAIV4) را دریافت کنند. این افراد باید در محیط پزشکی با نظارت متخصص واکنش های آلرژیک شدید، واکسینه شوند. دو گزینه  از واکسن آنفولانزا کاملاً بدون تخم مرغ هستند و در ترکیبشان از تخم مرغ استفاده نشده: واکسن آنفولانزای نوترکیب چهار ظرفیتی Flublok و واکسن آنفولانزای مبتنی بر سلول چهار ظرفیتی Flucelvax.

بیشتر بخوانید: آمپول تقویتی برای سرماخوردگی؛ با نوروبیون تا آخر سال مریض نشید!
 

واکسن آنفولانزا و هرآنچه باید بدانید

در این مقاله با بیماری آنفولانزا و واکسن‌های موجود برای این بیماری آشنا شدیم.باید ها و نباید‌های تزریق واکسن و نحوه عملکرد آن را برشمردیم و دانستیم که تزریق این واکسن ممکن است عوارضی را پدید آورد. توجه داشته باشید که هرسال با توجه به روی کار بودن نوع خاصی از ویروس لازم است واکسن تهیه شده در همان سال را تزریق کنید.

سوالات متداول مربوط به واکسن آنفولانزا

 

آیا واکسن آنفولانزا باعث بروز بیماری می‌شود؟

خیر . واکسن آنفولانزا حاوی ویروس های خنثی  و غیر فعال است که در نهایت از بین می روند.

آیا واکسن آنفولانزا خطر ابتلا به بیماری کووید ۱۹ را افزایش خواهد داد؟

تا کنون گزارشی مبنی بر احتمال نقش داشتن واکسن آنفولانزا در ابتلابه کرونا به دست نیامده است.

 چرا باید هر سال واکسن آنفولانزا را دریافت کرد؟

چون طول ایجاد مصونیت کمتر از یک سال است و هر سال نوع جدیدی از ویروس آنفولانزا ظاهر می شود.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا