روانشناسی مردانسلامت مردان

ترک سیگار، ولبان یا وارنیکلین

ترک سیگار کار بسیار سختی است. این جمله‌ را افرادی می‌گویند که به سیگار اعتیاد پیدا کرده‌اند. ماده اعتیادآور قوی به نام نیکوتین، ترک سیگار را دشوار می‌کند. نیکوتین علاوه بر جسم برروی مغز افراد هم تأثیر می‌گذارد و به‌عنوان راهی سریع و قابل اعتماد برای کاهش استرس و رسیدن به آرامش شناخته می‌شود.

مصرف سیگار اضطراب را کاهش می‌دهد، به همین خاطر افراد سیگاری، تمایلی به ترک آن ندارند و از عوارض و تأثیرات بد آن هم بی‌اطلاع هستند. ترک سیگار به معنای یافتن راه‌های متفاوت و سالم برای کنار آمدن با احساسات فلج کننده است. در این مقاله از ژین طب قصد داریم به معرفی روش‌ها و داروهایی برای کنار گذاشتن سریع سیگار صحبت کنیم. با ما همراه باشید.

برای رها شدن از سیگار چه کنیم؟

اگر به این موضوع فکر کنید که بدن شما در حال بهبودی از آسیب‌های ناشی از کشیدن سیگار است، ترک سیگار آسان‌تر خواهد بود. علاوه‌براین شما به حمایت خانواده و اراده قوی نیاز دارید. بهترین راه ترک سیگار داشتن یک الگو است؛ یعنی شما باید وقت بگذارید و سؤالاتی درباره اینکه چه زمانی به کشیدن سیگار نیاز دارید، در روز چه تعداد سیگار مصرف می‌کنید و افراد موثر بر اعتیادتان را پاسخ دهید. سپس یک برنامه دقیق تنظیم نمایید.

در این برنامه شما باید یک تاریخ دقیق برای ترک سیگار تعیین و به اطرافیان خود (دوستان یا خانواده) اطلاع دهید. در قدم دوم سیگار را در خانه، ماشین، محل کار و… نگذارید. از پزشک خود در‌باره راهکار ترک سیگار راهنمایی بگیرید (در این مرحله پزشک دارویی تجویز می‌کند)، سپس از قرارگیری در موقعیت‌ها، شرایط  و ارتباط با افرادی که باعث وسوسه شما می‌شوند، دوری کنید.

روانشناسی سیگار

اکثر روانشناسان با افرادی ملاقات می‌کنند که به سیگار اعتیاد دارند. 95 درصد از روانشناسان معتقدند امید به زندگی برای افراد سیگاری حداقل 10 سال کمتر از افراد غیرسیگاری است. آن‌ها می‌گویند که ترک سیگار با کاهش مشکلات روحی مانند افسردگی، اضطراب، استرس، بهبود روابط عاطفی و… ارتباط مستقیمی دارد و سطح کیفیت زندگی را افزایش می‌دهد. روانشناسان بهترین راه برای ترک سیگار را شرکت در کارگاه‌های گروهی و دارو درمانی می‌دانند. داروی ولبان و قرص وارنیکلین از مؤثرترین داروهای ترک سیگار هستند.

دلایل ترک سیگار

هنگامی که افراد با فواید ترک سیگار آشنا می‌شوند، تصمیم به ترک می‌گیرند. مهم‌ترین علت ترک سیگار، بهبود سلامت فرد و اعضای خانواده او است.

  • بهبود سطح کیفیت زندگی و افزایش امید به زندگی پس از ترک سیگار
  • کاهش احتمال بیمار شدن اعضای خانواده و فرزندان پس از ترک سیگار
  • بهبود حس چشایی و بویایی پس از ترک سیگار
  • کاهش خطر ابتلا به سرطان ریه، سرطان گلو، بیماری‌های قلبی و پوستی
  • افزایش سطح انرژی و توانایی انجام فعالیت‌های ورزشی و ترمیم ریه
  • تغییرات چهره، کلاژن سازی پوست و کند شدن روند پیری
  • کاهش مشکلات جنسی، اختلال در نعوظ و افزایش میل جنسی
  • افزایش اعتماد به نفس و بهبود روابط اجتماعی
  • بهبود روابط عاطفی
  • صرفه‌جویی در هزینه‌ها
بیشتر بخوانید: اضطراب اجتماعی در محیط کار و تاثیر آن بر پیشرفت شغلی

علائم ترک سیگار

علائم ترک سیگار-ژین طب

همان‌طور که گفتیم نیکوتین موجود در سیگار به وابستگی شدید منجر می‌شود؛ بنابراین افراد هنگام تلاش برای ترک سیگار علائم ناخوشایندی را تجربه می‌کنند.

  • سردرد و سرگیجه
  • حالت تهوع و استفراغ
  • احساس گزگز شدن دست و پاها
  • اختلال در خواب
  • نوسانات خلقی، بی‌قراری، عصبانیت و اضطراب
  • بروز علائمی مانند سرماخوردگی، سرفه و عطسه
  • افزایش اشتها و بالا رفتن وزن
  • وسوسه شدید به مصرف سیگار
بیشتر بخوانید: اختلال شخصیت نمایشی از علائم تا درمان

آثار نکشیدن سیگار بر عملکردهای مغزی و جسمی

نیکوتین موجود در سیگار با ایجاد تغییراتی در مغز مانند افزایش سیگنال‌دهی و کاهش حجم مغز، خطر زوال عقلی را افزایش می‌دهد. همچنین از نظر روانی باعث بروز نشانه‌های افسردگی، اضطراب و… می‌شود. بنابراین از تأثیرات ترک سیگار برعملکردهای مغز و روان می‌توان به کاهش خطر ابتلا به زوال عقلی، کاهش سکته مغزی، ایجاد حس آرامش و تغییرات مثبت در خلق‌وخو اشاره کرد.

ترک سیگار از بسیاری جهات برای سلامت انسان مفید است؛ چرا که تپش قلب را کاهش می‌دهد، خطر سکته قلبی و مغزی را از بین می‌برد، گردش خون را بهبود می‌بخشد و تنگی نفس بعد از ترک سیگار بهبود می‌یابد. آیا بعد از ترک سیگار ریه بازسازی می‌شود؟ بله پس از گذشت 12 ماه از ترک سیگار، بافت‌های آسیب دیده ریه ترمیم و مخاط‌های ناشی از دود سیگار از بین می‌روند. همچنین شادابی پوست، از بین رفتن سیاهی‌ها و لک‌ها و جوانسازی صورت از دیگر نشانه‌های تأثیر ترک سیگار بر چهره است.

روش‌های ترک سیگار

بهترین روش برای ترک سیگار مراجعه به پزشک و مصرف دارو است. البته در کنار این روش، مصرف برخی مواد غذایی هم در کاهش اثرات منفی و آسان‌تر شدن فرایند درمان تأثیر می‌گذارد. قبل از معرفی داروها، خواهیم گفت که برای ترک سیگار چه بخوریم؟ مصرف میوه‌ها، سبزیجات، نوشیدنی‌های طبیعی و حبوبات غنی از ویتامین‌ها، به روند درمان سرعت می‌بخشند.

هنگام مراجعه به مشاور، ابتدا میزان اعتیاد شما به سیگار و تأثیراتی که در زندگیتان گذاشته است، بررسی می‌شود. سپس روانشناس مراحل درمان را با برگزاری جلسات مشاوره و تجویز دارو آغاز می‌کند.

معرفی بهترین قرص ترک سیگار

ولبان و وارنیکلین بهترین داروی ترک سیگار هستند که برای اکثر بیماران تجویز می‌شوند. این داروها تا حد بسیار زیادی با عوارض کم، مصرف سیگار را کنترل می‌کنند.

قرص وارنیکلین چیست؟

قرص وارنیکلین-ژین طب

قرص ترک سیگار وارنیکلین برخلاف دیگر داروها نیکوتین ندارد و به‌صورت خوراکی مصرف می‌شود. مکانیزم اثرگذاری وارنیکلین بدین شکل است که با جلوگیری از اثرات خوشایند ناشی از مصرف نیکوتین در مغز، لذت سیگار کشیدن را از بین می‌برد.

نحوه مصرف قرص وارنیکلین چگونه است؟

در ابتدا پزشک روش مصرف وارنیکلین را به شما می‌گوید. مصرف این قرص معمولا از یک هفته قبل از تاریخی که تصمیم به ترک سیگار دارید شروع می‌شود. معمولا در هفته اول روزانه یک قرص بعد از غذا و از هفته‌های دیگر روزانه دو قرص صبح و عصر مصرف کنید.

مدت‌زمان استفاده از وارنیکلین

به‌طور معمول اگر پس از گذشت 3 ماه توانستید ترک سیگار کنید، پزشک مصرف قرص وارنیکلین را هم قطع می‌کند، اما اگر بازهم به سیگار کشیدن خود ادامه دهید، امکان دارد پزشک پس از بررسی دلایل ترک نکردن سیگار، مصرف مجدد این دارو را تجویز کند. انواع قرص وارنیکلین در دو دوز 0.5 و 1میلی‌گرم با نام‌های تجاری متفاوت در داروخانه‌ها موجود است.

نظرات درباره وارنیکلین

بسیاری از افرادی که این قرص را مصرف می‌کنند معتقدند به تدریج میل به سیگار را کاهش می‌دهد؛ به گفته بسیاری از مصرف کنندگان، مصرف این دارو بدون عوارض است و مشکلی در روند طبیعی زندگی افراد پیش نمی‌آید.

عوارض وارنیکلین

عارضه‌های احتمالی مصرف قرص وارنیکلین عبارتند از اختلال در خواب، حالت تهوع یا استفراغ، بروز یبوست یا نفخ معده و نوسانات خلقی. در صورتی که این عوارض ادامه داشته باشد باید با پزشک خود مشورت نمایید. باید گفت این دارو هیچ‌گونه تأثیری در افزایش یا کاهش تمایلات جنسی ندارد. همچنین افرادی که مشکلات کلیوی دارند یا رژیم غذایی خاص، داروی گیاهی یا داروهای دیگر را مصرف می‌کنند برای جلوگیری از تداخل دارو با پزشک خود مشورت کنند.

قرص ولبان چیست؟

قرص ولبان-ژین طب

داروی ولبان بوپروپیون یا همان قرص ولبان برای ترک سیگار تجویز می‌شود. همان‌طور که گفتیم نیکوتین سیگار روی عملکرد مغز و روان تأثیر می‌گذارد. هنگامی که شما می‌خواهید سیگار را کنار بگذارید، کاهش نیکوتین علائمی چون بی‌قراری، کاهش تمرکز، گیجی، اضطراب، استرس و… به وجود می‌آورد؛ بنابراین مصرف قرص ولبان توسط پزشک توصیه می‌شود.

بهترین زمان خوردن قرص ولبان چه موقعی است؟

زمان مصرف قرص ولبان برای ترک سیگار معمولا در روزهای اولیه یک عدد بعد از غذا و از روز چهارم دو عدد به هنگام صبح و بعدازظهر است.

انواع قرص ولبان

این داروی ترک سیگار در دو نوع قرص ولبان 150 و قرص ولبان 75 وجود دارد. افرادی که مشکلات خاصی مانند سیروز کبدی دارند باید قرص ولبان را با دوز 75 مصرف کنند.

موارد مصرف قرص ولبان

علاوه‌بر ترک سیگار با قرص ولبان، این دارو در درمان اختلالات افسردگی، کاهش اشتها و نوسانات خلقی فصلی هم مؤثر است.

عوارض قرص ولبان

روش ترک سیگار با ولبان مانند هر روش دیگری عارضه‌های احتمالی به همراه دارد. برخی از عوارض ولبان عبارتند از سردرد، حالت تهوع، تعریق و اختلال در خواب. این قرص میل جنسی را افزایش می‌دهد.

عوارض قطع ناگهانی داروها

عوارض قطع ناگهانی ولبان و وارنیکلین علائمی چون لرز، سرگیجه، تشنج، استفراغ، اسهال و تنگی نفس، کهیر و خارش پوست، افزایش ضربان قلب و… را به همراه دارد.

کنار گذاشتن سیگار چقدر زمان می‌برد؟

مدت زمان ترک سیگار در هر فرد متفاوت است و به رعایت و مصرف منظم داروها بستگی دارد، اما به‌طور کلی علائم اولیه پس از 3 الی 4 روز از بین می‌رود و تا حدود 12 هفته فرد به‌طور کامل سیگار را ترک می‌کند.

آیا رها کردن سیگار عوارض دارد؟

برخی از افراد به‌طور ناگهانی و بدون مشورت با پزشک تصمیم به ترک سیگار می‌گیرند. از آنجایی که با مصرف سیگار بدن به نیکوتین عادت می‌کند با ترک ناگهانی دچار نوسانات خلقی (عصبانیت، ناراحتی، پرخاشگری، و…)، عدم تمرکز و افسردگی بعد از ترک سیگار خواهد شد. البته این عارضه‌ها کوتاه‌مدت هستند و پس از گذشت یک دوره زمانی محدود و رفتن به جلسات مشاوره از بین می‌روند.

جلوگیری از مصرف، پس از ترک

بعد از ترک سیگار چه باید کرد؟ پس از ترک سیگار برای بهبود کیفیت زندگی باید با کمک یک روانشناس سبک زندگی خود را تغییر دهید.

عوامل محیطی و تغییر در سبک زندگی پس از ترک سیگار

  1. انجام فعالیت‌های ورزشی
  2. عدم معاشرت با افراد سیگاری
  3. مصرف مواد غذایی غنی از ویتامین و سرشار از آنتی‌اکسیدان
  4. تنظیم برنامه خواب
  5. حضور در کلاس‌های مشاوره مثبت اندیشی
  6. پاکسازی بدن بعد از ترک اعتیاد

با مصرف فراوان مایعات و داشتن یک رژیم غذایی سالم می‌توانید دفع سموم از بدن و پاکسازی ریه بعد از ترک سیگار را انجام دهید. البته دقت نمایید مصرف نوشیدنی‌های حاوی الکل و کافئین و غذاهای فست‌فود و فرآوری شده ممنوع است.

یادداشت پایانی

ترک سیگار علاوه بر بهبود سلامت مغز، قلب، ریه و دیگر اندام‌ها، در کاهش آسیب‌های روحی و روانی ناشی از مصرف نیکوتین هم تأثیر دارد. در این مقاله توضیح دادیم که داروهای بوپروپیون وارنیکلین چگونه باعث ترک سیگار می‌شود، اما تمامی این داروها باید با دستور پزشک مصرف گردد. ترک سیگار کار به نسبت دشواری است اما اگر اراده قوی وجود داشته باشد، ترک سیگار نه تنها دشوار نیست بلکه برروی تمامی جنبه‌های مثبت زندگی یک فرد تاثیرگذار است.

منبع
ncbi.nlm.nih.gov

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا