تغذیه و سلامت خانواده

دمنوش بابونه؛ 9 خواص مهم برای درمان بیماری‌های گوارشی و اعصاب

دمنوش بابونه حاوی آنتی اکسیدان‌هایی است که به عنوان یک درمان طبیعی برای طیف وسیعی از مشکلات مصرف می‌شود. این نوشیدنی محبوب با فواید سلامتی مختلف خطر ابتلا به برخی بیماری‌ها را به طرز چشم‌گیری کاهش می‌دهد. قرن‌هاست دمنوش بابونه در بهبود خواب و هضم غذا جزو نوشیدنی‌های موثر به حساب می‌آید و افراد زیادی بر تاثیر آن اذعان دارند.

بسیاری از مردم از چای بابونه به عنوان جایگزینی بدون کافئین برای چای سیاه یا سبز استفاده می‌کنند. طعم آن خاکی و تا حدودی شیرین که در نوع خود منحصربه فرد است.

چای بابونه سرشار از آنتی اکسیدان‌هایی است که در کاهش خطر ابتلا به چندین بیماری از جمله بیماری قلبی و سرطان نقش موثری داراست. همچنین خواص آن در بهبود کیفیت خواب و هضم غذا بر کسی پوشیده نیست.

بابونه حاوی مواد شیمیایی به نام فلاونوئیدها است. این فلاونوئیدها نوعی ماده مغذی موجود در بسیاری از گیاهان هستند و نقش مهمی‌ در اثرات دارویی بابونه دارند. محققان هنوز مطمئن نیستند که چه مواد شیمیایی دیگری در بابونه وجود دارد که مزایای آن را نشان می‌دهد. در این مقاله از مجله سلامت ژین طب 5 مزیت بالقوه نوشیدن دمنوش بابونه برای سلامتی مورد بحث قرار خواهد گرفت.

خواص دمنوش بابونه برای مردان و زنان

دمنوش بابونه از نوشیدنی‌های محبوبی است که مصرف آن برای ما ایرانی‌ها جا افتاده و اغلب مردم بر تاثیرات آن روی سلامتی صحه می‌گذارند. فواید بالقوه دمنوش بابونه، که بیشترین شواهد برای آن وجود دارد، عبارتند از:

1.خواص دمنوش بابونه و آویشن و تاثیر آن بر بهبود کیفیت خواب

فردی در خواب عمیق از خواص دمنوش بابونه برای زنان| ژین طب

بابونه حاوی آپیژنین، آنتی اکسیدانی است که به گیرنده‌های خاصی در مغز متصل شده و فرد را ترغیب به خواب‌آلودگی می‌کند. به همین دلیل افرادی که با بی خوابی یا ناتوانی مزمن در خواب روبرو هستند با مصرف دمنوش بابونه می‌توانند این عارضه‌ها را بهبود ببخشند.

در یک مطالعه زنان پس از زایمان که به مدت دو هفته چای بابونه نوشیدند، در مقایسه با گروهی که چای بابونه نمی‌نوشیدند، کیفیت خواب بهتری داشتند. آن‌ها  همچنین علائم کمتری از افسردگی داشتند که اغلب با مشکلات خواب مرتبط است.

مطالعه دیگری نشان داد که افرادی که 270 میلی‌گرم عصاره بابونه را دو بار در روز به مدت 28 روز مصرف کردند، کمتر در شب بیدار شدند و 15 دقیقه سریعتر به خواب رفتند.

این یافته‌ها امیدوارکننده هستند، اما مطالعات بیشتری برای تعیین میزان تأثیر چای بابونه بر خواب ضروری است. با این وجود، نوشیدن چای بابونه قبل از خواب مطمئنا ارزش امتحان کردن را دارد اگر در به خواب رفتن یا ماندن در خواب مشکل دارید.

2. بهبود سلامت گوارش رازی که باید در خواص دمنوش بابونه برای عفونت جستجو کرد

خواص بابونه برای عفونت و زخم معده| ژین طب

هضم مناسب برای سلامت کلی بسیار مهم است. شواهد محدود نشان می‌دهد که بابونه در کاهش خطر برخی بیماری‌های گوارشی برای بهبود هضم بهتر موثر عمل می‌کند.

در چند مطالعه روشن شد که عصاره بابونه پتانسیل محافظت در برابر اسهال در موش‌ها را دارد. این به خواص ضد التهابی آن نسبت داده می‌شود.

مطالعه دیگری که بر روی موش‌ها انجام شد نشان داد که بابونه برای پیشگیری از زخم معده مفید است. چون اسیدیته معده را کاهش و از رشد باکتری‌هایی که در ایجاد زخم نقش دارند، جلوگیری خواهد کرد. با وجود این یافته‌ها، تحقیقات انسانی بیشتری برای تایید نقش بابونه در هضم غذا مورد نیاز است.

ادعاهای حکایتی زیادی وجود دارد که نوشیدن چای بابونه تسکین دهنده معده است و به طور سنتی، از آن برای درمان چندین بیماری گوارشی، از جمله حالت تهوع و گاز استفاده می‌شده است.

3. فواید دمنوش بابونه و چای سبز در برابر انواع خاصی از سرطان

آنتی اکسیدان‌های موجود در چای بابونه با کاهش بروز انواع خاصی از سرطان مرتبط است. بابونه حاوی آنتی اکسیدان آپیژنین است. در مطالعات لوله آزمایش، نشان داده شده که آپیژنین با سلول‌های سرطانی، به ویژه سلول‌های سینه، دستگاه گوارش، پوست، پروستات و رحم مبارزه می‌کند.

علاوه بر این، یک مطالعه روی 537 نفر نشان داد که افرادی که دو تا 6 بار در هفته چای بابونه می‌نوشیدند نسبت به افرادی که چای بابونه نمی‌نوشیدند، به طور قابل‌ توجهی کمتر در معرض ابتلا به سرطان تیروئید بودند. این یافته‌ها امیدوارکننده هستند، اما تحقیقات انسانی با کیفیت‌تر برای نتیجه‌گیری در مورد نقش چای بابونه در پیشگیری از سرطان ضروری است.

4. خواص دمنوش بابونه و عناب و تاثیر آن در بهبود پوکی استخوان

پوکی استخوان کاهش تدریجی ‌تراکم استخوان است که خطر شکستگی استخوان و حالت خمیده شدن استخوان را افزایش می‌دهد.

مطالعه‌ای که در سال 2022 منتشر شد نشان داد که بابونه به دلیل درمان استروئیدی از پوکی استخوان در موش‌ها جلوگیری می‌کند. اثرات آنتی اکسیدانی فلاونوئیدهای موجود در بابونه می‌تواند با کاهش استرس اکسیداتیو از پوکی استخوان جلوگیری کند.

5. نقش دمونوش بابونه برای کنترل قند خون

خواص دمنوش بابونه و آویشن بر قند خون| ژین طب

نوشیدن چای بابونه امکان دارد به کاهش سطح قند خون کمک کند. خواص ضد التهابی آن از آسیب به سلول‌های لوزالمعده جلوگیری خواهد کرد. آسیب به سلول‌های پانکراس زمانی رخ می‌دهد که سطح قند خون به طور مزمن افزایش یابد.

پانکراس انسولین تولید می‌کند، هورمونی که مسئول حذف قند از خون است پس سلامت آن بسیار مهم برای بدن به نظر می‌رسد.

در یک مطالعه بر روی 64 فرد دیابتی، کسانی که به مدت هشت هفته روزانه چای بابونه را همراه با وعده‌های غذایی مصرف کردند، میانگین قند خونشان به طور قابل توجهی پایین‌تر از افرادی بود که آب مصرف می‌کردند.

علاوه بر این، چندین مطالعه حیوانی نشان می‌دهد که چای بابونه سطح قند خون ناشتا را به میزان قابل توجهی کاهش می‌دهد و همچنین ممکن است برای جلوگیری از افزایش قند خون پس از خوردن غذا مفید باشد.

بیشتر شواهد در مورد نقش چای بابونه در کنترل قند خون بر اساس نتایج مطالعات حیوانی است. با این وجود، یافته‌ها امیدوارکننده هستند.

6. دمنوش بابونه ضامنی برای سلامت قلب

چای بابونه سرشار از فلاون‌ها است که دسته‌ای از آنتی اکسیدان‌ها به حساب می‌آیند. فلاون‌ها به دلیل پتانسیل آن‌ها  در کاهش فشار خون و سطح کلسترول مورد بررسی قرار گرفته‌اند که نشانگرهای مهم خطر بیماری قلبی هستند.

یک مطالعه بر روی 64 بیمار دیابتی نشان داد کسانی که چای بابونه را همراه با وعده‌های غذایی می‌نوشیدند در مقایسه با افرادی که آب می‌نوشیدند، بهبود قابل توجهی در سطح کلسترول تام،‌ تری گلیسیرید و کلسترول بد LDL داشتند.

تحقیقات بیشتری برای تایید نقش چای بابونه در ارتقای سلامت قلب ضروری است، اما مطمئناً گنجاندن آن در رژیم غذایی ضرری ندارد.

7. خواص دمونش بابونه برای زنان در بهبود علائم قاعدگی

در سال 2019، برخی از محققان به ‌این نتیجه رسیدند که خواص ضد التهابی، ضد اسپاسم، آرام بخش و ضد اضطراب بابونه به تسکین اضطراب و ناراحتی ناشی از سندرم پیش از قاعدگی (PMS) کمک می‌کند.

8. التهاب و نقش دمنوش بابونه روی این نشانه هشدار

التهاب یک واکنش سیستم ایمنی برای مبارزه با عفونت است. چای بابونه حاوی ‌ترکیباتی است که التهاب را کاهش خواهد داد.

التهاب طولانی مدت با مشکلات سلامتی مختلفی از جمله هموروئید، درد گوارشی، آرتریت، اختلالات خودایمنی، چاقی و افسردگی مرتبط است.

9. تاثیر دمنوش بابونه بر بیماری‌های پوستی خفیف

برخی تحقیقات نشان می‌دهد که محصولات موضعی حاوی بابونه ممکن است به مشکلات پوستی زیر کمک کند:

  • درمان آکنه
  • ترمیم پوست حساس
  • کاهش کم آبی پوست

این می‌تواند به دلیل خواص ضد التهابی، ضد حساسیت و ضد میکروبی آن باشد. در حالی که چای بابونه ممکن است التهاب را کاهش دهد. با این حال، افراد باید قبل از استفاده در یک منطقه وسیع‌تر یک تست پچ انجام دهند تا ابتدا اثرات نامطلوب را بررسی کنند.

آیا عوارض جانبی یا خطراتی برای سلامتی بابونه وجود دارد؟

افراد حساس به ابروسیا و گل‌های داوودی یا سایر اعضای خانواده Compositae بیشتر مستعد ابتلا به حساسیت تماسی به بابونه هستند. به ندرت، افراد یک واکنش آلرژیک به‌اندازه کافی شدید داشته‌اند تا به آنافیلاکسی بروند، یک وضعیت بالقوه تهدید کننده زندگی که می‌تواند شامل شوک، کهیر، مشکلات تنفسی، استفراغ و بیهوشی باشد.

بابونه گاهی امکان دارد باعث درماتیت تماسی آلرژیک (نوعی اگزما) در برخی افراد شود که می‌تواند باعث قرمزی، خارش و تورم پوست شود.

تداخلات نامطلوب بین بابونه و سیکلوسپورین (Restasis)، دارویی که برای جلوگیری از رد پیوند عضو استفاده می‌شود، و وارفارین رقیق کننده خون گزارش شده است. اگر هر یک از این داروها را مصرف می‌کنید، قبل از افزودن بابونه به روتین خود، به خصوص به صورت مکمل، با پزشک معالج صحبت کنید.

بر اساس بررسی منتشر شده در سال 2019، مصرف بابونه رومی ‌را در «مقدار دارویی در دوران بارداری» «احتمالا ناایمن» می‌داند. باور دیرینه‌ای وجود دارد و آن این است که می‌تواند باعث زایمان زودرس، نوزادان کوتاه‌تر یا وزن کم هنگام تولد شود. به طور کلی اطلاعات کافی در مورد ایمنی آن برای زنان باردار وجود ندارد. اگر باردار هستید، قبل از افزودن هر گونه گیاه دارویی به رژیم غذایی خود، حتما با پزشک صحبت کنید.

چه کسانی باید از چای بابونه اجتناب کنند؟

گروه‌های زیر باید از مصرف بابونه اجتناب کنند، مگر اینکه پزشک توصیه دیگری داشته باشد:

  • افراد با سابقه آلرژی شدید: بابونه ممکن است برای افرادی که آلرژی شناخته شده‌ای به راگورت، گل مروارید، گل داوودی، یا گل همیشه بهار که از گیاهان مرتبط هستند، ایمن نباشد. ممکن است واکنش شدیدی به نام آنافیلاکسی ایجاد کند.
  • افرادی که قبلا واکنش آلرژیک، حتی خفیف، به محصولات بابونه داشته‌اند: آن‌ها باید از مصرف بابونه اجتناب کنند، زیرا واکنش‌های آلرژیک می‌تواند با گذشت زمان بدتر شود.
  • تداخلات دارویی: بابونه می‌تواند با داروهای رقیق کننده خون مانند وارفارین تداخل داشته باشد. یک فرد باید قبل از افزایش مصرف بابونه با پزشک مشورت کند، به خصوص اگر مشکل سلامتی موجود داشته باشد.
  • نوزادان و کودکان بسیار خردسال: چای بابونه، مشابه عسل و برخی محصولات طبیعی دیگر، ممکن است حاوی‌ هاگ‌های بوتولیسم باشد. اکثر بزرگسالان سالم می‌توانند با عفونت بوتولیسم مبارزه کنند، اما نوزادان ممکن است نتوانند. بسیاری از پزشکان به نوزادان و کودکان خردسال توصیه می‌کنند از عسل و محصولات بابونه اجتناب کنند.

آنافیلاکسی یک واکنش آلرژیک شدید است که می‌تواند زندگی را تهدید کند. علائم به طور ناگهانی ایجاد می‌شوند و عبارتند از:

  • تورم صورت یا دهان
  • خس خس سینه
  • تنفس سریع و کم عمق
  • ضربان قلب سریع
  • پوست لطیف
  • اضطراب یا سردرگمی
  • سرگیجه
  • استفراغ
  • لب‌های آبی یا سفید
  • غش یا از دست دادن هوشیاری

چکیده‌ای کلی درباره دمونش بابونه

چای بابونه یک نوشیدنی سالم که مورد مصرف زیادی در طب سنتی دارد. سرشار از برخی آنتی اکسیدان‌های قوی است که فواید سلامتی مختلفی از جمله کاهش خطر ابتلا به سرطان و بیماری قلبی دارا هست.

اگرچه تحقیقات مربوط به چای بابونه امیدوارکننده است، اما مطالعات کافی برای نتیجه‌گیری در مورد اثرات آن بر سلامتی کامل نیست و نیاز به بررسی‌های بیشتری دارد.

بسیاری از مطالعات مربوط به چای بابونه بر روی حیوانات و لوله‌های آزمایش انجام شده و نتایج آن را نمی‌توان به انسان ‌ترجمه کرد. با این وجود، نوشیدنی بابونه بسیار بی خطر است و بسیاری از مردم به دلیل طعم لذیذ و عطر دلپذیرش از نوشیدن آن لذت می‌برند. اگر می‌خواهید مزایای بالقوه چای بابونه را کشف کنید، قطعا ارزش آن را دارد که در رژیم غذایی گنجانده شود.

سوالاتی مهمی که در مورد دمنوش بابونه وجود دارد

1.آیا بابونه به خواب کمک می‌کند؟

ثابت شده است که بابونه کیفیت خواب را بهبود می‌بخشد، اما اثربخشی آن به عنوان یک درمان بی خوابی نامشخص است.

2. چگونه از بابونه تازه استفاده می‌کنید؟

بابونه تازه اغلب برای استفاده به شکل چای خشک می‌شودو همانند چایی آن را دم می‌کنند.

3. آیا بابونه برای اضطراب مفید است؟

مطالعات نشان داده که بابونه علائم اختلال اضطراب فراگیر را بهبود می‌بخشد.

4. آیا نوشیدن هر روز چای بابونه بی‌خطر است؟

نوشیدن روزانه بابونه بی‌خطر است مگر اینکه فرد باردار باشد، به گل آلرژی داشته باشید یا از داروهایی مانند وافارین و سیکلوسپورین (رستازیس) استفاده کند. در این صورت ممکن است عوارض جانبی ایجاد شود.

5. آیا هنگام بیماری باید بابونه بنوشید؟

خواص ضد التهابی بابونه ممکن است در صورت سرماخوردگی تسکین دهنده باشد، اما برای کمک به خواب، اضطراب و مشکلات گوارشی بیشتر شناخته شده است.

منبع
everydayhealth.com

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا