بیماری های مفصلیتغذیه و سلامت خانواده

فیزیوتراپی دیسک کمر؛ راهکاری مطمئن برای تسکین درد

بهره‌گیری از فیزیوتراپی دیسک کمر برای افرادی که دردهای ناشی از دیسک کمر، گرفتگی و جابه‌جایی مهره‌های کمر را تجربه می‌کنند، گزینه‌ای مناسب است. تقریبا 20 الی 40 درصد از بیمارانی که با کمر درد سروکار دارند، درد ناشی از بیماری دیسکوژنیک یا دیسک کمر را تجربه می‌کنند.

درد دیسکوژنیک در واقع نوعی درد است که در داخل حلقه فیبروزوس کمر ایجاد می‌شود و فرد را از انجام بسیاری از فعالیت‌های ساده و روزانه ناتوان می‌سازد. در این مقاله با ژین طب همراه بوده تا به صورت کاملا اختصاصی با شما در مورد فیزیوتراپی کمر، مزایا و معایب آن صحبت کنیم.

آشنایی با انواع روش‌های فیزیوتراپی دیسک کمر

دیسک‌های موجود در بین مهره‌های کمر از نظر مکانیکی ساختاری شبیه به یک مخزن تحت فشار یا دیواره ضخیم تقویت شده با فیبر بوده که فشار را به خود جذب کرده و به دفعات بسیار زیادی آن را به ستون فقرات منتقل می‌کند.

این امر با انتقال درد به مرکز عصبی فرد همراه بوده؛ اما راه‌حل مناسب برای درمان آن چیست؟ در چنین مواردی جراحی دیسک کمر آخرین راه‌حل بوده، زیرا ممکن است درد ناشی از دیسک در کمر فورد کاهش نیافته در برخی از شرایط بدتر شود.

فیزیوتراپی یکی از روش‌های درمانی مناسب جهت بهبود درد کمر بوده که در افرادی که به صورت منظم ورزش می‌کنند و وزن بدن خود را کنترل می‌کنند تاثیر بیشتری دارد، انواع روش‌های فیزیوتراپی دیسک کمر به شرح زیر است.

بیشتر بدانید: مکانوتراپی: چگونه تجویز فیزیوتراپیست‌ها از ورزش باعث‌ ترمیم بافت می‌شود

1. مگنت تراپی برای تغذیه محل آسیب‌ها  و دفع مواد زائد

مگنت تراپی درحقیقت نوعی روش کم تهاجمی بوده که با قرارگیری فرد بیمار در مرکز میدان مقناطیسی ثابت، بون‌هایی که در بدن وی قرار دارد به حرکت درآمده و میزان جریان خون در محل درد زیاد می‌شود. در نهایت با انتقال بیشتر مواد مغذی به محل آسیب دیده و دفع مواد زائد سبب رشد و ترمیم منطقه متورم و دردناک در بدن فرد می‌شود.

در این روشی درمانی ترشح بیشتر هورمون اندورفین به کاهش درد بدنی کمک بسیار شایانی می‌کند. همچنین در نواحی از بدن که پوکی استخوان و شکستگی قابل مشاهده بوده با افزایش جذب کلیسم سبب بهبود آن ناحیه می‌شود.

2. لیزر درمانی بهترین راه برای تسکین درد

لیزرهای مورد استفاده در فیزیوتراپی دیسک کمر، نوعی امواج الکترومغناطیسی تقویت شده بوده که توانایی ساطع کردن پرتوی متمرکز را از خود دارند. لیزردرمانی یک روش درمانی مدرن بوده که در کلینیک‌های فیزیوتراپی جهت بهبود دردهای ناحیه کمر برای افراد قابل اجرا است.

برای جلوگیری از عوارض فیزیوتراپی دیسک کمر در لیزر درمانی عینک‌های مخصوصی را به فرد می‌دهند تا در طول جلسه درمانی آن را بر روی چشمان خود قرار دهد و چشمان خود را از تشعشات لیزر حفظ کند.

3. سوزن خشک برای کاهش درد و کمک به کاهش علائم

یکی از روش‌های فیزیوتراپی دیسک کمر، بهره‌گیری از روش سوزن خشک بوده که در بسیاری از مواقع افراد آن را با طب سوزنی اشتباه می‌گیرند. مکانیسم‌ها و محل درمان در طب سوزنی و سوزن خشک نسبت به یکدیگر متفاوت بوده که در هر دو سوزن بدون هیچگونه تزریق ماده‌ای به درون بدن فرد فرو می‌رود.

در روش درمانی سوزن خشک، ممکن است برای تاثیرگذاری بیشتر با توجه به میزان درد و پیشروی بیماری وی سوزن‌ها را به دستگاه تحریک الکتریکی متصل کنند که انجام این روش تنها تحت نظر فیزیوتراپیست آموزش دیده امکان پذیر است.

بیشتر بدانید: فیزیوتراپی سالمندان و درمان انواع اختلالات حرکتی با فیزیوتراپی

معرفی روش‌های غیر فعال فیزیوتراپی دیسک کمر

ماساژ عمقی، یک روش فیزیوتراپی دیسک کمر | ژین طب

جهت درمان دیسک کمر در هر فرد جراحی در اولیت قرار ندارد و تا حد زیادی پزشک سعی می‌کند از روش‌های غیر تهاجمی در راستای بهبود درد دیسک کمر فرد اقدام کند. در اولین گام روش‌های غیر فعال فیزیوتراپی دیسک کمر از جانب پزشک برای فرد انتخاب و اجرا می‌شود.

4. ماساژ عمیق بافت‌های درگیر برای تسکین درد و بهبود علائم

بهره‌گیری از روش عمیق بافت جهت درمان دیسک کمر یکی از تاثیرگذارترین روش‌های درمانی بوده که نتیجه بسیار مطلوبی را به همراه دارد. در این روش از ضربه و حرکت عمقی برای تسکین درد دیسک کمر استفاده می‌شود. این روش درمانی تاثیر بسیار زیادی در بهبود گرفتگی و اسپاسم‌های عضلانی داشته و بهترین نتیجه را می‌تواند برای فرد به ارمغان آورد.

بیشتر بدانید: سیاتیک پای راست؛ موثرترین روش‌های درمان را بدانید

5. آب درمانی بهترین روش فیزیوتراپی در تسکین درد

خواص آب در راستای درمان انواع بیماری‌های همانند دیسک کمر بسیار مطلوب بوده و با توجه به خاصیت شناوری بدن فرد بر روی آب منجر به کاهش فشار بر روی مهره‌های کمر می‌شود. آب درمانی یکی از روش‌های فیزیوتراپی برای دیسک کمر بوده که جریان خون را افزایش، آرام سازی عضلات بدن و کاهش حساسیت کمر نسبت به دردهای ناشی از دیسک کمر خواهد شد.

6. روش درمانی TENS یا تحریک الکتریکی عصب‌ها

دستگاه تحریک الکتریکی عصب از روی پوست بدن فرد از شوک‌های الکتریکی خفیف در راستای تحریک بیشتر عضلات استفاده می‌کند.برای این کار، الکترودها را به پوست فرد در محلی که درد قابل حس است، می‌چسبانند. پس از اتصال الکترود به پوست جریان الکتریکی بسیار خفیفی از ست الکترود به مسیر عصبی بیمار هدایت می‌شود.

این روش درمانی تاثیر بسیار بالایی در درمان دیسک کمر داشته و مواردی را همچون تسریع روند بهبود عضلات بدنی فرد، مسدود کردن مسیر پیام عصبی و بالا بردن گردش خون را برای فرد به ارمغان می‌آورد.

بیشتر بدانید: مدت زمان ترمیم پارگی دیسک کمر، درمان دیسک کمر و بازتوانی بیمار

عوارض فیزیوتراپی برای کمر چیست؟

در فیزیوتراپی هدف درواقع بهبود و درمان درد کمر در فرد است و هیچگونه عوارضی را به همراه ندارد؛ اما در بسیاری از شرایط انتخاب تکنیک نامناسب و نادرست درمانی عارضه‌های ناخواسته را برای فرد به ارمغان می‌آورد. جهت کاهش عوارض ناشی از فیزیوتراپی کمر، انتخاب یک فیزیوتراپیست با مهار بالا و به کار گیری دستگاه فیزیوتراپی برای بهبود درد کمر از اساسی‌ترین و مهم‌ترین راهکار است.

در غیر این صورت، فرد با عوارضی همانند تورم، شل شدن و افتادگی عضلات رو به رو خواهد شد. به طور کلی عوارض فیزیوتراپی دیسک کمر به شرح زیر است.

  • در حین انجام فیزیوتراپی ممکن است بهره‌گیری از برخی از تکنیک‌ها منجر به شدید شدن درد در ناحیه کمر خواهد شد. بهترین راهکار برای جلوگیری از به وجود آمدن چنین پیامدی بهتر است به دنبال پیدا کردن روش جایگزین کردن یک روش درمانی دیگر است.
  • بیشترین عواری فیزیروتراپی دیسک کمر، در درمان‌های دستی قابل مشاهده است. این عارضه چندان جدی نبوده و با گذر زمان بهبود پیدا می‌کند. ممکن است حین انجام برخی از روش‌ها سوزش و ناراحتی در فرد ایجاد شود.
  • عوارض فیزیوتراپی دیسک کمر تا حد بسیار زیادی به فرد درمانگر مربوط می‌شود، درصورتی‌که فرد از مهارت و دقت بالا برخوردار نبوده سلامت بیمار به خطر خواهد افتاد.

افرادی که از دستگاه‌های فیزیوتراپی جهت تسکین دردهای ناحیه کمر استفاده می‌کنند باید از تجربه و دانش کافی در این حوزه برخوردار بوده تا سلامت فرد مراجعه کننده را به خطر نیندازند. کج شدن فرم اصلی صورت، به وجود آمدن اختلال در چین‌های صورت فرد و در نهایت تشدید درد از مواردی بوده که در صورت نداشتن تجربه در فرد فیزیوتراپیست به وجود می‌آید.

علت درد بعد از فیزیوتراپی دیسک کمر چیست؟

درد بعد از فیزیوتراپی دیسک کمر | ژین طب

درد پس از انجام فیزیوتراپی دیسک کمر یکی از عوارض فیزیوتراپی دیسک کمر در طول دوره درمانی شما خواهد بود. در حین انجام برخی از روش‌های درمانی فیزیوتراپی ممکن است درد را به صورت شدید احساس کنید و همین امر منجر به عدم علاقه شما جهت ادامه روند درمانی شود. این درد در برخی از شرایط جرئی بوده و بسیاری از بیماران پس از فیزیوتراپی با کاهش درد رو به رو خواهند شد.

در صورتی که درد شما غیرقابل تحمل بوده، باید با پزشک خود صحیت کنید تا از روش درمانی جایگزین جهت بهبود درد دیسک کمر خود استفاده کنید و این امکان به شما داده شود تا روش مناسب‌تر و بهتر را جهت تسکین درد خود در پیش بگیرید.

در راستای کنترل درد ناشی از روش‌های فیزیوتراپی دیسک کمر، مصرف داروهای تجویزی پزشک دقایقی قبل از شروع جلسات درمانی برای کنترل درد تاثیرگذار است. علاوبرآن شما می‌توانید پس از چایان جلسه فیزیوتراپی خود از پمادهای موضعی قوی، پک آب گرم و یخ جهت بهبود درد استفاده کنید.

فیزیوتراپی دیسک کمر؛ درمانی کم خطر

فیزیوتراپی دیسک کمر، یکی از روش‌های درمانی کم خطر جهت بهبود درد در ناحیه کمر است. در برخی از موارد این روش ممکن است با عوارضی برای فرد همراه بوده، البته این عوارض در صورت نداشتن تجربه و دانش فرد فیزیوتراپیست ایجاد می‌شود، و منجر به تشدید درد در ناحیه کمر برای فرد خواهد شد. برای جلوگیری از آسیب‌های احتمالی ناشی از فیزیوتراپی بهتر است در گام اول جهت درمان کلینیک‌های معتبر را در این حوزه پیدا کرده و در گام بعدی نسبت به روش درمانی خود با پزشک مشورت کنید تا بتوانید بدون هیچگونه عوارضی بهترین روش درمانی را برای تسکین درد خود در ناحیه کمر تجربه کنید.

سوالات متداول در مورد فیزیوتراپی دیسک کمر

1. آیا درد بعد از جلسات فیزیوتراپی دیسک کمر عادی است؟

تا حدودی مقداری از این درد پس از اتمام هر جلسه عادی بوده؛ اما در صورتی که پس از اتمام هر جلسه درد شما نسبت به جلسه پیش افزایش می‌یابد بهتر است با پزشک جهت جایگزین کردن روش درمانی صحبت کنید

2. روش‌های درمانی فیزیوتراپی دیسک کمر چیست؟

روش‌هایی همانند سوزن خشک، لیزتراپی و مگنت تراپی روش‌هایی از فیزیوتراپی هستند که تاثیر بسیار بالایی در راستای تسکین درد دیسک کمر دارند.

3. عوارض فیزیوتراپی دیسک کمر چیست؟

ممکن است در حین انجام روش درمانی و یا پس از اتمام جلسه درد را در ناحیه دیسک کمر خود تجربه کنید که با کمک استفاده از پمادهای موضعی، داروهای تجویزی دکتر و بهره‌گیری از کیسه آب گرم این درد قابل کنترل است.

منبع
physio-pedialifecare

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا