مدت زمان ترمیم پارگی دیسک کمر، درمان دیسک کمر و بازتوانی بیمار
مدت زمان ترمیم پارگی دیسک کمر با توجه به سن بیمار، پارگی دیسک و بیماریهای زمینهای متفاوت است. اما به طور معمول این فرایند بهبودی تا ۱۲ هفته به طول میانجامد. زمانی که فشار مضاعف بر روی ستون مهرهها اعمال گردد بر اثر ضربه و فشار، دیسک از جای خود بیرون میزند و پارگی دیسک به وجود خواهد آمد.
بیرونزدگی و پارگی دیسک درجات مختلفی دارد، مراحل درمان آن با کمک روشهای مختلف پزشکی، فیزیوتراپی و ورزش قابل انجام است. بسته به روش درمان و میزان آسیب، ترمیم احتمالاً هفتهها طول بکشد. این مقاله از مجله پزشکی ژین طب درباره مدت زمان ترمیم پارگی دیسک کمر و عوامل تاثیر گذار در تسریع بهبودی، مطالبی شرح داده است.
آشنایی با پارگی دیسک کمر و شناخت آناتومی دیسک
دیسکها، بالشتکهایی هستند که در میان مهرهها در ستون فقرات قرار دارند. مهرهها، استخوانهای درشتی هستند که از قاعده جمجمه تا استخوان دنبالچه امتداد داشته و ستون فقرات را تشکیل میدهند. دیسک از دو بخش خارجی و هسته ساخته شده است. بخش خارجی دیسک، فیبروزی و سختتر از هسته بوده و آن را در بر گرفته است. گاهی ممکن است دیسک بین مهرهها به سمت بیرون جابهجا شده و علائمی مانند درد و بیحسی و ضعف را ایجاد کند. به این شرایط پارگی دیسک کمر میگویند.
در واقع، پارگی دیسک، به معنای ایجاد پارگی در هسته دیسک و در نتیجه بیرونزدگی بخشی از مواد هسته و وارد آمدن فشار به کانال نخاعی است. فشار وارد شده به کانال نخاعی باعث ایجاد علائمی، مانند درد کمر و درد سیاتیکی میشود. این علائم میتوانند خودبهخود یا با انواع درمانهای غیرجراحی بهبود پیدا کنند، اما در برخی موارد مانند پارگی شدید دیسک کمر، انجام جراحی نیز دور از ذهن نیست. مدت زمان ترمیم پارگی دیسک کمر بدون جراحی بین چهار تا شش هفته خواهد بود. اما در صورت درمان با جراحی مدت زمان ترمیم پارگی طولانیتر خواهد بود.
بیشتر بدانید: پارگی دیسک کمر؛ با چه روشهایی میتوان به درمان کمک کرد؟
علائم پارگی دیسک کمر
پارگی دیسک کمر هم مانند هر بیماری دیگری علائمی به همراه دارد. این ضایعه، مشکلات زیادی برای بیمار در راه رفتن، نشستن، دویدن و حتی انجام کارهای روزمره به وجود خواهد آورد. اعمال فشار روی کانال نخاعی یکی از این موارد است که صدماتی را در پی دارد. علائمی که توسط پارگی دیسک کمر ایجاد میشوند بسته به ناحیه و میزان بیرون زدگی دیسک متفاوت است. اگر بیرون رفتگی بر ریشه اعصاب اثر و فشاری وارد نکند، علائم چندانی بروز نمیدهد و ممکن است تنها در ناحیه کمر درد خفیف ایجاد کند ولی در شرایطی که اعمال فشار کند، علائم شدیدتری مشاهده میشود. برخی از علائم پارگی دیسک کمر عبارت است از:
- احساس درد شدید در کمر و سوزن سوزن شدن پاها
- از دست دادن تعادل هنگام راه رفتن
- احساس ضعف در پاها و کاهش توان ساق و پاها
- سوزن سوزن شدن
از دست دادن تعادل دیسک کمرحاد میتواند علاوه این علائم با درد یک طرفه در کتف و بخش فوقانی قفسه سینه همراه باشد. دردی که با هر فعالیتی شدت پیدا میکند و برای درمان باید به پزشک مراجعه شود.
چه زمانی دیسک دچار بیرونزدگی یا پارگی میگردد؟
- زمانی که فرد جسم سنگینی را بلند کند و بر کمر خود فشار بیاورد. زمانی که به کمر ضربه وارد شود؛ مثلا سقوط از ارتفاع یا تصادف با اتومبیل
- اگر فرد مبتلا به چاقی باشد، بهعلت وزن بدن، ممکن است که بدون وجود یک ضربه یا فشار خارجی، دچار بیرونزدگی دیسک شود. هرچه وزن فرد بیشتر باشد، احتمال بیرونزدگی دیسک افزایش پیدا خواهد کرد.
بیشتر بدانید: فرق دیسک گردن با آرتروز گردن چیست؟
مدت زمان ترمیم پارگی دیسک کمر
زمانی که پارگی دیسک شدت خفیف یا متوسط داشته باشد معمولاً مدت زمان ترمیم پارگی دیسک و درمان محل آسیب دیده روند طبیعی را طی میکند. نباید فراموش کرد که این بیماری گاهی خود به خود درمان نمیشود. مدت زمان ترمیم پارگی دیسکوپاتی کمر برای ترمیم به عوامل مختلفی از قبیل شدت پارگی دیسک، سن بیمار، سلامت کلی فرد، تقویت عضلات کمر و شکم، میزان فشار تحمیل شده و کمر افراد بستگی دارد.
فشار وارد شده بر کمر تنها موردی است که بیمار میتواند آن را به راحتی کنترل کند و افراد بایستی برای تقویت عضلات ناحیه شکم و کمر، ضعف عضلات خود را بیابند سپس برای تقویت این عضلات اقدامات لازم را انجام دهند. اگر دیواره دیسک سالم بماند بهبودی سریعتر و مدت زمان ترمیم پارگی دیسک کمر نیز کوتاه میشود. به طور کلی مدت زمان ترمیم پارگی دیسک کمر تقریبا در ۹۰ درصد افراد به مدت ۱۲ هفته است. کسانی که بعد از گذشت دوازده هفته همچنان با درد شدید روبرو هستند بایستی به پزشک مراجعه نمایند. ناگفته نماند سن و قدرت بدنی در افزایش یا کاهش این روند ترمیم تاثیر زیادی دارند.
تاثیر سن بیمار در روند ترمیم پارگی دیسک کمر
همانطور که در مقدمه مقاله نیز ذکر کردیم، سن افراد در مدت زمان ترمیم پارگی دیسک کمر بسیار تاثیرگذار است و ترمیم بافت در جوانها بسیار زودتر انجام میشود. در افراد مسن مواردی مانند خشکی دیسک، کم شدگی آب دیسک و قدرت ترمیم کمتر در مدت زمان ترمیم پارگی دیسکوپاتی کمر بسیار تاثیر گذار است و کار افراد را دشوار میکند.
بیشتر بدانید: امپول اپیدورال برای دیسک کمر چقدر موثر است؟
قدرت بدنی بیمار و تسریع مدت زمان ترمیم پارگی دیسک کمر
نکته دیگری که قابل ذکر است قدرت بدنی بالای افراد است زیرا این افراد کمتر درگیر بیماری میشوند در صورت ابتلا به بیماری راحتتر و سریعتر بهبود پیدا میکنند. همچنین نسبت به افراد ضعیف تر سیستم ایمنی قوی دارند، این سیستم ایمنی قوی به ترمیم و مدت زمان ترمیم پارگی دیسک کمر کمک بسزایی میکند.
پارگی دیسک کمر چگونه درمان میشود؟
ترمیم پارگی دیسک کمر چه با کمک درمانهای نوین پزشکی و برداشته شدن فشار از روی عصب و چه با کمک سیستمهای ترمیمی و تحریک ترمیم داخل خود بدن میتوانیم زمینه ترمیم دیسک را فراهم کنیم. برای درمان پارگی دیسک کمر، ابتدا روشهای غیر جراحی امتحان میشوند. در صورت عدم بهبود علائم با این روشها، ممکن است نیاز به انجام جراحی وجود داشته باشد. از راههای درمان پارگی دیسک کمر بدون جراحی میتوان موارد زیر را نام برد:
ورزش و تاثیر آن بر مدت زمان ترمیم پارگی دیسک کمر
اگر پارگی دیسک کمر خفیف باشد، با انجام برخی حرکتهای اصلاحی قابل درمان است. درمان دیسک کمر با ورزش، یکی از روشهای ترمیم پارگی است که تقریا شش هفته الی شش ماه طول میکشد، مدت درمان دیسک کمر با ورزش نیز بسته به شرایط بیماری و فرد ممکن است کمتر باشد و یا طولانیتر شود.
بیشتر بدانید: ۶ جراحی دیسک کمر؛ قبل از زیر تیغ رفتن خوب فکر کنید
مدت زمان ترمیم پارگی دیسک کمر با قرص و دارو چقدر است؟
میتوان از داروهایی مانند مسکنها، ضد التهابها و شلکنندههای عضلانی برای کاهش درد و تخفیف سایر علائم استفاده کرد اما تاثیر زیادی در مدت ترمیم پارگی ندارند.
مدت زمان ترمیم پارگی دیسک کمر با فیزیوتراپی
یک فیزیوتراپیست، میتواند به شما ورزشهایی را برای کاهش فشار بر اعصاب، شل کردن عضلات و بهبود دامنه حرکات آموزش دهد. البته تاثیر فیزیوتراپی بر این عارضه این است که به بیمار کمک میکند تا زودتر توانایی فعالیتهای روزمره خود را به دست آورد.
ایا پارگی دیسک کمر با استراحت خوب میشود؟
احتمال ترمیم و بهبود پارگی دیسک کمر بهطور طبیعی و با استراحت وجود دارد. این در شرایطی است که میزان آسیب خفیف باشد. در شرایطی که آسیب و صدمات دیسک کمر شدید باشند، اوضاع متفاوت پیش میرود و حتماً باید با پزشک متخصص مشورت شود. در چنین شرایطی اغلب داروهایی تجویز میشود که شلکننده عضلات هستند و اثرات تسکینی برای کاهش درد دارند. داروهای شلکننده عضلات با این هدف تجویز میشوند که فشاری که بر عصب اعمال میشود را تسکین دهند. روشهایی ازجمله فیزیوتراپی و تحریک عضلانی (IMS) نیز مؤثر هستند.
جمعبندی نهایی در زمینه مدت زمان پارگی دیسک کمر
اطلاع از مدت زمان پارگی دیسک کمر برای بیماران به خصوص خانمها از این نظر اهمیت دارد تا طبق برنامهریزی خود را برای دوران نقاهت وفق دهند. در این مقاله آشنایی با پارگی دیسک و علائم آن را عنوان کردیم. سپس مدت زمان ترمیم پارگی دیسک کمر را با انواع روشهای درمان مانند ورزش، دارو، فیزیوتراپی و جراحی بیان کردیم. در برخی موارد پارگی دیسک کمر خود به خود بهبود مییابد که مستلزم استراحت است اما در هر صورت باید روش درمان طبق نظر پزشک انتخاب شود.
سوالات متداول در زمینه مدت زمان پارگی دیسک کمر
1. احتمال وقوع پارگی دیسک کمر بیشتر در کدام مهره است؟
احتمال پارگی اغلب در مهره پنجم کمر و سپس دیسکهای گردنی بیشتر از سایر مهرهها است.
2. آیا پارگی دیسک گردن ترمیم می شود؟
اغلب فتق دیسک در بیماران به سرعت بهبود مییابد. گاهی اوقات هم پارگی دیسک گردن توانایی درمان کامل را ندارد.
3. میانگین کمترین مدت زمان ترمیم پارگی دیسک و بیشترین زمان چقدر است؟
کمترین میزان ترمیمها در دو هفته و بیشترین میزان معمولاً در هشت تا نه ماه بیماران توصیه میکنیم که حداقل برای شش تا هشت هفته فعالیتهای خود را بهگونهای انجام دهند که فشار دیسک حداقل شود و برای هشت تا نه ماه از انجام فعالیتهای سنگین مانند ورزشهای بدنسازی و برداشتن اجسام سنگین خودداری کنند.