سیاتیک پای راست؛ موثرترین روشهای درمان را بدانید
سیاتیک پای راست، یکی از دردهای آزار دهنده که نواحی از بدن مانند باسن، ساق پا و پشت ران را به صورت جدی درگیر میکند. سیاتیک زمانی رخ میدهد که دیسک کمر یا رشد بیش از حد برخی از استخوانهای بدن به بخش ویژهای از عصب فشار وارد آورد.
در واقع درد سیاتیک در طول مسیر عصب سیاتیک حرکت میکند. برخی شرایط شدید، اما در بیشتر موارد با بهرهگیری از روشهای درمانی موثر این درد مدتی بعد به طور کامل برطرف خواهد شد. با ژین طب همراه شوید تا به طور کامل با سیاتیک پای راست، علائم و روشهای درمان آن صحبت کنیم.
منظور از سیاتیک پای راست چیست؟
درد سیاتیک پا، ناشی از آسیب یا تحریک عصب سیاتیک است که علاوه بر درد، موارد دیگری همانند سوزن سوزن شدن یا بیحسی را در نواحی باسن به وجود میآورد. عصب سیاتیک ضخیمترین و در عین حال طولانیترین عصب در بدن شناخته میشود. عصبهای سیاتیک در واقع مجموعهای از اعصاب هستند که از 5 ریشه عصبی منشعب از نخاع تشکیل میشوند. در هر دو طرف بدن هر فرد دو عصب سیاتیک قرار دارد که یک عصب از لگن و عصب دیگر از باسن عبور کرده و به زیر زانو میرسند.
هنگامی که عصبهای سیاتیک به زیر زانو میرسند، به اعصاب دیگری تقسیمبندی میشوند که به نامهای تی بال و عصب پروانهای یا پرونئال شناخته میشوند. درنهایت این انشعابات به قسمتهای پایینتر از جمله انگشتان پا و ساق پا متصل و به دو عصب پرونئال سطحی در جلوی پا و عمقی در عضلات جلوی ساق پا تبدیل میشود.
- عصب پرونئال سطحی، حسی که به سمت پوست رفته و عصبهای حسی در جلوی انگشتان پای فرد را تشکیل میدهد.
- عصب پرونئال عمقی، حسی که به سمت عضلات جلوی ساق پا میرود.
خوب است بدانید که در هنگام انجام حرکاتی نظیر راه رفتن و ایستادن عصب سیاتیک و همچنین شاخههای انتهایی آن صورت میگیرد.
بیشتر بدانید: درمان سیاتیک؛ رهایی از درد سیاتیک با روشهای خانگی، طب سنتی، سوزنی و پزشکی
مهمترین علائم سیاتیک پای راست
علائم درد سیاتیک در پای راست و چپ در بین تمامی افراد متفاوت بوده و به عواملی همچون شدت فشار و میزان آسیب وارد شده به عصب سیاتیک بستگی دارد. در صورتی که یکی از علائم زیر را دارید بهتر است جهت بررسیهای بیشتر به پزشک ارتوپد مراجعه کنید، علائم سیاتیک به شرح زیر است.
- دردهای شدید در ناحیه کمر
- ایجاد احساس گرمی و سوزش در ناحیه کف پا
- احساس درد در نواحی پا و باسن
- بهوجودآمدن حس تنگی و درد در ناحیه پایین و پشت
- تنگی و درد در ناحیه پهلوی ران
- کاهش شدید حس و حرکت در پا و انگشتان پا در برخی از موارد
- سوزش شدید و تحریک در عضلات پایین پای فرد
- درد به همراه محدود شدن حرکت پا به خصوص در حین راه رفتن
- بهوجودآمدن احساس کرختی در ناحیه لگن تا پاهای فرد
- محدود شدن رفلکس حرکتی مچ پای فرد
- از بین رفتن حس به صورت کامل در انگشتان 3، 4 و 5 پا
همانطور که گفته شد شدت علائم سیاتیک در افراد براساس میزان آسیب وارده متفاوت است و فرد باید برای معاینات بیشتر به پزشک مراجعه کند، تا بتواند از شدت یافتن این بیماری با تشخیص پزشک و بهرهگیری از روشهای درمانی موثر جلوگیری کند.
بیشتر بدانید: رگ سیاتیک بزرگترین عصب بدن؛ معرفی ۳ ورزش برای تسکین درد سیاتیک
درمان سیاتیک پای راست به چه صورت است؟
روشهای درمانی بسیار مختلفی جهت درمان سیاتیک پای راست ارائه شده؛ اما سوال اساسی این است که چه روشی اثربخشی موثرتری را در کوتاهترین زمان ممکن برای فرد به ارمغان میآورد. موارد زیر روشهای موثر در درمان سیاتیک پای راست است.
بهرهگیری از فیزیوتراپی برای تسکین درد سیاتیک پای راست
فیزیوتراپی یکی از روشهای تاثیرگذار در راستای تسکین درد سیاتیک است. این روش درمانی بدون هیچگونه عوارضی نقش اساسی در روند بهبود درد سیاتیک پای راست ایفا میکند.
در گام اول تمامی پزشکان بهرهگیری از فیزیوتراپی را جهت تسکین درد به افراد پیشنهاد میکنند تا مراجعه کنندگان بتوانند در کوتاهترین زمان ممکن درد ناشی از سیاتیک خود را تسکین بدهند. فیزیوتراپی به مرور فشار ناشی از روی پاها را برداشته و منجر به بهبود درد سیاتیک در افراد میشود.
بیشتر بدانید: پیاده روی برای درد سیاتیک با ۳ نکته خاص؛ حتما دقت کنید
استفاده از قرصهای مسکن برای کنترل درد
استفاده از قرصهای مسکن مناسب، تاثیر بسیار زیادی در بهبود درد ناشی از سیاتیک در پای راست دارد. داروهایی همانند شل کنندههای قوی، استامینوفن، آسپرین، ایبوپروفن و کتوپروفن قرصهای مسکن مناسبی بوده که پزشک برای افرادی که از درد سیاتیک رنج میبرند، تجویز میکند.
یکی از مسکنهای قوی که نقش شل کنندگی عضلات را نیز ایفا میکند، متوکاربامول است. این دارو قرصی ضد التهاب و شل کننده بوده که جهت کاهش اسپاسم درد سیاتیک تجویز و مورد استفاده قرار میگیرد.
بهرهگیری از حرکات کششی ملایم
انجام مداوم حرکات کششی ملایم و تحت نظر پزشک، منجر به تقویت عضلات ضیف فرد میشود. در بسیاری از شرایط تمرینات کششی که توسط پزشک به فرد توصیه میشود، نقش بسیار اساسی در بهبود درد ناشی از سیاتیک پا را دارد. درصورتیکه انجام حرکات کششی منجر به ایجاد درد در فرد نشود، وی مجاز به انجام برخی از حرکات هوازی تحت نظر پزشک است.
استفاده از کمپرس آب سرد و گرم
هنگامی که درد سیاتیک پای راست پدیدار شد، استفاده از کمپرس آب یخ سبب تسکین آن درد میشود. برای تاثیرگذاری بیشتر، ابتدا کیسه یخ را در درون یک حوله پیچیده و آن را به مدت 20 دقیقه بر روی محل ورم و درد قرار دهید.
پس از گذشت این زمان کمپرس آب گرم را نیز به مدت 20 دقیقه بر روی محل آسیب دیده قرار دهید، این روش در تسکین درد ناشی از سیاتیک شما نقش اساسی دارد. درواقع این روش همانند یک شوک بسیار قوی عمل کرده و با وارد کردن شوک سرد و گرم به ناحیه آسیب دیده سبب بهبود درد ناشی از سیاتیک پای راست در فرد میشود.
بیشتر بدانید: کمربند طبی برای سیاتیک و آشنایی با ۱۱ نمونه کمربند
استراحت کافی برای تجدید قوای بدن
از دیگر درمانهای اساسی سیاتیک پای راست، میتوان به استراحت مطلق فرد در دوران شروع درد اشاره کرد. بهرهگیری از استراحت کافی این امکان را به فرد میدهد تا در بازه زمانی استراحت خود از انجام فعالیتهای سنگین و طولانی خودداری کرده و به خوبی استراحت کند. همچنین این بازه زمانی بهترین زمان جهت تقویت عضلات پا است. در این زمان این امکان به بدن داده میشود تا بنیه و قوای از دست رفته خود را به دست آورد.
ماساژ دادن ناحیه آسیب دیده
ماساژ دادن تاثیر بسیار زیادی در تسکین درد سیاتیک پای راست در فرد دارد. البته در ماساژ یک خط قرمز وجود دارد و آن این است که ماساژ دادن نباید منجر به حاد شدن درد سیاتیک در فرد شود.
ماساژ دادن و بهرهگیری از استراحت کافی در دوره درد سیاتیک از روشهای درمان خانگی سیاتیک به حساب میآید. درنظر داشته باشید که بهرهگیری از ماساژ و استراحت مطلق روش قطعی جهت درمان سیاتیک نبوده و تنها در تسکین درد تاثیرگذار هستند.
شما میتوانید از روغنهای طبیعی گیاهی جهت ماساژ دادن ناحیه آسیبدیده استفاده کنید. روغنهایی همانند بادام تلخ، شاهدانه، زنجبیل و سیاه دانه بهترین روغنهای گیاهی جهت بهبود درد ناشی از سیاتیک هستند.
خطرات ناشی از عدم درمان سیاتیک
توجه به دردهای سیاتیک در مرحله اول میتواند در انتخاب روش درمانی موثر جهت از بین بردن کامل درد سیاتیک در فرد نقش بسیاری ایفا کند. درصورتی که به علائم دردهای ناشی از س1یاتیک توجه نشود، خطرات جبران ناپذیری را برای فرد به همراه دارد.
یکی از مهمترین خطرات ناشی از عدم درمان درد سیاتیک، غیرقابل بازگشت قدرت اولیه پا یا باسن به پایین شده و گاها منجر به لاغری شدید پا در فرد میشود. یکی دیگر از خطرات ناشی از عدم درمان سیاتیک پای راست، مقاوم شدن درد نسبت به طیف بسیار عظیمی از روشهای درمانی جهت تسکین درد میشود.
بهتر است با مشاهده علائم سیاتیک پا حتی در مقادیر بسیار کم به پزشک متخصص مراجعه شود تا با توجه به آسیب وارد شده بهترین روش درمانی برای او مورد استفاده قرار گیرد. همچنین در صورت نیاز داروهای مناسب با توجه به میزان پیشروی بیماری برای فرد آغاز شود.
سوالات متداول درباره سیاتیک پای راست
1. روشهای درمانی جهت تسکین درد سیاتیک پای راست چیست؟
روشهایی همانند بهرهگیری از کمپرس آب سرد و گرم، استفاده از داروهای مسکن قوی تجویز پزشک، استفاده از روش درمانی فیزیوتراپی، بهرهگیری از استراحت مطلق و ماساژ درمانی روشهای درمانی جهت تسکین درد سیاتیک پا هستند.
2. آیا عدم توجه به دردهای سیاتیک خطرناک است؟
بله، درصورتیکه به دردهای ناشی از سیاتیک توجهی نشود، آن درد نسبت به روشهای درمانی متنوع مقاوم شده و حتی سبب جلوگیری از راه رفتن در فرد خواهد شد.
3. علائم دردهای سیاتیک در پای راست چیست؟
علائم دردهای سیاتیک پای راست احساس درد در نواحی پا و باسن، دردهای شدید ناحیه کمر، محدود شدن حرکات فرد به مرور و کاهش شدید حس فشار در نواحی انگشتان پا هستند.