آمپول متیل پردنیزولون برای کمر درد؛ مزایا، خطرات و هشدارهای آن را بدانید
آمپول متیل پردنیزولون برای کمر درد عمدتا با هدف درمان و کنترل تورم و درد ناشی از آرتریت و سایر اختلالات مفصلی به کار میرود. کمر درد با توجه به شرایط قرارگیری نامناسب بدن در زمان نشستن و نحوه زندگی کمتحرک از شایعترین بیماریهای امروزه محسوب میشود که با توجه به شدت درد و ناحیه آن درمانهای متفاوتی را طلب میکند.
مسلما مسکنها میتوانند تاثیر بسزایی در آرام کردن این نوع درد و درمان اولیه آن داشته باشند. در این راستا قرصها و آمپولهای متفاوتی وجود دارد که با توجه به منشا درد و طبق نظر پزشک میتوان از آن استفاده نمود.
آمپول متیل پردنیزولون برای کمر درد یکی از نمونههای بارزی است که در نوع خود تاثیرات عمیقی در مدیریت مشکلات کمر دارد. به همین دلیل در این مقاله از مجله سلامت ژین طب این آمپول را زیر ذرهبین قرار میدهیم تا اطلاعات جامعی در مورد آن در اختیار بیماران قرار گیرد. هدف از ارائه این نوشتار تجویز آمپول متیل پردنیزولون برای کمر درد نیست بلکه مطلع ساختن بیماران از نحوه اثرگذاری، عوارض و دوز مصرفی آن است. تجویز این دارو بر اساس نظر پزشک معالج خواهد بود.
آمپول متیل پردنیزولون برای چیست؟
متیل پردنیزولون به گروهی از داروها بنام کورتیکواستروئید تعلق دارد. در واقع هورمونهایی هستند که به طور طبیعی در بدن ترشح میشوند و بدن برای بسیاری از فعالیتهای روزانه به آن نیاز دارد. این دارو توسط انسان ساخته شده و تقلید از هورمونهایی است که بطور طبیعی در بدن انسان تولید میشود.
مهمترین عملکرد این دارو تسکین التهاباتی است که موجب تورم، خارش و قرمزی میشوند. آمپول متیل پردنیزولون برای کمر درد برای افرادی که قادر به ترشح این هورمون در بدن خود نیستند کاربرد دارد و در درمان بیماریهای پوستی خاص، بیماریهای چشمی، اختلالات خونی حاد و لوپوس هم مفید عمل میکند. این دارو ممکن است تحت عنوان چندین نام در بازار موجود باشد.
آیا آمپول متیل پردنیزولون برای کمر درد است یا موارد مصرف دیگر دارد؟
- التهاب
- شوک
- درمان یا کم کردن نواقص حسی و حرکتی ایجاد شده بوسیله صدمه حاد نخاعی
- داروی کمکی در درمان پنومومنی و پنوموسیستیس کارینی
موارد منع مصرف آمپول متیل پردنیزولون
- به صورت تزریق داخل مفصلی در موارد جراحی ترمیمی مفاصل، اختلالات انعقادی خون، شکستگی داخل مفصلی، عفونت اطراف مفصل یا سابقه ابتلا به آن، پوکی استخوان اطراف مفصل به دلایلی غیر از آرتریت و مفصل ناپایدار نباید مصرف شود.
- در پیشگیری از سندرم زجر تنفسی نوزادان، در صورت وجود آمنیونیت، عفونت سیستمیک یا تب، عفونت با هرپس، عدم کفایت جفت و پارگی زودرس غشا نیز نباید مصرف شود.
- افرادی که به محتوی این دارو حساسیت دارند
- افراد مبتلا به آبله مرغان
- کسانی که ویروس هرپس دارند
- مبتلایان به عفونت سیستمی
- بیماران مبتلا به سل
- کسانی که مقدار پلاکت خون پایینی دارند
- افرادی که حین درمان با واکسنهای کبدی هستند
- کسانی که عفونت قارچی دارند
آمپول متیل پردنیزولون برای کمر درد در چه دوزی باید مصرف شود؟
مقدار مصرف این آمپول به تشخیص و نظر پزشک دارد ولی به صورت کلی دوزهای پایهای برای مصرف وجود دارد. مقدار مصرف این دارو بر مبنای پاسخ بدن به درمان، شکل دارویی، سن و سال بیمار و شرایط خاص وی در افراد مختلف متفاوت به نظر میرسد. دوز دارویی روزانه بین 4 تا 48 میلیگرم بوده و حتی میتواند از این مقدار نیز بالاتر باشد. به یاد داشته باشید که دوز مصرفی بیان شده در این مقاله امکان دارد برای افراد مختلف مناسب نباشد پس باید بر اساس توصیه و تجویز پزشک معالج خود این دارو را تزریق کنید.
عوارض جانبی آمپول متیل پردنیزولون استات 40 برای چیست
- اعصاب مرکزی: احساس سرخوشی، بیخوابی، سردرد، تغییرات ذهنی، عصبانیت، بیقراری
- قلب- عروقی: افزایش فشار خون، آریتمی، ایست قلبی کشنده و کلاپس گردش خون (بدنبال دوزهای بزرگ و تزریق وریدی سریع)، ترومبوآمبولی و ترومبوفلبیت
- پوست: تاخیر در بهبود زخم، آکنه، بثورات پوستی، هیرسوتیسم
- گوش، حلق، بینی، چشم: آب مروارید، گلوکوم
- دستگاه گوارش: افزایش اشتها، تهوع، استفراغ، پانکراتیت
- متابولیک: کمی پتاسیم خون، افزایش قند خون، توقف رشد در کودکان، عدم تحمل کربوهیدرات، هیپوکلسمی، حالت کوشینگوئید
- عضلانی- اسکلتی: ضعف، استئوپروز
- تناسلی- ادراری: بینظمی قاعدگی
- سایر عوارض: بیکفایتی حاد غده فوق کلیوی ممکن است با افزایش استرس (عفونت، جراحی، ضربه) یا قطع ناگهانی مصرف دارو بعد از مصرف طولانی مدت آن بروز کند، ابتلا به عفونتها.
موارد احتیاط مصرف آمپول متیل پردنیزولون برای کمر درد
شرایطی وجود دارد که قبل از متزریق آمپول متیل پردنیزولون برای کمر درد باید به شدت به آنها توجه داشت و پزشک را از مصرف آنها آگاه ساخت. در ادامه به برخی از این موارد اشاره میکنیم که باید هنگام تزریق آمپول متیل پردنیزولون برای کمر درد باید احتیاط لازم را کرد:
- زخمهای گوارشی و بیماریهای کلیوی
- فشار خون بالا
- پوکی استخوان
- دیابت
- اختلالات ترومبوآمبولیک
- حملات تشنجی
- میاستنی گراو
- نارسایی قلبی
- سل
- کمکاری تیروئید
- سیروز کبدی
- بیثباتی روانی
- دیورتیکولیت
- کولیت اولسراتیو
- عفونت هرپس سیمپلکس چشمی
تداخلات دارویی که با آمپول متیل پردنیزولون برای کمر درد دور از ذهن نیست
- گلوکورتیکوئیدها متابولیسم ایزونیازید و سالیسیلاتها را افزایش میدهند. این دارو سبب افزایش قند خون میشود. بنابراین، تنظیم مقدار مصرف انسولین و داروهای خوراکی پایینآورنده قند، به هنگام مصرف همزمان این داروها ضروری است.
- متیل پرینیزولون ممکن است کمی پتاسیم خون ناشی از داروهای مدر را تشدید کند.
- باربیتوراتها، فنی توئین و ریفامپین در صورت مصرف همزمان با متیل پرینیزولون، ممکن است موجب کاهش اثرات کورتیکواستروئید شوند زیرا این داروها متابولیسم کبدی را افزایش میدهند.
- مصرف همزمان با استروژنها ممکن است متابولیسم آن را کاهش دهد.
- استفاده توام با ترکیبات آنتی کولین استراز میتواند ضعف زیادی ایجاد کند.
- در دوره مصرف کورتیکوستروئید از واکسنها استفاده نگردد به دلیل آنکه کارایی واکسن در این دوران کم میشود.
نکاتی که در مورد آمپول متیل پردنیزولون برای کمر درد باید رعایت کرد
- داروهای تزریقی توسط متخصص باید به داخل عضله، مفصل و یا رگها تزریق گردد. مصرف این دارو به همراه غذا به عملکرد معده کمک میکند.
- این دارو را دقیقا مطابق با دستور پزشک مصرف نمایید. اگر دوزی را فراموش کردید، به محض بخاطر آوردن آن را مصرف نمایید. اگر نزدیک به زمان دوز بعدی هستید طبق روال قبل مصرف کنید. از دو دوز دارویی برای جبران دوز فراموش شده بپرهیزید.
- این دارو را در دمای اتاق نگهداری کرده و از یخ زدن آن خودداری کنید.
- باید از دسترس کودکان آن را دور نگه دا داشت
هشدارهایی که با تزریق آمپول متیل پردنیزولون برای کمر درد باید جدی گرفت
در صورت داشتن علائم زیر مصرف را سریعا قطع نمایید :
- درد قفسه سینه
- علائم آلرژی حاد
- خونریزی معده
نگاهی کلی به آمپول متیل پردنیزولون برای کمر درد
متیل پردنیزولون در دسته دارویی کورتیکواستروئید قرار دارد و همان هورمونهایی است که در بدن ترشح میشوند. این دارو در کنترل و بهبود تورم، التهاب، خارش و قرمزی ایفای نقش میکند. معمولا آمپول متیل پردنیزولون برای کمر درد به کسانی تزریق خواهد شد که بدن آنها توان تولید و ترشح این هورمون را ندارد.
براساس توصیه پزشکان تزریق بیش از ۲ تا ۳ مرتبه در سال نباید صورت بگیرد چرا که عوارض جانبی برای ناحیه آسیبدیده به همراه خواهد داشت. معمولا تزریق آمپول به کمر زمانی صورت میگیرد که درد شدید یا مزمن و حرکت فرد برای امور عادی روزانه هم سخت شده باشد. اما این نکته مهم است که تزریق آمپولها علاوه بر اثرات مفید بعضا عوارض هم دارند.
آمپول برای کمردرد به دو دسته بیحسکننده برای تسکین درد و استروئیدی برای کاهش التهاب و تورم تقسیم میشود. تزریق هر کدام از این آمپولها براساس تشخیص پزشک و براساس میزان و نوع آسیب نظیر دیسک یا سیاتیک، ضربه یا رگ به رگ شدن و گرفتگی عضلانی تجویز و تزریق میشود. «متیل پردنیزولون» از آمپولهای استروئیدی است که برای کمردرد مورد استفاده قرار میگیرد.
سوالات متداول
1.چه زمانی باید تزریق آمپول متیل پردنیزولون برای کمر درد را قطع کرد؟
در صورتی که با مصرف آمپول متیل پردنیزولون با این موارد روبرو شدید حتما مصرف آن را قطع کنید. درد قفسه سینه، علائم آلرژی حاد و خونریزی معده از جمله این موارد هستند.
2. آمپول متیل پردنیزولون عضلانی است؟ دوز مصرفی آن چقدر است؟
در بیشتر موراد برای کمر درد تجویز میشود. دوز دارویی روزانه بین 4 تا 48 میلیگرم بوده و حتی میتواند از این مقدار نیز بالاتر باشد که به نظر پزشک معالج بستگی دارد.
3. موارد منع مصرف آمپول متیل پردنیزولون برای سیاتیک که باید دانست؟
در پیشگیری از سندرم زجر تنفسی نوزادان، در صورت وجود آمنیونیت، عفونت سیستمیک یا تب، عفونت با هرپس
کسانی که مقدار پلاکت خون پایینی دارند
افرادی که به محتوی این دارو حساسیت دارند
افراد مبتلا به آبله مرغان
بیماران مبتلا به سل