خواص انبه برای بدن و سلامتی؛ سلطان میوهها
خواص انبه به قدری زیاد است که عدهای آن را سلطان میوهها مینامند. این میوه بومی مربوط به جنوب آسیا است و قدمت آن به قرنها پیش باز میگردد. خواص انبه برای حفظ سلامت پوست و مو و پیشگیری از انواع بیماریها مانند سرطان، توسط تحقیقات علمی بیشماری گزارش شده است.
این میوه پرخاصیت، کاربردهای فراوانی در سلامت دستگاه گوارش، عملکرد قلب و مغز و تولید محصولات زیبایی دارد. به طوریکه امروزه انبه را به علت خواص بینظیر آن، در گروه سالمترین میوههای موجود معرفی میکنند. برای آشنایی با خواص انبه و کاربردهای آن، مقاله زیر را از مجله سلامت پزشکی ژین طب مطالعه نمایید.
آشنایی با خواص ارزشمند انبه برای سلامتی بدن
این میوه استوایی زرد رنگ هسته دار است، به این معنی که یک هسته بزرگ در وسط دارد. بیش از 4000 سال است که مردم انبه را کشت میکنند. انبه اشکال مختلف دارد، که هر کدام طعم، شکل، اندازه و رنگ خاص خود را دارند. انبه نه تنها خوشمزه است، بلکه دارای خواص تغذیهای چشمگیر است. مطالعات انبه و مواد مغذی، آن را با چندین فواید سلامتی مانند بهبود ایمنی و سلامت گوارش مرتبط میدانند. برخی از پلی فنولهای موجود در میوه حتی ممکن است خطر ابتلا به برخی سرطانها را کاهش دهند. انبه دارای خواص ارزشمند دیگری نیز است که در ادامه به ذکر آنها میپردازیم.
1. خواص انبه برای پوست و زیبایی
یکی از بارزترین خواص انبه تاثیر آن در سلامت و زیبایی پوست است. این میوه پرخاصیت کمک شایان توجهی به رفع مشکلات پوست و مو میکند. طوری که در از بین بردن جوشها و داشتن پوستی سالم بسیار موثر است. به همین جهت در صنعت آرایشی نیز کاربرد ویژهای دارد.
برای داشتن پوستی صاف میتوانید به سادگی آب انبه را به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه با پنبه روی پوست بمالید و بعد از زمان توصیه شده، پوست را با آب ولرم بشویید. با این روتین پوستی لکهها و جوشهای سرسیاه را از بین برده و پوست خود را پاکسازی کنید. همچنین انبه در تولید رنگدانه پوست و مو مؤثر است. انبه خوشبوکننده دهان بوده و باعث روشن شدن پوست و رنگ چهره میشود.
بیشتر بدانید: خواص امگا ۳ برای کل بدن؛ پوستتان را شاداب نگه دارید
2. خواص ضد سرطانی انبه؛ احتمال ابتلا به سرطان را کاهش میدهد
انبه سرشار از مواد معدنی مثل سلنیوم و کاروتنوئیدها است که خواص ضدسرطانی دارند و به عنوان یک ضد سرطان در بدن عمل میکنند. پیشگیری از پروستات یکی از خواص انبه برای مردان است. انبه خطر ابتلا سرطانهای روده بزرگ و سرطان سینه را نیز کاهش میدهد. تحقیقات انجام شده به این نتیجه رسیدهاند که خوردن انبه احتمال ابتلا به سرطان را پایین میآورد.
3. فواید انبه؛ برای قلب مفید است
ویتامین C موجود در انبه سطح کلسترول بد و فشار خون را کاهش میدهد و به تولید کلسترول خوب کمک میکند. همچنین وجود این ویتامین در انبه، فشار خون را کاهش داده و عملکرد قلب و عروق را بهبود میبخشد. البته پتاسیم موجود در انبه نیز به بهبود فعالیت ماهیچههای قلبی کمک میکند. آرامش اعصاب و قلب بعد از مصرف انبه نیز از برکت حضور پتاسیم در آن است. به همین دلایل انبه میتواند سلامت قلب را بهبود ببخشد.
4. خواص انبه؛ میوه استوایی که عملکرد مغز را بهبود میبخشد
انبه حاوی ویتامین B6 است، ویتامین B6 موجود در انبه برای مغز مفید است. خوردن مواد غذایی و میوههای سرشار از این ویتامین سرعت زوال شناختی را کاهش میدهد. در مطالعه انجام شده روی افراد مسن، محققان به این نتیجه رسیدند که انبه عملکرد شناختی را بهبود میبخشد. به این معنی که به حفظ عملکرد سالم مغز و کاهش خطر ابتلا به بیماری آلزایمر کمک میکند.
5. خاصیت انبه؛ سلامت دستگاه گوارش را بهبود میبخشد
بهبود سلامت دستگاه گوارش یکی دیگر از خواص انبه است. گوارش بخش مهمی از سلامت بدن را عهده دار است. در صورتی که هضم و دفع غذا به خوبی صورت نگیرد فرد دچار یبوست میشود. شایعترین عوارض یبوست اختلال در فعالیت کبد است. فیبر موجود در انبه به دستگاه گوارش کمک میکند که هضم غذا آسان شود و از یبوست جلوگیری میکند. در واقع انبه حاوی آنزیمهای گوارشی است که به تجزیه پروتئین و بهبود سیستم هاضمه کمک میکند. مصرف انبه مشکلات گوارشی را تسکین میدهد.
بیشتر بدانید: دمنوش بابونه؛ ۹ خواص مهم برای درمان بیماریهای گوارشی و اعصاب
6. انبه استخوان را تقویت میکند و از پوکی استخوان جلوگیری میکند
انبه حاوی مقدار زیادی کلسیم و ویتامینهای ضروری مانند ویتامین D و K است. همان طور که میدانیم کمبود ویتامین K به طور غیرمستقیم بر عملکرد استخوانها تاثیر داشته و موجب صدا دادن زانو نیز میشود. علت این امر در نقش نهفته ویتامین K در تولید و جذب پروتئینهای مرتبط با فرایند ترمیم بافت استخوانی و مفاصل است. ویتامینهای D و k محلول در چربی هستند و به افزایش جذب کلسیم و داشتن استخوانهای مستحکمتر و سالمتر کمک میکنند تا دچار پوکی نشوند. پس انبه از پوکی استخوان جلوگیری میکند.
7. خواص انبه برای افراد دیابتی
این میوه سرشار از فروکتوز است و این یکی از فواید چشمگیر انبه برای مبتلایان به دیابت است. چراکه فروکتوز برای سوخت و ساز به انسولین نیاز ندارد. بنابراین، بیماران مبتلا به دیابت میتوانند به میزان مشخصی از این میوه استفاده کنند. علاوه بر آنچه گفته شد، یکی دیگر از فواید انبه برای مبتلایان برگ درخت انبه است که سطح انسولین را در خون تنظیم میکند. برای انجام این درمان لازم است ۴ یا ۵ عدد برگ انبه را در آب بجوشانید و اجازه دهید به مدت یک شب در دمای اتاق بماند. هنگام صبح، این مایع را صاف کرده و به اندازه نصف لیوان از آن را به صورت ناشتا میل کنید.
8. انبه به تقویت بینایی چشم کمک میکند
تقویت سلامت چشم با انبه یکی دیگر از مزیتهای این میوه زرد رنگ است. انبه سرشار از ویتامین A و بتاکاروتن است. در واقع ویتامین A به عنوان ویتامین چشم و تقویت بینایی معروف است. بتاکاروتن نیز برای بینایی و سلامت چشم ضرورت دارد. انبه حتی از آستیگمات چشم نیز جلوگیری میکند.
9. مزایای مصرف انبه؛ تقویت سیستم ایمنی
یکی دیگر از خواص انبه، تقویت سیستم ایمنی است. انبه آنتیاکسیدانها و ویتامینهایی دارد که به حفظ سلامت سیستم ایمنی کمک کرده و از شروع بیماریها جلوگیری میکنند. انبه سرشار از ویتامینها و مواد معدنی مثل ویتامین C و بتاکاروتن است که در تقویت سیستم ایمنی مؤثر هستند. ویتامینهای A، K، E و B نیز در این میوه یافت میشوند و هر یک به نوبه خود به تقویت سیستم ایمنی کمک میکنند.
بیشتر بدانید: درمان عفونت با خام گیاه خواری و تقویت سیستم ایمنی
10. خواص انبه برای مردان؛ بهبود در باروری
انبه خواص و فواید ویژهای برای مردان دارد که میتواند در حفظ سلامت و بهبود عملکرد جنسی آنها مؤثر باشد. یکی از قدرتمندترین خواص انبه بهبود سلامت باروری در مردان است. انبه منبع عالی ویتامین C است که برای سلامت باروری مهم است. این ماده مغذی حرکت و کیفیت اسپرم را بهبود میبخشد. پس باروری را در مردان تقویت میکند. ناگفته نماند انبه منبع خوب ویتامین E است. ویتامین E به چسبیدن تخمک بارورشده به دیوارههای رحم کمک میکند تا بارداری به سقط منتهی نشود. به علاوه از دیگر خواص انبه برای مردان بهبود عملکرد و قوای جنسی مردان است.
11. خواص انبه برای زنان در بارداری؛ سلامت رحم و بارداری
مصرف انبه به طرز چشمگیری برای زنان باردار مفید است. انبه حاوی ویتامینهای A ,B , C , D و همچنین مواد معدنی مانند کلسیم و پتاسیم است. این ویتامینها به تقویت سلامتی زنان در دوران بارداری کمک میکنند. فیبر موجود در انبه برای جلوگیری از یبوست در دوران بارداری برای زنان باردار ضروری است.
علاوه بر این، انبه منبع عالی فولات است که به رشد جنین کمک میکند و خطر نقص مادرزادی را کاهش میدهد. جالب است بدانید، انبه تأثیر نسبتاً مفیدی روی الگوهای رشد کودک نیز دارد. به همین دلیل گنجاندن آب انبه در رژیم غذایی کودکان و مادران در دوران بارداری و شیردهی انتخاب درستی است.
12. خواص انبه برای رحم؛ گرم نگه داشتن رحم
از خواص انبه برای رحم میتوان به گرم نگه داشتن رحم اشاره کرد. انبه تأثیر مثبتی بر رحم دارد، طوری که زنان مبتلا به آندومتریوز با مصرف انبه درد کمتری را تجربه میکنند. در این بیماری، بافت رحمی در خارج از حفره رحم گسترش مییابد و دردناک است. ویتامینها و مواد مغذی موجود در انبه، بهویژه ویتامین C، به کاهش علائم و کنترل این بیماری کمک میکنند. تحقیقات نشان داده است که کوئرستین و اسید گالیک موجود در انبه خاصیت ضدالتهابی دارند. این دو ماده در ریشهکنی و درمان عفونت رحم و واژن موثر هستند.
بیشتر بدانید: بهترین قرص برای عفونت رحم؛ آنتی بیوتیک ها و کرم های در دسترس کدامند؟
جمع بندی نهایی در زمینه مزایای انبه
انبه مادهای پرخاصیت و ارزشمند برای سلامتی است که به واسطه آنتی اکسیدانهای قوی، برای قلب، مغز مفید است. آنتیاکسیدانهای موجود در آن برای سلامتی بدن فواید زیادی دارند. انبه سلامت قلب را بهبود میبخشد، احتمال ابتلا به سرطان را کاهش میدهد. استخوانها را تقویت میکند و از پوکی استخوان جلوگیری میکند.
این میوه خوشمزه به طرز چشمگیری بر بهبود باروری مردان تاثیر دارد و خواص انبه برای مردان را تائید میکند. به علاوه خواص انبه برای زنان از سرطان سینه و رحم جلوگیری میکند. خواص انبه به رحم درد آندومتریوز را کاهش میدهد. با این حال نباید در مصرف انبه زیادهروی کنید. باید بدانید بعضی از افراد به خوردن انبه حساسیت دارند.
پرتکرارترین سوالات کاربران در مورد مزایای انبه
خواص انبه برای کمر چیست؟
انبه دارای منیفول و فلاونوئید است که در کاهش اسپاسم عضلانی و رفع التهاب کمر بسیار موثر است.
آیا انبه برای عفونت مفید است؟
انبه دارای خاصیت ضد میکروبی و آنتیاکسیدانی است، مقاومت بدن را در برابر عفونتها و بیماریها افزایش میدهد.
چه کسانی نباید انبه مصرف بخورند؟
افرادی که طبع گرم دارند و مبتلایان به آلرژی باید در مصرف انبه احتیاط کنند.