دانستی های قبل از ازدواجزناشویی و ازدواج

دوستی‌ قبل از ازدواج و اثرات مثبت و منفی که در رابطه بعد از ازدواج می‌گذارد

دوستی‌ قبل از ازدواج یکی از نگرانی‌های جدی برای پدران و مادران امروزی است.  رواج پیدا کردن دوستی‌ قبل از ازدواج در میان جوانان، خانواده‌ها را به استیصال کشانده و در بسیاری از موارد والدین مجبور به تسلیم در برابر تصمیم جوانان می‌شوند و خود را نسبت به اعلام رضایت برای ازدواج فرزندشان با فرد مورد نظر خودش ناچار می‌بینند.

جوانان و نوجوانان گاهی به دلیل بیرون آمدن از پیله تنهایی و گاهی با اندیشه شناخت بهتر پیش از ازدواج در این مسیر قرار می‌گیرند.  به نظر شما آیا ازدواج موفق می‌تواند نتیجه یک دوستی باشد؟

در ادامه این مطلب از مجله پزشکی ژین طب قصد داریم مواردی را در مورد دوستی‌ قبل از ازدواج و مسائل پیرامون آن از دید روانشناسان، بیان کنیم. با ما همراه شوید.

نگاهی سریع به مقاله دوستی‌ قبل از ازدواج

  • صمیمیت، اشتیاق و تعهد، سه رکن اساسی عشق است
  • روزهای اولیه آشنایی دختر و پسر دچار شیفتگی می‎شوند؛ اگر طرفین بتوانند عیوب یکدیگر را بپذیرند این شیفتگی به عشق تبدیل می‌شود
  • دوستی‌ قبل از ازدواج مانند هر مسئله دیگری دارای دو بعد خوب و بد است و مزایا و معایبی به همراه دارد
  • یک رابطه محکم و محبت‌آمیز مستلزم تعهد، فداکاری و گذشت است
  • داشتن انتظارات واقع‌بینانه، درک مقابل، ایجاد جاذبه در زندگی و غیره راه‌هایی هستند که می‌تواند بسیاری از مشکلات زناشویی را برطرف کند

بیشتر بخوانید: آزمایش‌های قبل از ازدواج و جلوگیری از شیوع بیماری‌های قابل انتقال

تفاوت عشق واقعی و دوستی‌ قبل از ازدواج

در دوستی‌ قبل از ازدواج مثلث عشق را فراموش نکنید| ژین طب

دو دوست می‌توانند بدون عاشق شدن یکدیگر را در آغوش بگیرند و با هم رابطه خوبی داشته باشند.

دوستی و عشق هر دو شامل یک پیوند عاطفی هستند، اما تفاوت‌هایی در نحوه احساس و ابراز آن‌ها وجود دارد. بر اساس کتاب «مثلث عشق» اثر روانشناس رابرت استرنبرگ، عشق واقعی از سه ویژگی تشکیل شده است. «صمیمیت، اشتیاق و تعهد» سه رکن اساسی عشق است. ولی دوستی شامل دو ویژگی آخر نمی‌شود و تنها بر پایه صمیمیت شکل می‌گیرد.

1.       صمیمیت و عشق

یکی از ویژگی‌هایی که استرنبرگ معتقد است هم میزان دوستی‌ها و هم عشق را مشخص می‌کند صمیمیت است. دوستان اغلب اسرار خود را با هم در میان می‌گذارند، مشکلات خود را به یکدیگر می‌گویند و پیوندهای گرمی را به همان روشی که افراد عاشق انجام می‌دهند، ایجاد می‌کنند.

2.       عامل اشتیاق

اشتیاق یک احساس شدید از تمایل به درگیر شدن عمیق با شخصی دیگر است. افرادی که صرفا با هم دوست هستند، آنقدر که در مورد کسی که عاشقانه با او درگیر هستند، به آن رابطه علاقه نشان نمی‌دهند.

3.       تعهد

اگرچه می‌توانید بدون تعهد عاشق کسی باشید، اما برای کامل شدن عشق و پایداری به آن، تعهد مهم‌ترین رکن و اساس محسوب می‌شود.

 بر اساس مطالعه، میزان عشق ورزیدن در طول عمر متفاوت است. افراد زیر 17 سال سطوح پایین‌تری از صمیمیت، تعهد و اشتیاق در روابط را نسبت به افراد 18 تا 29 ساله تجربه می‌کنند.

گاهی جوانان شور و شوق و هیجانات درون خود را عشق تلقی می‌کنند. ولی نمی‌دانند عشق حقیقی فراتر از این‌ها است. برخی از پسرها به امید رابطه بیشتر و عمقی‌تر از همان ابتدا به بیان عشق خود می‌پردازند غافل از این که آنچه در این مرحله احساس می‌کنند چیزی بسیار متفاوت از عشق و عاشقانه‌های مادام‌العمر است.

نوجوانان در اولین ملاقات اغلب شیفتگی را با عشق واقعی اشتباه می‌گیرند و با وجود اشتباه بودن احساساتشان بر ازدواج با آن فرد پا فشاری می‌کنند.

بیشتر بخوانید: ازدواج با همکار و معایب و مزایای آن

مراحل عاشق شدن

به گفته زوی هیکس که یک روانشناس و درمانگر ماهر است، عاشق شدن یک فرایند چند مرحله‌ای است.

روزهای اولیه که با شیفتگی مشخص می‌شود. یک واکنش بیوشیمیایی قوی است که باعث می‌شود شما به شدت احساس دلبستگی کنید. این مرحله مملو از این حس است که طرف مقابل از همه جهات به کمال رسیده.

بسیاری از مردم، به ویژه آن‌هایی که تجربه زیادی در رابطه و دوستی‌ قبل از ازدواج ندارند، شیفتگی را با عشق واقعی اشتباه می‌گیرند. در واقع در دوستی‌ قبل از ازدواج دوست شما درگیر احساساتی است که از رابطه با شما ایجاد می‌شود، و عاشق خود شما نیست.

به عبارت دیگر، وقتی شیفته کسی هستید، ممکن است ویژگی‌های منفی او یا بخش‌های دشوار در رابطه، مانند ملاقات با خانواده شریک زندگی‌تان را نادیده بگیرید. اگر توانستید تمام عیوب طرف مقابلتان را بپذیرید ممکن است شیفتگی شما به عشق تبدیل شود.

انسان‌ها پس از عبور از این مرحله، تمایز میان شیفتگی و عشق و گذر از فراز و نشیب‌های پیش رو، می‌توانند در دراز مدت به حقیقت عشق برسند و آن را به دست بیاورند.

در این میان بسیاری از افرادی که با خیال عاشق شدن در دوستی‌ قبل از ازدواج، قصد دارند رابطه خود را با انجام ازدواج رسمی ‌کنند باید بدانند که دوستی‌ قبل از ازدواج مانند راه رفتن بر لبه شمشیر است.

بیشتر بخوانید: ازدواج در سن بالا؛ انتخاب آگاهانه یا معیارهای سختگیرانه

مزایا و معایب دوستی‌ قبل از ازدواج

بدیهی است که دوستی‌ قبل از ازدواج مانند هر مسئله دیگری دارای دو بعد خوب و بد باشد. دوستی‌ قبل از ازدواج مزایا و معایبی را برای دختر و پسر به همراه دارد که در زیر به بعضی از آن‌ها اشاره کرده‌ایم:

مزایای دوستی‌ قبل از ازدواج

مهم ترین مزایای دوستی‌ قبل از ازدواج شناخت بیشتر دختر و پسر و خانواده‌هایشان از یکدیگر است.

در دوستی‌های قبل از ازدواج دختر و پسر می‌توانند با تحلیل رفتارهای پارتنر خود کسب مهارت و تجربه کنند و جنس مخالف را بهتر بشناسند.

معایب دوستی‌ قبل از ازدواج

اینطور که مشخص است معایب دوستی‌ قبل از ازدواج بیشتر از مزایای آن است. آسیب‌های دوستی‌ قبل از ازدواج عبارتند از:

  • سو استفاده جنسی از دختران: که می‌تواند آسیب‌های جبران‌ناپذیری را به دنبال داشته باشد.

 

  • خیانت: اغلب به دلیل اینکه دختر و پسر در دوستی‌ قبل از ازدواج خود را متعهد نمی‌دانند ممکن است چند رابطه هم‌زمان را جلو ببرند

 

  • افت تحصیلی: متاسفانه اغلب دوستی‌ قبل از ازدواج در نوجوانان کم سن و سال اتفاق می‌افتد و درس خواندن آن‌ها را تحت تاثیر قرار می‌دهد. افت تحصیلی می‌تواند زنگ هشداری برای پدر و مادرها باشد.تا نوجوان خود را از دوستی‌های نابجا نجات دهند

  • انتظارات نا به جا: ممکن است جوانان از پارتنر خود درخواست‌های نا به جا و پر مخاطره در دوستی‌ قبل از ازدواج داشته باشند

  • انتظارات غیر منطقی و توقع حمایت از طرف مقابل: مثل درخواست کمک مالی از یکدیگر

  • شکست و سرخوردگی در رابطه: زمانی که یکی از این دو به هر دلیلی رابطه را پایان دهد و طرف مقابل را ترک کند، فردی که تنها مانده اعتماد به نفس خود را از دست می‌دهد و ممکن است آسیب روحی جدی ببیند یا اینکه به فکر انتقام گرفتن از طرف مقابل باشد.در اغلب موارد دوستی‌ قبل از ازدواج، دختران قربانی هستند

  • ترس و اضطراب شدید از فاش شدن رابطه، اغلب نوجوانان و جوانان به ویژه دختران به دلیل محدودیت‌های جامعه، معمولا با واکنش تند والدین و اطرافین روبرو می‌شوند

  • بد بینی: سرانجام اگر این دوستی‌ها به ازدواج ختم شود می‌تواند حس بدبینی در زوجین ایجاد کند و هر کدام گمان کنند دایما مورد خیانت قرار می‌گیرند

بیشتر بخوانید: ازدواج در سنین پایین و پدیده‌ای به نام کودک همسری

راه‌کارهایی برای مواجه با مشکلات

زوجی که با عشق کنار هم زندگی می‌کنند| ژین طب

بنابر گفته‌های روانشناسان غربی در مورد دانستنی‌های قبل از ازدواج ، عاشق شدن آسان‌تر از رشد در عشق است. به بیان دیگر دوستی‌ قبل از ازدواج کاری بس آسان است، اما ادامه دادن آن دوستی و صمیمیت پس از ازدواج بسیار مهم‌تر و البته با ارزش‌تر است.

یک رابطه محکم و محبت‌آمیز مستلزم تعهد، فداکاری و گذشت است. در ادامه برای جلوگیری از بروز آسیب‌هایی که دوستی‌ قبل از ازدواج به همراه دارد یا حل مشکلات به وجود آمده و حفظ یک رابطه صمیمی موفق چند راه‌کار آورده‌ایم از جمله:

انتظارات واقع‌بینانه داشته باشید

هیچ شریک عاشقانه‌ای نمی‌تواند تمام نیازهای شما را برآورده کند، بنابراین مهم است که تعیین کنید آیا انتظارات عاشقانه شما واقع بینانه است یا خیر. به طور مثال اگر انتظار دارید چند شب در هفته را با هم بگذرانید انتظاری واقع‌بینانه دارید، اما انتظار اینکه شریکتان تمام زمان خود را برای شما بگذارد انتظاری نابجاست که می‌تواند چالش‌های زندگی را بیشتر کند.

صحبت کردن

بروز مشکلات حتی در سالم‌ترین روابط امری طبیعی است. اگر از مسئله‌ای ناراحت و ناراضی هستید، نباید انتظار داشته باشید که شریک زندگی‌تان ذهن شما را بخواند. در عوض زمانی را برای بحث در مورد موضوع پیش آمده اختصاص دهید. توجه داشته باشید که سرزنش یا بروز رفتار تهاجمی در صحبت کردن می‌تواند باعث شود که مشکلات شما حل نشده باقی بماند.

افزودن جاذبه

یک رابطه عاشقانه طولانی مدت شامل ترکیبی از عناصر احساسی مانند جذابیت، نزدیکی و تعهد است. اگرچه به نظر می‌رسد که همه چیز طبق روال پیش می‌رود، اما این برای ادامه زندگی کافی نیست.

در حالی که جذابیت عنصر کلیدی در یک رابطه عاشقانه است، به خودی خود منجر به یک دوستی و صمیمیت طولانی مدت نمی‌شود.

همان‌طور که کارشناسان رشد خاطرنشان می‌کنند، وقتی تنها برای جذابیت کنار هم هستید و هیچ مورد دیگری برای ادامه رابطه وجود ندارد این رابطه بیشتر از یک عشق طولانی مدت واقعی، یک شیفتگی است. برای تبدیل جذابیت به تعهد واقعی، به عناصر دیگری مانند اعتماد، احترام و پیوندهای عاطفی نیاز دارید.

نزدیک بودن به یکدیگر

همان‌طور که رابطه شما پیشرفت می‌کند، ایجاد پیوندهای نزدیک و احساس تعهد برای ایجاد روابط طولانی مدت بسیار مهم است. در حالی که جنبه فیزیکی عاشقانه می‌تواند حس اولیه صمیمیت را ایجاد کند، یک رابطه بالغ نیاز به یک ارتباط ذهنی و عاطفی نیز دارد. این برقراری رابطه نزدیک به این معنی است که شما رازها، آرزوها و شادی‌های خود را با شریک خود در میان می‌گذارید یا ترس‌های خود را برای او بازگو می‌کنید و هر دو در تلاش برای برطرف کردن دلهره‌ها و رسیدن به آرزوهای یکدیگر هستید.

اعتماد و تعهد

اعتماد موجب تداوم زندگی زناشویی می‌شود| ژین طب

بدون اعتماد و صداقت بعید است که رابطه شما دوام بیاورد. اعتماد یک خیابان دو طرفه است، به این معنی که در یک رابطه بالغ باید به همان اندازه که او به شما اعتماد دارد شما نیز به شریک خود اعتماد کنید. هر چه بیشتر به همسر خود اعتماد کنید، بیشتر می‌توانید به این شخص متعهد شوید.

این در حالی است که اعتماد یک شبه به دست نمی‌آید، باید این رکن ضروری زندگی را در طول زمان ایجاد کنید. برای مثال، اگر دائما پیام‌های همسرتان را چک می‌کنید، زیرا فکر می‌کنید او با فرد دیگری در رابطه است، این عدم اعتماد در طولانی مدت می‌تواند رابطه شما را سرد کند و در نهایت آن را از بین ببرد.

زمان و شرایط را در نظر بگیرید

با گذراندن دوران دبیرستان و دانشگاه، ممکن است متوجه شوید که شخصیت و علایق شما به سرعت در حال تغییر است. ممکن است شریک زندگی شما نیز چنین چیزی را تجربه کند.

مشکلات مربوط به عزت نفس در این زمان رایج است و می‌تواند برای زوجینی که دائما در تلاش برای دوست داشته شدن هستند خسته کننده شود.

ادامه دادن به چنین رابطه‌ای باعث می‌شود هر دوی شما احساس عدم رضایت داشته باشید حتی با وجود اینکه شما و شریک زندگی‌تان در جهت‌های مختلف رشد می‌کنید. اگر مشکلات شخصی در روابط شما اختلال ایجاد می‌کند، بهتر است زمانی از هم دور باشید و استراحت کنید.

شاید شما شریک زندگی خود را دوست دارید، اما زمانی که از هم جدا هستید احساس آرامش و اعتماد به نفس بیشتری می‌کنید.

به گفته استفانی سرکیس، یک نویسنده و مشاوره زوج درمانی: اگر در حال خیال‌پردازی در مورد دوران مجردی هستید، قطعا زمان آن رسیده است که رابطه را ترک کنید.

بنابراین بهتر است برای پایان دادن به رابطه ابتدا با یک مشاوره صحبت کنید و سپس در کمال مهر و احترام، بدون سرزنش و توهین شریک زندگی خود را در جریان احساس‌تان قرار دهید به طور مثال بگویید : تصمیم سختی گرفته‌ام. از زمان با هم بودنمان لذت کافی بردم، اما با وجود اهداف متفاوتی که برای آینده داریم، من احساس می‌کنم نباید ادامه دهیم.

برای داشتن یک ازدواج موفق ترشح هورمونی که باعث می‌شود در کنار پارتنر خود احساس عشق، هیجان داشته باشید، کافی نیست. ازدواج پیوندی است که شما را از طریق عشق و علاقه، اعتماد و صداقت به هم پیوند می‌دهد. تعهد تصمیمی است که دو نفر می‌گیرند تا در شرایط خوب و بد زندگی در کنار هم بمانند. اگر یکی از موارد نباشد، عشق واقعی نیست و نتیجه آن بر هم خوردن زندگی است.

یادداشت آخر

دوستی‌ قبل از ازدواج شاید معایب و آسیب‌هایی را با خود داشته باشد، اما درصورتی که همه جوانب در نظر گرفته شود و با نظارت خانواده‌ها پیش رود، می‌تواند نتایج ایده‌آل و مطلوب و در نهایت یک ازدواج موفق را در پی داشته باشد. یک ازدواج موفق می‌تواند برخورداری از رفاه، توسعه فردی و طول عمر را برای فرد به ارمغان بیاورد.

ما در این مقاله سعی کردیم مطالبی را مورد دوستی‌ قبل از ازدواج عنوان کنیم. امیدواریم مفید واقع شده باشد.

منبع
classroom.synonym.com

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا