بهداشت و سلامت زنان

7 درمان گل مژه؛ درمان‌های خانگی را یاد بگیرید تا بی نیاز از هر پزشک شوید

درمان گل مژه به صورت خانگی همه آن چیزی است که برای رفع این عارضه نیاز دارید. اما گاهی گل مژه با علائم دیگری همراه می‌شود که امکان دارد نشانه یک بیماری جدی چشمی باشد و در این صورت راهکارهای دارویی و حتی جراحی نیز دور از ذهن نیست.

گل مژه یا هوردئولوم یک غده چربی ملتهب در لبه پلک که عفونت باکتریایی عامل ایجاد آن به حساب می‌آید. هنگامی‌که فردی گل مژه می‌زند، یک غده روغنی در لبه پلک متورم و یک آبسه تشکیل می‌شود. علائم آن شامل درد، حساسیت و تورم پلک است و گاهی چشم را اشک آلود خواهد کرد.

در حالی که ممکن است گل مژه به خودی خود از بین برود، برخی از افراد برای تخلیه چرک و رفع التهاب نیاز به یک روش جزئی دارند. درمان با داروهای خانگی مانند استفاده از کمپرس گرم شروع می‌شود. اگر گل مژه در عرض یک هفته از بین نرفت و یا بدتر شد، برای درمان گل مژه ممکن است به یک عمل جزئی برای تخلیه نیاز باشد.

هدف از تدوین این مقاله در مجله سلامت ژین طب بررسی ابعاد کلی درمان گل مژه برای کمک به بیماران مبتلا به این عارضه است.

علائم گل مژه چیست؟

گل مژه یک برآمدگی یا توده دردناک در نزدیکی چشم است. چندین روز طول می‌کشد تا برجستگی به‌اند‌‌ازه کافی بزرگ و قابل مشاهده گردد. برخی از افراد قبل از ظاهر شدن برآمدگی متوجه درد یا سوزش در ناحیه چشم می‌شوند. برخی دیگر از علائم گل مژه عبارتند از:

  • برجستگی یا توده قرمز رنگی که ممکن است شبیه جوش در پایه مژه یا زیر پلک باشد.
  • احساس اینکه چیزی در چشم است
  • حساسیت به نور
  • مشکل در باز کردن کامل چشم، به خصوص اگر بسیار متورم باشد
  • ترشح یا تحریک

وضعیت مشابهی به نام شالازیون زمانی ظاهر می‌شود که غدد چربی پلک مسدود می‌شوند. برخی از شالازیاها بدون درد هستند. این برجستگی‌ها می‌توانند بسیار بزرگ و گاهی اوقات پس از بهبودی گل مژه بروز می‌یابند.

انواع گل مژه را بشناسید

سریعترین درمان گل مژه داخلی و خارجی| ژین طب

بیشتر گل‌ها در قسمت بیرونی پلک ایجاد می‌شوند و ممکن است زرد شده و چرک ترشح کنند. برخی از گل‌ها در داخل پلک ظاهر می‌شوند و نوع داخلی آن معمولا دردناک‌تر است. دو دسته کلی گل مژه وجود دارد که عبارتند از:

1.گل مژه یا هوردولوم خارجی

این نوع در امتداد لبه بیرونی پلک ظاهر می‌شوند. آن‌ها می‌توانند زرد، پر از چرک و در هنگام لمس دردناک شوند. عفونت در نواحی زیر ممکن است باعث ایجاد گل مژه خارجی شود:

فولیکول مژه: سوراخ‌های کوچکی در پوست که مژه‌ها از آن رشد می‌کنند.

غده سباسه: این غده به فولیکول مژه چسبیده و سبوم تولید می‌کند. سبوم به روان شدن مژه کمک و از خشک شدن آن جلوگیری خواهد کرد.

غده آپوکرین: این غده همچنین به جلوگیری از خشک شدن مژه‌ها کمک می‌کند. این غده عرق است که در فولیکول مژه تخلیه می‌شود.

2. گل مژه یا هوردولوم داخلی

تورم در داخل پلک ایجاد می‌شود. به طور کلی، هوردئولوم داخلی دردناک تر از نوع بیرونی آن است. پزشکان همچنین از آن‌ها به عنوان گل مژه‌های داخلی یاد می‌کنند و بیشتر به دلیل عفونت در غده میبومین رخ می‌دهند.  بیماران همچنین ممکن است احساس سوزش در چشم، پوسته پوسته شدن لبه پلک، خارش در کره چشم، حساسیت به نور، اشک ریزش، احساس قرار گرفتن یک شی در چشم و ناراحتی هنگام پلک زدن را تجربه کنند.

راه‌های درمان گل مژه چشم

گل مژه از عفونت باکتریایی ناشی می‌شود و معمولا با یا بدون درمان در عرض یک تا دو هفته برطرف می‌شود. کمپرس گرم و تمیز کردن دقیق ممکن است به تسکین ناراحتی کمک کند. با این حال، چند کار وجود دارد که یک فرد می‌تواند برای درمان گل مژه انجام دهد. به خواندن ادامه دهید تا درمان‌های خانگی گل مژه را به صورت کامل یاد بگیرید و اگر زمانی با این موضوع روبرو شدید مسیر درمان برایتان غریبه نباشد:

1. کمپرس گرم اولین اقدام برای درمان خانگی گل مژه پلک بالا

فردی در حال استفاده ازکمپرس گرم برای درمان گل مژه چشم| ژین طب

چند بار در روز یک کمپرس مرطوب بسیار گرم، اما نه داغ یا سوزان، برای مدت کوتاهی روی چشم بگذارید. این  به باز شدن غدد و تخلیه سریع‌تر گل مژه کمک خواهد کرد و به طور موقت درد را کاهش می‌دهد.

2. بهداشت چشم؛ شرط ضروری برای درمان گل مژه

تمیز نگه داشتن ناحیه چشم بسیار مهم است. گل مژه‌ها مسری هستند، به‌این معنی که امکان انتشار باکتری به افراد دیگر و سایر قسمت‌های چشم وجود دارد. باکتری‌هایی که وارد چشم می‌شوند می‌توانند عفونت را بدتر و روند بهبودی را کند کنند. رعایت این نکات می‌تواند به جلوگیری از بدتر شدن عفونت و درمان گل مژه کمک کند:

  • از به اشتراک گذاشتن هر گونه محصولات مراقبت از چشم، از جمله قطره چشم و آرایش چشم خودداری کنید.
  • سعی نکنید گل مژه را بیرون بیاورید یا فشار دهید.
  • از مالش یا لمس چشم‌ها خودداری کنید، مگر اینکه از دارو یا کمپرس استفاده کنید.
  • قبل و بعد از لمس چشم برای اعمال دارو یا کمپرس دست‌ها را با آب و صابون بشویید.
  • اگر کثیفی یا گرد و غبار زیر پلک فرو رفت، چشم را به آرامی ‌بشویید.
  • تا زمان بهبودی گل مژه از استفاده از لنزهای تماسی خودداری کنید.

3. داروی ضد درد بهترین راهکار برای تسکین درد گل مژه

داروهای مسکن بدون نسخه (OTC) درد گل مژه را کاهش می‌دهد. داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی مانند ایبوپروفن می‌توانند التهاب را کاهش دهند و بنابراین ممکن است به سوزش و تورم کمک کنند.

4. داروهای گل مژه بدون نسخه سریعترین درمان گل مژه

بسیاری از داروخانه‌ها قطره‌های چشمی‌ را می‌فروشند که ممکن است به تسکین درد گل مژه کمک کند. این درمان‌ها گل مژه را درمان نمی‌کنند، اما در راستای کاهش درد ایفای نقش می‌کنند. این داروها را فقط با دست‌های تمیز استفاده کنید و اجازه ندهید نوک بطری با چشم تماس پیدا کند.

درمان با داروهای خانگی مانند استفاده از کمپرس گرم شروع می‌شود. اگر گل مژه در عرض یک هفته از بین نرفت، ممکن است به یک عمل جزئی برای تخلیه گل مژه نیاز داشته باشید.

5. آنتی بیوتیک‌ها بهترین برای درمان سریع گل مژه

آنتی بیوتیک‌ها می‌توانند باکتری‌هایی را که باعث رشد گل مژه می‌شوند از بین ببرند. این کار از گسترش گل مژه جلوگیری و درد را کاهش می‌دهد.

استفاده از آنتی بیوتیک مناسب برای باکتری خاصی که چشم را آلوده می‌کند بسیار مهم است، بنابراین فرد نباید از آنتی بیوتیک‌های قدیمی ‌استفاده مجدد کند. در بیشتر موارد، پزشک آنتی بیوتیک‌هایی را به شکل قطره چشم یا کرم دور چشم توصیه می‌کند.

در موارد نادر، گل مژه می‌تواند باعث عفونت سیستمیک شود که به سایر نواحی بدن گسترش می‌یابد. افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند در برابر چنین عفونت‌هایی آسیب پذیرتر هستند. هنگامی‌که‌این نوع عفونت رخ می‌دهد، ممکن است فرد به آنتی بیوتیک خوراکی یا داخل وریدی نیاز داشته باشد.

6. استروئیدها داروهای برای درمان گل مژه که وضعیت بدتری دارند

استروئیدها می‌توانند به بدن کمک کنند تا سریع‌تر خود را بهبود بخشد. پزشک یک استروئید را به گل مژه تزریق می‌کند تا عارضه را بهبود بخشد و درد را به حداقل برساند. استروئیدها به شکل کرم‌های موضعی و قطره‌های چشم نیز ممکن است کمک کنند، اما فرد باید قبل از امتحان این درمان‌ها با پزشک مشورت کند.

7. جراحی آخرین اقدام برای درمان گل مژه

هنگامی‌که گل‌ مژه ‌از بین نمی‌رود یا به شالازیون تبدیل می‌شود، پزشک گزینه جراحی را به بیمار توصیه می‌کند. شالازیون از نظر ظاهری شبیه گل مژه است، اما ناشی از مسدود شدن غده روغنی است تا غده روغنی آلوده‌ای است که منافذ را مسدود کرده است.

علت گل مژه داخلی چیست؟

زمانی که یکی از فولیکول‌های موی مژه‌ها عفونی می‌شود، گل مژه خارجی ایجاد می‌شود. گل‌های داخلی سطح زیرین پلک را تحت تاثیر قرار می‌دهند. باکتری استافیلوکوکوس اورئوس باعث ایجاد اکثر گل مژه‌ها می‌شود. هر کسی ممکن است به گل مژه مبتلا شود، زیرا اکثر افراد حامل نوعی استاف است که باعث عفونت می‌شود.

هر چیزی که باعث انتشار این باکتری‌ها به چشم شود می‌تواند خطر ابتلا به گل مژه را افزایش دهد. برخی از عوامل خطر بالقوه عبارتند از:

  • داشتن سیستم ایمنی ضعیف به دلیل دیابت یا شرایط پزشکی دیگر
  • داشتن بلفاریت، وضعیتی که باعث تحریک پوست روی پلک می‌شود
  • داشتن سابقه قبلی گل مژه
  • داشتن لیپیدهای سرم بالا
  • داشتن یک بیماری پوستی مانند روزاسه
  • به اشتراک گذاشتن آرایش چشم با کسی که گل مژه دارد
  • استفاده از لوازم آرایش یا محصولات مراقبت از چشم که چشم را تحریک می‌کند یا فولیکول‌های موی پلک را مسدود می‌کند

عوامل خطرساز برای ابتلا به گل مژه چیست؟

یکی از عوامل خطر اصلی این است که‌ آیا در گذشته گل‌ مژه داشته‌اید یا خیر. در بسیاری از افراد، گل مژه‌ها مدام عود می‌کنند. بنابراین، اگر قبلا گل‌ مژه داشته‌اید، به احتمال زیاد دوباره به آن مبتلا می‌شوید. همچنین در صورت داشتن هر یک از شرایط زیر با خطر بیشتری برای ابتلا به گل مژه روبرو هستید:

  • بلفاریت
  • دیابت
  • هیپرلیپیدمی
  • آکنه روزاسه
  • درماتیت سبورئیک

چه زمانی برای درمان گل مژه باید به پزشک مراجعه کرد؟

  • گل مژه با درمان خانگی بهتر ‌نشود
  • سایر علائم عفونت، مانند تب همراه با گل مژه ایجاد می‌شود
  • نوزاد یا بچه خیلی خردسال به گل مژه ابتلا شده باشد
  • فرد مبتلا به گل مژه اخیرا سابقه آسیب‌های چشمی ‌مانند ضربه زدن به چشم داشته باشد
  • پلک دچار سوزش مکرر ‌شود
  • فرد مبتلا به گل مژه در بینایی مشکل ایجاد کند
  • پلک بیش از حد متورم ‌شود
  • از پلک یا گل مژه خون جاری شود

اگرچه بیشتر گل‌ مژهها نیازی به درمان دارویی ندارند، اما پزشک اغلب می‌تواند آنتی‌بیوتیک یا داروهای مسکن تجویز کند تا علائم را کاهش داده و عفونت را سریع از بین ببرد. اگر علائم در زندگی روزمره اختلال ایجاد کرد یا بسیار دردناک شد، بهتر است به پزشک مراجعه کنید.

کلیاتی درباره درمان گل مژه

اگرچه گل‌ مژه ناراحت‌کننده و فوق‌العاده رایج است، اما معمولا دلیلی برای نگرانی نیست. برخی از عوارض با گل مژه همراه است، مانند اینکه گل مژه به کیست تبدیل شود یا عفونت گسترش یابد. با این حال، پزشکان می‌توانند هر دو عارضه نادری که ممکن است رخ دهد را درمان کنند.

همچنین عوامل خاصی با خطر ابتلا به گل مژه مرتبط هستند، از جمله کمبود خواب یا برخی لوازم آرایشی. پزشکان به افراد مبتلا به گل‌ مژه توصیه می‌کنند از داروهای خانگی برای درمان التهاب استفاده کنند. اما برای گل مژه‌های بزرگتر در مواردی که ادامه داشته باشد، آنتی‌بیوتیک و در نهایت جراحی را تجویز می‌کنند.

گاهی اوقات، یک بیماری جدی‌تر ممکن است به نظر می‌رسد که گل‌ مژه باشد، بنابراین اگر علائم بهبود نیافته یا بسیار شدید به نظر می‌رسند، مشورت با پزشک را به تاخیر نیندازید.

سوالات متداول

تفاوت بین گل مژه خارجی و گل مژه داخلی چیست؟

تفاوت اصلی در جایی ایجاد آن‌ها است. گل مژه خارجی در لبه بیرونی پلک شکل می‌گیرد، رو به بیرون است و کمی ‌شبیه به یک جوش کوچک می‌ماند. گل مژه داخلی در سمت داخلی پلک ایجاد می‌شود. رو به داخل و به سمت کره چشم بیرون می‌زند. گل مژه داخلی مانند یک برآمدگی کوچک به نظر می‌رسد و ممکن است مایل به زرد یا سفید باشد. گل‌ مژه داخلی معمولا دردناک‌تر و ماندگاری بیشتری نسبت به گل‌های خارجی دارند. به همین دلیل هنگام ابتلا به آن موضوع درمان گل مژه ذهن را درگیر می‌سازد.

آیا گل مژه مسری است؟

گل مژه معمولا مسری نیست. عفونتی که از گل مژه خارج می‌شود حاوی مقدار کمی ‌باکتری است که به طور بالقوه می‌تواند به دیگران سرایت کند. بنابراین، شستن دست‌ها پس از لمس ناحیه چشم ایده خوبی برای جلوگیری از ابتلا به آن به نظر می‌رسد. به علاوه، روبالشی و حوله خود را روزانه بشویید.

گل مژه‌های داخلی بعد از چه مدتی از بین خواهند رفت؟

گل مژه باید با درمان، معمولا ظرف یک یا دو هفته از بین برود.

منبع
clevelandclinic.org

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا