بلوغ اجتماعی نوجوانانبلوغ نوجوانان

خود ارضایی در نوجوانان، غریزه جنسی یا اختلال

خود ارضایی در نوجوانان با توجه به نیازهای جنسی دوران بلوغ امری شایع است. وابستگی نوجوان به استمنا مشکلات و پیامدهای جسمی و روحی را به همراه خواهد داشت که در آینده عوارض آن در زندگی فرد مشاهده خواهد شد.

غریزه جنسی مانند دیگر غرایز طبیعی در انسان وجود دارد اما تفکیک مرز بین حالت طبیعی با رفتار جنسی آسیب زا مانع بروز مشکلات در آینده برای نوجوان می‌شود. مهمترین عارضه جسمی استمنا، التهاب پروستات در پسران جوان است که باعث ایجاد مشکلات جدی برای آنها خواهد شد.

حال پرسش این است که خود ارضایی در نوجوانان از چه سنی شروع می‌شود؟ چند درصد از نوجوانان خود ارضایی می‌کنند؟ طبق تحقیقات و مطالعات صورت گرفته، استمنا در نوجوانان پسر بیشتر از دختران است. این عمل در میان پسران از سن 14 سالگی (62.2 درصد)، 15 سالگی (72.2 درصد)، 16 سالگی (78.1 درصد)و در 17 سالگی (80 درصد) اتفاق می‌افتد؛ در حالی که دختران در سنین 14 تا 17 سالگی (43.3 درصد) به خودرارضایی روی می‌آورند.

بسیاری از والدین به دنبال دلایل استمنا در فرزند خود هستند. به همین‌خاطر قصد دارند راه‌های جلوگیری از آن را بدانند. در ادامه این مقاله از ژین طب با شناخت علت این رفتار جنسی، روش کنترل آن در فرزند خود را خواهید آموخت.

دلایل نوجوانان برای خود ارضایی

بسیاری از پدر و مادرها سؤال می‌پرسند که آیا خود ارضایی در نوجوانان طبیعی است؟ برای پاسخ به این سؤال باید بگوییم که خود ارضایی و کشف بدن توسط نوجوانان با یکدیگر رابطه مستقیم دارند. درواقع در نوجوانی زمانی که  فرد به بلوغ می‌رسد، با انواع رفتارها و اندام‌های جنسی خود بیشتر آشنا می‌شود؛ بنابراین احتمال اینکه نیازها و تمایلات جنسی خود را این طریق برطرف نماید، وجود دارد. پس می‌توان گفت این عمل در ابتدای دوران بلوغ طبیعی است، اما اگر خود ارضایی تا دوره بزرگسالی ادامه یابد و نوجوان نتواند این رفتار جنسی را کنترل کند در آینده با آسیب‌های روحی و جسمی بسیاری روبه‌رو خواهد شد.

هنگام خود ارضایی، نوجوانان با تحریک اندام‌های جنسی خود از طریق اجسام خارجی همراه با خیال‌پردازی‌های جنسی، به ارگاسم می‌رسند. در ادامه مقاله قصد داریم در باره دلایل خود ارضایی در نوجوانان صحبت کنیم. با ما همراه باشید.

انتظارات گروه همسالان از نوجوان

تاثیر همسالان در خودارضایی نوجوان-ژین طب

در دوران بلوغ، نوجوانان تمایل بیشتری به برقراری ارتباط با گروه همسالان خود دارند؛ بنابراین برای عضویت و پذیرفته‌شدن در گروه باید از لحاظ سبک پوشش، طرز تفکر و نحوه صحبت از همسالان خود پیروی کنند. بسیاری از این گروه‌ها در تحریک غریزه جنسی و وسوسه به خود ارضایی در نوجوانان نقش مهمی خواهند داشت.

روابط عاشقانه و خود ارضایی در نوجوانان

در دوران بلوغ، احساسات و عواطف نوجوانان هم تغییر می‌کند؛ به‌گونه‌ای که فرد نوجوان تمایل زیادی به برقراری ارتباط با جنس مخالف خود دارد. مسائلی مانند عدم دسترسی به شریک جنسی و کمبود آگاهی در خصوص برقراری روابط جنسی، در خود ارضایی نوجوانان مؤثر هستند. این عمل به منظور پیشگیری از پیامدهای جسمی منفی مانند بیماری‌های مقاربتی و جلوگیری از بارداری هم کاربرد دارد.

نقش رفتار ضداجتماعی در خود ارضایی نوجوانان

رفتار یا اختلال ضداجتماعی که بیشتر در پسرها دیده می‌شود، در دوران کودکی ریشه دارد. مشکلات خانوادگی، خشونت علیه کودکان، تنبیه توسط والدین، عدم احساسات و فقر، همگی از دلایل بروز رفتارهای ضداجتماعی در نوجوانان هستند که با علائمی چون احساس اضطراب، استرس، گوشه‌گیری، افسردگی و… همراه خواهد بود. در چنین شرایطی فرد نوجوان برای کاهش استرس، اضطراب و تقویت روحیه خود، روی به استمنا می آورد.

اضطراب و افسردگی عامل استمنا

اضطراب و افسردگی از اختلالات روحی – روانی در نوجوانان هستند که با علائمی چون خستگی، بی‌خوابی و گوشه‌گیری همراهند. بسیاری از نوجوانان برای به دست آوردن آرامش، بالابردن روحیه خود، کاهش اضطراب و تنش‌ها، خود ارضایی می‌کنند.

ناملایمات خانوادگی و خودارضایی-ژین طب

مشکلات خانوادگی هم در بروز خود ارضایی در نوجوانان مؤثر‌ند. نوجوانانی در خانواده مورد خشونت، تبعیض، طرد، بی‌مهری و… قرار می‌گیرند یا به‌طور مداوم شاهد بحث میان والدینشان هستند، فشار روحی زیادی را تحمل می‌نمایند، بنابراین برای تخلیه این فشارها و رسیدن به آرامش، خود ارضایی می‌کنند.

ارتباط با اطرافیان

همان‌طور که گفتیم نوجوانی با دوره بلوغ همراه است، در این مرحله از زندگی فرد نوجوان دوست دارد با خانواده، دوستان و اطرافیان خود ارتباط بیشتری برقرار کند، حال اگر به هر دلیلی در برقراری این ارتباطات دچار مشکل شود، امکان دارد به خود ارضایی دست بزند.

خود ارضایی در سایه بلوغ زودرس

نوجوانانی که در سن 8 یا 9 سالگی به بلوغ می‌رسند با شناخت اندام‌های خود و تمایل به ارضا، گاهی خود ارضایی می‌کنند. درواقع بلوغ زودرس با بلوغ جنسی همراه است، بنابراین فرد نوجوان با انواع رفتارهای جنسی آشنا می‌شود.

پذیرفته شدن در میان همسالان

همان‌طور که گفتیم برای پذیرفته شدن در گروه همسالان، نوجوان باید از لحاظ تفکر، رفتار و پوشش از همسالان خود تبعیت کند. اغلب فشار همسالان با سوء مصرف مواد، انجام فعالیت‌های جنسی و… همراه است. درواقع فرد نوجوان با حضور در این گروه‌ها با رفتارهای پرخطر و دیگر فعالیت‌های جنسی آشنا می‌شود.

شبکه‌های اجتماعی و الگوهای رفتاری

امروزه رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی با انتشار محتواهای جنسی به صورت تصاویر، فیلم یا متن در گسترش فعالیت‌های جنسی و عاشقانه نقش مؤثری دارند. مشاهده این تصاویر یا فیلم‌ها باعث خود ارضایی در نوجوانان می‌شوند.

حالا که درباره علت خود ارضایی در نوجوانان صحبت کردیم، لازم است روش‌های ترک خود ارضایی را هم بررسی نماییم.

حمایت والدین و کنترل نیازهای جنسی

حمایت والدین  برای جلوگیری از خودارضایی-ژین طب

چگونه از خود ارضایی نوجوانان جلوگیری کنیم؟ این سؤالی است که اکثر خانواده‌ها می‌پرسند. این عمل پیامدهای منفی شامل آسیب‌های جسمی و روحی به همراه دارد. به همین‌ دلیل در ادامه مقاله در باره پیشگیری و نحوه برخورد والدین با نیاز جنسی در نوجوانان صحبت می‌کنیم.

  • راه‌های جلوگیری از خودارضایی

والدین می‌توانند با انجام راهکارهای زیر از این رفتار جنسی آسیب‌رسان در نوجوانان پیشگیری کنید. البته تلاش فرزند هم لازم است. برخی از این راهکارهای عبارتند از:

  1. فرزند خود را در کلاس‌های ورزشی مورد علاقه‌شان ثبت نام نمایید؛ به‌خصوص فرزند پسر؛ چراکه تحرک داشتن بهترین راه ترک خودارضایی در پسران است.
  2. رژیم تغذیه برای جلوگیری از خود‌ارضایی تنظیم نمایید. در این برنامه غذایی باید مصرف گرمیجات چون تخم‌مرغ، خرما و فلفل به حداقل برسد.
  3. به فرزندتان در تنظیم برنامه خوابش کمک نمایید و از او بخواهید تا زمانی که احساس خواب‌آلودگی ندارد، به تخت‌خواب نرود.
  4. برای استفاده از رسانه‌های اجتماعی، زمان مشخصی را در نظر بگیرید.
  5. دوستان و اطرافیان فرزندتان را بشناسید.
  6. در رابطه با بلوغ و تغییرات جنسی با فرزندتان صحبت کنید.

نحوه برخورد والدین با استمنا در نوجوانان

زمانی که والدین متوجه استمنا فرزند خود می‌شوند، سریع او را مورد سرزنش و تنبیه قرار می‌دهند که این کار اشتباه است؛ چرا که در این دوره این عمل طبیعی خواهد بود. شما باید با برخورد صحیح فرزندتان را به ترک آن تشویق نمایید.

  1. با لحنی آرام و دوستانه در رابطه با خود‌ارضایی و عوارض آن با فرزندتان صحبت کنید.
  2. به فرزندتان نشان دهید که چقدر به خواسته‌های او احترام می‌گذارید و دوستش دارید.
  3. روزانه بخشی از وقت خود را برای فرزندتان در نظر بگیرید و درباره مسائل جنسی و رفتارهای پرخطر گفت‌وگو کنید.
  4. همراه با فرزندتان در مهمانی‌ها و مجالس شرکت نمایید.

اگر شاهد اعتیاد فرزند خود بودید، به یک روانشناس مراجعه کنید  و از او راهنمایی بگیرید.

یادداشت پایانی

خودارضایی به معنای ارضا و به ارگاسم رسیدن از طریق تحریک اندام‌های جنسی توسط خود فرد است که با استفاده از محرک‌های بسیاری صورت می‌گیرد. در دوران نوجوانی، تغییرات هورمونی، جسمی و بلوغ باعث خودارضایی در نوجوانان می‌شوند. البته این کار علل دیگری هم دارد، اما خودارضایی نباید به‌ شکل بیمارگونه (دائم) اتفاق بیفتد؛  چراکه با پیامدهای منفی جسمی و روحی بسیاری همراه است.

سوالات متداول در باره استمنا

آیا نحوه رفتار والدین در برخورد با خود‌ارضایی دختران با پسران متفاوت است؟

خیر. نحوه پیشگیری و رفتار والدین در برخورد با خود‌ارضایی در دختران و پسران تفاوتی ندارد.

آیا باید نگران خود ارضایی نوجوان خود بود؟

بله. زمانی که شاهد خود‌ارضایی بیش‌ازحد نوجوانتان در مکان‌های عمومی یا خلوت بودید بهتر است با یک روانشناس مشورت نمایید.

منبع
jamanetwork.com

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا