بهداشت و سلامت زنانبیماری زنان

رابطه کمردرد و عفونت رحم؛ 11 روش خانگی برای درمان

رابطه کمردرد و عفونت رحم شاید کمی عجیب باشد، اما این رابطه وجود دارد. کمردرد از جمله دردهای شایعی است که اغلب افراد برای یک بار هم که شده، آن را تجربه می‌کنند.

همه ما می‌دانیم که بروز هر دردی در بدن نشان از وجود مشکلی دارد، کمردرد نیز از این قاعده مستثنی نیست. بروز کمردرد در زنان، گاها به علت آنتومی ستون فقراتشان است، اما نمی‌شود تاثیر برخی عوامل را نادیده گرفت.

برای مثال بسیاری از زنان کمردردهای شدید دوران قاعدگی را تجربه می‌کنند، اما برخی از زنان در زمانی خارج از سیکل قاعدگی و در سلامت کامل ستون فقرات، همچنان از کمردرد رنج می‌برند. در این زمان است که زنان باید رابطه کمردرد و عفونت رحم را در نظر بگیرند و به بررسی این نکته بپردازند که آیا عفونت رحم باعث کمردرد می‌شود یا علت دیگری این دردها را ایجاد کرده است؟

در ادامه این نوشتار از مجله پزشکی ژین طب، قصد داریم مطالبی را تحت عنوان عفونت رحم و رابطه کمردرد و عفونت رحم بیان کنیم. با ما همراه شوید.

عفونت رحم چیست؟

رابطه کمردرد و عفونت رحم؛ رابطه‌ای دردناک| ژین طب

عفونت رحم بیماری است که به دلیل وجود باکتری‌های مزاحم در رحم به وجود می‌آید. در اغلب موارد باکتری یا عفونت‌ها از طریق برقراری رابطه جنسی محافظت نشده و رعایت نکردن اصول بهداشتی وارد رحم زنان شده و مشکل ساز می‌شوند. اغلب زنان در مراحل اولیه ابتلا به عفونت متوجه آن نخواهند شد تا زمانی که دچار دردهای شدید در رحم، شکم و کمر شوند.

عفونت‌های رحمی شامل موارد زیر می‌شوند:

  • عفونت پوشش داخلی رحم (اندومتریت)
  • عفونت عضله رحم (میومتریت)
  • عفونت نواحی اطراف رحم (پارامتریت)

عفونت رحم چه علائمی دارد؟

  • خونریزی واژینال یا لکه بینی که به دلیل دوره قاعدگی نیست
  • ترشحات واژن که دارای بوی تند یا بد است
  • ترشحات سبز، زرد یا سفید واژن
  • ترشحات غلیظ یا پنیر مانند واژینال
  • احساس درد در رحم، شکم، کمر
  • خارش واژن
  • سوزش واژن
  • تحریک واژن

اگر علائم ذکر شده پس از یک هفته بهتر نشد، باید به پزشک مراجعه شود.

رابطه کمردرد و عفونت رحم چیست؟

معمولا بیماری‌های التهابی لگن باعث رابطه کمردرد و عفونت رحم می‌شوند. در این بیماری بین بافت‌ها و اندام تناسلی زنان اسکار ایجاد شده و رحم، لوله‌های فالوپ و تخمدان‌ها را درگیر عفونت و التهاب می‌کند و در نهایت باعث احساس درد در کلیه‌ها و کمر می‌شود.

چه عواملی باعث رابطه کمردرد و عفونت رحم می‌شوند؟

زنی که از درد کلیه رنج می‌برد| ژین طب

درست است که در اغلب موارد عفونت رحم به دلیل بیماری‌های مقاربتی، در زنان به وجود می‌آید، اما عوامل دیگری نیز وجود دارد که باعث رابطه کمردرد و عفونت رحم می‌شوند. این عوامل عبارتند از:

  • استفاده از دستگاه IUD: این دستگاه که برای جلوگیری از بارداری در داخل رحم زنان قرار می‌گیرد، پس از مدتی زنان را دچار عفونت کرده که در پی آن کمردرهای شدیدی را احساس می‌کنند
  • زایمان یا سقط جنین: گاهی هنگام زایمان یا سقط جنین بعضی از باکتری‌ها وارد رحم می‌شوند و با لانه کردن در رحم موجب عفونت و در نهایت کمردرد می‌شوند. زنان معمولا فکر می‌کنند کمردردهای پس از زایمان یا سقط طبیعی است و نیاز به درمان و بررسی پزشک ندارد. این در حالی است که از رابطه کمردرد و عفونت رحم بی‌خبرند و زمانی برای درمان اقدام می‌کنند که عفونت گسترش بافته است
  • آپاندیس: بعضی مواقع عفونت از آپاندیس به لگن می‌رسد و در نتیجه منجر به عفونت رحم می‌شود. در اینگونه مواقع زنان از رابطه کمردرد و عفونت رحم غافلند و فکر می‌کنند درد‌هایی که در ناحیه کمر احساس می‌کنند به دلیل آپاندیس است
  • بیوپسی آندومتر: بیوپسی یا همان نمونه برداری نیز می‌تواند یکی از عوامل بروز عفونت رحم باشد

علل دیگر بروز کمردرد در زنان چیست؟

تحقیقات نشان می‌دهد که 60 تا 80درصد افراد در طول زندگی خود کمردرد را تجربه می‌کنند که شیوع آن در زنان نسبت به مردان در تمام گروه‌های سنی کمی بیشتر است. کمردرد در زنان با افزایش سن به میزان قابل توجهی افزایش می‌یابد. علاوه بر این یک مقایسه تحقیقاتی در افراد میانسال، افزایش بروز کمردرد را در زنان پس از سن یائسگی در مقایسه با مردان نشان می‌دهد.

علل بروز کمردرد در زنان:

یائسگی و مشکلات هورمونی

تحقیقات نشان می‌دهد که کمردرد مزمن (LBP) یکی از شایع‌ترین چالش‌های اسکلتی- عضلانی زنان در دوران یائسگی است. حدود 70درصد از زنان قبل از یائسگی علائم مرتبط با کمبود استروژن را تجربه می‌کنند که در بیش از نیمی از زنان قبل از یائسگی، درد اسکلتی عضلانی گزارش شده است. بیشتر مطالعات نشان می‌دهد که افزایش علائم یائسگی با علائم کمردرد مزمن مرتبط است.

قاعدگی یا اختلال در عملکرد رحم

دیسمنوره، اختلال عملکرد رحمی که منشا گرفتگی‌های مکرر و شدید زنان در دوران قاعدگی است، زنان را مستعد کمردرد نیز می‌کند. این بیماری به دو حالت اولیه یا ثانویه طبقه‌بندی می‌شود و در هر دو نوع، کمردرد یک علامت رایج است.

  • دیسمنوره اولیه زمانی شروع می‌شود که یک زن شروع به قاعدگی می‌کند و در تمام طول زندگی ادامه می‌یابد. انقباضات شدید و غیر معمول رحم می‌تواند منجر به گرفتگی مکرر و شدید قاعدگی شود
  • دیسمنوره ثانویه معمولا در اواخر زندگی شروع می‌شود و ناشی از بیماری دیگری مانند آندومتریوز یا بیماری التهابی لگن است

اندومتریوز

آندومتریوز یک بیماری مزمن است که می‌تواند علت کمردرد در زنان نیز باشد. این وضعیت زمانی رخ می‌دهد که بافتی که مانند بافت آندومتر عمل می‌کند، خارج از رحم و در حفره لگن یا سایر نواحی رشد می‌کند. بافت جابجا شده به تغییرات هورمونی بدن پاسخ می‌دهد و می‌تواند باعث تورم، درد، لکه بینی بین قاعدگی و خونریزی شود.

از آنجایی که ضایعات آندومتریوز هر ماه مانند دیواره رحم خونریزی می‌کنند، بدون اینکه جایی برای خون وجود داشته باشد، مایع اضافی بافت اطراف را تحریک و ملتهب می‌کند. در نتیجه، این وضعیت می‌تواند منجر به پریودهای سنگین، درد مزمن و ایجاد بافت اسکار شود.

علائم عبارتند از:

  • درد ناشی از چسبندگی (تجمع بافت اسکار) در داخل مثانه، لوله‌های فالوپ، کاسه‌ها و تخمدان‌ها
  • درد درد هنگام اجابت مزاج و تشعشع درد مقعدی
  • درد هنگام راه رفتن یا ایستادن
  • درد هنگام تخمک‌گذاری
  • درد هنگام دفع و فوریت ادرار
  • درد هنگام آمیزش جنسی
  • حالت خستگی مزمن
  • التهاب حفره لگن
  • درد شکم یا کمر
  • یبوست

کمردرد و عفونت رحم چگونه درمان می‌شود؟

در رابطه کمردرد و عفونت رحم و درمان آن باید بگوییم که اگر کمردرد و ترشحات واژن به دلیل عفونت قارچی باشد، پزشک یک درمان ضد قارچی تجویز می‌کند. این درمان‌ها می‌تواند شامل قرص‌ها، کرم‌های واژینال و شیاف‌های واژینال باشد.

در صورت ابتلا به عفونت باکتریایی به نام واژینوز باکتریایی، پزشک ممکن است دارویی به نام Flagyl را تجویز کند. این دارو به شکل قرص یا کرم موضعی عرضه می‌شود. هنگام مصرف این دارو باید دستورالعمل‌ها به دقت خوانده شود. برای جلوگیری از عوارض جانبی تا 48 ساعت پس از درمان نباید الکل مصرف کرد.

درمان خانگی عفونت رحم و کمردرد چگونه است؟

زنانی که متوجه رابطه کمردرد و عفونت رحم می‌شوند می‌توانند به راحتی و با به کارگیری چند روش ساده از عفونت رحم و کمردرد آن خلاص شوند.

درمان‌های خانگی برای عفونت رحم عبارتند از:

  1. مصرف سرکه سیب

مشخص شده است که سرکه سیب از رشد کاندیدا آلبیکنس، سویه قارچی که به طور معمول باعث عفونت‌های قارچی می‌شود، جلوگیری می‌کند.

برای استفاده از این درمان طبیعی، حمام کنید و در یک لگن نصف فنجان سرکه سیب را به یک لیتر آب اضافه کنید و حداقل 20 دقیقه داخل آن بنشینید.

هرگز از سرکه سیب با قدرت کامل استفاده نکنید. به دلیل توانایی سیب در کشتن باکتری‌ها و قارچ‌ها، این ماده می‌تواند باکتری‌های سالم بدن را نیز از بین ببرد. بنابراین سرکه سیب را قبل از استفاده با آب رقیق کنید.

  1. اسید بوریک

شیاف واژینال اسید بوریک به دلیل خاصیت ضد عفونی کنندگی آن، عفونت‌های مخمری را درمان می‌کند. در حالی که تحقیقات استفاده از این شیاف‌ها حمایت می‌کند، اما این شیاف فقط باید برای درمان عفونت‌های قارچی مکرر و سخت استفاده شود. از آنجایی که اسید بوریک بسیار قوی است، ابتدا باید از درمان‌های ملایم‌تر استفاده کرد.

  1. استعمال روغن نارگیل

روغن نارگیل که از گوشت نارگیل گرفته می‌شود، دارای خواص ضد قارچی طبیعی است. یک مطالعه علمی نشان داد که روغن نارگیل می‌تواند به مهار باکتری کاندیدا که باعث عفونت قارچی می‌شود کمک کند. برای استفاده از این درمان، به سادگی روغن نارگیل را به ناحیه آسیب دیده بمالید.

  1. مصرف آب زغال اخته

مشخص شده است که آب زغال اخته با جلوگیری از تشکیل کاندیدا آلبیکنس (قارچی که باعث عفونت‌های مخمری می‌شود) به عفونت‌های دستگاه ادراری کمک می‌کند. در حالی که مطالعات توانایی آب زغال اخته را برای کمک به درمان کاندیدا آلبیکنس در واژن نشان نداده‌اند، برخی از زنان ادعا می‌کنند که مصرف آن نتایج خوبی دارد. آب زغال اخته و قرص‌ها نیز سرشار از ویتامین C هستند که می‌تواند از عفونت جلوگیری کند.

  1. مصرف سیر

سیر و روغن سیر عوامل ضد قارچی شناخته شده‌ای هستند. مطالعات حتی نشان داده‌اند که این گیاه دارای فعالیت ضدقارچی علیه کاندیدا آلبیکنس است. در حالی که رویکردهای سنتی‌تر ممکن است توصیه کنند که حبه سیر را مستقیما در واژن قرار دهید، یک رویکرد کمتر تهاجمی این است که به سادگی سیر تازه بیشتری را به غذا اضافه کنید و آن را در وعده‌های غذایی بیشتری بگنجانید.

  1. استفاده از پراکسید هیدروژن

پراکسید هیدروژن یک ضد عفونی کننده قوی است که مخمرها را از بین می‌برد. در مورد تاثیر این ماده به طور خاص بر روی سویه‌های عفونت واژن مخمر مطالعه‌ای نشده است. قبل از استفاده از آن برای واژن، حتما ابتدا پراکسید هیدروژن را رقیق کنید.

  1. استعمال روغن پونه کوهی

روغن پونه کوهی یا روغن اوریگانوم از رشد کاندیدا آلبیکنس جلوگیری می‌کند. برای استفاده از روغن پونه کوهی، چند قطره را در یک عامل حامل مانند روغن نارگیل یا روغن زیتون استفاده کنید و روی ناحیه آسیب دیده بمالید.

  1. پروبیوتیک‌ها

پروبیوتیک‌ها حاوی باکتری‌های زنده مانند باکتری لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس هستند که به ایجاد تعادل سالم باکتری‌ها در واژن کمک می‌کند. آنها ممکن است علاوه بر عفونت‌های قارچی، واژینوز باکتریایی و عفونت‌های دستگاه ادراری را درمان یا پیشگیری کنند.

این مکمل‌های خوراکی می‌تواند تا 10 روز طول بکشد تا نتایج را نشان دهند. برای کاهش مدت زمان نتایج، برخی از زنان از پروبیوتیک‌ها به عنوان شیاف واژینال استفاده می‌کنند. خوردن ماست (با کشت‌های زنده و فعال) راه خوب دیگری برای افزایش مصرف پروبیوتیک است.

با این حال مانند بسیاری از داروهای طبیعی، شواهدی وجود ندارد که پروبیوتیک‌ها عفونت‌های قارچی را درمان می‌کنند. محققان هنوز در حال مطالعه پروبیوتیک‌ها برای عفونت‌های مخمری هستند، اما بسیاری از پزشکان توصیه می‌کنند هر زمان که آنتی‌بیوتیک تجویز می‌شود، یکی از آن‌ها را مصرف کنید، زیرا عفونت‌های قارچی یکی از عوارض جانبی احتمالی آنتی‌بیوتیک‌ها هستند.

  1. استعمال روغن درخت چای

روغن درخت چای یک روغن ضروری با خواص ضد قارچی است که برخی افراد ادعا می‌کنند عفونت‌های قارچی را با از بین بردن دیواره‌های سلولی و غشای مخمر درمان می‌کند. در حالی که به مطالعات بیشتری نیاز است، یک مطالعه در سال 2015 نشان داد که شیاف‌های واژینال حاوی روغن درخت چای می‌توانند به عنوان یک عامل قارچ‌کش عمل کنند و در نتیجه کاندیدا آلبیکنس را از بین ببرند.

مانند سایر روغن‌های ضروری، هنگام استفاده از روغن درخت چای روی بدن، از چند قطره روغن درخت چای به همراه روغن حامل استفاده کنید.

  1. مصرف ویتامین C

ویتامین C ایمنی بدن را تقویت می‌کند و با تقویت سیستم ایمنی بدن می‌تواند بهتر با عفونت قارچی مبارزه کند. با مصرف مکمل یا خوردن میوه‌ها و سبزیجات غنی از ویتامین C مانند پرتقال و کلم بروکلی، ویتامین C بیشتری را به مواد مغذی بدن خود اضافه کنید.

  1. مصرف ماست

ماست (با کشت‌های زنده و فعال) به دلیل غلظت بالای پروبیوتیکی که دارد، راه خوبی برای درمان عفونت‌های قارچی است. همان‌طور که در بالا ذکر شد، پروبیوتیک‌ها می‌توانند به مبارزه با کاندیدا آلبیکنس کمک کنند.

یک مطالعه که اخیرا انجام شده نشان داد که مصرف ماست حاوی پروبیوتیک با لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس به سرکوب رشد مخمر کمک می‌کند.

چگونه می‌توان از بروز عفونت رحم جلوگیری کرد؟

آندمتریوز موجب بروز کمردرد و خونریزی زیاد در دوران قاعدگی می‌شود| ژین طب

  • از مصرف بی‌مورد آنتی بیوتیک خودداری کنید: آنتی بیوتیک‌ها می‌توانند باکتری‌های سالم واژن را از بین ببرند و باعث رشد بیش از حد مخمرها و در نتیجه منجر به عفونت قارچی شوند
  • لباس زیر نخی بپوشید: لباس زیر نخی گشاد برای میکروبیوم سالم بسیار مفید است
  • از پوشیدن لباس‌هایی که تنگ هستند و قابلیت تنفس ندارند، مانند ساق شلواری، خودداری کنید: این لباس‌ها می‌توانند یک ناحیه مرطوب ایجاد کنند که محیط ایده‌آل برای رشد بیش از حد کاندیدا است. به همین دلیل، تعویض سریع لباس‌های خیس یا عرق‌کرده، مانند لباس‌های ورزشی یا لباس شنا، نیز مهم است
  • پروبیوتیک مصرف کنید یا ماست را با پروبیوتیک بخورید: زیرا به تعادل میکرو فلور واژن کمک می‌کند. علاوه بر درمان عفونت‌های قارچی، پروبیوتیک‌ها در پیشگیری از عفونت‌های قارچی مفید هستند. بهترین آن‌ها پروبیوتیک‌های حاوی باکتری لاکتوباسیلوس رامنوسوس GR-1 هستند
  • از رفتارهایی که ممکن است منجر به عفونت قارچی شود، مانند بهداشت نامناسب اجتناب کنید: هنگام انجام اقدامات بهداشت شخصی، از دوش، شستشوی واژینال معطر یا لوسیون‌های معطر و همچنین محصولات بهداشتی معطر در نزدیکی اندام تناسلی خودداری کنید، چراکه می‌تواند تعادل میکرو فلور واژن را از بین ببرد
  • از مصرف غذاهای شیرین و فرآوری شده خودداری کنید: مخمر از شکر رشد می‌کند، بنابراین می‌تواند باعث رشد مازاد مخمر شود
  • از وان آب گرم و حمام‌های داغ که باعث رشد کاندیدا می‌شوند، به دلیل محیط‌های گرم و مرطوب خودداری کنید

یادداشت پایانی

متاسفانه رابطه کمردرد و عفونت رحم رابطه‌ای متقابل است، به بیان دیگر هر چه میزان عفونت رحم بیشتر باشد کمردرد شدیدتر و غیرقابل تحمل‌تر می‌شود.

بسیاری از زنان در ابتدا متوجه رابطه کمردرد و عفونت رحم نمی‌شوند و مانند یک کمردرد معمولی با آن برخورد کرده و برای برطرف کردن عفونت اقدامات لازم را انجام نمی‌دهند. به همین دلیل پزشکان توصیه می‌کنند زنان هر شش ماه یک بار برای معاینه نزد پزشک بروند تا در صورت وجود هر نوع عفونت و مشکلی در مراحل اولیه به رفع آن بپردازند.

در این نوشتار سعی کردیم مطالبی را پیرامون رابطه کمردرد و عفونت رحم بیان کنیم. امیدواریم مفید واقع شده باشد.

منبع
centerforfamilymedicine.com

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا