قرص سیپروهپتادین؛ یک دارو برای چند عارضه | 2023
قرص سیپروهپتادین را که از داروخانه بخواهید، شاید پزشک داروخانه از شما بخواهد نوع حساسیت خودتان را به او بگویید. خوب از این پرسش پیداست که کاربرد عام قرص سیپروهپتادین برای افراد دارای حساسیت و آلرژی است. اما سیپروهپتادین دارویی است با کاربردی چندگانه. این دارو از سوی پزشکان تغذیه نیز تجویز میشود و خاصیت اشتها آور دارد.
در سال 1961 این قرص مجوز تجویز برای درمان آلرژی را دریافت کرد و پس از آن در درمان اختلالات جنسی مربوط به سروتونین نیز به کار رفت. این عضو مهم خانواده آنتی هیستامین در شکلهای دارویی قرص و شربت در دسترس است و جزو داروهای بدون نسخه به شمار میرود. در این مقاله از مجله پزشکی ژین طب اطلاعات کاملی درباره این دارو در اختیارتان قرار میدهیم.
قرص سیپروهپتادین برای چیست؟
اصولا سیپروهپتادین در مواقع قرمزی، تحریک، خارش و آبریزش چشم تجویز میشود. افرادی که با محرکهای موجود در هوا حساسیت دارند به سرعت به عطسه می افتند و از بینی شان آب سرازیر می شود. این موضوع در مورد افرادی با حساسیت فصلی نیز صادق است. تسکین خارش شرایط پوستی آلرژیک و درمان نیز از دیگر کاربردهای قرص سیپروهپتادین است.
بعضی آلرژیها ممکن است زندگی انسان را به خطر بیاندازند. مانند ورمهای آلرژیک نواحی تنفسی یا واکنشهای آلرژیک پس از در یافت فرآوردههای خونی. در این مواقع سیپروهپتادین به سرعت میتواند این واکنش های آلرژیک را کنترل نماید. لازم است بدانید سیپروهپتادین علائم را کاهش میدهد اما درمان کننده بیماری نیست و علت را درمان نخواهد کرد. از ویژگیهای اشتها آور این قرص نیز در تجویزهای اضافه وزنی استفاده میشود.
این دارو چگونه باید استفاده شود؟
شکلهای دارویی سیپروهپتادین به صورت قرص و شربت است. قرص سیپروهپتادین باید طبق تجویز پزشک مصرف شود، اما در حالت معمولی این قرص را دو تا سه بار در روز مصرف میکنند که به نوع ومیزان آلرژی بستگی دارد. عموما داروهای هیستامیندار خواب آورند و شاید همین خواب زیاد سبب گرسنگی و اضافه وزن میشود. پس بهتر است در مصرف این دارو هنگامی رانندگی یا کارهای مهم که به هوشیاری نیاز دارد دقت کنید.
قرص سیپروهیپتادین چگونه اثر میکند؟
در واقع هدف از مصرف سییپروهپتادین جلوگیری از فعالیت هیستامین و سروتونین در بدن است. با ورود عوامل آلرژیزا هیستامین در بدن پخش میشود و آثار خود را در بدن مینمایاند. آبریزش بینی، خارش، گرفتگی بینی و اشک چشم، از نتایج پخش هیستامین در بدن به شمار میرود که با مداخله سیپروهپتادین این علائم از بین خواهند رفت. این قرص پس از 15 تا 20 دقیقه نشانههای ضد آلرژیک خود را آشکار خواهد کرد و پس از 24 ساعت به طور کامل از طریق کلیه دفع خواهد شد.
سیپروهپتادین برای چاقی ونحوه اثر گذاری آن
این عملکرد قرص سیپروهپتادین به مداخله در جذب سوتونین باز میگردد. به گونهای که سیپروهپتادین مانع از جذب سوتونین در بدن میشود و از افسردگی و اضطراب میکاهد. از آنجا که مرکز سروتونین در مغز قرار دارد، این دارو با تاثیر گذاری بر این ناحیه فعل و انفعالات اشتهایی را پدید میآورد.
سیپروهپتادین برای کودکان؛ باید ها و نبایدهای تجویز ضد آلرژی
گاهی مصرف خودسرانه این قرص برای کودکان خطر آفرین است؛ زیرا عوارض بسیاری خواهد داشت. این دارو هشدارهای مغزی کودکان را کاهش خواهد داد و بر اعصاب مرکزی اثر میگذارد. البته اختلال در خواب هم پس از مصرف این دارو در برخی کودکان مشاهده شده است. برخی پزشکان ممکن است این دارو را در مواقع بروز آلرژی در کودکان بالای دوسال تجویز کنند که میزان آن هر 8 تا 12 ساعت، 12 میلی گرم است.
اقدامات احتیاطی پیش از مصرف سیپروهپتادین
پیش از مصرف این دارو در صورت داشتن حساسیت دارویی حتما پزشک را در جریان بگذارید. همچنین اگر داروهای دیگر برای آلرژی یا سرماخوردگی استفاده میکنید باید پزشک شما با خبر باشد. داروهای اضطراب، افسردگی یا تشنج، شل کنندههای عضلانی، آرام بخشها یا مخدر، قرصهای خواب آور و آرام بخشها شامل تداخل دارویی خواهند بود و پزشک با توجه به مصرف هم زمان هریک از این قرصها، دوز سیپروهپتادین مشخصی برایتان تجویز میکند. مصرف این دارو در حالی که آسم، زخم کهنه، مشکل در ادرار کردن (به دلیل حجیم شدن غده پروستات)، بیماری قلبی، فشاخون بالا دارید، ممکن است برایتان خطر آفرین باشد.
اگر باردارید یا میخواهید باردار شوید یا اگر به نوزادتان شیر میدهید موضوع را با پزشک درمیان بگذارید. اگر هنگام مصرف سیپروهپتادین هم باردار شدید، با پزشک خود در میان بگذارید. افراد مسن و 65 ساله به بالا معمولا نباید سیپروهپتادین مصرف کنند؛ زیرا برای این گروه سنی قرص سیپروهپتادین کارایی لازم را ندارد. اگر حین مصرف این قرص به خدمات دندانپزشکی نیاز داشتید حتما دکتر دندانپزشک را در جریان بگذارید. خواب آلودگی ویژگی این داروست که باید در زمان مصرف آن دقت کنید. این دارو باعث مسمومیت شدید در کودکان خواهد شد. پس دارو را کاملا از دسترس کودکانتان دور نگه دارید.
عوارض قرص سیپروهپتادین؛ سردرد و دردسرهای دیگر
عوارض سیپروهپتادین برای همه افراد یکسان نیست. شاید بتوان عوارض کوتاه مدت و درازمدتی را برای این دارو در نظر گرفت. به هر روی بایستی در مصرف این دارو مانند هر داروی دیگری با احتیاط رفتار کرد. برخی عوارض این دارو عبارتند از:
- سردرد
- خواب الودگی
- فشار خون
- یبوست
- خشکی دهان بینی و گلو
- تار بینی و توهم
البته این موارد تعدادی از عوارض گزارش شده این دارو به شمار میرود و بیشک عوارض دیگری نیز برای افراد گوناگون به همراه داشته و دارد.
قرص سیپروهپتادین، از چیستی تا طریقه مصرف
در این مقاله با قرص سیپروهپتادین و تمام جوانب آن آشنا شدیم. بیشک مصرف یک دارو در کنار تمام مزایای خود، معایبی نیز دارد که نمیتوان از آن غافل شد. پس با آگاهی از چندو چون مصرف این قرص نسبت به نوع مصرف و سن مصرف کننده حساس باشید تا دچار عارضه دارویی نشوید.
سوالات متداول درباره قرص سیپروهپتادین
قرص سیپروهپتادین با چه قرص هایی تداخل دارد؟
با قرص خواب، شل کننده عضلات و داروهای تشنج و درمان افسردگی تداخل دارد
این دارو به چه شکل هایی موجود است؟
شربت و قرص 4 میلی
طریقه مصرف این قرص چگونه است؟
معمولا 2 تا 3 بار در روز، بنا به تجویز پزشک