بیماری های مفصلی

آب درمانی دیسک کمر؛ درمان آسان کمر درد

آیا با فواید و نحوه آب درمانی دیسک کمر و سیاتیک آشنا هستید؟ ستون فقرات سیستم پیچیده‌ای از استخوان‌ها، دیسک‌های بالشتک مانند، اعصاب و عضلات است. در بیشتر موارد کمردرد ناشی از اختلال و آسیب در عملکرد عضلات و مهره‌ها است. هرگونه آسیب در قسمت‌های مختلف کمر در نهایت روی ریشه‌های عصبی نخاع تاثیر گذاشته و درد شدیدی را ایجاد می‌کند. با افزایش سن دیسک‌های ستون فقرات بیشتر در معرض آسیب قرار می‌گیرند. خوشبختانه این درد را می‌توان از طریق فیزیوتراپی و آب درمانی کاهش داد.

آب درمانی شامل انواع درمان‌ها و تمرین‌هایی است که در استخر انجام می‌شود. این تمرین‌ها به طور خاص برای تسکین کمردرد یا گردن درد طراحی شده‌اند. علاوه بر این تمرینات، آب درمانی سبب تقویت عضلات شده و از عود مجدد کمردرد در آینده جلوگیری می‌کند. برای راهنمایی و افزایش آگاهی شما در این سری از مقالات ژین طب قصد داریم در خصوص آب درمانی برای دیسک کمر صحبت کنیم. با ما همراه باشید تا روند درمان خود را موثرتر ادامه دهید.

آب درمانی چیست؟

آب درمانی در واقع نوعی برنامه تمرینی فیزیوتراپی است که توسط یک فیزیوتراپیست واجد شرایط و حرفه‌ای برای بهبود دردها و مشکلات سیستم حرکتی بیماران (عضلات، مفاصل و استخوان) انجام می‌شود. این روش درمانی شامل انواع تمرینات مختلف در آب است که باید توسط درمانگران آموزش دیده در یک استخر آب درمانی گرم و مخصوص انجام شود.

استفاده از روش آب درمانی برای بیماران مبتلا به اختلالات اسکلتی عضلانی و عصبی در دنیا رایج است. این بیماران پس از آب درمانی نتایجی مانند: افزایش قدرت، انعطاف پذیری، تحرک و همچنین کاهش درد را گزارش می‌دهند. البته توجه داشته باشید! این مزایا ناشی از خواص منحصر به‌ فرد آب است؛ بنابراین نمی‌توان آنها را در محیط منزل و یا کلینیک انجام داد.

چرا آب درمانی دیسک کمر باعث درمان بیماران می‌شود؟

همانطور که اشاره شد آب درمانی در درمان و جلوگیری از تشدید مشکلات حرکتی بسیاری از بیماران مخصوصا بیماران دارای دیسک کمر موثر است. استخر و آب داخل آن باید دارای ویژگی‌ها و شرایط مخصوصی مانند: دمای مناسب، عدم استفاده از مواد شیمیایی و عمق مناسب باشد تا در درمان بیماران موثر واقع شود. در ادامه در خصوص علل اثرات آب درمانی در درمان بیماران صحبت می کنیم.

1. چگالی بالای آب و کمک به شناور ماندن بیماران

چگالی آب اثر گرانش را کاهش می‌دهد، بنابراین باعث می‌شود که بدون فشار خاصی شناور بمانید. این اثر فشار را از روی مهره‌های آسیب دیده و مفاصل برمی‌دارد. فشار باعث درد زیاد روی بیماران دارای دیسک کمر می‌شود؛ بنابراین انجام تمرین‌ها داخل استخر از طریق کاهش فشار روی مفاصل و عضلات سبب انجام آسان‌تر و بهتر تمرین‌ها می‌شود. علاوه بر این به دلیل ضعف زیاد و تحریک پذیری عضلات، بسیاری از بیماران دچار کاهش تعادل می‌شوند. از این رو می‌توان گفت که آب درمانی برای دیسک کمر روشی بسیار آسان و مؤثر است.

در تمرین‌های آبی به دلیل چگالی زیاد آب، تعادل بیماران هنگام انجام ورزش‌های اصلاحی حفظ می‌شود. انجام ورزش‌هایی مانند پیاده‌روی، دویدن و گام برداشتن متقاطع را که ممکن است برای بیماران سخت و دردناک باشد در آب با تاثیر بیشتر و درد کمتری انجام می‌شود. آب درمانی بیشترین تاثیر درمانی خود را برای بیماران نخاعی و دارای ناتوانی کامل می‌گذارد.

2. مقاومت طبیعی آب باعث تقویت عضلات می‌شود

آب درمانی دیسک کمر | ژین طب

آب به دلیل چگالی و ویسکوزیته بالا دارای مقاومت بسیار زیاد است. این امر باعث تقویت موثر عضلات در طول جلسات درمانی و توانبخشی می‌شود. جالب است که بدانید شدت مقاومت آب استخر را می‌توان متناسب با نیاز بیماران دستکاری کرد. تغییر میزان عمق استخر، سرعت انجام تمرینات و فشار آب خارج شده از لوله‌های مخصوص کنار استخر می‌تواند روی میزان مقاومت آب تأثیر بگذارد.

زمانی که فشار آب ثابت باشد، مقاومت کمتری از طرف آب روی بدن بیماران دارای دردهای ناشی از دیسک کمر وارد می‌شود؛ اما پس از انجام تمرین‌های دارای سرعت زیاد، مقاومت آب روی بدن مجددا افزایش می‌یابد. به طور کلی انجام تمرینات مقاومتی با سرعت بالا باعث افزایش قدرت و تقویت عضلات می‌شود. اگر قصد دارید قدرت بدن خود را بدون زحمت و با سرعت بیشتری افزایش دهید، آب درمانی را امتحان کنید.

3. ترمیم سریع عضلات آسیب دیده در آب

زمانی که بیماران در آب غوطه ور می‌شوند، تحت فشار هیدرواستاتیک قرار می‌گیرد. این فشار اثرات مختلف و مفیدی روی بدن دارد. به عنوان مثال آب درمانی سبب افزایش گردش خون می‌شود. افزایش فشار خون با افزایش اکسیژن رسانی به عضلات و بافت‌ها همراه است. این مورد یکی از بهترین ویژگی های آب درمانی دیسک کمر محسوب می‌شود.

بیشتر بدانید: تأثیر EMS بر عضلات؛ بررسی مزایای دستگاه الکتریکی محرک عضلات

افزایش انتقال مواد مغذی از طریق سرعت ترمیم عضلات و بافت‌های آسیب دیده را افزایش می‌دهد. همانطور که می‌دانید عضلات بیماران دارای دیسک کمر به دلیل فشار مهره‌ها تحریک پذیری و حساسیت بیشتری دارد. استفاده از آب درمانی و جکوزی برای دیسک کمر سبب بهبودی سریع‌تر و کاهش عوارض می‌گردد.

علاوه بر این فشار هیدرواستاتیک موجود در آب استخر می‌تواند دیواره قفسه سینه را فشرده کرده و عملکرد ریه و دینامیک تنفسی را بهبود ببخشد. به طوری که بیماران تحت درمان با آب درمانی از لحاظ سهولت در تنفس در مقایسه با سایر افراد حدود 60 درصد وضعیت بهتری دارند. آب درمانی ماهیچه‌های تنفسی را تقویت کرده و ظرفیت تنفسی افراد را بهبود می‌بخشد.

4. درجه حرارت بالای آب سبب کاهش گرفتگی عضلات می‌شود

استخرهای آب درمانی معمولا حدود ۲۸ تا ۳۲ درجه سانتیگراد گرم می‌شوند. زمانی که در زیر آب قرار می‌گیرید، دمای گرم استخر سرعت جریان خون و دامنه حرکت شما را افزایش می‌دهد. علاوه بر این دمای بالا خاصیت ارتجاعی عضلانی را افزایش داده و تا حد زیادی گرفتگی عضلات، سفتی و اسپاستیسیته که جزء علائم مهم دیسک کمر هستند را کاهش می‌دهد. نحوه صحیح راه رفتن در استخر برای دیسک کمر بستگی به شدت آسیب دارد. افراد دارای دیسک کمر بهتر است به آرامی و در کنار استخر راه بروند.

موارد منع استفاده برای آب درمانی دیسک کمر

به طور کلی آب درمانی مانند سایر روش‌های درمانی تنها برای تعدادی از بیماران توصیه می‌شود. در بعضی از شرایط بعضی از بیماران در حین تمرینات آب درمانی دچار مشکلات و حتی آسیب‌های بسیار بیشتری می‌شوند. در این قسمت از مقاله به تعدادی از بیمارانی که دارای منع استفاده از روش آب درمانی هستند، اشاره می‌کنیم.

بیشتر بدانید: بهترین روغن برای دیسک کمر؛ با کمر درد خداحافظی کنید

افراد دارای منع استفاده از آب درمانی دیسک کمر عبارتند از:

  1. افراد دارای کاهش دامنه حرکتی شدید
  2. افراد دارای زخم‌های باز
  3. بیماران دارای عفونت
  4. افراد دارای ترس از آب
  5. اشخاصی که عدم تحمل گرما یا سرما دارند.
  6. بیماران دارای تعادل ضعیف
  7. بیماران دارای بی ثباتی مفصل
  8. بیماران عصبی
  9. بیماران فیبرومیالژیا
  10. بیماران همی پلژی
  11. بیمارن فلج مغزی
  12. اسپوندیلیت آنکیلوزان
  13. آرتریت روماتویید جوانان
  14. بیماری پارکینسون
  15. CLBP
  16. افراد دارای اسکلروز چندگانه
  17. آسیب‌های تروماتیک مغزی
  18. اشخاص دارای سابقه سکته
  19. روماتیسم مفصلی
  20. بیماری سیستمیک
  21. بیماران دارای مشکلات استفراغ حاد یا اسهال
  22. حساسیت به کلر یا برم
  23. آنژین در حال استراحت
  24. تنگی نفس در حالت استراحت
  25. نارسایی قلبی کنترل نشده
  26. آنوریسم شناخته شده
  27. صرع کنترل نشده
  28. نوتروپنی
  29. وابستگی به اکسیژن
  30. دیابت ناپایدار قند خون
  31. بی اختیاری ادرار- مدفوع
  32. صرع
  33. فشار خون بالا
  34. نارسایی کلیه

بهترین تمرین‌های آب درمانی دیسک کمر چیست؟

برای آب درمانی دیسک کمر، به طور کلی بیماران باید پس از بررسی وضعیت و شدت بیماری خود زیر نظر مربی با تجربه و متخصص تمرین‌های مخصوص را دریافت کنند. برای راهنمایی بیشتر شما در این مقاله تنها به تعدادی از تمرین‌های کم خطر و البته موثر اشاره خواهیم کرد.

معرفی لیست تمرین‌های آب درمانی دیسک کمر:

1. تمرین کشش کمر مناسب برای کاهش فشار روی ستون فقرات

برای انجام این تمرین روی آب به کمر دراز بکشید و دست‌های خود را به آرامی به سمت بالا و پایین بدن خود بکشید. پس از 5 مرتبه کشش دست‌های خود، اجازه دهید فشار آب عضلات کمر شما را ریلکس کند. سپس پس از چند دقیقه مجددا دست‌هایتان را جا به جا کنید.

بیشتر بدانید: تمرینات گودی کمر؛ راهکارهای تمرینی برای رفع مشکل گودی کمر

2. راه رفتن در آب برای تقویت عضلات کمر

پیاده روی توی آب | ژین طب

همانطور که می‌دانید افراد دارای دیسک کمر به دلیل فشار مهره‌های آسیب دیده، عضلاتشان دچار ضعف و آسیب می شود. به همین دلیل انجام هر تمرینی که سبب تقویت عضلات شود به کاهش عوارض و درد بیماران کمک می‌کند. یکی از بهترین تمرین‌های موثر برای کاهش عوارض بیماران دارای دیسک کمر، تمرین راه رفتن ساده درون آب است. برای انجام این تمرین در کنار استخر به آرامی راه بروید. پس از چند دقیقه راه رفتن بیایستید و پس از استراحت کردن مجددا شروع به راه رفتن کنید.

3. اسکات؛ بهترین تمرین برای کاهش درد کمر

یکی دیگر از بهترین تمرین‌های موثر برای تقویت عضلات کمر و کاهش درد ناشی از دیسک کمر، حرکت اسکات است. برای انجام حرکت اسکات در آب باید به دیواره استخر تکیه دهید و به آرامی باسن و لگن خود را به سمت بالا و پایین بیاورید. در داخل آب به دلیل نوع فشار وارد شده به بدن عضلات شما سریع‌تر و حتی بهتر از شرایط خشکی تقویت می‌شود

سوالات متداول در مقاله آب درمانی دیسک کمر

مدت زمان آب درمانی برای دیسک کمر چه مقدار است؟

بهترین مدت زمان توصیه شده برای آب درمانی بیماران دارا دیسک کمر 1ساعت و نیم تا 2 ساعت و 5 روز در هفته است. البته تعداد روزها و ساعت آب درمانی به نظر پزشک شما بستگی دارد.

مهم‌ترین مزایای فیزیوتراپی در آب برای بیماران چیست؟

مهم‌ترین مزایای آب درمانی برای بیماران دارای دیسک کمر و سایر مشکلات عضلانی اسکلتی شامل موارد زیر است:
افزایش انعطاف پذیری
افزایش تعادل
بهبود عملکرد فیزیکی
افزایش قدرت و استقامت عضلات
افزایش ظرفیت هوازی
افزایش آرامش
افزایش تحرک
کاهش سطح درد
بهبود کیفیت زندگی

بهترین درمان‌های خانگی برای دیسک کمر چه درمان‌هایی هستند؟

بهترین و موثرترین درمان‌های خانگی برای دیسک کمر شامل موارد زیر است:
پیاده روی
ماساژ تراپی
استفاده از ابزارهایی مانند کمربند طبی
گرم کردن و سرد کردن بدن
مدیتیشن
طب سوزنی
استفاده از روغن‌های گرم و طبیعی
انجام ورزش‎های اصلاحی

منبع
swimex

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا