تأثیر EMS بر عضلات؛ بررسی مزایای دستگاه الکتریکی محرک عضلات
ورزش ۲۰ دقیقهای؟ آیا امکان دارد که تنها با ۲۰ دقیقه ورزش به بدن دلخواه خود برسید؟ بله، دستگاه ورزشی EMS این موقعیت را برای همه ورزشکاران فراهم کرده است. یعنی به جای تمرینهای طولانی در باشگاه میتوانید، در مدت ۲۰ دقیقه به راحتی عضلات بدن خود را پرورش دهید.
در دنیای شلوغ و پرمشغلهی امروزی، دیگر کمتر کسی میتواند روزانه چند ساعت برای ورزش و سلامتی خود، زمان بگذارد. به همین دلیل هم برای آن که ورزش برای همهی افراد آسانتر شود، تکنولوژی به کمک آمده است. دستگاه EMS، با استفاده از انرژی الکتریکی به بدن کمک میکند که در زمان کمتری به هدف خود نزدیک شود. برای آشنایی با تأثیر EMS بر عضلات بدن و نحوه کار با آن، با وبسایت ژین طب در این مقاله همراه شوید.
ورزش EMS چیست؟
همانطور که در ابتدای مطلب اشاره کردیم، EMS یکی از انواع سبکهای مدرن ورزشی به حساب میآید. اصطلاح EMS مخفف Electrical Muscle Stimulation است. این عبارت در زبان فارسی به معنای دستگاه الکتریکی محرک ماهیچه است. در این سبک ورزش از تکنولوژیهای پیشرفته و دستگاههای مدرن استفاده میشود. طی چند سال اخیر، ورزش EMS در میان مردم محبوبیت زیادی پیدا کرد.
به منظور استفاده از این دستگاه، باید ابتدا یک لباس مخصوص بپوشید. در این لباس تعداد زیادی الکترود وجود دارد که انرژی الکتریکی را از دستگاه به لباس و بدن ورزشکار میرساند. لباس ورزش ایاماس در واقع از یک جلیقه و کمربند تشکیل میشود که به نظر خیلی سنگین و بزرگ میآیند. ولی در واقعیت چنین نیست. با این لباس میتوانید به راحتی حرکات ورزشی را انجام دهید.
بخش دیگر این دستگاه شامل پنل اصلی آن است. معمولا اوپراتور دستگاه یا مربی ورزشی، با توجه به شرایط و قدرت بدن شما، تنظیمات مناسب را روی آن اعمال میکند. این تنظیمات شامل تنظیم پالسهای الکتریکی ارسالی به بدن هستند. اگر تنظیمات به درستی اعمال نشوند، ممکن است فشار خیلی زیاد یا کمی را روی عضلات خود حس کنید.
سایر وسایل ورزشی، مانند دمبل و کش هم در اختیارتان قرار خواهد گرفت تا مانند یک تمرین معمولی، حرکات را انجام دهید. استفاده از این دستگاه برای افراد عادی که مشکل حاد سلامتی ندارند کاملا مفید و بیخطر است. در ادامه مطلب نحوه کار دستگاه EMS را بررسی خواهیم کرد. سپس از مزایا و معایب آن سخن میگوییم.
ورزش EMS چگونه عضلات را تحریک میکند؟
دستگاه ایاماس یکسری پالسهای الکتریکی به لباس مخصوص میفرستد. این پالسها به بدن شما منتقل میشوند و روی مغز تاثیر میگذارند. در حقیقت این پالسها به مغز سیگنال میدهند که برخی از عضلات بدن را منقبض کند. این پالسهای الکتریکی برای بدن کاملا بیخطر هستند و فقط وظیفه رساندن پیام به مغز را دارند. به همین دلیل عضلات در هنگام انجام حرکت ورزشی، بیشتر درگیر شده و قویتر میشوند. البته توجه کنید که ممکن است به این روش الکتروتراپی نیز گفته شود.
این دستگاه، تاثیر یک حرکت ورزش ساده را تا حدود ۲۰ برابر بالا میبرد. شما در یک مدت کوتاه، مثلا ۲۰ دقیقه، به اندازه یک تمرین ۱ ساعته چربی سوزانده و عضلاتتان را پرورش میدهید.
در طول یک جلسه ورزش ۲۰ دقیقهای با دستگاه EMS، هر فرد میتواند حدود ۲۵۰۰ کالری بسوزاند. این عدد برای ورزشهای معمولی در باشگاههای عادی به حدود ۱۰۰ تا ۲۰۰ کالری در ۲۰ دقیقه میرسد. در واقع میزان چربی که در یک جلسه ورزش EMS میسوزانید از ورزش عادی بیشتر است.
با این وجود از دستگاه EMS معمولا برای کاهش چربی بدن استفاده نمیکنند. کاربرد اصلی این دستگاه در پرورش عضلات و قویتر کردن آنها است. دستگاههای EMS در دو نوع باسیم و بیسیم به بازار ارائه میشوند. هر کدام از این مدل دستگاهها روش کاری مخصوص به خود را دارند.
چه کسانی نباید از دستگاه EMS استفاده کنند؟
با وجود آن که دستگاه EMS یک دستگاه بیخطر برای بدن به حساب میآید، اما برخی از افراد نباید از آن استفاده کنند. خانمهای باردار و کسانی که سابقه بیماری صرع دارند، به هیچ عنوان نباید از این دستگاه استفاده کنند. همچنین دستگاه EMS برای بیماران قلبی یا کسانی که از دستگاه ضربانساز استفاده میکنند، مناسب نیست. برخی از افراد دیگری که نباید از دستگاه EMS استفاده کنند، شامل موارد زیر است:
- افرادی که بیماریهای مرتبط با سیستم عصبی دارند.
- بیماران تنفسی
- کسانی که زخم باز روی بدن خود دارند.
- افراد دیابتی
- افرادی که ماهیچههای بسیار ضعیفی دارند.
به طور کلی اگر دچار بیماری خاصی هستید، بهتر است قبل از رفتن به سراغ دستگاه EMS با پزشک مشورت کنید. این کار سبب میشود که دچار مشکلات پیچیده و مریضیهای بیشتر نشوید. مثلا اگر در ۶ ماه گذشته عمل جراحی انجام دادهاید، نباید از دستگاه EMS استفاده کنید. پس حتما این نکات را با پزشک خود در میان بگذارید.
مزایای استفاده از این دستگاه و تأثیر EMS بر عضلات بدن
به جر افرادی که در بالا ذکر کردیم، بقیه افراد میتوانند از مزایای بیشمار دستگاه EMS بهرمند شوند. از آن جایی که ایاماس یک نوع ورزش است. در نتیجه خودش به تنهایی میتواند به تقویت عضلات و کاهش بافت چربی بدن کمک کند. تقویت عضلات همهی قسمتهای بدن با کمک این دستگاه اتفاق میافتد. مثلا عضلات شکم و لگن و باسن از مهمترین آنها هستند. ولی به جز این موارد که از ویژگیهای همه ورزشها است، EMS یکسری مزایای دیگر هم دارد. در ادامه این موارد را بررسی میکنیم.
- کمک به افزایش تعادل بدن در هنگام فعالیت
- کم کردن دردهای ناشی از کم تحرکی
- کاهش استرس کلی روزانه مانند سایر ورزشها
- کاهش زمان ورزش
- کمک به بهبود آسیبهای قبلی
- کم کردن ضعف و خستگی عضلات بعد از ورزش
- بهبود جریان خون در بدن
- کاهش درد و افزایش استحکام مفاصل
- جلوگیری از افتادگی پوست بعد از لاغری
بیشتر بدانید: بهترین ورزش برای لاغری؛ پیاده روی، طناب زدن یا پیلاتس؟
عوارض دستگاه EMS
استفاده از دستگاه EMS عوارض چندانی ندارد. البته تمرین بیش از حد با EMS باعث آسیبهای عضلانی و گاهی پارگی آن میشود. فراموش نکنید که به هیچ عنوان نباید هر روز با این دستگاه ورزش کنید. حتما باید بین جلسات تمرینی خود یک یا دو روز فاصله بگذارید. این فاصله سبب میشود که ریکاوری عضلات به خوبی و به راحتی انجام شود. در واقع بعد از این ورزش باید استراحت و خواب و غذا مناسب را جدی بگیرید. پس هر چند وقت یکبار باید ورزش EMS را انجام داد؟ در ادامه این مقاله این نکته را بررسی کرده و در موردش توضیح خواهیم داد.
هر چند وقت یکبار میتوان ورزش با دستگاه EMS را انجام داد؟
همانطور که اشاره کردیم ورزش EMS یک ورزش سنگین به حساب میآید و چندین برابر ورزشهای عادی تاثیرگذار است. در نتیجه بهتر است که بیشتر از هفتهای ۱ تا ۲ بار از آن استفاده نکنید. زیرا فشار بیش از حد به عضلاتتان وارد مینماید و برایتان مناسب نیست. همچنین اگر میخواهید که نتیجه بهتری از این ورزش بگیرید، باید زمان ریکاوری را جدی گرفته و آن را رعایت کنید. حتما بین جلسات ورزش EMS چند روز را به خوبی استراحت کنید. برای داشتن نتیجه بهتر از این ورزش، پیشنهاد میکنیم که آن را در کنار یک ورزش بدون دستگاه دیگر، مانند پیادهروی، بدنسازی، بوکس یا حتی ایروبیک انجام دهید.
سوالات متداول درباره تأثیر EMS بر عضلات بدن و ورزش با آن
آیا استفاده از دستگاه EMS درد دارد؟
در هنگام استفاده از دستگاه EMS دردی را تجربه نمیکنید. اما ممکن است گاهی کمی احساس سوزن سوزن شدن یا نبض زدن در بخشهای مختلف بدنتان را داشته باشید. با این حال اگر در هنگام استفاده از این دستگاه دردی احساس کردید، حتما این نکته را به مربی خود اطلاع دهید. احتمالا او تنظیمات دستگاه را برایتان به نحوی تغییر میدهد که دردی حس نکنید.
آیا دستگاه EMS خانگی هم موثر است؟
دستگاههای EMS خانگی طرفداران بسیاری دارند و استفاده از آنها بسیار راحت است. شما میتوانید در خانه به راحتی، با ۲۰ دقیقه ورزش، وزن خود را کم کرده و عضله بسازید. همچنین دیگر نیازی به پرداخت هزینههای سرسامآور به باشگاهها ندارید. البته باید توجه کنید که این دستگاه تنظیمات پیچیدهای دارد. در نتیجه ممکن است با تمرین کردن زیر نظر مربی ماهر و حرفهای، نتیجه بهتری از آن کسب کنید. این دستگاهها در برندهای مختلف و با تاثیر گذاری مختلف به بازار ارائه میشوند.
عضلهسازی و چربیسوزی با EMS چقدر طول می کشد؟
تحقیقات نشان میدهند که پس از مدت ۵ تا ۶ هفته از شروع ورزش EMS، نتایج را روی بدن خود مشاهده میکنید. در واقع پس از ۶ هفته، در اکثر موارد بین ۱۰ تا ۱۵٪ بافت عضلانی به بدنتان اضافه میشود. همچنین در طول مدت ۳ ماه ورزش مداوم با این دستگاه میتوانید حدود ۵ تا ۱۰ کیلوگرم، کاهش وزن را تجربه کنید.
آیا تمرین با دستگاه EMS بهتر از ورزش عادی است؟
نمیتوان در همه موارد و برای همه اشخاص یک نسخه کلی ارائه کرد. با این وجود برای بیشتر افرادی که وضعیت کلی سلامتشان خوب است، استفاده از دستگاه EMS موثرتر است. تحقیقات حاکی از آن است که ۱۵ تا ۲۰ دقیقه ورزش EMS تا ۹۸٪ عضلات بدن را درگیر میکند. این در حالی است که برای ورزشهای معمولی این عدد به حدود ۶۰٪ میرسد. در نتیجه تاثیرگذاری این دستگاه از همه جهات بیشتر از یک جلسه تمرین معمولی است. با این وجود هر فردی با توجه به نیاز و سلیقه شخصی میتواند تصمیم بگیرید که این ورزش برایش مناسب هست یا خیر.