تغذیه و سلامت خانواده

ایمی پنم برای چیست؟ داروی برای توقف رشد باکتری‌ها و 10 موارد احتیاطی

ایمی پنم و سیستاتین آنتی بیوتیکی است که در بزرگسالان و کودکان  با توقف رشد باکتری‌ها برای درمان عفونت های باکتریایی قلب، ریه ها، مثانه، کلیه ها، پوست، خون، استخوان ها، مفاصل، معده یا اندام های تناسلی زنانه استفاده می‌شود. ایمی‌پنم در کاهش علائم بیماری‌های مختلف از جمله آرتریت روماتوئید، آرتریت روماتوئید، بیماری‌های مختلف و پسوریازیس نیز مفید است.

همچنين  از  بیوتیک ایمی پنم در درمان‌های حساس یا برای مقابله با بحران‌های بعد از عمل با شدت خفیف تا استفاده می‌شود. در این مطلب از ژین طب به بررسی اشکال دارویی ، موارد مصرف و مقدار و نحوه مصرف ایمی‌پنم می‌پردازیم.

ایمی پنم چیست؟ اشکال مختلف دارویی ایمی‌پنم

ایمی پنم یک آنتی بیوتیک از گروه بتا لاکتام است. این دارو با برهمکنش بر روی غشای خارجی از طریق انتقال‌ به پنی سیلین (PBP) روی آن متصل می‌شود و مکانیسم باکتری کشی سریعی دارد. این پروسه، سنتز باکتری‌ها در سلول‌های دیواره را تسریع می‌کند تا در برابر آنتی‌بیوتیک‌ها مانند سایر باکتری‌های مقاوم به بتا-لاکتام مقاوم شوند. به بیماری تحت درمان با ایمی‌پنم هر 8-6 ساعت یک بار تزریق عضلانی یا وریدی انجام شود. این آنتی بیوتیک خط اول برای درمان بیماری نیست، و فقط برای موارد شدید بیماری کاربرد دارد.

بیشتر بخوانید: رفع تبخال تناسلی در سه دقیقه؛ از درمان در خانه تا داروهایی جدید

داروی ایمی‌پنم (Aminophenazone) در اشکال مختلفی تولید می‌شود که ممکن است برای موارد مختلف استفاده شود. 

  • ایمی‌پنم به شکل پودر برای تزریق به بیماری‌های خاصی مانند دردهای شدید یا آلرژی‌ها تجویز می‌شود. به این شکل دارو به سرعت وارد جریان خون می‌شود.
  • ایمی‌پنم به شکل قرص ممکن است برای کاهش درد و التهاب در مواردی مانند درد عضلانی، درد دندانی و سایر دردها تجویز شود.
  • این دارو به شکل شربت نیز ممکن است برای مصرف خوراکی در موارد معمولی تجویز شود.
  • برخی از نسخه‌های ایمی‌پنم به شکل قرص جویدنی در دسترس هستند که ممکن است برای مواردی که نیاز به مصرف خوراکی ساده دارند، مناسب باشد.

 اشکال مختلف ایمی‌پنم ممکن است بر اساس مسیر موارد مصرف، جذب دارو در بدن، و عوارض جانبی مختلف انتخاب شوند. اشکال دارویی پودری برای تزریق ایمی‌پنم که در دو مقدار ۲۵۰ میلی گرم و ۵۰۰ میلی گرم تولید می‌شود، بیشتر برای موارد خاصی از درمان مورد استفاده قرار می‌گیرد. این اشکال معمولاً در موارد اورژانس یا مواردی که نیاز به تزریق سریع دارو دارند، مورد استفاده قرار می‌گیرند.

بیشتر بخوانید: بیماری زونا، یک بیماری مرموز واگیردار که سریع درمان می‌شود

موارد مصرف داروی ایمی‌پنم شامل چه مواردی است؟

موارد مختلف مصرف ایمی پنم | ژین طب

داروی ضد التهابی غیراستروئیدی (NSAID) ایمی‌پنم عمدتاً به عنوان داروی تسکین‌دهنده دردها و درمان التهاب‌های معمولی مصرف می‌شود. در ادامه موارد مصرف شایع ایمی‌پنم آورده شده است:

  • ایمی‌پنم برای کاهش درد‌های عضلانی و استخوانی معمولی نظیر درد پشت و درد مفاصل مصرف می‌شود.
  • این دارو ممکن است برای کاهش دردهای دندانی که ناشی از التهاب یا عفونت مناسب باشند .
  • در برخی موارد ایمی‌پنم برای کنترل علائم آلرژی و آلرژن‌های معمولی مورد استفاده قرار می‌گیرد.
  • ایمی‌پنم به عنوان یک داروی ضد آلرژی و ضد درد در برابر عفونت‌های کم‌خطر نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد.
  • به عنوان داروی تسکین‌دهنده دردها مرتبط با مشکلات دستگاه تنفسی تحتانی نیز مصرف می‌شود.
  • در مواردی که عفونت‌های داخل شکمی و عفونت ادراری به همراه درد و التهاب ظاهر می‌شوند، ایمی‌پنم به عنوان تسکین‌دهنده دردها تجویز می‌شود.

مهم است بدانید که ایمی‌پنم به عنوان یک داروی ضد التهابی غیراستروئیدی (NSAID) ممکن است در برخی از موارد به تسکین درد و التهاب‌ها کمک کند.

بیشتر بخوانید: بهترین پماد برای از بین بردن جای زخم؛ آیا جای زخم ها کاملا خوب می‌ شود؟

مقدار و نحوه مصرف ایمی پنم به چه شکل است؟

تزریق ایمی پنم به صورت پودری، برای تزریق داخل وریدی  یا عضلانی ارائه می‌شود. تزریق ایمی پنم به شکل وریدی برای هر 6 یا 8 ساعت است.  و اگر به صورت عضلانی تجویز شود، هر 12 ساعت یک بار به عضلات باسن یا ران تزریق می‌شود. طول درمان بستگی به نوع عفونت تحت درمان دارد. پزشک به شما خواهد گفت که چه مدت از تزریق ایمی پنم و سیستاتین استفاده کنید.

مقدار مصرف ایمی‌پنم در بزرگسالان

دوز مصرفی ایمی‌پنم (Imipenem) در بزرگسالان بستگی به نوع بیماری، شدت عفونت، حالت بدنی شخص، و توصیه‌های پزشک تعیین می‌شود. ایمی‌پنم معمولاً به شکل تزریق وریدی یا داخل عضلانی تجویز می‌شود. دوز مصرفی عمومی ایمی‌پنم به شکل زیر است:

  • برای مقابله با بیماری‌های خفیف تا متوسط: معمولاً دوز 250 تا 500 میلی‌گرم ایمی‌پنم به طور تکراری هر 6 تا 8 ساعت تجویز می‌شود.
  • برای عفونت‌های شدید: در بیماران با عفونت‌های شدید، دوزهای بالاتر ممکن است تجویز شود. معمولاً دوزهای 500 میلی‌گرم به طور تکراری هر 6 تا 8 ساعت یا حتی 1 گرم به طور تکراری هر 8 ساعت تجویز می‌شوند. مدت زمان تجویز بر اساس شدت عفونت و پاسخ به درمان تعیین می‌شود و ممکن است تا 7 تا 14 روز یا بیشتر در موارد خاص طول بکشد.
  • برای عفونت‌های خاص نظیر عفونت‌های سودوموناس: در برخی عفونت‌های خاص نظیر عفونت‌هایی که توسط باکتری سودوموناس ایجاد می‌شوند، دوزهای بالاتر ممکن است تجویز شود.

توصیه‌ها و دوزهای دقیق ممکن است بر اساس نوع عفونت و حالت بدنی شخص  متغیر باشند. بنابراین، همیشه باید دستورات پزشک خود را رعایت کرد و از هرگونه تغییر در دوزها و مصرف داروها بدون مشورت پزشکی پرهیز کرد.

بیشتر بخوانید: قویترین داروی گیاهی ضد سرفه کودکان؛ از پلارژین تا زنجبیل

مقدار مصرف ایمی‌پنم برای کودکان

دوز و مصرف زیر تزریق ایمی پنم در کودکان 12 سال اثربخشی و ایمنی پنم در کودکان ثابت نشده است، اما شکل داخل وریدی آن در دوزهای 25-12 میلی گرم است.

  • دوز مصرفی کودکان با سن کمتر از یک هفته، برای درمان عفونت‌های غیر مرکزی عصبی (CNS)، 25 میلی‌گرم برای هر کیلوگرم وزن در 12 ساعت است.
  • برای کودکان یک تا 4 هفته سن، 25 میلی‌گرم برای هر کیلوگرم وزن هر 8 ساعت .
  • کودکان با سن 4 هفته تا 3 ماه، 25 میلی‌گرم برای هر کیلوگرم وزن هر 6 ساعت
  • کودکان بیشتر از 3 ماه سن، بین 15 تا 25 میلی‌گرم برای هر کیلوگرم وزن هر 6 ساعت

توصیه‌ها و دوزها برای کودکان به طور دقیق باید توسط پزشک معالج تعیین شوند. اطلاعات دقیق برای هر مورد باید از پزشک کودکان به صورت شخصی و با توجه به وضعیت خاص کودک ارائه شود. همواره باید از دستورات پزشک پیروی کرد.

موارد احتیاطی و منع مصرف ایمی پنم کدام است؟

تزریق ایمی پنم به شکل وریدی یا عضلانی | ژین طب

از آنجایی که این دارو با محلول لیدوکائین هیدروکلراید رقیق شده است، برای بیمارانی که به داروهای بیهوشی گروه آمید آلرژی دارند، یا داروهای قلبی مصرف می‌کنند، منع مصرف دارد. سایر موارد احتیاطی و منع مصرف عبارتند از:

  1. افرادی که سابقه حساسیت به پنی‌سیلین‌ها دارند، باید با احتیاط این دارو را مصرف کنند.
  2. در موارد اختلالات CNS (مانند سابقه تشنج)، تنظیم دقیق دوز ایمی‌پنم برای جلوگیری از خطر تشنج ضروری است.
  3. مصرف طولانی مدت این دارو ممکن است خطر ابتلا به عفونت‌ها را افزایش دهد.
  4. افرادی با نارسایی کلیوی باید با احتیاط این دارو را مصرف کنند و تنظیم دوز در اختلال عملکرد کلیوی متوسط تا شدید مورد توجه قرار گیرد.
  5. مصرف این دارو ممکن است سطح سرمی دیوالپروکس سدیم یا والپروئیک اسید را کاهش دهد.
  6. ترکیب با آمینوگلیکوزیدها ممکن است باعث خنثی کردن مقاومیت باکتری Pseudomonas aeruginosa شود.
  7. این دارو ممکن است به ایجاد اسهال مرتبط با کلستریدیوم دیفیسیل (CDAD) بیانجامد، و بنابراین در صورت بروز اسهال، باید با پزشک مشورت شود.
  8. استفاده مدت طولانی از این آنتی بیوتیک ممکن است باعث رشد بیش از حد میکروارگانیسم های غیر حساس شود.
  9. ایمی پنم دارویی است که می تواند از سد جفتی عبور کند، بنابراین تنها زمانی در زنان باردار استفاده می‌شود که کمترین خطر احتمالی برای مادر داشته باشد.
  10. این بیوتیک احتمالاً در شیر مادر اثرگذار است، بنابراین در زنان شیرده باید با احتیاط مصرف گردد.

مهمترین نکته این است که همواره داروها باید با دستور پزشک معالج مصرف شوند و تمامی موارد احتیاط و منع مصرف باید با دقت رعایت شوند.

داروی ایمی‌پنم (imipenem) چه عوارض جانبی دارد؟

داروی ایمی‌پنم (Imipenem) ممکن است عوارض جانبی متنوعی داشته باشد. برخی از عوارض جانبی شایع و یا جدی‌تر که ممکن است ایمی‌پنم باعث شود، عبارتند از:

  • سرگیجه یا گیجی
  • فلبیت (التهاب غشاهای پنجره صداقبایی)
  • ائوزینوفیلی (افزایش تعداد سلول‌های ائوزینوفیل در خون)
  • اثرات پوستی متفرقه مانند خارش و قرمزی
  • تست کومبس مثبت کاذب بالقوه (تغییر نمایی در آزمون‌های ادراری کومبس)
  • اثرات متفرقه خونی مانند کاهش تعداد سلول‌های خونی یا تغییر در آزمون‌های خونی
  • افزایش گذرا نیتروژن اوره خون (BUN) یا کراتینین سرم (نشانگرهای عملکرد کلیوی)
  • تشنج (کاهش تاوان تعادل عصبی)
  • تهوع، اسهال، استفراغ
  • آنافیلاکسی (واکنش حساسیتی شدید)
  • کم خونی

این تنها برخی از عوارض جانبی احتمالی هستند و ممکن است شما عوارض دیگری تجربه کنید. همیشه به پزشک خود گزارش دهید اگر هر گونه عوارض ناخواسته یا نگرانی در مورد مصرف ایمی‌پنم داشته باشید تا او بتواند شما را راهنمایی کند.

سخن پایانی

ایمی پنم آنتی بیوتیکی است که معمولا به صورت تزریق در ورید تجویز می‌شود. بسته به شدت عفونت، مصرف ایمی‌پنم معمولاً تا زمانی که نیاز است پس از دوره مصرف تست‌های آزمایشگاهی نشان دهد که عفونت از بین رفته است. با این حال حتی اگر علائم شما به سرعت بهبود یافت، به استفاده از این دارو ادامه دهید. نادیده گرفتن دوز می‌تواند عفونت شما را در برابر دارو مقاوم کند. ایمی پنم عفونت ویروسی (آنفولانزا یا سرماخوردگی معمولی ) را درمان نمی‌کنند.

تمام دستورالعمل‌های روی نسخه خود را دنبال کنید و همه راهنماهای دارو یا برگه های دستورالعمل را بخوانید. دارو را دقیقا طبق دستور مصرف کنید. داروهای آنتی بیوتیکی می‌توانند باعث اسهال شوند. اگر اسهال آبکی یا خونی دارید به پزشک خود اطلاع دهید.

سوالات متداول در مورد ایمی پنم

آنتی بیوتیک ایمی پنم با چه دارویی تداخل دارد؟

 مصرف همزمان ایمی پنم با داروهایی مانند گانسیکلوویر ، پروبنسید ، دیوالپروکس سدیم و والپروئیک اسید و سایر آنتی بیوتیک‌ها ممکن است تداخل ایجاد کند.

 عوارض مصرف بیش از حد ایمی پنم چیست؟

ایمی پنم باید طبق دستور پزشک مصرف شود در صورت مصرف بیش از حد ممکن است علائمی مانند گیجی، تشنج و افتادن پلک مشاهده شود.

چه مدت زمان باید از ایمی پنم استفاده کرد؟

مدت زمان مورد نیاز برای مصرف ایمی‌پنم به شدت عفونت وابسته است و بسته به توصیه پزشک معمولاً،  از چند هفته تا چند ماه متغیر است.

منبع
drugs.com

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا