رابطه جنسی نوجوانان؛ آموزش برای زندگی سالمتر
رابطه جنسی نوجوانان یکی از چالشهای بزرگ خانوادههاست. بسیاری از آنها همیشه با این چالش روبهرو هستند که چگونه میتوان روابط جنسی را به نوجوان آموزش داد و آنها را از برخی مسائل آگاه نمود؟ امروزه در تمامی جوامع، بسیاری از نوجوانان در مرحله گذر از کودکی به بزرگسالی دستخوش تغییرات بسیار زیادی میشوند که بسیاری از آنها منفی و بسیاری هم مثبت است. بهداشت جنسی نوجوانان یکی از موارد مهمی است که در این دوران باید مورد توجه باشد. به عبارت دیگر در دوران جوانی و بلوغ، نوجوانان با تحولات و تغییرات مختلفی در سطح جسم و روحشان مواجه میشوند.
رشد جنسی و پدیدار شدن نیازهای جنسی، یکی از مهمترین تحولاتی است که نوجوان آن را حس میکند. از این رو نوجوان در این مرحله از زندگی خود نیازمند دریافت اطلاعات و کسب آگاهی در مورد نیازهای جنسی و نحوه مدیریت آن است، اما سوال اساسی اینجاست که چه کسی باید مسائل جنسی را به نوجوانان آموزش دهد؟ یا اصلا سوال بسیاری از والدین این است که از چه سنی میتوان مسائل جنسی را به نوجوانان آموزش داد؟ چه قوانینی را باید در مسائل جنسی برای نوجوان در نظر گرفت؟ و مهمتر از همه چه مسائل جنسی را باید به نوجوان آموزش داد؟
آموزش مسائل جنسی به نوجوانان بسیار مهم و حائز اهمیت است؛ زیرا عدم مدیریت نیازهای جنسی نوجوانان و آموزش ناصحیح، آسیبهای جسمی و روحی زیادی به نوجوانان وارد میکند. به همین دلیل والدین و معلمین عزیز در مدارس باید به فکر آموزشهای صحیح رابطه جنسی نوجوانان باشند. در ادامه این مقاله از ژین طب قصد داریم در اینباره بیشتر با شما صحبت کنیم.
بلوغ جنسی چیست؟
بلوغ جنسی یا همان دگرگونی جنسی، مرحلهای از رشد و مرز میان کودکی و بزرگسالی است. در این سن اندامهای جنسی رشد و هورمونهای جنسی دچار تغییراتی میشوند. دستگاه تولید مثل در دختران کار خود را آغاز میکند. در این مرحله میل به رابطه جنسی دختران و پسران به اوج خود میرسد و دوست دارند هرچه زودتر این حس لذت را تجربه کنند.
تغییرات فیزیکی در دوران نوجوانی
در دوره نوجوانی، تغییرات جسمی (فیزیکی) مختلفی در دختران و پسران رخ میدهد. از جمله این تغییرات میتوان رشد جنسی، رشد قد و وزن، تغییر در تناسب بدن، توانایی بدنی و عضلانی و تغییر هورمونی را نام برد. البته ناگفته نماند این تغییرات در پسران و دختران با یکدیگر کاملا متفاوت خواهد بود. این تغییرات خواه یا نا خواه تمایل رابطه جنسی نوجوانان را بیشتر میکند.
تغییرات خلقوخویی و روانی در دوران نوجوانی
پسران در سن بلوغ و نوجوانی بهشدت تحریکپذیر و عصبی میشوند و با کوچکترین حرفی ممکن است از کوره در بروند. خلقوخوی پسران در دوره نوجوانانی بهگونهای است که بهسرعت عصبانی میشوند و به همان سرعت هم از رفتار خشن خود پشیمان میشوند. پسران نوجوان معمولا در این سن رفتارهای ناسازگاری از خود نشان میدهند و در مقابل والدین سرکشی میکنند.
بسیاری از والدین تصور میکنند این رفتارها عمدی است، اما در حقیقت اینگونه نیست. او از این طریق قصد دارد، استقلال خود را نشان دهد. آنها در این سنین بهصورت افراطی به ظاهر و پوشش خود رسیدگی میکنند و تمایل دارند در گروههای همسالان و در مقابل جنس مخالف دارای محبوبیت باشند. با توجه به تغییرات هورمونی و روانی در این سنین میل رابطه جنسی نوجوانان بسیار زیاد خواهد بود.
دختران معمولا در سنین 9 تا 16 سالگی به بلوغ میرسند. در این سنین ترشح هورمونهای استروژن و پروژسترون در بدنشان افزایش مییابد و باعث بروز نشانههای بلوغ در دختران میشود.
تغییرات در احساسات
دختران در دوره بلوغ بسیار احساساتی میشوند و اتفاقات پیرامون خود را آزاردهنده و دردناکتر از آن چه که هست توصیف میکنند. به دلیل بیشتر شدن حساسیتشان بدون هیچ دلیلی اشک میریزند. آنها تمایل زیادی به برقراری روابط اجتماعی و دوستیهای گروهی دارند و بسیار تحت تاثیر دوستان خود قرار میگیرند و علاقهشان نسبت به انجام کارهای زنانه بیشتر میشود.
به طور مثال دوست دارند لباسهای زنانه بپوشند و آرایش کنند. همچنین خود را با دیگران بسیار مقایسه میکنند و معمولا دچار نارضایتی از خود میشوند. پسران نیز تصمیمات احساسی بسیار زیادی میگیرند. هردو گروه دختران و پسران، تمایلشان به جنس مخالف بسیار زیاد میشود. ازاینرو میل به رابطه جنسی نوجوانان در این مرحله از زندگی بیشتر از قبل خواهد شد؛ زیرا آنها به دنبال کشف تجربههای جدید هستند و تصور میکنند نیازهای جنسی همه چیز است.
مسئولیتپذیری در سنین نوجوانی
در این سن، نوجوان توقع دارد با او شبیه به یک بزرگسال رفتار شود و از اینکه مانند دوران کودکیاش با او رفتار کنید متنفر است. به همین دلیل بیشتر از قبل باید او را در موضوعات اجتماعی دخالت داد. میتوانید مسئولیتهای بیشتری نسبت به کودکی به او واگذار کنید. او دوست دارد مسئولیت و وظایف بیشتری انجام دهد تا به والدین خود بفهماند که بزرگ شده است.
آسیبهای رابطه جنسی نوجوانان
در دوره نوجوانی، تمایل نوجوانان دختر و پسر به رابطه جنسی بیشتر از قبل خواهد شد. از این رو چه دختران چه پسران نوجوان در معرض آسیبهای فراوانی هستند. آنها در این سن کنجکاو هستند و سعی میکنند هرچیزی را بهراحتی تجربه کنند. رابطه جنسی نوجوانان، یکی از نگرانیهای مادران و پدران است؛ زیرا رابطه جنسی نوجوانان در فرهنگ ایرانی خلاف عرف و شرع قلمداد میشود و در صورت رخ دادن آن نوجوان آسیب روحی و جسمی فراوانی میبیند. برخی از این آسیبها عبارتند از:
آسیبهای عاطفی
از لحاظ روحی و عاطفی به دلیل ترشح هورمونهای جنسی، تمایل به رابطه جنسی نوجوانان بسیار زیاد میشود. به همین دلیل آنها میکوشند به این تحریکات پاسخ بدهند، اما اگر این نیازها مدیریت نشوند چه آسیبهای عاطفی و احساسی در پی دارد؟
هنگامی که رابطه جنسی نوجوانان به شکل غیرصحیح و نادرستی پاسخ داده میشود احساس میکند از لحاظ احساسی و عاطفی از او سوءاستفاده شده است. به همین دلیل ممکن است پس از برقراری رابطه جنسی با جنس مخالف دچار افسردگی، اضطراب و گوشهگیری شود. این آسیب در دختران بیشتر از پسران است. تمایل به رابطه جنسی نوجوانان دختر و پسر در دوران بلوغ بسیار زیاد است. به همین دلیل آنها احساس میکنند تنها هدف از داشتن یک رابطه دوستی، برقرار رابطه جنسی است. البته ناگفته نماند که دختران به نسبت پسران بیشتر این آسیب را تجربه خواهند کرد.
بیماریهای مقاربتی
یک رابطه جنسی ناسالم باعث بیماریهای مقاربتی در نوجوانان میشود. رابطه جنسی نوجوانان معمولا محافظت نشده است. نوجوان تنها به رابطه جنسی و یک تجربه جدید فکر میکند و در خصوص روابط جنسی آگاهی کامل ندارد. به همین دلیل بیماریهای مقاربتی، یکی دیگر از آسیبهایی است که نوجوان را تهدید میکند.
سوءاستفاده جنسی از نوجوان
همانطور که گفته شد، تمایل به رابطه جنسی نوجوانان در سنین نوجوانی و بلوغ بسیار زیاد است. پس ممکن است به درخواستهای بیشرمانه سودجویان جنسی، پاسخ مثبت بدهند. تن دادن به این درخواستها آثار منفی روحی و جسمی بسیاری خواهد داشت و گاهی نوجوان را به مرز پوچی و خودکشی میرساند.
سوءاستفاده جنسی توسط نوجوان
گاهی روابط دوستانه ناسالم باعث میشود دو نوجوان هم جنس یا غیرهم جنس بهمنظور رفع نیازهای جنسی خود از یکدیگر سوءاستفاده کنند. این مورد نیز از لحاظ روانی و جسمی آسیبهای زیادی به نوجوان میرساند.
حاملگی در دختران نوجوان
یکی دیگر از آسیبهایی که به دختران نوجوان آسیب جدی وارد میکند، حاملگی در نوجوانی است. همانطور که در بالا گفتیم، سطح تمایل رابطه جنسی نوجوانان دختر و پسر بسیار زیاد است. به همین دلیل او تنها قصد دارد به این نیاز پاسخ دهد و آن را رفع کند. در اکثر مواقع روابط جنسی در بین دختران و پسران محافظت نشده است که همین امر علاوه بر بیماریهای مقاربتی، خطرات دیگری مانند حاملگی برای دختران را نیز به دنبال دارد. این حاملگی ممکن است زندگی یک دختر نوجوان را به نابودی بکشاند.
اهمیت مدیریت رابطه جنسی نوجوانان
تغییرات در سنین نوجوانانی آنقدر با سرعت اتفاق میافتد که نوجوان احساس میکند وارد دنیای جدیدی شده است. به همین دلیل شور و هیجان بسیار زیادی از خود نشان میدهند. او در سن نوجوانی برای اولین بار میل به رابطه جنسی را همانند یک بزرگسال تجربه کرده است. به همین دلیل تمایل به رابطه جنسی نوجوانان دختر و پسر بهشدت در این سن بالاست و او در این زمینه حس کنجکاوی بیشتری دارد. اگر بهعنوان یک والد نتوانید اطلاعات صحیحی در اختیار نوجوانتان قرار دهید، او تلاش میکند از منابع معتبر و غیرمعتبر، این اطلاعات را به دست بیاورد.
از جمله این منابع میتوان به گروه دوستان و همسالان اشاره کرد. به این ترتیب نوجوانان به دلیل کنجکاوی بیشتر و ناآگاهی در مورد مسائل جنسی، بیشتر در معرض آسیبهای مختلف قرار دارند و اگر نظارت درستی از جانب والدین صورت نگیرد، به احتمال بیشتری در رفتارهای جنسی پرخطر درگیر میشوند. از جمله این خطرها میتوان به برقراری ارتباط جنسی محافظت نشده و رفع نیازها از راههای نادرستی نظیر اینترنت و اعتیاد به پورنوگرافی اشاره کرد.
آموزش مدیریت رابطه جنسی نوجوانان
رابطه جنسی نوجوانان، حس لذت برایشان ایجاد میکند. به همین دلیل دوست دارند این حس را تکرار کنند. میل جنسی در دختران نوجوان و پسران باعث شده تا آنها در هر موقعیتی دست به انجام این کار بزنند. لذت حاصل از تجربه رابطه جنسی نوجوانان باعث میشود تا آنها همواره به دنبال تکرار آن باشند و بخواهند بیشتر آن را تجربه کنند. این موضوع در نوجوانی که فرصتی برای ازدواج و برقرار رابطه جنسی سالم وجود ندارد، مسئلهساز خواهد شد. اگر نوجوان بعد از مدتی نتواند رابطه جنسی واقعی برقرار کند، جهت رفع نیازش به خود ارضایی روی میآورد.
اما این سوال و چالش بسیاری از مادران است که چگونه باید رابطه جنسی نوجوانان را کنترل کرد؟ ما در ادامه به والدین و نوجوانان روشهایی را آموزش خواهیم داد که به مدیریت رابطه جنسی نوجوانان کمک بزرگی میکند.
حذف کردن محرکها از راههای مدیریت نیازهای جنسی نوجوان
قدم اول برای جلوگیری از خود ارضایی نوجوانان یا روابط پرخطر، این است که عوامل تحریککننده را حذف نمایید. البته ناگفته نماند این مورد در دنیای امروز که تکنولوژی و فضای مجازی روز به روز در حال گسترش است عملا کمی دشوار اما ممکن است. بهعنوان مثال این موارد را رعایت کنید:
- پرهیز از پیگیری محتوای تحریک کنند با گذاشتن قوانین
- دوری از دیدن فیلمهای پورنوگرافی
- نخواندن مطالب جنسی و تحریککننده
مواردی که در بالا گفته شد میل جنسی نوجوان را کنترل میکند.
افزایش فعالیتهای بدنی
یکی از بهترین روش مدیریت رابطه جنسی نوجوانان، افزایش فعالیتهای بدنی – ورزشی است. فعالیتهای بدنی و همچنین ورزش کردن، انرژی جنسی شما را مدیریت و کنترل میکند و در تخلیه نیروی اضافی نقش مهمی دارد. ورزش با تقویت روحیه و افزایش احساس نشاط به شما کمک میکند تا تنشهای مرتبط با فشار جنسی را نیز برطرف کنید و وضعیت سلامت روان خود را در حالت بهینهای نگه دارید.
توجه به اوقات فراغت مناسب
بیکاری و بیحوصلگی در اغلب موارد افکار مربوط به میل جنسی در نوجوانان را افزایش میدهد. به همین دلیل بهترین کار این است که برای روزهای بیکاری خود، برنامه تفریحی سالم تدارک ببینید.
تنظیم زمان خواب
بیدار ماندن در طول شب و چک کردن فضای مجازی ممکن است نوجوان را تحریک کند. نوجوانان در شرایط حساسی هستند که با دیدن یک تصویر یا ویدیو بهراحتی تحریک میشوند. به همین دلیل یکی از روشهای مدیریت و کنترل رابطه جنسی نوجوانان، تنظیم خواب است. پرهیز از بیداریهای شبانه به کنترل این مسئله کمک میکند.
رابطه جنسی نوجوانان در فرهنگ اروپایی
به نظر شما در اروپا و سایر کشورهای غربی رابطه جنسی نوجوانان به چه شکلی است؟ آیا در بین نوجوانان اروپایی نیز تمایل بیش از اندازه به رابطه جنسی وجود دارد؟ بسیاری تصور میکنند که به دلیل فرهنگ جامعه ایرانی رابطه جنسی نوجوانان محدود و مشمول مجازات است. اما این تصور کاملا اشتباه است؛ زیرا تمایل به رابطه جنسی نوجوانان امری کاملا طبیعی است و در همه کشورهای اروپایی و حتی آمریکا این مسئله وجود دارد.
قوانین ضروری برای همراهی والدین با نوجوانان در زمینه مسائل جنسی
بسیاری از والدین درباره مسائل جنسی با فرزند خود سخن نمیگویند. شرم از بیان این موارد، سبب میشود تا بسیاری از مسائل جنسی برای نوجوان مبهم بماند. بهراستی چگونه باید درباره رابطه جنسی نوجوانان صحبت کنیم؟
قانون اول: در دسترس و پذیرا باشید
هر مادر و پدری بهخوبی با رفتارهای فرزندش در مواقع گوناگون آشناست. پس به این سرنخها آگاه باشید و همیشه به نوجوان خود اطمینان خاطر بدهید که پذیرای صحبتها و سوالات او هستید. نوجوان زمانی میتواند با شما بهراحتی صحبت کند که احساس راحتی و اعتماد داشته باشد. هرگز در قبال صحبتهای او بازخورد منفی و ناخوشایند نشان ندهید.
قانون دوم: به سوالات فرزند خود صادقانه پاسخ دهید
به سوالات فرزند خود صادقانه و بدون شرمندگی پاسخ دهید. اگر زمان یا مکان مناسب به نظر نمیرسد، یک پاسخ کوتاه و بازگشت به موضوع در زمانی دیگر میتواند بهترین واکنش باشد.
زمانی که پاسخ سوال یا نحوه مناسب پاسخگویی به سوال را نمیدانید، شاید عبارت” فعلا اطلاعی در این باره ندارم” میتواند بهترین پاسخ باشد. در ادامه به فرزندتان این اطمینان خاطر را بدهید که اطلاعاتی را به دست خواهید آورد و در زمان دیگری به گفتوگو ادامه خواهید داد یا اینکه به همراه یکدیگر به جستوجو بپردازید. حجم اطلاعاتی كه در اختیار نوجوان میگذارید كافی باشد، اما حجم زیادی از اطلاعات را در مدت كوتاه به آنها منتقل نكنید.
قانون سوم: قبل از پاسخگویی حتما یک بار جوابهای خود را تمرین کنید
شاید لازم باشد قبل از صحبت با نوجوان خود درباره مسائل جنسی، این نوع صحبت کردن را با همسر خود یا یکیدیگر از اعضای خانواده یا یک دوست تمرین کنید. این عمل به شما كمك میكند در هنگام صحبت با فرزندتان احساس راحتی و آرامش بیشتری داشته باشید. تاکید میشود حتما از اسامی صحیح برای بخشهای مختلف بدن استفاده شود؛ برای مثال عضو اصلی تناسلی “آلت” نامیده میشود. رابطه جنسی نوجوانان بسیار مهم است. به همین دلیل شما باید به بهترین شکل ممکن پاسخگوی نیازهای او باشید.
قانون چهارم: به صحبتهای نوجوان بهخوبی گوش دهید
به گفتههای فرزندان خود گوش دهید تا اطمینان حاصل کنند که سوالات و نگرانیهای آنها مهم است. خندیدن یا نادیده گرفتن سوال فرزندتان میتواند مانع بزرگی برای پرسشهای بعدی وی شود. به یاد داشته باشید آنها اطلاعات مورد نیاز خود را درست یا غلط از سایر منابع کسب خواهند کرد؛ بنابراین بهتر است آن منبع اطلاعاتی درست، خود شما باشید. تمایل به رابطه جنسی نوجوانان دختر و پسر در سن نوجوانانی به اوج خود میرسد. به همین دلیل او به هر دری میزند تا اطلاعات کافی به دست بیاورد. اگر این اطلاعات صحیح نباشد، بهشدت آسیب خواهد دید.
قانون پنجم: به حریم خصوصی او احترام بگذارید
به حریم خصوصی و خلوت فرزندانتان احترام بگذارید؛ چرا که امور شخصی هم برای شما و هم برای فرزندانتان مهم است. والدین باید بهطور غیرمستقیم مراقب ارتباط فرزندشان با دیگران باشند. رابطه جنسی نوجوانان امر بسیار مهم و خصوصی است. شاید او دوست نداشته باشد سوالاتش در در جمع مطرح کند.
نکته مهم:
قانون مهمی که همیشه والدین و مربیان باید آن را در نظر بگیرند این است که صحبت و آموزش رابطه جنسی نوجوانان نباید به گونهای باشد که او را بدتر تحریک کند.
نقش کنترلگری والدین بر تحریک نوجوانان به رابطه جنسی
والدین نقش مهمی در کنترل و مدیریت رابطه جنسی نوجوانان ایفا میکنند. آنها میتوانند با درک و فهم کامل نوجوان خود، به تمامی سوالات جنسی او پاسخ دهند و او را آگاه کنند یا به سوالات آنها جواب سربالا بدهند و نوجوان خود را نابود کنند. در این میان وظیفه والدین چیست؟
- نحوه برخورد پدر و مادر با رابطه جنسی نوجوانان و نیازهای او باید شفاف باشد. برای مثال برخی از والدین به دلیل حفظ حرمتها به نوجوان خود درباره رابطه جنسی نوجوانان، اطلاعات محدود و جزئی میدهند. اگر شما نیز نمیتوانید رو در رو با نوجوان خود صحبت کنید، از او درخواست کنید در قالب پیامک سوالاتش را بپرسد تا شما نیز بهراحتی بتوانید پاسخگوی او باشید. تا حد ممکن هیچکس را واسط این کار قرار ندهید؛ چرا که او به شما اعتماد دارد. یادتان باشد لحن و نوع برخورد با نوجوان در سنین نوجوانی بسیار مهم است.
- به نوجوان خود مسئولیت بدهید. هرچه وظایف نوجوان شما بیشتر باشد فرصت کمتری برای خیالپردازی جنسی خواهد داشت.
- ورزش کردن در کنترل هیجانات جنسی بسیار موثر است.
- از مصرف و درست کردن غذاهای تند و با ادویه زیاد خودداری کنید؛ زیرا آنها میل جنسی نوجوانان را بیشتر میکنند.
- از محیطهایی که باعث تحریک جنسی نوجوان میشود، دوری کنید. مانند مهمانیها و پارتیها
- روحیه اسلامی و دینی نوجوان را تقویت نمایید.
- رفتارهای زناشویی والدین همیشه باید در خفا باشد؛ زیرا حرمت و خطقرمزهای یک خانه باید همیشه رعایت شود.
نحوه رفتار والدین هنگام اشتباهات جنسی نوجوانان
قبل از اینکه اشتباه جبران ناشدنی رخ دهد، باید فرزند خود را نسبت به رابطه جنسی نوجوانان و میل جنسی آگاه کنید، اما اگر اشتباهی رخ داد چه باید کرد؟
برای رشد شخصیت فرزندتان میتوانید از مشاوره نوجوان بهره بگیرید. بسیاری از والدین در برخورد با خطای فرزندشان او را تحقیر میکنند و رفتار پرخاشگرانهای بروز میدهند. تــحقیر نوجوانان، حس ارزشمندی را از فرد میگیرد و گمان میکند هیچ راه برگشتی برای جبران خطاهایش وجود ندارد.
چه کسی باید مسائل جنسی را به نوجوانان آموزش دهد؟
بر اساس نتایج به دست آمده از تحقیقات، 29 درصد مادران باید مسائل جنسی را به نوجوانان خود آموزش دهند. بهخصوص در دختران. سپس این آموزشها باید توسط مربیان و معلمین در مدرسه تکمیل شود.
یادداشت پایانی
دوران نوجوانی و بلوغ، دوران بسیار پرچالشی است. تمایل به رابطه جنسی نوجوانان دختر و پسر بسیار زیاد میشود و ممکن است برای پاسخ به این نیاز دست به کارهایی بزنند که عواقب منفی زیادی به دنبال داشته باشد. به همین دلیل والدین و مربیان باید برای مدیریت و کنترل میل جنسی نوجوانان بهخوبی این مسائل را به آنها آموزش دهند. ما در این مطلب روشها و راهکارهای مدیریت رابطه جنسی نوجوانان را بیان نمودهایم.
سوالات متداول
آیا سن آموزش مسائل جنسی به نوجوانان مهم است؟
بله. بهترین سن برای شروع آموزش مسائل جنسی به دختر نوجوان از سنین نه و ده سالگی و در پسر نوجوان از دوازده سالگی است.
آیا برای مدیریت و کنترل میل جنسی نوجوان، به روانشناس نیاز داریم؟
بله. در صورتی که شدت میل جنسی نوجوان بسیار زیاد و غیرقابل کنترل است باید به یک روانشناس مراجعه کرد.
آیا نحوه رفتار والدین در برخورد با مسائل جنسی نوجوانان مهم است؟
بله. نوع رفتار و درک آنها بسیار مهم است.
آیا تمایل جنسی در نوجوان من طبیعی است؟
بله. در سنین بلوغ به دلیل تغییرات هورمونی، کاملا طبیعی است.