بیماری های مفصلیتغذیه و سلامت خانواده

داروی آلبومین؛ موارد مصرف، مقدار، عوارض و هشدارها

آلبومین دارویی است که با هدف فشار پایین و حجم کم خون مورد استفاده قرار می‌گیرد. توجه داشته باشید که این دارو را تنها با نسخه پزشک می‌توان تهیه نمود. از آنجایی که تعادل سطح آلبومین خون از اهمیت بالایی برخوردار بوده و تغییر مقدار آن در بدن مشکلاتی را به وجود می‌آورد، برای افراد مبتلا به این دسته از بیماری‌ها به تجویز داروی آلبومین می‌پردازند. در ادامه این مطلب از ژین طب به معرفی کامل داروی آلبومین، موارد مصرف، موارد منع مصرف، زمان مصرف و تداخلات دارویی این دارو خواهیم پرداخت.

همه چیزهایی که درباره داروی آلبومین باید بدانید

آلبومین به عنوان یکی از پروتئین‌های ضروری و حیاتی در خون، به انتقال مواد مغذی، هورمون‌ها و سایر مواد کمک می‌کند. علاوه بر این، آلبومین مسئول حفظ تعادل مایعات بدن و کنترل سطح فشار خون است. بنابراین با مصرف این دارو حمل مواد مغذی، نگهداری تعادل مایعات در بدن، ممانعت از بالا رفتن میزان فشار در سیستم عصبی مرکزی، جذب و انتقال سایر داروها امکان پذیر می‌شود. با وجود این که آلبومین در قالب دارو به شکل مستقیم در درمان بیماری‌ها مورد استفاده نیست اما در برخی موارد از آن به عنوان ماده حامل داروهای دیگر استفاده می‌‌شود تا به این شکل مقدار اثر بخشی داروها نیز بالا برود.

شکل دارویی آلبومین به چه صورت است؟

شکل دارویی آلبومین|ژین طب

این دارو به شکل محلول تزریقی 50 میلی گرم در میلی لیتر یا همان 5 درصد و 250 میلی گرم در میلی لیتر یا 25 درصد، یعنی به شکل آمپول، به تولید رسیده و استفاده می‌شود. شرکت‌های داخلی و خارجی متعددی به تولید و عرضه این دارو در بازار می‌پردازند. دوز آلبومین تزریقی با توجه به شرایط بیمار و مرحله بیماری متفاوت بوده و تحت نظارت پزشک تعیین می‌شود.

کاربرد و موارد مصرف داروی آلبومین

همانطور که اشاره شد، داروی آلبومین به منظور درمان فوری و کنترل کمبود حجم خون همراه یا بدون شوک، کمبود سطح پروتئین خون و سوختگی شدید مورد استفاده قرار می‌گیرد. بنابراین خواص داروی آلبومین به صورت گسترده و اختصاصی برای انواع مشکلات گفته شده قابل توجه است.

بیشتر بخوانید:داروی فاموتیدین؛ درمانی برای رفلکس معده

 تزریق آلبومین برای چیست؟

تزریق آلبومین (انسانی) علاوه بر کمک به کمبود حجم خون، در درمان هیپوآلبومینمی موثر است. بیمارانی که به صدمات شدید، عفونت یا پانکراتیت (تورم لوزالمعده) دچار شده، بیماری آن‌ها به سرعت قابل بازگشت نیست و در عین حال مصرف مکمل‌های غذایی نیز به آن‌ها کمک نکرده است، برای رفع مشکل خود می‌توانند با نظارت و صلاحدید پزشک از این دارو استفاده نمایند. آلبومین جایگزینی پروتئین پلاسما می‌تواند سطح فشار انکوتیک دزون عروق را بالا برده و مایعات را از محیط میانی به درون عروق منتقل می‌کند. دفع این دارو از طریق کلیه صورت نمی‌گیرد و بدن آن را از طریق مخاط روده دفع می‌کند.

در ادامه مهم‌ترین موارد مصرف داروی آلبومین را عنوان می‌کنیم:

  • نارسایی حاد کبدی
  • سندرم دیسترس تنفسی در بزرگسالان
  • هیپوآلبومینمی
  • همودیالیز
  • هیپوولمی
  • سندرم تحریک بیش از حد تخمدان‌ها

به طور کلی مصرف Albumin  در بزرگسالان با هدف درمان مشکلات زیر صورت می‌گیرد:

  • نارسایی حاد کبدی
  • سندرم دیسترس تنفسی بزرگسالان
  • هیپوآلبومینمی
  • همودیالیز
  • هیپوولمی
  • سندرم تحریک بیش از حد تخمدان
  • بای پس قلبی ریوی
  • سوختگی

موارد مصرف داروی آلبومین در کودکان چیست؟

آلبومین در کودکان نیز به منظور درمان بیماری‌های زیر به مصرف می‌رسد:

  • بیماری همولیتیک نوزادان
  • هیپوولمی
  • آسیت با هیپوآلبومینمی

مقدار مصرف داروی آلبومین

آلبومین یک داروی تزریقی است و به صورت وریدی به درون رگ تزریق می‌شود. در زمان تزریق دوز مورد نظر از داروی albumin علائم حیاطی نظیر تنفس، نبض، فشار خون، سطح الکترولیت، عملکرد کلیه و دیگر نشانه‌ها به دقت تحت نظر قرار می‌گیرد. علاوه بر این، شرایط خون بیمار نیز باید در حین فرایند درمان به شکل مداوم مورد آزمایش قرار گیرد. با توجه به توصیه پزشکان، در زمان درمان بیماری با این دارو لازم است از مایعات به میزان زیاد استفاده شود تا ضمن بهبود مرحله جذب، عملیات گردش و دفع دارو نیز به خوبی صورت گیرد.

بیشتر بخوانید: قرص سیتریزین؛ آنچه که باید درباره زمان مصرف و تداخلات دارویی آن بدانید

دوز مصرف داروی آلبومین در بزرگسالان

دوز مصرف داروی آلبومین در بزرگسالان

میزان مصرف داروی آلبومین در بزرگسالان و کودکان متفاوت بوده و هر فردی متناسب با وضعیت خود، نیازمند دریافت این دارو است. اما به طور کلی دوز مصرف آلبومین در بزرگسالان با بیماری‌های مختلف به شرح زیر است:

نوعی بیماری

دوز و نحوه مصرف

در بیماران مبتلا به نارسایی حاد کبدی

از آلبومین جهت حفظ و کنترل کارکرد قلبی عروقی بعد از پاراسنتز ناشی از آسیت سیروز استفاده می‌شود. برای بیماران مبتلا به این مشکل دوز پیشنهادی آلبومین 6-8 گرم به ازای هر 1000 میلی لیتر مایع آسیتی برداشته شده است.

در بیماران مبتلا به سندرم دیسترس تنفسی

در افرادی که به سندرم دیسترس تنفسی بزرگسالان (ARDS) مبتلا هستند، به همراه دیورتیک‌ها جهت اصلاح اضافه بار حجم مایع مرتبط با ARDS نشان داده می‌شود. دوز پیشنهادی داروی آلبومین در این بیماران 25 گرم در 30 دقیقه است.

در بیماران مبتلا به سوختگی

با گذشت 24 ساعت از سوختگی چنانچه بدن بیمار با کاهش شدید آلبومین مواجه شود، برای کمک به جذب مجدد، ادم نمایان می‌شود. سطح آلبومین لازم جهت دریافت حجم و ذخایر پروتئین کافی پلاسما، باید با در نظر داشتن مستقیم علائم حیاتی یا اندازه‌گیری فشار انکوتیک پلاسما و محتوای پروتئین مشخص شود.

در بیماران مبتلا به بای پس قلبی ریوی

در این شرایط، تعیین دوز مورد نیاز، با در نظر داشتن تفاوت میان غلظت پروتئین کل سرم و مقدار واقعی ضرب در حجم تخمینی پلاسما (~40 میلی لیتر/کیلوگرم) ضربدر 2 (برای محاسبه کمبود خارج عروقی که حدود نیمی از دوز تجویز شده را جذب می‌کند) انجام می‌شود.

در بیماران مبتلا به هیپوآلبومینمی

آلبومین در این بیماران با هدف بازسازی و حفظ کنترل حجم خون در گردش ناشی از بیماری یا خونریزی فعال تجویز می‌شود. البته باید توجه داشت که وقتی فقدان سطح آلبومین ناشی از کاهش بیش از حد پروتئین باشد، اثر تجویز Albumin دائم نیست (مگر اینکه اختلال زمینه‌ای معکوس شود).

در بیماران مبتلا به همودیالیز

داروی آلبومین در بیماران تحت همودیالیز طولانی مدت یا افرادی که حجم مایعات بدن آن‌ها زیاد است و قادر به تحمل حجم بالای سدیم برای درمان شوک یا افت فشار خون را ندارند جزء داروهای موثر محسوب شده و دوز آن با توجه به نظر پزشک معالج تعیین خواهد شد.

در بیماران مبتلا به هیپوولمی

در این بیماران دوز پیشنهادی آلبومین در آغاز فرایند درمان 25 گرم است و با توجه به حجم مورد نیاز تنظیم خواهد شد.

در بیماران مبتلا به سندرم تحریک بیش از حد تخمدان

آلبومین در قالب گسترش ‌دهنده پلاسما در کنترل مایع اشکال شدید سندرم تحریک بیش از حد تخمدان (OHSS) مورد استفاده قرار می‌گیرد. دوز مصرف این دارو در بیماران مبتلا به سندرم تحریک پذیری شدید تخمدان‌ها، 50-100 گرم انفوزیون بوده و طی 4 ساعت است که با توجه به دستور پزشک امکان تکرار دوز نیز وجود خواهد داشت.

باید اشاره کنیم که میزان دارو و زمان مصرف آن با توجه به شدت و نوع بیماری توسط پزشک توصیه خواهد شد.

زمان مصرف داروی آلبومین

با توجه به این موضوع که داروی آلبومین (albumin) از پلاسمای انسان (بخشی از خون) تولید می‌شود، امکان این که محتویات آن دارای ویروس‌ها و سایر عوامل عفونی باشد وجود دارد. بنابراین حجم پلاسمای اهدایی جهت کاهش ریسک ابتلا به عوامل عفونی و بیماری زا مورد آزمایش قرار می‌گیرد و ضد عفونی خواهد شد. با این وجود احتمال کمی وجود احتمال کمی برای انتقال بیماری وجود دارد.

زمان دقیق مصرف این دارو نیز با در نظر داشتن نوع بیماری یا التهاب، سن بیمار (گروه سنی بزرگسالان، سالمندان یا کودکان)، وضعیت جسمانی فرد، سوابق پزشکی ود… توسط پزشک مشخص خواهد شد‌.‌ بدیهی است که رعایت برنامه زمان بندی شده مصرف داروی آلبومین از اهمیت ویژه‌ای برخوردار بوده و تاثیر آن بر کنترل و بهبود بیماری را افزایش خواهد داد.

بیشتر بخوانید: بهترین نوتروپیک ها؛ مکمل های مغز برای تقویت یادگیری، خلاقیت و اختلال تمرکز 

موارد احتیاط در مصرف داروی آلبومین

برای آنکه از عوارض جانبی داروی آلبومین محفوظ باشید، خوب است تا این موارد احتیاط را رعایت کنید:

  • پیش از مصرف دارو به فرمولاسیون آن توجه کرده و چنانچه به آن یا دیگر ترکیبات تشکیل دهنده دارو حساسیت دارید از مصرف آن بپرهیزید.
  • ممکن است داروی آلبومین دارای مواد غیر فعال باشد که پس از مصرف حالت فعال پیدا کرده یا استفاده از آن‌ها منجر به بروز عوارض جانبی و آلرژی در بیمار شود.
  • افرادی که دارای سابقه پزشکی و سابقه ابتلا به مشکلات قلبی و عروقی، مشکلات گوارشی، اختلالات کبدی یا کلیوی، فشار خون شریانی، واریس مری، ادم ریوی، دیاتز هموراژیک، کم‌خونی شدید، سوختگی شدید، حساسیت مفرط و حساسیت به آلبومین هستند، باید ضمن توجه به رعایت احتیاط در مصرف دارو، پیش از شروع مصرف با پزشک مشورت نمایند.
  • زنان باردار و شیرده نیز باید پیش از شروع استفاده از دارو با پزشک درباره خطرات و عوارض جانبی دارو مشورت کنند.

عوارض جانبی داروی آلبومین چیست؟

عوارض جانبی داروی آلبومین|ژین طب

داروی آلبومین مانند سایر داروها برای مصرف کنندگان دارای عوارض جانبی است که شدت عوارض با توجه به شرایط افراد متفاوت است. در این بخش مهم‌ترین عوارض جانبی مصرف داروی آلبومین را معرفی می‌نماییم:

  • گر گرفتگی
  • ایجاد کهیر
  • تب و لرز
  • حالت تهوع و استفراغ
  • تاکی کاردی
  • افزایش فشار خون

برخی علائم آلرژی‌های گزارش شده پس از مصرف این دارو شامل موارد زیر است:

  • کهیر
  • سرفه
  • تنفس دشوار
  • تورم صورت، لب‌ها، زبان یا گلو

نکته: چنانچه پس از مصرف داروی آلبومین هر یک از عوارض گفته شده را مشاهده کرده و بروز این عوارض در شما ادامه یافت یا بدتر شد، مصرف دارو را قطع کرده و به پزشک مراجعه کنید.

بیشتر بخوانید: قرص سیپروهپتادین؛ یک دارو برای چند عارضه | ۲۰۲۳

تداخل دارویی آلبومین با دیگر داروها

مانند سایر داروها، داروی آلبومین نیز می‌تواند عملکرد داروهای دیگر را تخت تاثیر قرار داده و یا اثرات آن‌ها را کم یا زیاد کند. به همین دلیل لازم است که پیش از مصرف آلبومین، لیست داروهایی که مصرف می‌کنید را به پزشک خود نشان دهید تا شما را از تداخلات احتمالی داروی آلبومین آگاه سازد.

نتیجه گیری

داروی آلبومین از داروهای اثربخش در زمینه بهبود بیماری‌های خونی و سایر بیماری‌ها است که به طور ویژه با هدف درمان کم حجمی خون توسط پزشک معالج تجویز می‌شود. دوز مصرف این دارو با توجه به وضعیت بیمار و شرایط بیماری برای بزرگسالان، کودکان، مادران باردار و شیرده متفاوت است. این داروی تزریقی تنها با نسخه پزشک قابل تهیه بوده و لازم است پیش از مصرف یا به هنگام تغییر دوز دارو با پزشک خود درباره شرایط مصرف مشورت نمایید.

سوالات متداول در مورد آلبومین دارویی

1. پایین بودن آلبومین در خون چه نشان هایی دارد؟

تغییر وزن ناگهانی، تغییر اشتها، خستگی مزمن، زرد شدن پوست، نازک شدن موها، اسهال و استفراغ از شایع‌ترین نشانه‌های پایین بودن آلبومین است.

2. آیا داروی آلبومین را باید در یخچال نگهداری کنیم؟

از آنجایی که شرایط نگهداری این دارو در دمای 2 الی 25 درجه سانتی گراد است، بهتر است که آن را درون یهچال نگهداری کنید. البته شرایط نگهداری آلبومین روی بسته بندی آن درج شده است.

3. آیا بدون نسخه می‌توانیم داروی آلبومین را خریداری کنیم؟

خیر، این دارو بدون نسخه به فروش نمی‌رسد و حتما برای تهیه آن باید نسخه پزشک به همراه داشته باشید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا