قرص آرامبخش؛ بدون اثر با وابستگی اعتیادآور
قرص آرامبخش نوعی داروی تجویزی است که فعالیت مغز را کند میکند. این نوع قرص معمولا برای ایجاد احساس آرامش بیشتر استفاده میشود. پزشکان برای درمان بیماریهایی مانند اضطراب و اختلالات خواب و بیهوشی عمومی استفاده میکنند. در بعضی موارد افراد به دنبال قرص آرامبخش بی خیالی هستند.
آرام بخشها مواد کنترل شـدهای هستند که تولید و فروش آنها تنظیم شـده است. دلیلی که آرام بخشها تنظیم میشوند این است که قرص آرامبخش مخدر میتواند بسیار اعتیادآور باشد. بنابراین مهم است که هنگام استفاده از این داروها مراقب باشید تا از وابستگی و اعتیاد جلوگیری کنید. از این قرصها فقط در صورت تجویز پزشک و طبق دستور مصرف کنید. در این مطلب از مجله پزشکی ژین طب به بررسی بهترین قرص آرامبخش میپردازیم.
انواع قرص آرام بخش کدامند و هر کدام چه کاربردی دارند؟
آرام بخشها با تغییر برخی ارتباطات عصبی در سیستم عصبی مرکزی به مغز نقش دارند. آنها با کاهش سرعت فعالیت مغز، بدن را آرام میکنند. افراد از این داروها و قرص آرامبخش اعصاب برای کمک به آرام شدن، احساس آرامش بیشتر و خواب بهتر استفاده میکنند. از قرص آرامبخش بدون عوارض میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- بنزودیازپینها شامل قرص آرامبخش آلپرازولام، لورازپام و دیازپام هستند. این قرصها برای درمان اضطراب، اختلالات هراس و اختلالات خواب استفاده میشوند.
- باربیتوراتها مانند پنتوباربیتال سدیم و فنوباربیتال که برای بیهوشی استفاده میشوند
- خوابآور (غیر بنزودیازپینها)، مثل زولپیدم برای اختلالات خواب تجویز میشوند.
- مواد افیونی یا مخدر شامل هیدروکودون، استامینوفن و اکسی کدون هستند و برای کاهش درد مصرف میشوند.
عوارض شایع قرصهای آرامبخش
داروهای آرامبخش ممکن است اعتیادآور باشند و مصرف طولانی مدت آنها وابستگی و عادت به دارو را در فرد بیمار ایجاد میکند. پزشک باید بیمار را از عوارض مصرف طولانی مدت آن اگاه سازد. آرام بخشها میتوانند عوارض جانبی کوتاه مدت و طولانی مدت داشته باشند. برخی از عوارض جانبی که ممکن است با آن مواجه شوید عبارتند از:
- خواب آلودگی
- سرگیجه
- تاری دید
- اختلال ادراک (عدم توانایی دیدن عمق یا فاصله به خوبی)
- اختلال در واکنشها (کاهش زمان واکنش به چیزهای اطراف)
- تنفس کندتر
- عدم احساس درد به اندازه معمول
- مشکل در تمرکز یا تفکر
مصرف طولانی مدت آرام بخش میتواند منجر به عوارض جانبی زیر شود:
- فراموشی مکرر یا از دستدادن حافظه (فراموشی)
- علائم افسردگی، احساس ناامیدی، یا افکار خودکشی
- اضطراب
- اختلال عملکرد کبد یا نارسایی کبد در اثر آسیب بافتی یا مصرف بیش از حد
آیا مصرف قرصهای آرامبخش وابستگی و اعتیاد میآورند؟
وابستگی زمانی ایجاد میشود که بدن از نظر فیزیکی به آرامبخش وابستـه شـده و بدون آن نمیتواند به طور طبیعی عمل کند. اگر متوجه شدید که آنها را به طور منظم استفاده میکنید و نمیتوانید مصرف آنها را متوقف کنید، ممکن است دچار وابستگی شـده باشید.
وابستگی همچنین زمانی آشکار میشود که برای رسیـدن به همان اثر به دوز بالاتری نیاز دارید. این بدان معنی است که بدن به دارو عادت کـرده است و برای رسیـدن به اثر مورد نظر، نیاز بیشتری دارد. همیشه قبل از مصرف هر گونه مواد افیونی با پزشک خود صحبت کنید تا از علائم احتمالی مضر یا کشنده اعتیاد جلوگیری کنید.
جایگزین طبیعی قرصهای آرامبخش چیست؟
از آنجایی که مصرف داروهای آرامبخش عوارض جانبی دارند، آرامبخشهای طبیعی یکی از راهکارهایی هستند که برای درمان بیخوابی و رهایی از استرس استفاده میشدند. افرادی که نگران وابستگی به داروهای آرام بخش هستند، میتوانند گزینههای دیگری را برای مدیریت وضعیت خود امتحان کنند. مانند:
- تغییرات سبک زندگی: تغذیه مناسب، ورزش منظم و خواب خوب ممکن است به کاهش اضطراب، بهبود سلامتی و رفاه کلی کمک کند.
- یوگا: یوگا و مدیتیشن باعث آرامش، کاهش استرس و اضطراب و بهبود خواب میشوند.
- تکنیکهای آرامسازی: تنفس عمیق، تصویرسازی هدایتشده، آرامسازی پیشرونده عضلانی و سایر تکنیکها ممکن است به افراد کمک کند تا با اضطراب و استرس کنار بیایند.
- رایحه درمانی: فرد میتواند از روغنهای ضروری مانند اسطوخودوس و بابونه برای کمک به خواب و آرامش استفاده کند. رایحه درمانی مانند قرص آرامبخش بدون نسخه عمل میکند.
- مکملها: مکملهایی مثل ریشه سنبل الطیب، ملاتونین، گل ساعتی و منیزیم به طول مدت و بهبود خواب کمک میکنند.
داروهای آرامبخش و تاثیر آنها بر بدن
آرام بخشها داروهای قوی هستند. آنها فعالیت مغز را کاهش میدهند و ذهن را آرام میکنند. قرص آرامبخش برای عصبانیت مناسب است. آنها میتوانند درمانهای موثری برای شرایطی باشند که فرد بیش از حد احساس خستگی، ترس و عصبانیت کند. همچنین برای اضطراب و اختلالات خواب مناسب هستند.
قرص آرامبخش قوی میتواند اعتیاد آور باشد. قبل از شروع مصرف داروهای آرامبخش با پزشک خود صحبت کنید و حتما دستورالعملهای آنها را دنبال کنید.
سوالات متداول درباره قرصهای آرامبخش
قرصهای آرامبخش کدامند؟
از قرصهای آرامبخش میتوان به آلپرازولام، لورازپام، دیازپام، پنتوباربیتال سدیم و فنوباربیتال و زولپیدم اشاره کرد.
آیا افسردگی از عوارض داروهای آرامبخش است؟
مصرف طولانی مدت آرام بخش میتواند منجر به افسردگی، احساس ناامیدی و یا افکار خودکشی شود. برای مصرف باید با پزشک مشورت کنید.
آیا قرصهای آرامبخش اعتیادآور هستند؟
داروهای آرامبخش ممکن است اعتیادآور باشند و مصرف طولانی مدت آنها وابستگی و عادت به دارو را در فرد بیمار ایجاد میکند.