بیماری های مفصلیتغذیه و سلامت خانواده

درمان سریع گرفتگی گردن به روش خانگی و پزشکی

درمان سریع گرفتگی گردن با استفاده از روش های خانگی و پزشکی به آسانی امکان پذیر است. گرفتگی گردن به طور معمول به خاطر بد خوابیدن یا نشستن طولانی مدت پشت میز کار یا کار با کامپیوتر است. استفاده از روش هایی که عضلات گردن را منقبض کند و اصطلاحا سفتی گردن را درمان کند، باعث رفع مشکل کاهش درد در آن ناحیه می‌گردد.

در این مطلب از مجله سلامت و خانواده ژین طب قصد داریم به این موضوع بپردازیم.

تعریف گرفتگی گردن

آیا تا به حال برای شما هم پیش آمده، پس از ورزش سخت در ماهیچه‌ها احساس گرفتگی کنید و کمی برایتان غیرطبیعی و دردآور باشد؟ اعضای بدن ما مانند دست‌ها و پاها دائماً در حال انقباض و انبساط هستند. این انقباضات و انبساط­ها در برخی شرایط تحت کنترل خود انسان است. برای مثال می­توانید با ورزش کردن دست و پای خود را بیشتر در معرض این فشارها قرار بدهید تا عضلات تقویت شوند. برخی اعضای بدن ما مانند ماهیچه‌های سر، گردن و بدن، ناگهان به‌صورت غیرارادی منقبض می‌شوند. در حقیقت آن­ها در اکثر مواقع در یک اسپاسم قرار دارند.

در برخی شرایط، این اسپاسم ممکن است در حالت پایدار قرار بگیرد و به حالت اولیه خود باز نگردد که در این صورت به آن گرفتگی عضلات می‌گویند. به بیانی ساده‌تر، اسپاسم سفت شدن غیرارادی عضله در بدن شماست که اغلب باعث درد شدید می‌شود. این درد  برای دقیقه‌ها، ساعت‌ها یا روزها پس از شل شدن عضله و کاهش اسپاسم ادامه می­یابد.

گرفتگی گردن یا عضلات در بسیار از مواقع با درد شدید همراه است و حرکت به چپ و راست سر را مختل می‌کند. به همین دلیل بسیاری از افراد پس از گرفتگی، به دنبال درمان سریع گرفتگی گردن هستند. گرفتگی یا اسپاسم عضلات گردن معمولا بیشتر از چند روز ماندگار نیست و حل می‌شود، اما در ادامه این مقاله به چند روش خانگی جهت درمان سریع گردن درد پرداخته‌ایم که به شما کمک خواهد کرد درد عضلات خود را کنترل نمایید. همچنین در درمان پزشکی، قرص برای اسپاسم عضلانی نیز تجویز خواهد شد.

ارتباط گرفتگی گردن با بیماری‌های دیگر

گرفتگی یا اسپاسم عضلات گردن در برخی شرایط  عضلات شانه و بازو را نیز درگیر می­کند؛ بنابراین فرد در نقاط بیشتری از بدن احساس درد خواهد داشت. در این صورت او از شدت دردی که در همه نواحی بدنش می‌پیچد عصبی و پرخاشگر خواهد شد.

با این وجود، گردن درد در بسیاری از حالات امری کاملاً طبیعی، عادی و بی‌خطر است که با چند روش خانگی طی چند روز درمان خواهد شد، اما در برخی شرایط احتمال دارد پس از بهره گرفتن از چندین روش خانگی، فرد همچنان احساس درد کند. در چنین حالاتی نمی‌توان گردن درد را بی‌خطر دانست؛ زیرا ممکن است نشانه‌های بروز یک بیماری جدی‌تر مانند آرتروز، گرفتگی کانال گردن و … باشد. به طور کلی گرفتگی و اسپاسم گردن  به چند دلیل مختلف رخ می­دهد که عبارتند از: استرس، نشستن مداوم، استفاده نادرست از عضلات و تروماها، ضربه‌های ناگهانی که به گردن وارد می‌شود و موارد دیگر. بهتر است بدانید که تقریبا 60 درصد از آرتروزهای گردن براثر استرس هستند.

تنش یا اسپاسم عضلانی در گردن باعث احساس  درد در ناحیه پشت سر و بالای گردن خواهد شد. درد ناشی از سردرد مربوط به گردن، معمولاً به‌صورت مبهم یا دردناک همراه با سفتی و حساسیت گردن توصیف می‌شود. متأسفانه، حرکت گردن معمولاً این سردردها را بدتر می‌کند و گاهی نیز فرد به سرگیجه گردنی دچار می‌شود؛ بنابراین افراد معمولاً مجبور می‌شوند تا زمانی رفع آن­ها استراحت کنند.

بیشتر بخوانید: درمان كمر درد، انواع راه های درمان و معرفی روش های خانگی

انواع گردن درد

گردن درد عضلانی

کشیدگی عضلات، رگ به رگ شدن گردن و پارگی، یکی از رایج‌ترین کاتالیزورهای گردن درد هستند. بافت‌های عضلانی سالم از فیبرهای عضلانی متعددی تشکیل شده‌اند که در کنار هم یک عضله واحد را تشکیل می‌دهند. در هر دسته از عضلات، میوفیبریل‌ها وجود دارند. میوفیبریل‌ها پروتئین‌های انقباضی را در خود جای داده‌اند که مکانیک واقعی انقباضی عضلانی را انجام می‌دهند.

هنگامی که عضله شما بیش از حد کشیده می‌شود در لایه‌های بافت‌های همبند، پارگی‌های کوچکی ایجاد خواهد شد که عضله را ضعیف و دردناک می­کند. هر چه میزان فشار عضلانی بیشتر باشد، التهاب عضله، تورم و درد بیشتر و دوره نقاهت نیز طولانی‌تر می‌شود.

با گذشت زمان، کشیدگی و رگ به رگ شدن عضلات گردن و شانه ممکن است گره‌های سختی به نام نقاط ماشه‌ای ایجاد کنند. در این حالت به‌محض لمس این نقاط، درد بیشتری را احساس خواهید کرد؛ بنابراین برای جلوگیری از این اتفاق بهتر است درمان گرفتگی گردن را آغاز و مشکل عضلات خود را حل کنید.

 اسپاسم عضلانی گردن

اسپاسم عضلانی گردن-ژین طب

آیا برای شما هم پیش آمده بعد از بیدار شدن از خواب­، ناگهان متوجه درد شدید و سفتی در ناحیه گردن خود شوید؟ اگر پاسخ شما به این سوال مثبت است باید گفت، گرفتار اسپاسم عضلانی گردن شُده­اید. اسپاسم و انقباض عضلات به ویژه عضلات گردن، خود به خود و ناگهانی رخ می‌دهند. این گرفتگی همراه با درد بسیار شدیدی است که امکان تکان دادن سر به چپ و راست را دشوار می‎کند. در حالی که در اغلب موارد هیچ دلیل واضحی برای اسپاسم عضلانی وجود ندارد، اما احتمالا در پی آسیب به عضله یا دیسک ستون فقرات یا مشکلات اعصاب، پدید آمده است. گاهی، دلیل اسپاسم عضلانی گردن ناشی از استرس عاطفی است.

بیشتر بخوانید: 13 درمان خانگی زانودرد و تاثیر شگفت‌انگیز آن‌ بر درد زانو

درد مفصل فاست

مفاصل فاست، مکان‌هایی در ستون فقرات هستند که در آن­ها دو مهره مجاور در ستون مهره به هم می‌رسند. این مفاصل حدودا 20 درصد از پایداری چرخشی گردن و کمر را تامین می‌کنند. آسیب‌های حاد یا آرتروز باعث تخریب یا تحلیل این مفاصل خواهند شد. از این رو، فرد در ناحیه گردن، درد عمیق، تیز وسوزناکی را احساس خواهد کرد. عواملی مانند حرکات سریع و نابه‌جا که به ستون فقرات فشار وارد می‌کند، عدم تحرک و خواب بد طی شبانه‌روز درد ناشی از این عارضه را بیشتر می­کند. این درد همچنین به شانه یا قسمت بالایی پشت شما سرایت می­کند و ناراحتی را در کل قسمت بالایی بدن پخش خواهد کرد.

گردن درد عصبی

توصیف درد عصبی در گردن بسیار دشوار است. هر مهره به‌عنوان نقطه خروجی برای یک یا چند عصب منشعب از نخاع عمل می‌کند. التهاب یا آسیب آناتومیک در نزدیکی این نقاط خروجی، ممکن است به ریشه‌های عصبی ضربه بزند یا آن­ها را تحریک کند. این تنش­ها دردهای مبهم، زودگذر با احساس سوزش را پدید می­آورند. بسته به عصب درگیر، درد ممکن است به بازو یا حتی به دست سرایت کند و با حرکت عمومی یا حرکات خاص بدتر شود.

بیشتر بخوانید: درمان خانگی دیسک گردن تنها با چند راه ساده

گردن درد ارجاع شده

گردن درد ارجاعی همان‌طور که از نامش مشخص است درد را به نقطه دیگری ارجاع می‌دهد. به طور کلی درد ارجاعی دردی است که در یک قسمت از بدن ایجاد، اما در نقطه‌ای دیگر ظاهر می‌شود. یکی از نمونه‌های بارز درد ارجاعی، درد شانه در هنگام حمله قلبی است.

در این مدل از گردن درد، ممکن است نقطه درد گردن باشد، اما فرد در قسمت‌های نامرتبط بدن مانند قلب، مری و دیگر اعضای بدن خود احساس درد کند؛ بنابراین، برای پزشک بسیار مهم است که علت اصلی گردن درد شما را تعیین کند؛ زیرا اگر از جای دیگری در بدن ارجاع داده شده باشد می‌تواند نشانه‌ای از یک مشکل بسیار عمیق‌تر و جدی‌تر باشد.

استخوان درد

بیشتر گردن دردها به دلیل آسیب و بیماری در ساختارهای بافت نرم ستون فقرات گردنی ایجاد می‌شوند. با این حال، ممکن است خود استخوان‌ها نیز دردناک باشند. درد و حساسیت در مهره‌های گردن بسیار کمتر از گردن درد ناشی از بافت‌های نرم است، اما به مراقبت فوری پزشکی نیاز دارد؛ زیرا نشانه‌ای از یک مشکل سلامت جدی‌تر است. علاوه بر این، درد استخوان نشانه‌ای از ضعف یا شکستگی استخوان خواهد بود که ستون فقرات گردنی را بی‌ثبات و نخاع شما را در معرض خطر قرار می­دهد.

اگر شما هم هریک از انواع گردن‌ دردهای بالا را تجربه کرده یا می‌کنید، به درمان سریع گردن درد از طریق مراقبت‌های پزشکی یا روش‌های خانگی نیاز دارید. در حالی که گردن درد خود به تنهایی یک بیماری مفصلی محسوب می‌شود، اما ممکن است نشانه یک بیماری بزرگ‌تر و جدی‌تر باشد. یک پزشک واجد شرایط می‌تواند علت اصلی درد شما را تشخیص دهد و به شما در تدوین یک برنامه سریع درمان گردن درد و ریشه‌کن کردن آن کمک کند.

بیشتر بخوانید: درمان خانگی فشار خون پایین و معرفی 5 خوراکی برای درمان فوری

چه کسانی بیشتر دچار گردن‌ درد می‌شوند؟

همان­طور که گفتیم، افراد بسیار زیادی از هر گروه سنی با شرایط مختلف مستعد گردن درد هستند، اما به طور کلی گردن درد در بین مردان و زنان بسیار شایع است. از بین هر سه نفر حداقل یک نفر سالی یکبار گردن درد را تجربه می‌کنند. این درد در زنان شایع‌تر از مردان است و با افزایش سن احتمال ابتلا به آن نیز افزایش می‌یابد.

 افراد مسن و میان‌سال، بیشتر دچار گرفتگی عضلات یا گردن درد می‌شوند. افزایش سن مهم‌ترین عامل خطر برای اکثر دردهای مزمن است. به همین دلیل شناسایی عوامل خطرناک و محافظتی، برای افزایش آگاهی در مورد اقدامات پیشگیرانه ضروری است.

آناتومی طبیعی ستون فقرات گردنی در سنین بالا تغییر می‌کند که  باعث درد گردن و ناتوانی طولانی‌مدت می­شود. به همین دلیل گردن درد در میان بزرگسالان شایع‌تر خواهد بود؛ اگر چه ممکن است در هر سنی رخ دهد. بر اساس مطالعات جهانی بیماری‌ها در سال 2017­، به این نتیجه رسیدند که شیوع نقطه‌ای گردن درد در دوران میانسالی به اوج خود می‌رسد. بر اساس این تحقیقات گردن درد در گروه‌های سنی 45 تا 49 و 50 تا 54 در بین زنان و مردان بیشترین میزان را دارد.

علل خشکی عضلات گردن

علل خشکی عضلات گردن-ژین طب

یکی از دلایل گرفتگی یا گردن درد، معمولاً ناشی از تنش و فشار زیاد به گردن یا کشیدگی عضلات است. عضلات براثر تمرینات ورزشی نادرست و همچنین نحوه غلط نشستن و انجام کارها، کشیده می­شوند. دو دلیل عمده برای گردن درد بیان کرده­اند که عبارتند از:

آسیب‌های فیزیکی

ضربه، یکی از عوامل مهم و تاثیرگذار در گردن درد است. بسیاری تصور می‌کنند حتما باید ضربه شدیدی به گردن وارد آید تا دچار آسیب شوند، اما باید دانست میزان شدت ضربه چه کم و چه زیاد باعث می­شود به گردن آسیب برسد. هنگامی که به گردن یا ساختار پشتیبانی‌کننده آن ضربه وارد می‌شود، گردن به‌صورت مستقیم یا غیرمستقیم آسیب می­بیند و فرد درد شدیدی را احساس خواهد کرد. به طور کلی آسیب‌های فیزیکی به گردن عبارتند از:

  • شکستگی یا جابجایی مهره‌های گردن
  • کشیدگی رباط‌های گردن هنگام ورزش یا فعالیت‌های بسیار سنگین یا چرخاندن گردن یا انجام یک حرکت با سرعت بالا
  • تنش‌های عصبی که براثر استرس و فشار روانی به فرد وارد می‌شود
  • درد در سایر نواحی بدن و تحریک بیش از اندازه کانال‌های عصبی و در نتیجه انتشار درد در ناحیه گردن
  • تمرینات ورزشی سنگین و پرفشار یا بلند کردن وزنه‌های بسیار سنگین
  • چرخش یا حرکت ناگهانی صورت و سر به طور کاملا غیرارادی
  • تصادفات رانندگی
  • زمین خوردن یا افتادن از پله یا مکانی مرتفع

بیماری‌های فرسایشی دیسک

یکی دیگر از عواملی که موجب گردن دردهای شدید در فرد می‌شوند، بیماری‌های فرسایشی دیسک است. برخی بیماری‌های فرسایشی عبارتند از:

آرتروز گردن

یکی از دلایل دردهای گردن، بیماری‌های فرسایشی ستون فقرات گردنی است. این نوع بیماری‌ها باعث تحلیل و سایش غضروف­های بدن می‌شوند. این مشکل بیشتر در افراد مسن و میان‌سال شایع بوده و ناشی از تغییرات فرسایشی طبیعی در بدن بر اثر افزایش سن است.

تنگی کانال نخاعی

تنگی کانال نخاع یکی دیگر از عوامل تأثیرگذار در درد گردن است. تنگی کانال نخاعی به معنای باریک شدن طنابی است که نخاع از آن عبور می‌کند. هنگامی که طناب نخاعی یا به‌اصطلاح کانال نخاع تنگ می‌شود، فشار زیادی به شاخه‌های عصبی وارد می­آید.

بیرون‌زدگی دیسک گردن

بین هر یک از مهره‌های گردن، دیسک بین مهره‌ای وجود دارد. دیسک‌های بین مهره‌ای به نوعی ضربه‌گیر یا بالشتکی است که از ستون فقرات در برابر ضربه محافظت می‌کند. دیسک‌ها شامل دو لایه خارجی و داخلی هستند. لایه خارجی شبیه لاستیک اتومبیل و لایه داخلی ژله‌ای شکل (نوکلئوس پولپوزوس) است. با بیرون زدن هر یک از این دیسک‌های گردن، درد پدید می­آید.

ارتباط دیسک گردن و سرگیجه

سرگیجه گردنی یا سرویکوژنیک، حسی در گردن است که طی آن فرد احساس می‌کند تمام محیط اطراف دور سرش می‌چرخد. وجود حالات نادرست گردنی، اختلالات یا ضربه به ستون فقرات در ناحیه گردن باعث چنین مشکلی در فرد می‌شود. سرگیجه‌های گردنی، معمولا براثر آسیب‌دیدگی سر یا حرکات ناگهانی ایجاد خواهد شد. در شرایطی که سرگیجه گردنی بسیار زیاد باشد ممکن است تعادل بیمار را برهم بزند. برخی نشانه‌های این عارضه عبارتند از: سردرد، حالت تهوع، استفراغ، گوش درد، ضعف، اختلال در تمرکز. شاید این سوال در ذهن شما نیز به وجود بیاید که دلایل سرگیجه گردنی چیست؟ آیا دیسک گردن تاثیر دارد؟

در پاسخ به این سوال باید گفت: دلایل بسیار زیادی باعث این سرگیجه می‌شوند که عبارتند از: دیسک گردن، آسیب‌های ناشی از ضربات درد گردن یا دردهای مزمن.

برآمدگی یا فتق دیسک

هنگامی که براثر یک حادثه مانند تصادف، دیسک گردن دچار بیرون‌زدگی می‌شود، برروی نخاع یا ریشه‌های اعصاب فشار زیادی وارد می‌کند. به این حالت، فتق دیسک گردنی یا دیسک پاره شده یا لغزیده می‌گویند.

اسپوندیلوزیس

با افزایش سن، دیسک بین مهره‌های گردن ممکن است تخریب شوند. به این حالت اسپوندیلوزیس یا استئوراتریت گردن گفته می‌شود. در اثر این اتفاق فضای بین مهره‌ها کاهش پیدا می‌کند. از این رو به مفاصل فشار اضافی زیادی وارد می‌شود.

سایر بیماری‌ها

مننژیت

مننژیت نوعی التهاب بافتی نازک است که مغز و نخاع را می‌پوشاند. افراد مبتلا به مننژیت معمولا دچار تب، سردرد و سفتی گردن می‌شوند. توجه داشته باشید که نباید از این بیماری ساده عبور کنید؛ چرا که مننژیت  کشنده خواهد بود. در صورت سفت شدن گردن و بروز علائم مننژیت به‌سرعت با اورژانس تماس حاصل کنید.

فیبرومیالژیا

فیبرومیالژیا حالتی­ است که باعث درد ماهیچه‌ها در تمام بدن به‌خصوص گردن و ناحیه شانه می‌شوند.

بیماری‌های مادرزادی

گردن درد گاهی از بیماری‌ها یا اختلالات ساختاری مادرزادی ناشی می­شود. هرچقدر اختلالات ساختاری مادرزادی در سنین پایین‌تر تشخیص داده شود، درمان آن‌ها با موفقیت بیشتری روبرو خواهد بود. افرادی که بیماری مادرزادی دارند ممکن است در سنین پایین دچار درد یا مشکل خاصی نباشند، اما با افزایش سن، احتمال شدت یافتن گردن درد در این بیماران بیشتر خواهد شد. پیروی از عادت‌های نادرست روزمره، افزایش یا کاهش قوس طبیعی گردن، انحراف جانبی گردن، چرخش در مهره‎ها، آرتروز و دیگر موارد، در تشدید درد گردن و همچنین فرآیند درمان تاثیرگذار هستند.

روماتیسم مفصلی

روماتیسم مفصلی نوعی بیماری خودایمنی است که در اثر آن مفاصل فرد بیمار تخریب خواهد شد. در این بیماری معمولا مهره‌های یک و دو که مفصل اطلسی محوری نام دارند، درگیرند. از این رو، سر و گردن ثبات خود را از دست می‌دهند. این افراد باید بیشتر از دیگران تحت مراقب باشند و به متخصص روماتولوژی مراجعه کنند. برای بهبود و جلوگیری از پیشرفت عوارض مفصلی، فرد می‌تواند از روش‌های غیر جراحی مانند فیزیوتراپی بهره بگیرد.

استرس و اضطراب

برخی بیماری‌های روانی مانند استرس و اضطراب بسیار زیاد  ممکن است به گردن درد بیانجامد. استرس، اضطراب، عصبانیت و همچنین فشارهای روانی باعث افزایش ترشح هورمون کورتیزل می‌شوند. ترشح هورمون کورتیزول یا همان هورمون استرس، گاهی مفیدند و گاهی باعث بروز یا تشدید درد در نواحی مختلف بدن مانند گردن می‌شود.

اختلالات مغزی

برخی بیماری‌های مغز و اعصاب مانند ام اس، ای ال اس، پی ال اس، پارکینسون و…، باعث درگیری اعصاب، درد و از دست دادن کنترل عضلات در نواحی گردن می­شوند. با وجود اینکه پیشرفت این بیماری‌ها انکارنشدنی است، اما با ورزش‌درمانی می‌توان به حفظ تعادل و محافظت از ساختار اسکلتی و عضلانی فرد بیمار کمک کرد و سرعت پیشرفت و رشد این بیماری‌های را کاهش داد.

علاوه بر اختلالات مغزی، کمبود برخی ویتامین‌ها و مواد مغذی نیز در بروز دردهای اسکلتی و عضلانی از جمله گردن درد موثر است. این ویتامین‌ها و مواد مغذی عبارتند از:

  • ویتامین D
  • ویتامین B
  • کلسیم
  • پتاسیم
  • منیزیم

اختلالات نخاعی

یکی دیگر از عوامل دردهای گردنی، اختلالات نخاعی است. برخی بیماری‌های نخاعی مانند مایلوپاتی، ضربه و تومورهای بدخیم و خوش‌خیم در نخاع  سیستم اعصاب را درگیر و باعث درد گردن می­شوند.

تورتیکولی

تورتیکولی یا گژ گردنی نوعی اختلال در ساختار اسکلتی گردن است. این عارضه  به‌صورت مادرزادی یا غیرمادرزادی در فرد ایجاد می­شود. در این اختلال، گردن فرد به یک جهت قفل خواهد شد و در همان حالت باقی می‌ماند. در این صورت بیمار احساس درد و ناراحتی شدیدی در ناحیه گردن خواهد کرد.

مشکلات شانه

همان­طور که می‌دانید، بسیاری از عضلات گردن به عضلات شانه، کتف و ترقوه متصل یا مرتبط هستند. به همین دلیل بسیاری از بیماری‌ها، اختلالات و مشکلات شانه  روی درد گردن تاثیرگذار هستند. برخی از این مشکلات عبارتند از:

  • شکستگی شانه
  • بورسیت
  • اختلالات عضلات چرخاننده شانه
  • ایمپینجمنت شانه

با هر یک از مشکلات بالا درد به گردن ارجاع داده خواهد شد.

گرفتگی گردن و کرونا

دردهای عضلانی را 40 درصد از بیماران کرونایی در حین ابتلا به این ویروس تجربه می‌کنند. ابتلا به عفونت‌های ویروسی مانند کرونا به ایجاد درد و التهاب عضلات می­انجامند. این درد و التهاب عضلانی بیشتر نواحی قفسه سینه، کمر، گردن، عضلات پشت پا و دست‌ها را درگیر می‌کند.

گرفتگی گردن و زندگی روزانه

تاثیرات گرفتگی گردن-ژین طب

گرفتگی گردن یا همان گردن درد زندگی عادی فرد را تحت تاثیر قرار می‌دهد. فردی که دچار گرفتگی شدید گردن شده است قادر به انجام فعالیت‌های روزانه خود مانند ورزش، خرید، نظافت منزل و سایر موارد نیست. این حالت ممکن است برای چند روز زندگی او را تعطیل کند. در برخی مواقع حتی بیمار نمی‌تواند به محل کار خود برود و کارهایش را انجام دهد.

پیشگیری از گرفتگی گردن

همان­طور که بارها این جمله را شنیده‌اید، پیشگیری بهتر از درمان است، اما چگونه می‌توان از گرفتگی شدید گردن پیشگیری کرد؟ در ادامه به چند روش موثر در پیشگیری اشاره می­کنیم.

تغییر در سبک زندگی

یکی از عوامل تاثیرگذار در پیشگیری از گرفتگی گردن، تغییر سبک زندگی است. گاهی پیروی از برخی عادات بد باعث اسپاسم عضلات گردن می‌شود.

کاهش وزن

یکی از عوامل تاثیرگذار برروی گردن درد، اضافه وزن است. شاید بگویید چه ارتباطی بین گردن درد و اضافه وزن وجود دارد؟ در پاسخ باید گفت وزن اضافی فشار بی‌رویه‌ای را به ستون فقرات وارد می‌کند. در این حالت ممکن است تعادل ستون فقرات از بین برود و گردن به سمت جلو خم شود. در این حالت، فرد درد شدیدی را در ناحیه گردن احساس خواهد کرد.

در نتیجه با تغییر سبک غذایی و سالم‌خواری می‌توانید به کاهش وزن خود کمک کنید و در نهایت باعث درمان سریع گرفتگی گردن شوید.

مدیریت استرس و اضطراب

همان‌طور که در بالا گفته شد، استرس و اضطراب یکی از دلایل گرفتگی گردن هستند. کنارگذاشتن استرس و اضطراب تقریبا کاری غیرممکن است، اما مدیریت آن امکان‌پذیر خواهد بود. با تغییر سبک زندگی خود و انجام برخی تمرینات مدیتیشن می‌توانید به کاهش اضطراب و استرس خود کمک کنید.

جلوگیری از وضعیت نامناسب

نگاه کردن بیش از حد به گوشی هوشمند، نشستن طولانی‌مدت پشت میز کامپیوتر، نحوه نشستن نادرست و مطالعه در رختخواب به گردن آسیب وارد می‌کند. به همین دلیل خود را  دراین وضعیت قرار ندهید.

ترک دخانیات

سیگار و دخانیات تاثیرات منفی بر درد گردن دارند؛ چرا که مصرف دخانیات غلظت خون را بالا می­برد و روند گردش خون را دچار اختلال می­کند. همین امر موجب سفتی عضلات گردن خواهد شد.

تشخیص

گرفتگی گردن معمولا بین چند روز تا یک هفته بهبود پیدا می‌کند، اما در برخی شرایط ممکن است این درد روز به روز شدت پیدا کند و داروهای مسکن نیز تاثیر مثبتی روی آن نداشته باشند. در این شرایط مراجعه به پزشک امری مهم است.

هنگامی که فرد به پزشک مراجعه می‌کند، دکتر ابتدا گردن را به طور کامل و دقیق معاینه و سپس دلایل بروز گرفتگی گردن را شناسایی می‌کند. پس از بررسی کامل، همچنین آزمایش­هایی برای رد احتمال ابتلا به بیماری‌های جدی زمینه‌ای تجویز می‌گردد. برای این منظور پزشک عکس‌برداری به وسیله سی‌تی‌اسکن یا ام‌آرآی را برای بیمار توصیه می‌کند.

در برخی شرایط ممکن است پزشک جهت کاهش درد شدید، برای بیمار داروهای ضد درد نیز تجویز کند. همچنین گاهی احتمال دارد پزشک بیمار را به یک فیزیوتراپیست ارجاع دهد تا چندین جلسه تحت درمان سریع گرفتگی گردن قرار بگیرد. اگر بیمار همچنان درد زیادی داشته باشد، دکتر با کمک تزریق، درد را کاهش و مدیریت خواهد کرد.

درمان سریع گرفتگی گردن

روش‌ها و تکنیک‌های مختلفی جهت درمان سریع گرفتگی گردن وجود دارد که فرد بیمار می‌تواند جهت کاهش یا درمان درد گردن و شانه، دیسک گردن و درد زیر بغل آن­ها را به کار بگیرد. تمام این تکنیک‌ها با توجه به شرایط بیمار و همچنین شدت دردهایی که احساس می‌کند، متفاوت است و برحسب آن تجویز خواهد شد.

بنابراین، اگر روشی در درمان درد گردن یک نفر موثر واقع شده، لزوماً برای گردن شما نیزموثر نخواهد بود.

درمان خانگی و رفع گرفتگی گردن

گرمادرمانی و سرمادرمانی

یکی از ساده‌ترین روش‌های درمان خانگی جهت رفع گرفتگی و بهبود درد ستون فقرات گردن، استفاده از کمپرس گرم یا سرد است. این کار باعث درمان گرفتگی عضلات گردن و کاهش درد می‌شود. در این روش به جای استفاده از کمپرس گرم می‌توانید دوش آب گرم بگیرید؛ چرا که دوش آب گرم برای رهایی و باز کردن ماهیچه‌ها بسیار کاربردی است. علاوه براین موارد، حوله گرم دور گردن نیز به تسکین درد کمک خواهد کرد؛ بنابراین این روش یک درمان سریع گرفتگی گردن محسوب می‌شود.

ورزش برای گردن درد

درمان سریع گرفتگی گردن با ورزش-ژین طب

یکی از مهم‌ترین و موثرترین کارهایی که می‌توانید برای بهبود گرفتگی رگ‌های عصبی گردن در خانه انجام دهید، ماساژ دادن بخش‌های عضلات مختلف است. با این روش می‌توانید به‌صورت آرام و تدریجی در ناحیه گردن و بخش‌هایی که احساس درد می‎کنید، حرکات کششی و نرمشی انجام دهید. هنگامی که شما حرکات ورزشی کششی انجام می‌دهید باعث می‌شود عضلاتی که دچار انقباض شده‌اند از حالت اسپاسم خارج گردند.

برخی حرکات ورزشی موثر در درمان سریع گرفتگی گردن عبارتند از:

چرخش سر و گردن

برای انجام این حرکت ورزشی ابتدا به‌صورت نشسته یا ایستاده قرار بگیرد و مراحل زیر را گام به گاه اجرا کنید:

  1. انگشتان دو دوست خود را پشت گردن قفل کنید
  2. دست و سر خود را به سمت چپ حرکت دهید
  3. 15 ثانیه در همین حالت بمانید
  4. سپس جهت حرکت را تغییر دهید
اجتناب از خم کردن گردن

برای انجام حرکت دوم نیز در حالت ایستاده یا نشسته قرار بگیرد و مراحل زیر را به‌درستی اجرا نمایید:

  1. سروگردن خود را موقعیتی صاف قرار دهید
  2. یکی از دستانتان را روی پیشانی بگذارید
  3. با دستی که روی پیشانی دارید، سر را به سمت عقب فشار دهید. در این حالت عضلات گردن باید از عقب رفتن سر جلوگیری کنند
  4. این فشار را برای دو تا چهار ثانیه نگه دارید
باز و بسته کردن کتف‌ها

برای اجرای حرکت ورزشی سوم نیز یکی از حالات نشسته یا ایستاده را انتخاب کنید و سپس فرآیند زیر را به‌صورت گام به گام انجام دهید:

  1. بازوها را به بدن بچسبانید
  2. کتف‌ها را در ناحیه پشت کمر به هم نزدیک کنید
  3. در این حالت 5 ثانیه بمانید
  4. این حرکت را روزانه در 3 ست 10 تایی انجام دهید.

روغن زیتون برای درد گردن

یکی از روش‌های درمان سریع گرفتگی گردن در خانه، استفاده از روغن‌های گیاهی و ماساژ گردن با آن­هاست. پرکاربردترین روغن جهت درمان درد گردن، روغن زیتون است. ترکیب این روغن با فلفل تند هندی  درد ناحیه گردن را به‌صورت شگفت‌انگیزی تسکین می­دهد.

دراز کشیدن روی زمین

گاهی برای درمان درد گردن می‌توانید برای چند دقیقه روی زمین دراز بکشید و ناحیه درد را به‌آرامی ماساژ دهید. در این صورت ممکن است، گرفتگی ناشی از اسپاسم شما را رها کند.

درمان پزشکی گرفتگی گردن

مصرف داروهای مسکن

یکی از سریع‌ترین روش‌های رفع اسپاسم و گرفتگی عضلات گردن و درد ناشی از آن، مصرف مسکن است. مسکن را باید با دقت و بر اساس دستورالعمل‌های موجود میل کنید. برای مثال اگر شما در گروه سنی بزرگسال قرار دارید، باید هر 4 تا 6 ساعت یک بار، قرص مصرف کنید. ایبوپروفن برخلاف دیگر مسکن‌ها، در کاهش تورم نقش دارد. به همین دلیل پس از خوردن آن، درد ناشی از اسپاسم عضلات گردن به‌سرعت از بین می‌رود. مسکن‌های دیگری مانند استامینوفن و تیلنون نیز به کاهش درد کمک می­کنند، اما نقشی در کاهش تورم ندارند. قرص برای گردن درد بسیار زیاد است، اما باید متناسب با شدت و نوع گردن درد آن­ها را مصرف کنید.

استفاده از آمپول و قرص شل‌کننده عضلات

در صورت تداوم درد، فرد با مشورت پزشک از آمپول یا قرص‌های شل‌کننده عضلات استفاده می­کند. این در حالی است که قرص‌های مسکن پاسخگوی درد او نباشند. داروهای شل‌کننده عضلات به طور مستقیم درد را از بین نمی‌برند، اما با شل کردن عضله گردن، به‌تدریج اسپاسم و درد از بین خواهد رفت.

کرم ویکس

برخی از پمادها و کرم‌ها در بازار موجودند که به رفع گرفتگی گردن کمک می‌کنند. این کرم‌ها را بدون تجویز پزشک و نسخه می‌توانید از داروخانه تهیه کنید. یکی از کرم‌هایی که به کاهش درد گردن کمک می‌کند، کرم ویکس است.

فیزیوتراپی گردن

یکی دیگر از روش‌های درمان گردن درد، فیزیوتراپی است. متخصص فیزیوتراپی انجام دادن برخی روش‌های درمانی منفعل را در شرایط حاد پیشنهاد خواهد کرد. در ادامه چندین روش را شرح داده­ایم:

ماساژ عمقی بافت

در این روش، فیزیوتراپ، عضلاتی را که دچار گرفتگی یا خشکی شده‌اند، هدف قرار می‌دهد. گرفتگی عضلات ممکن است به علت استرس و تنش فرد در طول روز رخ دهد. از این رو متخصص فیزیوتراپی از فشار مستقیم و ماساژ برای رفع گرفتگی و خشکی بافت‌های نرم گردن از جمله رباط، تاندون و عضلات استفاده می‌کند.

 تحریک الکتریکی بافت از طریق پوست (TENS)

این روش را حتی در منزل نیز می‌توانید انجام دهید. در برخی موارد ضروری، پزشک معالج توصیه می‌کند از این روش در منزل نیز استفاده کنید. در این روش یک جریان الکتریکی خفیف و ایمن از طریق پوست به عضلات فرستاده می‌شود و آن­ها را تحریک می‌کند. تحریک الکتریکی  به کاهش اسپاسم عضله کمک می­کند و سطح تولید اندروفین که یک مسکن طبیعی است را افزایش می­دهد. تحریک الکتریکی بافت، روش درمانی سودمندی است که به کاهش درد و رفع گرفتگی گردن کمک می­کند.

 اولتراسوند

اولتراسوند درمان سریع گرفتگی گردن- ژین طب

اولتراسوند جریان خون را در بدن بالا می‌برد در نتیجه به کاهش اسپاسم عضلانی، تورم، درد، گرفتگی و انقباضات عضلات گردن کمک می‌کند. اولتراسوند با ارسال امواج صدا به درون بافت‌های عمیق عضلانی باعث ایجاد گرمای خفیفی می‌شود که فرآیند بهبود و گردش جریان خون را افزایش خواهد داد.

پزشک گرفتگی گردن

برای درمان سریع گرفتگی گردن، هیچ پزشکی به اندازه متخصص ارتوپد نمی‌تواند به شما کمک کند. متخصص ارتوپد با معاینه و بررسی وضعیت بیمار در صورت صلاحدید، او را به یک متخصص فیزیوتراپ معرفی می‌کند تا درمان فیزیوتراپی را شروع کند.

دوره درمان گرفتگی و خشکی گردن چقدر است؟

دوره درمان برای هریک از بیماران متناسب با شرایط و میزان درد آن­ها متفاوت است. دوره درمان گرفتگی گردن  بین یک هفته تا چندین ماه متغیر خواهد بود و در این مدت فرد باید تمام اقدامات مراقبتی را انجام دهد تا پیشرفت درد گردن کنترل شود.

یادداشت پایانی

در این مقاله به طور کامل درباره گرفتگی عضلات و همچنین درمان سریع گرفتگی گردن صحبت کردیم. با به‌کارگیری درست هر یک از این روش‌ها می‌توانید به تسکین درد خود کمک کنید.

منبع
healthline.com

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا