بیماری های مفصلی

علت داغی کف پا و راهکارهای درمان آن چیست؟

داغی کف پا بیماری آزاردهنده است که ممکن است در همه افراد به خصوص در خانم‌ها مشاهده شود. علت داغی کف پا شامل کمبود ویتامین، آسیب‌های عصبی، اختلال در عملکرد کلیه‌ها و یا اختلالات هورمونی ناشی از بارداری و یائسگی باشد. با این حال در این مطلب از ژین طب به طور دقیق به بررسی علل مختلف پرداختیم. برای درمان داغی کف پا بهتر است به پزشک متخصص منشا بیماری مراجعه کنید که در این مطلب به بررسی این موضوع نیز پرداختیم.

داغی کف پا چیست؟

به ایجاد احساس داغی در کف پاها که در برخی موارد بیماران با عنوان سوزن سوزن شدن، تیر کشیدن، بی‌حسی و یا خواب رفتن آن را توصیف می‌کنند داغی کف پا گفته می‌شود. داغی کف پا می‌تواند به دلایل مختلفی ایجاد شود که بسته به علت بوجود آورنده می‌توان داغی کف پا به شکل‌های مختلف مثلا در شب‌ها را داشته باشید.

علائم داغی کف پا چیست؟

شایع ترین علائم عبارتند از:

  • احساس گرما یا سوزش که اغلب در شب بدتر می شود
  • بی حسی در پاها یا پاها
  • درد شدید یا کوبنده
  • احساس سنگینی در پاها
  • درد مبهم در پا
  • قرمزی یا گرمی بیش از حد پوست
  • سوزن سوزن شدن یا احساس سوزن سوزن شدن

علت داغی کف پا

داغی کف پا یک بیماری آزاردهنده است که اغلب در هنگام خواب تشدید می‌شود و لذت یک خواب راحت را از بیمار سلب می‌کند. اما علت داغی کف پا چیست؟ داغی کف پا به علت‌های مختلفی ایجاد می‌شود که در ادامه به برخی از مهم‌ترین آنها اشاره می‌کنیم.

کم کاری تیروئید یکی از علل داغی کف پا

یکی از عواملی که ممکن است منجر به ایجاد احساس داغی و سوزش در پاها شود کم‌کاری تیروئید است. در بیماری کم‌کاری تیروئید تغییرات هورمونی در بدن ایجاد می‌شود که بدنبال آن به عصب‌های پا فشار وارد می‌شود. نتیجه این فشارهای عصبی سوزش و تورم در پاها است. این بیماری با علائم دیگری مثل افزایش وزن، خستگی، ریزش مو و خشکی پوست همراه است.

آیا کلسترول خون بالا منجر به داغی کف پا می‌شود؟

کلسترول بالای خون را می‌توان یکی از مهم‌ترین دلایل داغی کف پا دانست. با افزایش چربی خون جریان خون در رگ‌ها با اختلال مواجه می‌شود. درواقع خونرسانی به اندام‌های بدن به خصوص اندام‌های تحتانی با اختلال روبرو می‌شود. این موضوع به خصوص در شب‌ها که شدت جریان خون کندتر می‌شود بیشتر احساس می‌شود.

کلسترول بالا عامل اصلی داغی کف پا

سندروم تونل تارسال علت داغی کف پا

سندروم تونل تارسال مشکلی مشابه با سندروم تونل کارپال است که در دست‎‌ها بوجود می‌آید. اگر عصبی که از پا به مچ می‌رود دچار اختلال شود احساس داغی و سوزش در پاها بوجود می‌آورد.

نوروپاتی یکی از علت‌های داغی کف پا

نوروپاتی به دسته‌ای از بیماری‌ها اطلاق می‌شود که به عصب‌ها آسیب وارد می‌شود. اما به طور کلی دو نوع نوروپاتی می‌تواند علت سوزش پاها باشد. یکی از آنها نوروپاتی حاصل از دیابت است و دیگری نوروپاتی به نام SFSN است. این بیماری به دلیل از بین رفتن غلاف عصب‌ها می‌شود. در برخی مواقع دیابت علت نوروپاتی SFSN است. دیگر انواع نوروپاتی که می‌تواند علت داغی کف پا باشد نوروپاتی محیطی و الکلی است.

بیماری شارکو ماری توث علت نادر داغ شدن پاها

این بیماری بک بیماری مادرزادی عصبی است که در هر 2500 نفر یک نفر به آن مبتلا می‌شود. این بیماری با ضعیف شدن و باریک شدن دست و پا همراه است و از طرفی باعث ایجاد احساس سوزش و داغی کف پا می‌شود.

ارتباط کمبود ویتامین‌های گروه b و داغ شدن پاها

کمبود برخی از ویتامین‌ها در بدن با ایجاد احساس داغی کف پا همراه است. کمبود ویتامین های خانواده B شامل B9 B6 B12 از رایج‌ترین‌ها این ویتامین‌ها هستند. کمبود این ویتامین‌ها در بدن با حالت تهوع، کم ادراری، تنگی نفس، گیجی و خستگی از دیگر علائم است.

ارتباط داغی کف پا با کمبود ویتامین های گروه بی

پای ورزشکار؛ بیماری قارچی که منجر به داغ شدن پاها می‌شود

قارچ پا یا بیماری پای ورزشکار نوعی عفونت قارچی است که معمولا در بین انگشتان پا ظاهر می‌شود. این قارچ براثر تعریق پا و پوشیدن کفش‌های تنگ ایجاد می‌شود. از علائم این بیماری می‌توان به بروز ایجاد داغی کف پا، بثورات پوستی و گزگز پا اشاره کرد. این بیماری یک بیماری واگیر دار است و فرد درگیر باید نکات بهداشتی لازم برای جلوگیری از سرایت آن به سایرین را انجام دهد.

عفونت: بیماری‌های عفونی که منجر به داغ شدن پاها می‌شود

علت داغی کف پا می‌تواند ناشی از عفونت باشد. به طور کلی عفونت می‌تواند با ایجاد احساس سوزش و داغی کف پا می‌شود. برخی دیگر از بیماری‌های عفونی که می‌تواند باعث ایجاد احساس سوزش شود شامل ایدز، بیماری لایم، زونا و سیفلیس است.

سندروم درد منطقه ای پیچیده (CPRS) و داغ کردن پاها

سندروم درد منطقه‌ای دردی مداوم در ناحیه دست و پا است که با درد آسیب هیچ تناسبی ندارد. این سندروم با تغییر رنگ پوست، سفتی و ضعف عضلات همراه است. درواقع واکنش این بیماری به درد بسیار بیشتر از حد است که غالبا پس از جراحی، شکستگی، سوختگی و رگ به رگ شدن ایجاد می‌شود. احساس داغی کف پا ناشی از این بیماری با سوزش و حساسیت به لمس همراه است.

بیماری‌های کلیوی؛ مشکل در دفع مواد زائد و افزایش حرارت در پاها

وقتی کلیه‌ها آسیب می‌بینند قادر نیستند مواد زائد را بخوبی فیلتر کرده و از بدن خارج کنند. به همین دلیل ممکن است باعث ایجاد نوروپاتی محیطی و درنهایت ایجاد احساس داغی و سوزش در پاها شوند.

بارداری یکی از علل رایج داغی پا

در دوره بارداری هورمون استروژن در بدن کاهش می‌یابد و به همین دلیل باعث افزایش دمای بدن به 37.8 درجه می‌شود. این دما از دمای طبیعی بدن اندکی بالاتر است. به همین دلیل شکایت خانم‌های باردار از بروز احساس داغی کف پا رایج است.

یائسگی و تغییرات هورمونی عامل داغی پاها

یائسگی با تغییرات هورمونی همراه است که می‌تواند منجر به افزایش دمای بدن و درنتیجه بروز احساس داغ شدن کف پا همراه باشد. البته مصرف ویتامین ب کمپلکس در خانم‌های یائسه می‌تواند تا حد زیادی از بروز این احساس آزاردهنده بکاهد.

سندروم گلین باره خود را با سوزش پاها نشان می‌دهد

این بیماری یک بیماری خودایمنی است که در آن سیستم ایمنی به سیستم عصبی حمله می‌کند. علائم سندروم گلین‌باره شامل بی‌حسی، گزگز،ضعف در پاها و بعضا در دست باشد.

علت داغی کف پا در شب

همزمان با آمادهشدن بدن برای خواب، دمای مرکزی بدن از طریق افزایش دمای دست و پا شروع به کاهش می‌کند. به این فرآیند distal vasodilation گفته می‌شود. درواقع طی این فرآیند جریان خون در دست و پا افزایش یافته و سبب بروز ایجاد احساس داغی کف پا و دست می‌شود.

با این حال افزایش بیش از حد دمای کف پا به طوریکه برای فرد آزاردهنده شده و مانع خواب راحت در فرد شود می‌تواند نشانه بروز یک بیماری و اختلال جدی باشد که می‌تواند ناشی از تغییرات هورمونی، آسیب عصبی، کمبود ویتامین و یا بیماری‌های متابولیک باشد.

چه زمانی برای درمان داغی کف پا به پزشک مراجعه کنیم؟

داغی کف پا درصورتیکه مزمن شود و در انجام فعالیت‌های فرد اختلال ایجاد کند نیاز است که بررسی شود. به طور کلی داغی کف پا خود یک بیماری نیست بلکه می‌تواند علائم یک بیماری دیگر باشد. در صورت مشاهده موارد زیر حتما برای پیگیری‌های بیشتر به پزشک مراجعه کنید.

  • سوزش، سوزن سوزن شدن یا درد مداوم
  • تورم مفصل، قرمزی، تب یا زخم باز
  • خونریزی، کبودی، یا درد شدید ناگهانی که خواب یا فعالیت روزانه را مختل می کند
  • تورم، قرمزی یا درد همراه با دیابت یا اختلال گردش خون
  • بدتر شدن علائمی که پس از یک تا دو هفته درمان خانگی بهبود نمی یابند
  • وقتی داغی کف پا باعث اختلال در چرخه خواب شود

برای درمان داغی کف پا به چه پزشکی مراجعه کنم؟

داغی کف پا می‌تواند به دلایل مختلفی ایجاد شود که برخی از علت‌های بوجود آورنده آن نیازمند پیگیری‌های بیشتر است. در ادامه بررسی خواهیم کرد که برای درمان داغی کف پا باید به چه پزشکی مراجعه کنیم.

  • اگر به تازگی با مشکل داغی کف پا مواجه شده‌اید و هیچ بیماری زمینه‌ای که در این مطلب به آنها اشاره کردیم را ندارید بهتر است به یک پزشک عمومی مراجعه کنید. پزشکان عمومی با تجویز آزمایشات و چکاپ‌های اولیه کمبود ویتامین و یا افزایش چربی و قند خون را که می‌تواند عامل داغی کف پا باشد را تشخیص می‌دهند.
  • درصورتیکه باردار یا یائسه هستید و یا از سایر اختلالات هورمونی رنج می‌برید مراجعه به پزشک متخصص غدد نیز می‌تواند راهگشا باشد.
  • اگر از آسیب‌های عصبی ناشی از بیماری‌های خودایمنی رنج می‌برید و یا در اثر حادثه به آسیب عصبی دچار شده‌اید مراجعه به پزشک متخصص مغز و اعصاب توصیه می‌شود.
  • اگر دچار بیماری کلیوی هستید نیز بهتر است مشکلات خود را با یک پزشک متخصص کلیه و مجاری ادراری در میان بگذارید.

علت داغی کف پا در طب سنتی

از منظر طب سنتی داغی کف پا می‌تواند ناشی از تجمع مواد زائد در بدن و ناتوانی بدن در دفع آن اشاره کرد. تجمع فضولات در بدن اغلب ناشی از عصبانیت، اختلالات کلیوی، تتیروئیدی و یا تغذیه نامناسب است.

درمان داغی کف؛ از خود مراقبتی تا درمان‌های جراحی

درمان داغی کف پا شامل چند مرحله است که در ادامه به بررسی هر یک خواهیم پرداخت:

1.خودمراقبتی

  • قرار دادن پاها در آب سرد به مدت 15 دقیقه
  • اجتناب از حمام آب داغ
  • بالا قرار دادن پاها
  • استفاده از داروهای مسکن بدون نسخه مثل ایبوپروفن، کتاپروفن و یا ناپرکسن
  • استفاده از داروهای موضعی که حاوی کپسایسین هستند

2.داروهای تجویزی

  • انسولین یا داروهای خوراکی کاهنده قند خون می توانند سطح گلوکز خون را در افراد مبتلا به دیابت کنترل کنند.
  • مکمل های غذایی ممکن است برای افرادی که کمبود ویتامین دارند تجویز شود.
  • داروهای ضد درد داروهایی مانند داروهای مخدر خوراکی یا موضعی یا غیر مخدر ممکن است برای تسکین درد تجویز شوند. کرم‌های موضعی، لوسیون‌ها، اسپری‌ها یا چسب‌های حاوی لیدوکائین ممکن است منجر به کاهش درد شوند.
  • داروهای ضد افسردگی که برای درمان درد مزمن مرتبط با نوروپاتی تجویز می‌شود.
  • داروهای ضد تشنج مثل گاباپنتین، کاربامازپین، پره گابالین که برای درمان درد مزمن نیز تجویز می‌شوند.
  • داروهای ضد قارچ. داروهای خوراکی ممکن است برای عفونت های مقاوم به محصولات موضعی استفاده شوند.

3.فیزیوتراپی

4.تغییر تغذیه

5.جراحی (درمواقعی که سایر روش‌های درمانی موثر واقع نشود)

البته درمان‌های تهاجمی تر مثل جراحی به عنوان آخرین راهکار درمانی و در مواقعی کاربرد دارد که 

یادداشت پایانی

داغی کف پا یکی از مشکلات آزاردهنده برای بسیاری از افراد به خصوص خانم‌ها است. علت داغی کف پا طیف گسترده‌ای از بیماری ها شامل انواع آسیب‌های عصبی، دیابت، چربی خون و یا اختلالات هورمونی ناشی از بارداری و یائسگی است. برای درمان داغی کف پا بهتر است با شناسایی منشا بیماری به پزشک متخصص مربوطه مراجعه کنید.

سوالات متداول

علت داغی کف پا چیست؟

کم کاری تیروئید-کلسترول خون بالا-سندروم تونل تارسال-نوروپاتی-بیماری شارکو ماری توث-کمبود ویتامین‌ها-سندروم پای ورزشکار-عفونت-سندروم درد منطقه ای پیچیده-بیماری‌های کلیوی-بارداری-یائسگی-سندروم گلین باره

علت داغی کف پا در شب چیست؟

تغییرات هورمونی-آسیب عصبی-کمبود ویتامین و یا بیماری های متابولیک

علت داغی کف پا در طب سنتی چیست؟

تجمع مواد زائد و ناتوانی در دفع آن که به علت عصبانیت، اختلالات کلیوی، تیروئید و تغذیه نامناسب ایجاد می‌شود.

درمان خانگی داغی کف پا چیست؟

قرار دادن پاها در آب سرد به مدت 15 دقیقه-اجتناب از حمام آب داغ-بالا قرار دادن پاها-استفاده از داروهای مسکن بدون نسخه-استفاده از داروهای موضعی که حاوی کپسایسین هستند

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا