عوارض مصرف قرص ملاتونین که باید قبل از مصرف بدانید
هورمون ملاتونین با تاریک شدن هوا به مقدار بیشتری در بدن ترشح میشود و کمک میکند که فرد راحتتر به خواب برود. در برخی موارد و تحت تاثیر عوامل گوناگون، این هورمون به مقدار کافی و مناسب در بدن فرد ترشح نمیشود و چرخه خواب و بیداری را مشکل روبهرو میکند.
در میان انواع راهکارهایی که برای بهتر و راحتتر خوابیدن به کار میرود، تجویز قرص ملاتونین هم جایگاه ویژهای دارد. این قرص با تنظیم میزان هورمون ملاتونین در بدن، به چرخه خواب و بیداری نظم خوبی میبخشد و باعث بهتر شدن آن میشود. با این حال بیشتر افراد نمیدانند این قرص دقیقا چگونه اثر میکنند یا با چه عوارضی همراه است. این مطلب از ژین طب به بررسی عوارض مصرف قرص ملاتونین میپردازد.
اطلاعات دارویی ملاتونین که باید بدانید
ملاتونین هورمونی است که به طور طبیعی در بدن یافت میشود و عملکرد اصلی آن در بدن تنظیم چرخه شب و روز یا چرخه خواب و بیداری است. مصرف قرص ملاتونین میزان طبیعی این هورمون را در بدن افزایش میدهد و به بهبود کیفیت خواب کمک میکند. ملاتونین معمولا به شکل قرص در دسترس است، اما به صورت قرص زیر زبانی نیز موجود است.
عوارض ملاتونین چیست؟
حتما میدانید که هر نوع دارویی به طور طبیعی دارای عوارض جانبی است که هر فردی باید قبل از مصرف از آن آگاه باشد. البته باید در نظر داشته باشید که اگر پزشک یا روانپزشک مصرف داروی خاصی را برای شما ضروری بداند قطعا تاثیر مثبت آن بسیار بیشتر از عوارض آن است. قرص ملاتونین نیز از این قاعده مستثنی نیست و عوارض جانبی دارد. مهمترین عوارض مصرف قرص ملاتونین را میتوان در موارد زیر یافت:
بیشتر بدانید: قرص خواب؛ اطلاعات که باید بدانید و بعد مصرف کنید
1. افسردگی در برخی افراد بروز میکند
افسردگی یکی از عوارض مصرف قرص ملاتونین است که در برخی افراد مصرف کننده این قرص بروز میکند. باید بدانید که همه علائم و عوارض ملاتونین در همه افراد بروز نمیکند و هر فردی تجربه منحصر به فردی از آن دارد. گاهی اوقات مصرف قرص ملاتونین منجر به افسردگی میشود و در هنگام برخورد با آن و مشاهده علائم افسردگی بهتر است موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید.
2. افزایش یا ایجاد اضطراب در افراد
یکی دیگر از عوارض مصرف قرص ملاتونین که برخی افراد آن را تجربه میکنند، اضطراب است. اضطراب از کم تا متوسط و شدید متغیر است و میتواند فرد را با چالشهای بسیار مهمی در زندگی مواجه کند. اگر بعد از مصرف قرص ملاتونین دچار اضطراب و علائم آن شدید، حتما به پزشک خود اطلاع دهید.
3. معده درد و حالت تهوع بعد از مصرف
برخی افراد پس از مصرف قرص ملاتونین دچار معده درد یا حالت تهوع میشوند و به مصرف قرص واکنش گوارشی نشان میدهند. این حالت ممکن است منجر به مسمومیت و استفراغ شود.
بیشتر بدانید: آیا مولتی ویتامین خواب آور است؟ ۳ ماده مفید برای بدن و خواب
4. اسهال به دلیل عدم تطابق با سیستم بدن
اسهال و عملکرد پشت سر هم رودهها از دیگر عوارض مصرف قرص ملاتونین است که برخی افراد از آن رنج میبرند. این عارضه ناشی از مصرف ملاتونین عموماً در ابتدای مصرف آن بیشتر است و با تطبیق سیستم بدن با آن به تدریج کمرنگ یا از بین میرود. اگر اسهال ناشی از مصرف ملاتونین افزایش یافت یا به صورت آزاردهنده ادامه یافت، بهتر است در مورد تغییر آن با پزشک خود مشورت کنید.
5. کاهش فشار خون، به ویژه در افراد مستعد این بیماری
در برخی موارد استفاده از قرص ملاتونین با افت فشار خون همراه است. بنابراین بهتر است همیشه یک غذای شور یا شیرین همراه خود داشته باشید تا در هنگام افت فشار مصرف کنید.
6. درد مفصل از عوارض مصرف قرص ملاتونین که باید بررسی شود
درد مفاصل که ممکن است به دلیل ملاتونین باشد گاهی اوقات میتواند آزاردهنده و شدید باشد و فرد را در انجام کارها دچار مشکل کند. اگر این مشکل پس از مصرف قرص برای مدتی برطرف نشد، باید با پزشک خود مشورت کنید.
با اینکه براساس تحقیقات استفاده از ملاتونین تا سه ماه تقریبا بی خطر بوده است اما باید به این نکته توجه ویژه داشته باشید که عوارض جانبی داروها در بسیاری از موارد میتواند بسیار خطرناک و آسیب زا باشد. بنابراین با مشاهده هر یک از علائم و شدت آن، حتما در اسرع وقت موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید.
بیشتر بدانید: برای ضعف بدن چه ویتامینی بخوریم؛ بهترین ویتامینها برای ضعف و خستگی ۲۰۲۳
عوارض مصرف قرص ملاتونین برای کودکان
ایمنی استفاده از ملاتونین برای کودکان به طور کامل مشخص نشده است اما بسیاری از مردم در مورد مصرف قرص ملاتونین برای کودکان سوال میکنند. این قرص بدون تشخیص و تجویز پزشک برای همه کودکان مناسب نیست و مشکلات زیادی را ایجاد میکند.
باید به این نکته توجه ویژه داشت که مصرف خودسرانه این دارو برای همه کودکان طیف اوتیسم توصیه نمیشود و تنها در صورتی مجاز است که پزشک یا روانپزشک مصرف آن را برای بهبودی کودک ضروری بدانند.
عوارض جانبی کوتاه مدت ملاتونین در کودکان ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- سردرد
- سرگیجه
- خواب آلودگی
- افزایش ادرار شبانه یا شب ادراری
شواهد نشان میدهد که ملاتونین میتواند برای کودکان دچار اختلال بیخوابی یا ریتم تاخیری شبانهروزی مفید باشد با این حال والدین و پزشکان باید از استفاده از ملاتونین برای القای خواب در کودکان و نوجوانان خودداری کنند.
چه کسانی نباید ملاتونین مصرف کنند؟
در حالی که استفاده از ملاتونین برای برخی استفاده کوتاه مدت در بزرگسالان، نجات دهنده و بی خطر در نظر گرفته میشود، گروه دیگری از افراد با شرایط خاص مجاز به استفاده از آن نیستند. افرادی که نباید از این دارو استفاده کنند افرادی با مشکلات زیر هستند:
- افسردگی : مصرف ملاتونین در افراد دارای افسردگی علائم بیماری را بدتر میکند.
- سالمندان دارای زوال عقل : برای این افراد خطر ایمنی بالقوه ملاتونین از مزایای احتمالی بیشتر است.
- افراد دیالیزی یا دارای مشکلات کبدی : افرادی که کلیه یا کبد آنها عملکرد مطلوب ندارد ممکن است نتوانند ملاتونین را متابولیزه کنند.
- افراد باردار یا شیرده : مصرف ملاتونین در این افراد از ایمنی لازم برخوردار نیست.
- آلرژی به ملاتونین : افراد داری سابقه آلرژی به ملاتونین باید از مصرف ملاتونین خودداری کنند.
علاوه بر این ملاتونین میتواند در افراد دارای اختلال خود ایمنی ، مصرف کنندگان سایر قرصهای خواب و هموفیلی سبب تشدید علام بیماری و ایجاد عوارض احتمالی دیگر باشد.
بیشتر بدانید: قرص ملاتونین اعتیاد آور است؟
اختلال دارویی قرص ملاتونین
یکی از مهمترین نکات در مورد مصرف داروها، توجه به تداخل مصرف آنها با سایر داروها است. همانطور که میدانید مصرف همزمان برخی داروها مشکلاتی را ایجاد میکند که سلامت فرد را به خطر میاندازد و گاهی با مسمومیت دارویی همراه است.
مهمترین تداخلات دارویی ملاتونین در مصرف این دارو با داروهای زیر مشاهده میشود:
- مسکنهای عضلانی
- انواع داروهای آرامبخش و تسکین دهنده
- آنتی هیستامین
- بنزودیاپین و خواب آور
- داروهای انعقاد خون
- داروهای دیابت
- داروهای ضد بارداری
- داروهایی که احتمال تشنج را کاهش میدهند
بهترین زمان برای مصرف ملاتونین کی است؟
هر قرص زمان مناسبی برای مصرف دارد و تاثیر آن در زمان خاصی از روز بسیار بیشتر است. مصرف ملاتونین نیز زمان طلایی خاص خود را دارد و در ساعات خاصی از روز بیشترین کارایی را برای بدن ایجاد میکند. بهترین زمان برای مصرف ملاتونین با بیشترین بازده برای خواب راحت 1 تا 2 ساعت قبل از خواب است.
این مدت زمان مصرف قرص ملاتونین به تنظیم چرخه خواب و بیداری شما کمک میکند و کار خود را به طور موثر انجام میدهد. بنابراین برای مصرف ملاتونین حتما بهترین زمان مصرف آن را در نظر بگیرید و از این قرص به طور منظم و در زمان مشخص استفاده کنید.
عوارض جانبی قطع ناگهانی ملاتونین چیست؟
همانطور که میدانید داروها به ویژه داروهای روان درمانی مربوط به سیستم مغزی دارای دوزهای مشخص و شرایط خاصی برای مصرف هستند. بنابراین باید آنها را طبق نظر پزشک و متناسب با شرایط خاص بدن خود در یک بازه زمانی مشخص مصرف کنید.
قطع ناگهانی این داروها با عوارض زیادی همراه است و در صورت انجام این کار با مشکلات جدی مواجه خواهید شد. مهمترین عوارض قطع ناگهانی قرص ملاتونین، برهم زدن ساعت بیولوژیکی بدن و ایجاد مشکلات بسیار جدی در به خواب رفتن و بیدار شدن از خواب است.
در صورت قطع خودسرانه ملاتونین و قبل از اتمام دوره کامل درمان، با انواع عوارض و ناهماهنگی در عملکرد بدن مواجه خواهید شد. بنابراین نسبت به مصرف به موقع و صحیح این دارو حساس بوده و در برخورد با هر گونه مشکل مرتبط با آن ابتدا با پزشک متخصص خود مشورت نمایید.
سخن پایانی
قرص ملاتونین یکی از مهمترین داروهای روانشناختی برای تنظیم خواب و کمک به هماهنگی ساعت بیولوژیکی بدن است. این دارو فقط با تشخیص و تجویز پزشک مصرف شود و از مصرف یا قطع ناگهانی آن خودداری شود. ملاتونین یکی از داروهای مناسب و مفید برای تنظیم خواب است که در صورت استفاده صحیح فقط عوارض بسیار خفیف و گذرا ایجاد میکند.
از آنجایی که هر دارویی با عوارض خاصی همراه است، ملاتونین نیز از این قاعده مستثنی نیست و بهتر است قبل از مصرف این عوارض را بدانید. البته باید به یاد داشته باشید که فایده مصرف داروها بسیار بیشتر از عوارض آن است و اگر پزشک آن را برای شما ضروری میداند، بهتر است آن را به درستی و طبق قوانین مصرف کنید.
سوالات متداول در مورد عوارض مصرف قرص ملاتونین
1. عوارض قرص ملاتونین بر افسردگی چیست؟
در مورد عوارض ملاتونین بر افسردگی ، واکنشهای افراد ممکن است متنوع باشد، برخی افراد ممکن است حس افسردکی خفیف را تجربه کنند.
2. عوارض قرص ملاتونین برای پوست چیست؟
تاکنون عوارض خاص و قابل توجهی از تاثیر ملاتونین بر پوست گزارش نشده است. اگر نگران تاثیرات این قرص بر پوست هستید با پزشک خود مشورت کنید.
3. آیا قرص ملاتونین اعتیادآور است؟
ملاتونین یک هورمون طبیعی در بدن است و مصرف معمول آن به طور عمومی اعتیادآور نیست.