تغذیه و سلامت خانواده

قرص ملاتونین اعتیاد آور است؟

قرص ملاتونین اعتیاد آور است؟ سوالی است که مصرف کنندگان این قرص را به شک و تردید وا‌می‌دارد. بر اساس یک مطالعه بر روی الگوهای خواب، بیش از ۵۰ درصد از بزرگسالان حداقل چند بار در هفته با به خواب رفتن یا ماندن در خواب مشکل دارند. به همین دلیل، افراد بیشتری به دنبال راه حل‌هایی برای کمک به خواب شبانه مانند مکمل‌های ملاتونین هستند. علاوه بر این‌که ملاتونین در بدن و از طریق سیستم مغز ترشح می‌شود، در بسیاری از مواد غذایی نیز ملاتونین وجود دارد.

همچنین ملاتونین، به‌صورت قرص‌هایی که حاوی هورمون ملاتونین هستند. قرص ملاتونین برای کمک به مشکلات خواب مانند بی خوابی و جت لگ مصرف می‌شود. با این حال، اطلاعات کمی در مورد ایمنی و اثربخشی طولانی مدت و حتی اعتیاد به ملاتونین وجود دارد. در این مقاله از ژین طب به توضیحات بیشتری درباره اینکه قرص ملاتونین اعتیاد آور است یا خیر، خواهیم پرداخت.

آشنایی با ملاتونین طبیعی در بدن و جایگزینی آن با قرص ملاتونین

ملاتونین، هورمونی که توسط غده پینه‌آل در مغز ترشح می‌شود. این یک ماده عصبی شیمیایی است که علاوه بر ساختار مغز در شبکیه، مغز استخوان، روده، پوست و سلول‌های خونی مختلف یافت می‌شود و با ریتم طبیعی بدن هماهنگی دارد. در واقع نقش مهمی در پاسخ به تاریکی برای خوابیدن ایجاد می‌کند. ملاتونین اساساً چرخه خواب و بیداری را تنظیم می‌کند. ملاتونین Melatonin که هورمون خواب است و با پایان روز به طور طبیعی در مغز ترشح می‌شود. در واقع به این شکل به بدن هشدار می‌دهد که وقت خواب است. با توجه به شناخت عملکرد و تاثیر ملاتونین طبیعی در بدن روی تنظیم چرخه خواب در صورت مشکل بی‌خوابی قرص ملاتونین پیشنهاد می‌شود. قرص ملاتونین به منظور تنظیم خواب در افراد مبتلا به مشکلات خواب طراحی و تولید شده است. این قرص گزینه‌ مناسبی برای رفع بی‌خوابی است و اختلالات خواب را بهبود می‌بخشد.

آیا قرص ملاتونین اعتیاد آور است؟ آیا قرص ملاتونین تست اعتیاد را مثبت می‌کند؟

آیا قرص ملاتونین اعتیاد آور است؟ آیا قرص ملاتونین تست اعتیاد را مثبت می‌کند؟|ژین طب

 تاکنون هیچ گزارشی مبنی بر اعتیاد آور بودن ملاتونین ثبت نشده و هیچ منبع معتبری آن را تائید نکرده است، اما به هرحال پیش از مصرف این دارو باید آگاهی‌های لازم را کسب کرد. قرص ملاتونین فاقد نشانه‌های وابستگی فیزیولوژیکی است. به این معنی که باعث افزایش سرخوشی یا لذت مرتبط با مصرف بالا نمی‌شود، بنابراین میل به مصرف اجباری آن به راحتی خاموش می‌شود. قرص ملاتونین شاید وابستگی روانی ایجاد کند. در حقیقت فردی که متقاعد شده است برای خواب به ملاتونین نیاز دارد، اگر به آن دسترسی نداشته باشد ممکن است مضطرب ‌شود.

با این حال، نمی‌توان این وابستگی را اعتیاد نام گذاشت، ملاتونین اعتیاد آور نیست. با این تفاسیر و با توجه به تحقیقاتی که تاکنون در زمینه ملاتونین صورت گرفته است، احتمال اعتیادآور بودن آن بسیار بعید به نظر می‌رسد. اما همچنان در این زمینه به پژوهش‌های بیشتری نیاز است و اثر استفاده طولانی مدت از ملاتونین باید بیشتر مورد بررسی قرار گیرد. به این نکته نیز دقت داشته باشید که ملاتونین ممکن است برای همه افراد نیز مناسب نباشد. بنابراین اگر شما یا یکی از اعضای خانواده شما سابقه اعتیاد دارد، در مورد مصرف ملاتونین با پزشک مشورت کنید و هرگز آن را خودسرانه مورد مصرف قرار ندهید.

قرص ملاتونین چیست؟ و برای درمان چه مشکلی مصرف می‌شود؟

قرص ملاتونین اولین گزینه برای درمان بی‌خوابی و تنظیم خواب مورد استفاده قرار می‌گیرد. ملاتونین افزون بر عملکردی که در بهبود خواب دارا است؛ خواص ضد التهابی و آنتی اکسیدانی داشته و به صورت کلی در ارتقاء سلامت بدن نیز موثر است. این قرص هم‌چنین به عنوان یک داروی کمکی در درمان افسردگی، زوال عقل، بیش فعالی، سندرم روده تحریک پذیر، اوتیسم، افراد مبتلا به جت لگ و ترک نیکوتین کاربرد دارد. این قرص باعث می‌شود که مقدار هورمون ملاتونین افزایش پیدا کند و به بهبود کیفیت خواب کمک می‌کند.

تا چه مدت تاثیر قرص ملاتونین در بدن باقی می‌ماند؟

ملاتونین را باید ۹۰ دقیقه تا یک ساعت پیش از رفتن به رختخواب مصرف کرد. تاثیر این قرص بسته به دوز مصرفی آن و سیستم بدن هر فرد متفاوت است؛ به صورت کلی ماندگاری آن از حداقل 2 ساعت برای دوزهای پایین تا حداکثر ۱۰ ساعت برای دوزهای بالاتر تخمین زده شده است. ملاتونین ممکن است حتی بعد از بیدار شدن از خواب تا چند ساعت در سیستم بدن شما باقی بماند و باعث آرامش شما در طول روز شود؛ با این حال با مصرف مایعات زیاد از طریق ادرار به راحتی دفع می‌شود.

آیا مصرف هر شب ملاتونین مضر است؟

صرف نظر از اینکه آیا واقعا به خواب کمک می‌کند، متخصصان مصرف طولانی مدت ملاتونین را توصیه نمی‌کنند. بنابراین، اگر فکر می‌کنید هر شب برای خوابیدن باید ملاتونین مصرف کنید، ابتدا باید دلیل واقعی بی‌خوابی را پیدا کنید. آیا بی‌کیفیتی خواب ناشی از یک عادت سبک زندگی است که باید اصلاح شود یا یک مشکل اساسی که باید برطرف شود؟ ملاتونین یک راه حل طولانی مدت برای مشکلات خواب نیست.

اگر مدام از بی‌خوابی رنج می‌برید، باید علت آن را مشخص کرده و راه حل موثری برای آن پیدا کنیم. علاوه بر این، اینکه آیا استفاده طولانی مدت از ملاتونین بی خطر است یا خیر، در مطالعات به خوبی کنترل شده مشخص نشده است. در حالی که استفاده کوتاه مدت از ملاتونین برای اکثر افراد، مانند مبارزه با جت لگ یا تطبیق با شیفت کاری، بی‌خطر به نظر می‌رسد،  این مورد برای همه صادق نیست. همیشه مهم است که قبل از مصرف یک مکمل جدید با پزشک خود مشورت کنید.

مصرف ملاتونین تا چه زمانی بی‌خطر است؟

اگرچه ملاتونین اعتیاد فیزیکی ندارد، پزشکان همچنان مصرف طولانی‌مدت آن را توصیه نمی‌کنند. روانپزشکان معتقد هستند که مصرف ملاتونین نباید بیشتر از سه ماه طول بکشد و از سویی توصیه می‌کند که کسی که به اختلال بی‌خوابی مبتلاست باید خیلی سریع خوابش را منظم کند. بدین معنا که تمام ارتباطات  خود را بعد از ساعت ۱۰ شب خاموش کند. یک سری اقدامات دیگر را هم برای آنکه بستر را برای خواب فراهم کند انجام دهد، مثل رفتن به خواب و بیدار شدن سر ساعتی مشخص، اتاق خواب را تاریک و خنک نگه داشتن و ورزش منظم و دریافت نور آفتاب به طور منظم که به ساعت بیولوژیک بدن کمک می‌کند.

دکتر کاتلر برای درمان اختلال خواب شیوه‌های طبیعی‌تری را به مصرف داروی مکمل ترجیح می‌دهد. او می‌گوید: «بهترین و مؤثرترین درمان برای بی‌خوابی رفتاردرمانی شناختی است که بی‌خطر، مؤثر و معتبر است و به شما کمک می‌کند از اضطراب‌تان بکاهید و راحت‌تر بخوابید.»

پزشک شما می‌تواند هر گونه شرایطی دیگری را که به آن مبتلا هستید که شاید اختلالات خواب شما را تشدید کند، شناسایی کند و به یک برنامه‌ درمانی‌ مناسب بر اساس نیازهای شما برسد. این شاید شامل مصرف ملاتونین  یا عدم نیاز به مصرف آن شود. مصرف زیاد ملاتونین شاید باعث شود در طول روز احساس خواب‌آلودگی داشته باشید.

فواید مصرف قرص ملاتونین چیست؟

ملاتونین از طریق تعامل با SCN هیپوتالاموس و شبکیه که هر دو خواب را تقویت کرده و مانع ورود سیگنال‌های تقویت کننده بیداری از طریق تعامل با گیرنده‌های MT1 و MT2 می‌شوند، در تنظیم چرخه خواب بیداری نقش خود را ایفا می‌کند. به غیر از بی‌خوابی‌های روزمره، هنگام سفر و یا تغییر در مکان خواب نیز بسیاری از افراد دچار بی‌خوابی و یا بدخوابی می‌شوند. در این نوع موارد نیز قرص ملاتونین چاره‌ساز است. همچنین ممکن است در موارد زیر نیز موثر واقع شود اما هنوز به تحقیقات بیشتری نیاز است:

  • اختلال خواب ناشی از داروی فشار خون
  • کاهش درد در زنان مبتلا به آندومتریوز
  • درمان جت لگ (نوعی اختلال خواب)
  • نگرانی و استرس قبل از انجام عمل جراحی
  • افزایش سطح هورمون رشد در مردان
  • کاهش تعداد پلاکت خون (در بیماری سرطان)
  • ارتقاء سلامت چشم و بینایی
  • برطرف کردن وز وز گوش
  • کاهش سایز تومورها
  • کم کردن درد مفاصل
  • کاهش فشار خون
  • بهبود زخم معده

عوارض ملاتونین چیست؟

عوارض ملاتونین چیست؟|ژین طب

اگرچه بسیاری از مطالعات ملاتونین را بررسی کرده‌اند، عوارض جانبی به طور قطعی ثابت نشده است. برخی از مطالعات احساسات کوتاه مدت مانند  افسردگی و تحریک پذیری، و همچنین گرفتگی معده را گزارش کرده‌اند. شایع‌ترین عوارض جانبی ملاتونین گزارش شده عبارتند از:

  • سردرد
  • سرگیجه
  • رویا و کابوس
  • کاهش هوشیاری
  • بی خوابی در طول روز

در نهایت، از آنجایی که مکمل ها مانند داروهای بدون نسخه و نسخه‌ای توسط وزارت بهداشت بررسی نمی‌شوند، باید تحقیقاتی انجام دهید تا مطمئن شوید که یک محصول با کیفیت دریافت می‌کنید.

اختلالات دارویی قرص ملاتونین

این قرص با برخی از داروها ممکن است تداخل داشته باشد و تاثیر منفی بر سلامتی بگذارد؛ از جمله این داروها می‌توان به داروهای خواب آور دیگر مانند قرص دیازپام اشاره کرد. همچنین بدانید که این مکمل‌ها ممکن است با سایر داروها، مانند برخی رقیق‌کننده‌های خون، تداخل داشته باشند و در صورت داشتن بیماری‌های خاص، مصرف آن بی‌خطر نباشد. به علاوه با داروهایی که بعد از پیوند اعضا برای سرکوب سیستم ایمنی استفاده می‌شود، داروهای مربوط به تشنج، داروهای ضد بارداری، فشار خون، درمان افسردگی، دیابت و ضد انعقاد خون تداخل دارد.

آیا قرص ملاتونین چاق کننده است؟

این قرص نه تنها باعث چاقی نمی‌شود، بلکه ممکن است در برخی شرایط به لاغری هم کمک کند! براساس تحقیقات بالینی جدید، افراد دارای اضافه وزن با مصرف ملاتونین پس از 12 هفته کاهش وزن داشته‌اند. این هورمون با تأثیر بر چربی قهوه‌ای در بدن و کمک به افزایش سوخت و ساز چربی‌ها در روند کاهش وزن مؤثر است

پرسش‌های پر تکرار در زمینه قرص ملاتونین اعتیاد آور است

1. نقش قرص ملاتونین در ترک اعتیاد چیست؟

افرادی که در دوران ترک اعتیاد هستند دچار کم خوابی می‌شوند، تجویز ملاتونین این مشکل را حل می‌کند.

2. آیا قرص ملاتونین گیاهی است؟

برخی از برندهای این دارو برای تاثیر بهتر و ایجاد حس آرامش در زمان خواب از ترکیبات گیاهی استفاده کرده‌اند. به‌عنوان‌مثال کپسول دورمیرین فورت آدریان علاوه بر ملاتونین از عصاره گیاهان بادرنجبویه و سنبل‌الطیب نیز استفاده کرده است. همچنین در کپسول ملاتونین ملاتومکس هرباویوا ترکیباتی مانند اسطوخودوس، بابونه و بادرنجبویه یافت می‌شود.

3. آیا قرص ملاتونین خواب آور است؟

بله، قرص ملاتونین به عنوان یک ماده خواب آور استفاده می‌شود. این دارو معمولاً برای کمک به خواب عمیق و کاهش مشکلات خواب استفاده می‌شود.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا