بلوغ نوجوانانرفتارهای پر خطر نوجوانان

فرار از مدرسه نوجوانان و نگرانی والدین+ راه کارهایی برای مواجه با آن

فرار از مدرسه نوجوانان بدترین کابوس هر پدر و مادری است. از مدرسه با شما تماس می‌گیرند و می‌گویند فرزندتان از مدرسه فرار کرده است. قلب شما به شدت می‌تپد ، وحشت‌زده ‌می‌شوید و با دوستان او، بستگان خود و یا پلیس تماس می‌گیرید و تا زمانی که او را پیدا نکردید آرام و قرار ندارید.

همه ما می‌خواهیم فرزندانمان در مواجهه با فشار دوستان و همسالان تصمیمات خوبی بگیرند. اما برای یک نوجوان که فقط تلاش ‌می‌کند خود را با هم سن و سال‌هایش هماهنگ کند، تصمیم‌گیری خوب چندان ارزش و اهمیتی ندارد. اگر شما هم نگران این موضوع هستید خواندن این مقاله را از دست ندهید.

در این مقاله از مجله پزشکی ژین طب قصد داریم مطالبی را در باب فرار از مدرسه نوجوانان، اینکه چرا نوجوانان از مدرسه فرار ‌می‌کنند، راه‌هایی که ‌می‌توانید آن‌ها را متوقف کنید  و چگونگی رفتار پس از بازگشت به خانه با آن‌ها عنوان کنیم. با ما همراه شوید.

نگاهی سریع

  • مشکلات روحی مهم‌ترین محرک برای فرار از مدرسه نوجوانان
  • اعتیاد علتی که می‌تواند باعث فرار از مدرسه نوجوانان شود
  • فرار اپیزودیک و فرار مزمن دو نوع فرار از مدرسه نوجوانان است که والدین باید با آن آشنا شوند

بیشتر بخوانید: خودکشی نوجوانان؛ افکار خودکشی را به جلب توجه معنا نکنید!

علت فرار از مدرسه نوجوانان چیست؟

علت فرار از مدرسه نوجوانان مشکلات روحی است| ژین طب

 فرار در نوجوانان به معنی عدم حضور در مدرسه و یا ترک محیط مدرسه بدون اطلاع خانواده و معلمان است. نوجوانان برای فرار اغلب به سه مورد نیاز دارند:

  • توانایی
  • تمایل
  • فرصت

محرک اصلی فرار از مدرسه نوجوانان تمایل پیدا کردن به این کار است، زیرا در این سنین اغلب افراد فرصت و توانایی هر کاری را دارند.

سایر علل فرار از مدرسه نوجوانان

وقتی فکر فرار به ذهن نوجوانان خطور ‌می‌کند قطعا در آن لحظه با مشکلات روحی زیادی دست و پنجه نرم ‌می‌کنند که ناچار به تصمیم برای انجام این کار می‌شوند. دیگر علل فرار از مدرسه نوجوانان عبارتند از:

استرس

گاهی فرار از مدرسه نوجوانان ‌می‌تواند به دلیل یک موقعیت استرس‌زا در محیط مدرسه باشد. مانند برخورد نامناسب معلمان و هم کلاسی‌هایی که فرد را مورد تمسخر قرار ‌می‌دهند، محیط ناامن در مدرسه و غیره.

بلوغ

بحران بلوغ و مسائل جنسی که پریشانی به دنبال دارد و در بیشتر مواقع با پرخاشگری بروز پیدا می‌کند.

ترس

ترس از عواقب کاری که انجام داده است، دانش آموزی که کار نامتعارفی انجام داده و از توبیخ شدن می‌ترسد.

بی‌علاقگی به درس

گاهی نحوه تدریس نامناسب توسط معلم و خارج از فهم نوجوان سبب بی‌حوصلگی و کسلی دانش‌آموز شده و به مرور بی‌علاقگی به درس را در نوجوانان به وجود می‌آورد.

اضطراب دوری از خانواده

نوجوانانی که بیش از حد به خانواده‌هایشان وابسته هستند، در محیط مدرسه حس نا امنی و غریبی ‌می‌کنند که این امر سبب اضطراب شدید ‌می‌شود.

نشان دادن قدرت

گاهی فرار از مدرسه نوجوانان به دلیل نشان دادن قدرت خود به دیگران است. نوجوانان از این طریق می‌خواهند توجه دیگران را جلب کنند.

مشکل سوء مصرف مواد

متاسفانه سن مصرف مواد مخدر به شدت پایین آمده و بسیاری از نوجوانان درگیر آن هستند. بسیاری از نوجوانان به دلیل سوء مصرف مواد مخدر و الکل فرار ‌می‌کنند. وقتی نوجوانان درگیر اعتیاد ‌می‌شوند، ممکن است از خانه و مدرسه فرار کنند. آن‌ها می‌خواهند برای مصرف مواد مخدر راحت باشند و آزادانه‌تر و در کمال راحتی مواد  استفاده کنند. بنابراین اعتیاد به مواد مخدر و الکل هم ‌می‌تواند یکی از رفتارهای پرخطر نوجوانان و همچنین از مهم‌ترین دلایل فرار از مدرسه نوجوانان باشد.

احساس شکست

 علاوه بر ترس یا عصبانیت، احساس شکست نیز ‌می‌تواند باعث شود نوجوانان مدرسه را ترک کنند. برخی از نوجوانان فرار ‌می‌کنند، زیرا فکر ‌می‌کنند زندگی به تنهایی و دور از خانواده و محیط آموزشی آسان‌تر از زندگی در یک فضای بحرانی است.

متاسفانه، بچه‌هایی که مشکلات مدیریت رفتاری یا ناتوانی‌های یادگیری دارند، اغلب از احساس اینکه در انجام کاری ناتوانند خسته ‌می‌شوند.

اغلب نوجوانان فرار را ایده‌آل می‌بینند و دیدگاهی رمانتیک از زندگی در خیابان دارند. ولی حقیقت بسیار تلخ است پرسه زدن در خیابان‌ها تنها بر مشکلات آن‌ها می‌افزاید. اما نوجوانان اغلب آن را به عنوان یک ماجراجویی یا کلید آزادی می‌بینند، تفکر آن‌ها این است که جایی که هیچ کس به من نمی‌گوید چه کار کنم برای من کافی است.

بچه‌هایی که تهدید به فرار ‌می‌کنند، از آن برای نشان داد قدرت استفاده ‌می‌کنند. نوجوانان هر زمان شرایط را مطابق میل خود نیافتند ممکن است تصمیم به فرار بگیرند.

بسیاری از روانشناسان بر این باورند که دلیل اصلی فرار از مدرسه نوجوانان این است که مهارت حل مسئله ندارند و فرار را یک راه حل می‌دانند. این طرز فکر محصول تفکر سیاه و سفید است. آن‌ها از مدرسه فرار ‌می‌کنند چون توانایی روبرو شدن با برخی مشکلات را ندارند.

ترک خانه یا مدرسه همراه با همه مواردی که آن‌ها را تحت فشار قرار ‌می‌دهد، به نظر می‌رسد مشکلات فوری آن‌ها را حل کند ولی حقیقت این نیست.

بیشتر بخوانید: پرخاشگری نوجوانان و روش‌هایی برای کنترل آن+ نقش والدین

انواع فرار از مدرسه نوجوانان از دید روانشناسان

فرار مزمن فقط شکل دیگری از جنگ قدرت است و خطرات بسیار بالایی دارد| ژین طب

نظریه‌پردازان فرار از مدرسه نوجوانان را در دو دسته قرار داده‌اند: فرار اپیزودیک و فرار مزمن.

فرار اپیزودیک

وقتی نوجوان شما بعد از اتفاقی فرار ‌می‌کند، ‌می‌توان آن را به عنوان فرار اپیزودیک در نظر گرفت. این نوع فرار از مدرسه نوجوانان یک الگوی ثابت نیست و فرزند شما همیشه از آن به عنوان یک استراتژی حل مسئله استفاده نمی‌کند. همچنین در فرار از مدرسه نوجوانان اپیزودیک فرد برای به دست آوردن قدرت این کار را انجام نمی‌دهد. آن‌ها فقط سعی ‌می‌کنند از برخی پیامدهای اتفاقات پیش آمده مانند تحقیر یا شرمندگی فرار کنند.

فرار مزمن

نوجوانانی که به طور مداوم از فرار برای به دست آوردن قدرت در خانواده استفاده ‌می‌کنند، مشکل مزمن دارند. در واقع فرار مزمن فقط شکل دیگری از جنگ قدرت است و خطرات بسیار بالایی دارد. آن‌ها ممکن است والدین خود را با این جمله تهدید کنند: «اگر مرا مجبور به انجام این کار کنی، فرار می‌کنم» آن‌ها می‌دانند که والدین نگران هستند، چراکه برای بسیاری از والدین فرار از مدرسه نوجوانان بزرگترین ترس است.

برخی از والدین ممکن است درگیر چانه زنی و مذاکره بیش از حد با فرزندان خود بر سر این موضوع شوند در حالی که نباید این کار را انجام دهند، اما باید درک کنند که بچه‌هایی که تهدید به فرار ‌می‌کنند از آن برای نشان دادن قدرت استفاده ‌می‌کنند.

نوجوانانی که به طور مزمن تهدید به فرار ‌می‌کنند، در واقع این مهارت اصلی آن‌ها در حل مشکل است. آن‌ها سعی ‌می‌کنند از هر نوع مسئولیت‌پذیری اجتناب کنند.

بیشتر بخوانید: خطرات دوران بلوغ؛ از رقص هورمون‌ها تا اختلالات رفتاری

آیا فرار از مدرسه نوجوانان علائم هشداردهنده‌ای دارد؟

متاسفانه هیچ علائمی وجود ندارد که نشان دهد فرزند شما در شرف فرار از مدرسه است. مطمئنا ‌می‌توانید به دنبال رفتارهای پنهانی، برداشتن پول و ناپدید شدن چیزهای ارزشمند در اطراف خانه باشید. اگر از قبل متوجه شدید که این اتفاق می‌افتد، چشم خود را نبندید. به قلب خود اعتماد کنید. احتمالا می‌دانید که مشکلی پیش آمده است، خواه سوء مصرف مواد باشد یا تمایل فرزندان به ترک خانه و مدرسه.

فرار از مدرسه نوجوانان و راه مقابله با آن چیست؟

والدین باید در کمال آرامش و متانت با نوجوانان صحبت کنند| ژین طب

روشی گام به گام برای آموزش به فرزندانتان را پیش بگیرید:

آموزش مهارت‌های حل مسئله

مهمترین کاری که ‌می‌توانید انجام دهید این است که به فرزندان خود مهارت‌های حل مسئله را آموزش دهید. از آن‌ها بپرسید در مورد این مشکل چه کاری ‌می‌توانید انجام دهید؟ چه راه‌هایی برای مقابله با این مشکل وجود دارد؟ همیشه به هر موضوع به عنوان مشکلی که باید حل شود نگاه کنید و زمانی که فرزندتان بتواند آن را با موفقیت انجام دهد به او پاداش دهید.

تحسین و تشویق نوجوان

حتما جملاتی از این قبیل بگویید: از روشی که تو آن مشکل را حل کردی خوشم آمد.آفرین!  یا اگر در مدرسه موجب ناراحتی معلمان یا مربیان شد، او را تشویق به معذرت خواهی کنید و این یقین را بدهید که حالا معلم نظر بهتری نسبت به شما دارد و شما را فرد با جراتی می‌داند.

نوجوانتان را تحسین کنید و بگویید من واقعا به تو افتخار می‌کنم. تا جایی که امکان دارد، وقتی فرزندتان کار مثبتی انجام ‌می‌دهد، تشویقش کنید.

بیشتر بخوانید: خودزنی نوجوانان؛ پدیده‌ای که از خانواده سرچشمه می‌گیرد!

عشق بی‌قید و شرط به نوجوان

یک فضای پذیرش ایجاد کنید. نثار عشق بی‌قید و شرط به فرزندان ایده‌ای است که در فرزندپروری بسیار مورد استفاده قرار می‌گیرد، اما افراد مختلف معانی متفاوتی از آن دارند. برخی از والدین می‌گویند عشق بی‌قید و شرط، اما منظور آن‌ها وابستگی به هم است.

در صورتی که وقتی می گوییم عشق بی‌قید و شرط، منظور این است که در هر شرایطی تو را دوست خواهم داشت.

کنترل نامحسوس نوجوانان

کنترل دورادور نوجوانان کاری بسیار مهم است. روزی چند بار با فرزند خود تماس بگیرید و به بهانه‌های مختلف جویای حالش شوید. در خانه نیز او را حمایت کنید. سعی کنید بهترین دوست برای فرزندتان باشید.

اگر فکر ‌می‌کنید نوجوان شما در معرض خطر است با او صحبت کنید و برای حل مشکل قدمی بردارید. اگر فکر ‌می‌کنید فرزندتان در فکر فرار است یا می‌دانید که دوستانش این کار را کرده‌اند، با او صحبت کنید و همیشه نظرات خود را در مورد رفتار بچه‌های دیگر با او در میان بگذارید.

به فرزندتان بگویید اگر اشتباه کردی و فرار کردی، در بازگشت درنگ نکن.

ایجاد آرامش در خانه

روحیه نوجوانان در عین اینکه می‌خواهند قوی و قدرتمند باشند، اما لطیف و شکننده است. باید با آن‌ها با آرامش و متانت صحبت کرد و برای درخواست کمک از آن‌ها خواهش کرد و از امر و نهی، توهین و تحقیر آن‌ها پرهیز کرد.

همچنین ‌می‌توان با مسئولیت دادن به نوجوانان حس قدرت را به آن‌ها القا کنیم.

پرورش مهارت در نوجوانان

برخورداری از مهارت به معنای توانایی انجام کارها و مسئولیت‌ها به نحو احسن است. تقویت مهارت‌های زندگی ‌می‌تواند به سلامت فردی و اجتماعی نوجوانان کمک کند.

تقویت اعتماد به نفس در نوجوانان

 تحسین کردن، بیان کردن آزادانه نظرات و عقاید، دوری از انتقادهای شدید توسط والدین و اطرافیان و غیره سبب افزایش اعتماد به نفس در نوجوانان ‌می‌شود.

در انتخاب مدرسه دقت کنید

مدرسه‌ای که کادر دلسوز، با تجربه و خوش‌نامی دارد و درصد زیادی از والدین و دانش آموزان سال‌های قبل نسبت به آن نظر مثبتی دارند؛ بهترین انتخاب برای والدینی که نگرانی فرار از مدرسه نوجوانان را دارند، است.

بیشتر بخوانید: اعتیاد والدین و تاثیر آن بر وضعیت تحصیلی فرزندان

یادداشت آخر

فرار از مدرسه نوجوانان باعث تشویش و نگرانی والدین ‌می‌شود. پدر و مادر‌ها با تزریق عشق و محبت به فرزندان و ایجاد محیط پرمهر باید فضای خانه را امن کرده و در انتخاب مدرسه برای فرزندشان دقت کنند.

گاهی والدین نمی‌توانند ارتباط خوبی با فرزندشان برقرار کنند، در این صورت ‌می‌توانند از مشاور‌های کودک و نوجوان کمک و روش‌های درمانی مشاور را به کار گیرند.

در این نوشتار سعی کردیم مطالبی را در ارتباط با فرار از مدرسه نوجوانان عنوان کنیم. امیدواریم مفید واقع شده باشد.

منبع
empoweringparents.com

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا