تغذیه و سلامت خانواده

تأثیر استرس بر لاغری را می‌دانید؟

استرس در برخی از افراد منجر به کاهش وزن می‌شود. با این حال در برخی افراد نیز سبب افزایش وزن می‌شود. استرس به دلیل اینکه بر بسیاری از فرایندهای بدن تاثیر منفی می‌گذارد، از این رو می‌تواند منجر به تغییر در عادات غذایی فرد شود.

هر فردی در زندگی خود استرس را تجربه می‌کند، امور مالی، روابط و زندگی پر دغدغه همگی سبب استرس می‌شوند. فردی که استرس دارد، شروع به پرخوری می‌کند یا دچار کاهش اشتها می‌شود. در این مقاله از ژین طب در مورد تأثیر استرس بر لاغری اطلاعات مفیدی را بیان کرده‌ایم.

استرس چیست؟

استرس به عنوان حالتی از نگرانی یا تنش روانی تعریف می‌شود. استرس یک واکنش طبیعی بدن انسان است که وی را به مقابله با چالش‌ها و تهدیدهای زندگی آماده می‌کند. همه افراد تا حدودی استرس را تجربه می‌کنند، با این حال روشی که ما به استرس واکنش نشان می‌دهیم، روی عملکردهای بدن ما تاثیر زیادی می‌گذارد.

نشانه‌های استرس چیست؟

عوارض استرس و فکر زیاد را در ادامه ذکر کرده‌ایم:

  • استرس موجب مختل شدن آرامش طبیعی ذهن و بدن فرد می شود. این وضعیت با طیف وسیعی از احساسات از جمله اضطراب و تحریک‌پذیری همراه است.
  • با وجود استرس، تمرکز مشکل می‌شود.
  • با استرس سردرد یا سایر دردهای بدن، ناراحتی معده یا مشکل خواب تجربه می‌شود.
  • در زمان مضطرب بودن ممکن است متوجه شویم که اشتهای خود را از دست داده‌ایم یا بیشتر از حد معمول غذا می‌خوریم.
  • استرس مزمن می‌تواند بیماری‌های زمینه‌ای قبلی را بدتر کند.
  • استرس همچنین ممکن است مصرف الکل، تنباکو و سایر مواد را افزایش دهد.

با توجه به اینکه در این مقاله قرار است به تأثیر استرس بر لاغری بپردازیم، از این رو روی این عوارض استرس تاکید بیشتری خواهیم داشت.

بیشتر بدانید: پیاده‌ روی برای کاهش استرس؛ آیا واقعا موثر است؟

استرس باعث کاهش اشتها در برخی افراد می‌شود، به این معنی که در نهایت آن‌ها غذای کمتری می‌خورند. استرس نیز ممکن است منجر به عادات غذایی بد شود. برای مثال، اگر در شیفت‌های طولانی یا ساعات کاری نامنظم کار کنید، زمانی برای آشپزی برای خود پیدا نخواهید نکنید. علاوه بر این، هورمون‌های استرسی که بدن ما ترشح می‌کند، سبب افزایش سوخت و ساز شده و در نهایت باعث سوزاندن کالری بیشتر می‌شود. در موارد شدیدتر، استرس طولانی مدت منجر به افسردگی خواهد شد که آن نیز به نوبه خود می‌تواند باعث کاهش وزن شود.

تأثیر استرس بر لاغری؛ کاهش وزن شدید

تأثیر استرس بر لاغری | ژین طب

سوالی که ممکن است برای همه افراد پیش بیاید، این است که آیا فکر و خیال باعث لاغری می‌شود؟ بله استرس و غم و غصه می‌تواند سبب کاهش وزن شود. سطوح بالای استرس روی حرکات روده تاثیر می‌گذارد و علائمی مانند حالت تهوع، درد معده و یبوست را ایجاد می‌کند. استرس موجب می‌شود تا انرژی بدن برای یک موقعیت تهدید آمیز مصرف شود. از یک طرف استرس شدید با کاهش تمایل به تغذیه و کاهش افزایش وزن بدن همراه است. اما چرا این اتفاق می افتد؟

در زمان استرس، غدد هیپوتالاموس-هیپوفیز تحریک می‌شوند و هورمون آزاد کننده کورتیکوتروپین (CRH) را ترشح می‌کنند. این هورمون با ترشح کورتیزول سبب بی‌اشتهایی می‌شود. کورتیزول یکی از هورمون‌هایی است که در بدن تولید شده و نقش مهمی در بدن برای تنظیم قند خون، کاهش التهاب و تنظیم متابولیسم ایفا می‌کند. افزایش طولانی مدت کورتیزول سبب عوارض جانبی مانند کاهش سیستم ایمنی بدن، مضطرب بودن، بیماری های قلبی، کاهش وزن و در برخی مواقع افزایش وزن خواهد شد.

از طرف دیگر هورمون آزاد کننده کورتیکوتروپین (CRH) می‌تواند سیستم عصبی سمپاتیک را تحریک کند. تحریک شدن این سیستم، سبب آزاد شدن کاتکول آمین‌ها می‌شود. آن‌ها نیز روی کبد و بافت چربی تاثیر گذاشته و سبب کاهش وزن می‌شوند. طبیعی است که هنگامی که تحت استرس مزمن هستید، حفظ عادات غذایی سالم دشوار باشد.

رابطه استرس و لاغری صورت چیست؟

تاثیر استرس بر لاغری صورت | ژین طب

لاغری همان چیزی است که وقتی استرس دارید، برای ظاهر شما اتفاق می‌افتد. پوست این توانایی را دارد که احساسات درونی فرد را منعکس کند. برای مثال:

  • برخی از بیماری‌های پوستی می‌توانند توسط استرس ایجاد شوند، زیرا می‌توانند تولید چربی در پوست را افزایش دهند و منجر به جوش‌ها و آکنه شوند.
  • استرس منفی مزمن می‌تواند عملکرد طبیعی پوست را مختل کرده و پوست را کدر کند.
  • استرس همچنین سبب کاهش از دست دادن حجم صورت می‌شود و به همین دلیل خطوط و چین و چروک‌های ظریف ظاهر می‌شود.

به راحتی می‌توانید متوجه شوید که چرا افراد مضطرب و استرسی نسبت به افراد سالم بیشتر دچار لاغری صورت و چین و چروک می‌شوند.

بیشتر بدانید: چاق شدن صورت در یک هفته

درمان لاغری ناشی از استرس

درمان لاغری ناشی استرس | ژین طب

کاهش وزنی که به دلیل استرس رخ داده است را می‌توان با کاهش اضطراب درمان کرد. زمانی که ترشح هورمون کورتیزول متعادل شود، معده و سیستم گوارش به عملکرد طبیعی خود برمی گردند. در نهایت متوجه خواهید شد که وزن تثبیت شده و در نهایت به حالت عادی بازخواهد گشت. درمان کوتاه مدت لاغری عصبی در زیر ارائه شده است:

  • استرس خود را تا حد امکان کاهش دهید. کاهش استرس موجب کاهش مصرف سوخت و در نهایت ثابت ماندن وزن می‌شود.
  • مصرف غذاهای حاوی پروتئین و کربوهیدرات را افزایش دهید. افزایش میزان مصرف مواد غذایی، سوخت مصرف شده توسط سیستم دفاعی بدن را جبران می‌کند.
  • مکمل غذایی مصرف کنید. مکمل غذایی نیز میزان سوخت مصرف شده به دلیل استرس را جبران می‌کند.

بیشتر بدانید: راه‌های ساخت مکمل خانگی برای عضله سازی و بررسی ارزش غذایی آن

  • به متخصص تغذیه مراجعه کنید. متخصص تغذیه نحوه افزایش منابع انرژی بدن و همچنین نحوه مقابله با اثرات نامطلوب مشکلات معده و گوارش مرتبط با استرس را به شما ارائه می‌دهد.
  • خواب منظم داشته باشید. داشتن خواب منظم، نادیده گرفتن عوامل استرس‌زا، به کار گیری راه کارهای درمان و مدیریت استرس، پذیرش احساسات و.. سبب درمان لاغری ناشی از استرس می‌شود.
  • به روان درمانگر مراجعه کنید. اگر در مدیریت استرس خود مشکل دارید، می‌توانید از یک درمانگر کمک بگیرید.

در حالی که استرس لزوما چیزی نیست که بتوانید از آن اجتناب کنید، راه‌هایی برای کنترل و مدیریت استرس وجود دارد. برای مثال خودمراقبتی، مدیتیشن یا خواندن کتاب، می‌تواند احساس خوبی در شما ایجاد کند و به شما آرامش دهد. پیروی از یک روتین پوستی همچنین به جلوگیری از بروز علائم پیری زودرس و سایر بیماری‌های پوستی ایجاد شده توسط استرس کمک می‌کند. راه‌های مختلفی وجود دارد که با استفاده از آن‌ها می‌توانید تأثیر استرس بر لاغری و روی پوست خود را کاهش دهید:

  • به طور منظم ورزش کنید.
  • یک خواب خوب شبانه داشته باشید. برای مثال 7-8 ساعت در شب را بخوابید.
  • آرام باشید.
  • برای سرگرمی‌های شخصی وقت بگذارید.
  • آب بنوشید.

موارد بالا تنها برخی از راه‌های درمان لاغری ناشی از استرس است. برای درمان عوامل ایجاد کننده استرس می‌توانید موارد زیر را در نظر بگیرید.

مدیریت و درمان استرس

درمان استرس و کاهش وزن | ژین طب

هر روز چند دقیقه اگر برای خود وقت بگذارید، می‌توانید استرس را کنترل کرده و در نهایت کاهش وزن ناشی از استرس را متوقف کنید. در زیر راهکارهای درمان استرس ارائه شده است:

یک برنامه روتین داشته باشید

داشتن یک برنامه روزانه سبب شده تا کارها به نحو احسن انجام شود و احساس کنترل بیشتری روی زندگی خود داشته باشید. زمانی که برای غذا خوردن، دیدن و صحبت کردن با اعضای خانواده، انجام کارهای روزانه و سایر فعالیت‌ها وقت بگذارید، آنگاه متوجه خواهید شد که استرس شما تا حد زیادی کاهش می‌یابد.

به اندازه کافی بخوابید

خواب کافی هم برای بدن و هم برای ذهن بسیار مهم است. خواب سبب آرام کردن ذهن، شادابی صورت و عملکرد سالم مغز و بدن شود. همچنین خواب اثرات استرس را معکوس می‌کند. بهداشت خواب یا عادت خواب خوب در ادامه ارائه شده است: هر شب در یک ساعت معین به رختخواب بروید و هر روز صبح ساعت مشخصی از خواب بیدار شوید. در صورت امکان محل اتاق خواب تاریک، آرام و یک دمای مناسب داشته باشد.

بیشتر بدانید: عوارض بی خوابی و تاثیر آن بر جسم و روح؛ خوب بخوابید تا بهتر بیدار بمانید

از وسایل الکترونیکی مانند تلویزیون، کامپیوتر و تلفن‌های هوشمند قبل از خواب استفاده نکنید. قبل از خواب از مصرف وعده‌های غذایی زیاد، کافئین و الکل خودداری کنید. ورزش کنید، زیرا داشتن فعالیت بدنی منجر شده تا شب‌ها راحت‌تر بخوابید.

با دیگران ارتباط برقرار کنید

با دوستان و خانواده خود در ارتباط باشید. نگرانی‌ها و احساسات خود را با افراد قابل اعتماد در میان بگذارید. صحبت با نزدیکان باعث کاهش استرس می‌شود. به همین دلیل به افراد دارای سطح استرس بالا و مشکلات روحی دیگر، عضویت در گروه‌های حمایتی و صبحت با دوستان تشویق می‌کنند.

غذای سالم بخورید

آنچه می‌خوریم و می‌نوشیم روی سلامت ما تاثیر می‌گذارد. سعی کنید یک رژیم غذایی سالم و متعادل داشته باشید و در فواصل منظم غذا بخورید. مایعات کافی بنوشید و مصرف میوه و سبزیجات را فراموش نکنید.

به طور منظم ورزش کنید

ورزش منظم روزانه به کاهش استرس کمک می‌کند. برای مثال پیاده روی و ورزش‌های هوازی برای درمان استرس پیشنهاد می‌شود. علاوه بر ورزش‌های جسمی، انجام مدیتیشن و حتی یوگا نیز به بهبود و کاهش استرس کمک خواهد کرد.

محدود کردن زمان پیگیری اخبار

صرف زمان زیاد برای دنبال کردن اخبار در تلویزیون و رسانه‌های اجتماعی می‌تواند استرس را افزایش دهد. اگر این اخبار، موجب افزایش استرس شما می‌شود، خواندن اخبار را محدود کنید.

آنچه در مورد لاغری ناشی از استرس خواندید.

استرس و اضطراب باعث کاهش وزن می‌شوند. استرس و کاهش وزن شدید و ناگهانی عجیب نیست، زیرا همانطور که بیان کردیم، هورمون کورتیزول روی عملکرد سیستم گوارش تاثیر گذاشته و آن را مختل می‌کند. در این مقاله به این سوال که آیا غم و غصه باعث لاغری می‌شود یا خیر، پاسخ دادیم. همانطور عوارض استرس و فکر زیاد را نیز تشریح کردیم. اگر فردی نمی‌تواند استرس را تحت کنترل داشته باشد یا کاهش وزن ناخواسته‌ای دارد، باید به پزشک مراجعه کند، زیرا درمان زمینه‌ای اضطراب، یک راه کار مفید بری درمان لاغری ناشی از استرس است.

سوالات متداول در مورد لاغری ناشی از استرس

آیا تأثیر استرس بر لاغری اثبات شده است؟

استرس، به ویژه استرس مزمن، به دلیل تأثیرات منفی که روی فرایندهای بدن می‌گذارد، باعث کاهش وزن یا افزایش وزن شود. استرس بر تولید هورمون‌های استرس و سیستم گوارش تأثیر می‌گذارد که همین امر منجر به تغییر اشتها و افزایش یا کاهش متابولیسم شود. فرد می‌تواند از انواع تکنیک‌های مراقبتی برای کاهش استرس استفاده کند.

آیا عصبی بودن باعث کاهش وزن می‌شود؟

اولاً، تغییرات فیزیولوژیکی ناشی از اضطراب سرعت متابولیک بدن را افزایش می‌دهد که در نهایت منجر به سوزاندن کالری بیشتر خواهد شد. ثانیاً، اضطراب می‌تواند بر عادات غذایی فرد تأثیر بگذارد. برخی از افراد ممکن است در هنگام اضطراب دچار کاهش اشتها شوند که همین امر منجر به کاهش دریافت کالری و کاهش وزن خواهد شد.

چگونه می‌توان لاغری ناشی از استرس را درمان کرد؟

از تکنیک‌هایی مانند تنفس عمیق، یوگا، مدیتیشن برای غیرفعال کردن حالت فرار و گریز سیستم سمپاتیک بدن استفاده کنید. همچنین، خواب را در اولویت قرار دهید، زیرا به شما در مدیریت استرس کمک می‌کند.

لاغری عصبی چیست؟

بین استرس و کاهش وزن ناگهانی یا کاهش وزن شدید یک رابطه مستقیم وجود دارد. اگر می‌خواهید لاغری عصبی خود را درمان کنید، بهتر است به سراغ دلایل به وجود آورنده اضطراب بروید.

منبع
medicalnewstoday.com

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا