9 خواص به لیمو؛ به لیمو چگونه به سلامت بدن کمک میکند؟
به لیمو، درختچهای است که در نگاه اولیه شبیه به علف معمولی به نظر میرسد. اما با بررسی دقیقتر، عطر و رایحه آن به خوبی احساس میشود. این گیاه، گیاه بومی آمریکای جنوبی بوده و در کشورهای مختلفی کشت میشود. این گیاه با قرار گرفتن در معرض آفتاب رشد میکند و عوارض فوقالعاده برای بدن دارد. به لیمو دارای فواید بسیاری برای سلامتی بوده و در تقویت سیستم ایمنی بدن برای مبارزه با عفونتها کمک میکند. در ادامه این مطلب از ژین طب قصد داریم شما را با خواص به لیمو آشنا کنیم.
گیاه به لیمو از چه ترکیباتی تشکیل شده است؟
گیاه به لیمو دارای ترکیباتی است که برای بدن بسیار مفید است. خواص به لیمو میتواند بر روی سیستم عصبی مرکزی تاثیر داشته و نقش ارام بخش و بهبود خلق و خو اثر مثبتی گذارد. ترکیبات این گیاه به شرح زیر است:
میزان کالری |
29 |
چربی |
0.3 گرم |
چربی اشباع شده |
0 گرم |
کلسترول |
0 میلی گرم |
سدیم |
2 میلی گرم |
پتاسیم |
138 میلی گرم |
کروهیدرات |
9 گرم |
فیبر رژیمی |
2.8 گرم |
قند |
2.5 گرم |
پروتئین |
1.1 گرم |
علاوه بر موارد فوق، گیاه به لیمو حاوی ویتامین C، ویتامین D، کلسیم، آهن، ویتامین B6، کوبالامین و منیزیم است.
بیشتر بخوانید: خواص نان جو برای سلامتی و لاغری شکم؛ معرفی ۱۲ خواص بینظیر
9 فایده مهم گیاه به لیمو برای سلامتی
همانطور که در بالا به آن اشاره شد، به لیمو دارای ارزش غذایی بالایی است و دارای مزایا و فواید مختلفی است. ترپنوئیدها، روغنهای فرار، فلاونوئیدها و اسیدهای فنولیک برخی از مواد مغذی اصلی موجود در برگهای گیلاس هستند.
1.به لیمو التهاب را کاهش می دهد
یکی از خواص به لیمو، دارا بودن خاصیت ضدالتهابی و آنتی اکسیدانی آن است. رادیکالهای آزاد در بدن باعث آسیب سلولی و افزایش خطر ابتلا به بیماریهای مختلف میشوند. در یک مطالعه نشان داده شد، 30 شرکت کننده مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس پیشرونده ثانویه به مدت 28 روز از عصاره به لیمو استفاده کردند. پروتئین واکنشی C، یکی از معیارهای وجود التهاب در بدن، به طور قابل توجهی کاهش یافت. در مطالعات دیگری نشان داده شد که مصرف مکملهای حاوی گیاه به لیمو، سلولها را در برابر استرس اکسیداتیو محافظت میکند و آسیب عضلانی ناشی از ورزش را در مردان کاهش میدهد.
بیشتر بخوانید: خواص عناب برای لاغری و تاثیر شگفتآور آن بر کاهش وزن
2.به لیمو به سم زدایی و تقویت ایمنی سیستم بدن کمک می کند
سم زدایی یک فرآیند مستمر و ضروری برای از بین بردن رادیکالهای آزاد و سالم ماندن است؛ با نوشیدن چای به لیمو میتوان از این مزایا بهره مند شد.
به لیمو سرشار از ترکیبات فنلی که آنتی اکسیدان های قوی هستند، بوده که از بدن در برابر رادیکالهای آزاد دفاع میکنند، استرس اکسیداتیو را کاهش میدهند، بدن را سالم نگه میدارند و سیستم ایمنی را تقویت میکنند. چای به لیمو درست به اندازه چای سبز دارای خواص آنتی اکسیدانی اما بدون تلخی است و از شناخته شدهترین گیاهان برای حفاظت از سیستم ایمنی بدن محسوب میشود. از این رو میتوان گفت یکی از خواص به لیمو، تقویت سیستم ایمنی است.
3.گیاه به لیمو عملکرد مفاصل را بهبود می بخشد
طبق مطالعاتی که صورت گرفته، نشان داده شده است که بین چای به لیمو و بهبود عملکرد مفاصل ارتباط موثری وجود دارد. بر طبق بررسیها، 45 نفر که همگی از مشکلات مفاصل رنج میبردند، مصرف مکمل حاوی اسید چرب امگا 3 و گیاه به لیمو برای سه هفته، به طور موثری مشکلات مفاصل را کاهش داده و التهابات را کم میکند. این تاثیرات به دلیل وجود آنتی کسیدانهای موجود در گیاه به لیمو است که با مصرف طولانیتر میتوان میزان تاثیرات آن را بیشتر نمود.
4.کاهش وزن؛ از خواص به لیمو
گیاه به لیمو اثر موثری بر کاهش وزن دارد. این گیاه سبب ایجاد احساس سیری و کاهش اشتها در افراد کرده و در مقایسه با دارونماها، تاثیر بیشتری دارد. به همین دلیل در اغلب برنامههای کاهش وزن و رژیم غذایی استفاده از دمنوش به لیمو توصیه میشود.
بیشتر بخوانید: خواص رازیانه؛ ابرگیاه و پادشاه موادمغذی و آنتی اکسیدانها با ۱۲ خاصیت
5.گیاه به لیمو به رفع بی خوابی کمک مینماید
هاستاتوزید و وربنالین روغنهای فراری هستند که به عنوان مونوترپنوئید در گیاه به لیمو شناخته میشوند. این ترکیبات سیستم گاما آمینوبوتیریک اسید در مغز را تحریک کرده که در نتیجه وضعیت بیخوابی بهبود خواهد یافت. گابا انتقال دهنده عصبی در مغز بوده که از انتقال سیگنال عصبی جلوگیری مینماید. به این ترتیب آرامش ذهنی حاصل شده و بدن رفته رفته آماده خواب میشود. از این رو یکی از خواص به لیمو، تجربه خوابی آرام است.
6.از مهم ترین خواص به لیمو، کاهش سطح اضطراب و استرس در بدن است
به لیمو تأثیر مستقیمی بر سطح هورمون در بدن دارد و مشکلاتی مانند اضطراب را کاهش میدهد. استرس مزمن را میتوان با مصرف منظم دمنوش و دریافت خواص به لیمو، به طور موثر درمان کرد. این دمنوش همچنین خواب را بهبود میبخشد. بر طبق مطالعات انجام شده، نشان داده شده است که دمنوش به لیمو افراد با مشکلات بی خوابی را درمان کرده است.
بیشتر بخوانید: از خواص تخمه شربتی چه می دانید؟ ۹ مزیت خاص دانههای ریحان کوهی
7.مبارزه با عفونت از خواص درمانی به لیمو
عفونت استاف میتواند همه چیز را از تحریک پوستی جزئی، تهوع و استفراغ گرفته تا اسهال، کم آبی، فشار خون پایین و حتی مرگ ایجاد کند. مبارزه با این بیماری ساخت است به خصوص که اگر به آنتی بیوتیک مقاومت نشان دهد.
در چندین مطالعه که در مقیاس کوچک در آزمایشگاه انجام شده، نشان داده شد که گیاه به لیمو از رشد استافیلوکوکوس اورئوس که نوعی عفونت شدید ویروسی در کودکان است، جلوگیری میکند. محققان دریافتند که پماد حاوی گیاه به لیمو، در مراحل اولیه درمان این عفونت تاثیر گذار است.
8.کمک به هضم، از خواص به لیمو
از دیگر خواص به لیمو میتوانیم به کمک به هضم غذا با مصرف این گیاه اشاره کنیم. به لیمو با دارا بودن خواص ضد اسپاسمی، سبب تسکین معده شده و آرامش را برای دستگاه گوارش به ارمغان میآورد. از سوی دیگر، این گیاه علائم سندروم روده تحریک پذیر، سوء هاضمه، گرفتگی عضلات یا نفخ را کاهش داده و سبب عملکرد درست دستگاه گوارش میشود.
9.گیاه به لیمو با تب مقابله میکند
در طب سنتی از این گیاه برای کاستن تب استفاده میکنند. این گیاه معرق بوده و برای درمان بیماریها التهابی که باعث تب میشوند، موثر است. پس برای از بین بردن تب از خواص به لیمو غافل نشوید.
از به لیمو چگونه استفاده کنیم؟
سالها است که از عصاره گیاه به لیمو در صابونها، انواع خوشبوکنندهها و عطرها استفاده میشود. علاوه بر مصارف به شکل چای و دمنوش، از این گیاه به عنوان طعم دهنده غذا و نوشیدنیها نیز بهره میبرند. برای اینکه بیشترین بهره را از خوص به لیمو ببرید، میتوانید این گیاه را به صورت دمنوش آماده کنید. در ادامه طرز تهیه دم نوش به لیمو را در اختیار شما قرار میدهیم:
طرز تهیه دمنوش به لیمو به روش ساده
تهیه دمنوش به لیمو بسیار ساده و آسان است. برای درست کردن این دم نوش، به اندازه یک قاشق غذاری برگ به لیمو را درون کمی آب با درمان 80 درجه بریزید. قوری را روی کتری یا سماور قرار دهید و برای مدت 15 الی 20 دقیقه صبر کنید تا برگهای این گیاه دم بکشند.
دمنوش این گیاه بسیار خوش عطر بوده و طعم خوبی داشته اما کمی تلخ است. شما میتوانی آن را با عسل ترکیب کنید تا طعم بهتری گرفته و مقداری شیرین شود.
مقدار مجاز مصرف به لیمو
همانطور که گفته شد، اغلب به لیمو را به عنوان چاشنی و طعم دهنده در غذاها و همچین به شکل چای و دمنوش استفاده میکنند. برخیها عصاره آن را به عنوان دارو میل میکنند. اما به طور کلی اطلاعاتی درباره دوز مناسب مصرف روزانه این گیاه وجود ندارد. به همین دلیل خوب است که پیش از مصرف با پزشک خود در این باره مشورت کنید تا از عوارض احتمالی به لیمو دور بمانید.
چه کسانی نباید دمنوش به لیمو بخورند؟
درست که خواص به لیمو زیاد بوده و برای سلامتی بسیاری مفید است، اما برای آنکه بتوانید از فواید این گیاه بهره مند شوید، لازم است اقدامات احتیاطی زیر را انجام دهید تا دچار عوارض آن نشوید:
- اگر پوست حساسی دارید، بهتر است پیش از استفاده از پمادهای حاوی گیاه به لیمو، اثرات منفی آن را روی پوستهای حساس در نظر بگیرید. این پمادها، میتوانند التهابات پوستی و بیماری درماتیت خفیف را تشدید کند.
- افراد مبتلا به بیماران کلیوی، باید از مصرف دمنوش به لیمو و چای آن اجتناب کنند، زیرا دمنوشهای حاوی این گیاه میتوانند این شرایط را تشدید کنند.
- زنان باردار و شیرده باید از نوشیدن دمنوش به لیمو پرهیز کنند. بر اساس تحقیقات، به لیمو خطر ناهنجاریهای هنگام تولد نوزاد را افزایش میدهد.
موارد مصرف به لیمو
از به لیمو برای موارد مختلفی استفاده میکنند که در ادامه به بررسی آنها خواهیم پرداخت:
- از این گیاه، چه به صورت تازه و خشک، در شیرینیها، سوپها، مرباها و نوشیدنیها استفاده میکنند.
- گیاه به لیمو دارای ویژگی نیروبخش و آرامش بخش بوده، به همین دلیل یکی از گزینهها به عنوان خوشبوکننده هوا است.
- از این گیاه به شکل روغن برای ماساژ و ریلکس کردن پوست و بدن استفاده میشود. البته لازم است تا پیش از مصرف، روغن این گیاه را در بخش کوچکی از پوست خود امتحان کنید تا از تاثیرات آن روی پوستتان مطلع شوید. زیرا این گیاه میتواند بر روی پوستهای حساس، اثرات مخرب داشته باشد.
- این گیاه خاصیت مبارزه با چاقی داشته و میتواند به کاهش وزن کمک کند.
البته برخی افراد استفادههای دیگری از به لیمو دارند. به عنوان مثال تهیه برای دمنوش های خوشمزه و خوشبو.
سوالات متداول در خصوص خواص به لیمو
1. بهترین شیوه مصرف به لیمو چگونه است؟
بهترین شیوه مصرف به لیمو، به صورت چای و دمنوش است. کافی است تعداد از برگهای این گیاه را درون آب جوش ریخته و صبر کنید تا دم بکشد.
2. مهم ترین فواید به لیمو چیست؟
از ممهمترین خواص به لیمو میتوانیم به اثرات ضدالتهابی، آنتی اکسیدانی، ضد تب، کاهش وزن و کمک به هضم غذا اشاره کنیم.
3. چه کسانی نباید به لیمو مصرف کنند؟
به لیمو اغلب فاقد عوارض برای بسیاری از افراد است. اما زنان باردار و شیرده، افراد با بیماریهای کلیوی و التهابات پوستی، و به طور کلی افراد با بیماریهای زمینهای نباید از این گیاه استفاده