تغذیه و بیماری ها

یبوست طولانی مدت نشانه چیست؟ از کمبود آب تا داروهای خاص

یکی از مشکلاتی که هر شخصی ممکن است دوره‌ای در زندگی خود، با آن دست به گریبان شود، یبوست طولانی مدت است. یبوست طولانی مدت، با عوارض زیادی همراه است که شدت و ضعف آن‌ها، بستگی به طول زمان یبوست و شرایط بدنی قرد دارد. تداوم یبوست می‌تواند به مشکلات بعدی بیانجامد که از آن‌ها می‌توانیم به فیشر و بواسیر اشاره کنیم.

در این مطلب از ژین طب، قصد داریم نگاهی به عوامل ابتلا به یبوست طولانی مدت و عوارض آن، بیندازیم. از آن جایی که این عارضه ممکن است برای هر فردی پیش بیاید، پیشنهاد می‌کنیم که تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید. زیرا سعی داریم مهمترین علت و علائم یبوست طولانی مدت نشانه چیست را معرفی کنیم.

مهمترین دلایل یبوست طولانی مدت چیست؟ اطلاعاتی که باید بدانید

یبوست طولانی مدت و مزمن را می‌توان به عنوان یک نشانه از مشکلات دیگر سلامتی و برخی عادات اشتباه در نظر گرفت که در زیر به مهم‌ترین آن‌ها، اشاره خواهیم داشت:

1. کمبود آب در بدن و رژیم غذایی

دریافت آب کافی به صورت روزانه، به منظم شدن اجابت مزاج کمک می‌کند. یکی از عواملی که باعث یبوست طولانی مدت خواهد شد، همین کمبود آب بدن است. وجود آب در سیستم گوارش به نرم شدن و حرکت راحت‌تر مدفوع در روده‌ها کمک خواهد کرد.

2. کمبود فیبر در رژیم غذایی

فیبر عاملی است که به گردش درست سیستم گوارشی در بدن کمک می‌کند و یکی از مواردی که یبوست طولانی مدت، زنگ هشدار آن را به صدا درمی‌آورد؛ همین کمبود فیبر در رژیم غذایی است. در این صورت باید به دنبال غذاهای غنی از فیبر بروید. در اغلب موارد جواب سوال یبوست طولانی مدت نشانه چیست، کمبود مصرف فیبر و آب است.

3. استرس و اضطراب بر عملکرد روده‌ها تاثیر دارد

استرس و اضطراب، عاملی پررنگ در بروز یبوست است. البته در خلاف جهت، برخی از افراد نیز در پی استرس زیاد، دچار بیرون‌روی شده و اسهال را تجربه می‌کنند. به هر ترتیب استرس و اضطراب افسارگسیخته، وضعیت روده‌های فرد را برهم خواهد زد.

4. کم بودن فعالیت فیزیکی و بی‌تحرکی

یکی از عوامل بسیار تاثیرگذار در بروز یبوست، کم بودن فعالیت فیزیکی است. در صورتی که دچار یبوست مزمن و طولانی مدت شدید، احتمالا باید در وضعیت فعالیت فیزیکی خود، یک بازبینی کلی داشته باشید. افزایش سطح فعالیت و تحرک بدنی، به رفع یبوست، کمک زیادی می‌کند.

5. مصرف داروهای خاص به یبوست می‌انجامد

مصرف برخی از داروهای خاص، چون داروهای ضدافسردگی، قرص آهن و همین طور بعضی از داروهای مسکن، ممکن است به بروز یبوست منجر شوند. البته در اکثر اوقات، یک تا دو روز بعد از قطع مصرف دارو، وضعیت اجابت مزاج فرد، به حالت سابق بازخواهد گشت. البته به جز این‌ها، موارد دیگری نیز در بروز یبوست مزمن و طولانی مدت نقش دارند که از جمله می‌توان به اختلالات عضلات کف لگن، دیابت، کم کاری تیروئید و باریک بودن روده بزرگ اشاره کرد.

علائم یبوست طولانی مدت؛ آیا می‌دانید یبوست طولانی مدت نشانه چیست؟

علائم و نشانه‌های یبوست مزمن | ژین طب

علائم یبوست طولانی مدت، ممکن است که از فردی به فرد دیگر متفاوت باشند. اما علائم و نشانه‌های رایج را مطابق زیر دسته بندی می‌کنیم:

  1. کم شدن حرکات روده: یبوست طولانی مدت، معمولاً با مشکل در دفع مدفوع و اجابت مزاج کمتر از حد معمول مشخص می‌شود. به طوری که اگر فرد سه بار کمتر در هفته، اجابت مزاج داشته باشد، عارضه یبوست در او، تشخیص داده می‌شود.
  2. زور زدن در حین اجابت مزاج: افراد مبتلا به یبوست، اغلب نیاز به زور زدن بیش از حد در حین اجابت مزاج را تجربه می‌کنند. این به دلیل سفت و سخت شدن مدفوع است.
  3. مدفوع سفت یا توده‌ای: مدفوع سفت، خشک و توده‌ای نشان دهنده یبوست است. اجابت مزاج نیز در این حال به دلیل سفت و توده‌ای بودن مدفوع، با مشکلات بیشتری همراه بوده و برای فرد آزاردهنده خواهد بود.
  4. احساس تخلیه ناقص: حتی پس از اجابت مزاج، افراد مبتلا به یبوست ممکن است احساس کنند که روده آن‌ها به طور کامل تخلیه نشده است.
  5. ناراحتی و نفخ شکم: یبوست مزمن و طولانی مدت، در بسیاری از مواقع منجر به ناراحتی شکم، گرفتگی و نفخ خواهد شد. این علائم ممکن است به دلیل تجمع مدفوع و گاز در روده ایجاد شود.
  6. خونریزی مقعدی یا شقاق مقعد: هنگام زور زدن در حین حرکات روده، خطر ایجاد پارگی‌های کوچک در مقعد وجود دارد که به نام شقاق مقعدی شناخته می‌شوند. این‌ها ممکن است در شرایطی، باعث خونریزی مقعدی شوند که معمولاً به صورت خون قرمز روشن روی دستمال توالت یا مدفوع دیده می‌شود.
  7. کاهش اشتها و حالت تهوع: برخی از افراد مبتلا به یبوست طولانی مدت ممکن است کاهش اشتها و گهگاه احساس تهوع را تجربه کنند.
  8. خستگی و ناراحتی عمومی: به طور کلی یبوست طولانی مدت، معمولا منجر به احساس کلی ناراحتی و گاهی اوقات خستگی شود.

اگر یبوست طولانی مدت یا علائم نگران کننده‌ای در خصوص آن را تجربه می‌کنید، توصیه می‌شود که حتما با یک پزشک متخصص برای تشخیص صحیح و راهنمایی در مورد دریافت روش درمانی، مشورت کنید.

در صورت بروز یبوست طولانی مدت، چه کار کنیم؟

اگر یبوست طولانی مدت را تجربه می‌کنید، در اینجا چند مرحله وجود دارد که می توانید برای کمک به کاهش این وضعیت انجام دهید:

  1. مصرف فیبر را افزایش دهید: غذاهای غنی از فیبر مانند میوه‌ها، سبزیجات، غلات کامل و حبوبات را در رژیم غذایی خود بگنجانید. فیبر به مدفوع شما حجم می‌دهد و حرکات منظم روده را تقویت می‌کند.
  2. هیدراته بمانید: در طول روز مقدار زیادی آب بنوشید تا بدنتان به خوبی هیدراته شود. هیدراتاسیون کافی، به نرم شدن مدفوع و راحت تر دفع آن کمک خواهد کرد.
  3.  به طور منظم ورزش کنید: به فعالیت بدنی منظم بپردازید، زیرا ورزش به تحریک ماهیچه‌های روده کمک کرده و به حرکات منظم روده، منجر خواهد شد.
  4. یک برنامه روتین ایجاد کنید: هر روز زمان خاصی را برای اجابت مزاج در نظر بگیرید. یکنواختی به آموزش بدن شما برای داشتن عادات منظم اجابت مزاج، کمک خواهد کرد.
  5. از نگه داشتن مدفوع خود، بپرهیزید: زمانی که میل به اجابت مزاج دارید، آن را به تاخیر نیندازید یا نادیده بگیرید. نگه داشتن مدفوع می‌تواند منجر به سفت شدن آن و تشدید یبوست شود.
  6. داروهای بدون نسخه را امتحان کنید: در برخی موارد، ملین‌های بدون نسخه یا نرم کننده‌های مدفوع ممکن است باعث تسکین موقتی شوند. با این حال، مهم است که قبل از استفاده از آن‌ها با یک متخصص یا داروساز مشورت کنید، زیرا ممکن است این داروها برای همه مناسب نباشند و نباید بدون راهنمایی پزشکی، برای طولانی مدت استفاده شوند.
  7. تغییرات رژیم غذایی را در نظر بگیرید: در صورت لزوم، با یک متخصص تغذیه مشورت کنید تا رژیم غذایی خود را ارزیابی کرده و هرگونه محرک رژیم غذایی بالقوه را که در ایجاد یبوست نقش دارد، شناسایی کنید. به این شکل شما می‌توانید با تغییر عادت رژیم غذایی خود، مشکل یبوست را تا حد زیادی، مرتفع کنید.

به یاد داشته باشید، این پیشنهادات کلی هستند و ممکن است برای همه مناسب نباشند. همیشه بهتر است با یک متخصص، برای مشاوره شخصی بر اساس شرایط خاص خود مشورت کنید.

عوارض یبوست طولانی مدت چیست؟

عوارض یبوست طولانی | ژین طب

یبوست طولانی مدت به طور بالقوه می‌تواند منجر به عوارض متعددی شود، از جمله:

  1. بواسیر: زور زدن در حین حرکات روده، باعث تورم و ملتهب رگ‌های خونی در اطراف مقعد و پایین رکتوم می‌شود که به هموروئید معروف است. هموروئید می تواند دردناک باشد و ممکن است منجر به خونریزی مقعدی شود.
  2. شقاق مقعد: مدفوع سفت و خشک، در بسیاری از مواقع باعث پارگی‌های کوچک در پوشش مقعد می‌شود که به نام شقاق مقعدی شناخته شده‌اند. این شقاق‌ها می‌توانند دردناک باشند و ممکن است باعث خونریزی در حین اجابت مزاج شوند.
  3. افتادگی رکتوم: یبوست مزمن، به ویژه زمانی که با زور زدن همراه باشد، خطر افتادگی رکتوم را افزایش خواهد داد. افتادگی رکتوم زمانی اتفاق می‌افتد که رکتوم به دلیل ضعیف شدن ماهیچه‌ها و بافت‌هایی که از رکتوم حمایت می‌کنند، از مقعد بیرون بزند.
  4. نهفتگی مدفوع: اگر یبوست شدید و طولانی مدت باشد، ممکن است توده زیادی از مدفوع سفت شده در رکتوم جمع شود و دفع آن را دشوار یا غیرممکن کند. این وضعیت به عنوان نهفتگی مدفوع شناخته می‌شود و اغلب نیاز به مداخله پزشکی برای برداشتن دارد.
  5. 5. مگاکولون: یبوست مزمن گاهی اوقات، منجر به وضعیتی به نام مگاکولون شود که در آن روده بزرگ، بزرگ و کشیده می‌شود. مگاکولون انقباضات ماهیچه‌ای طبیعی روده بزرگ را مختل کرده و دفع موثر مدفوع را دشوار می‌کند.
  6. انسداد روده: در موارد نادر، یبوست مزمن می‌تواند منجر به انسداد کامل روده شود که به عنوان انسداد روده شناخته می‌شود. این یک اورژانس پزشکی است که نیاز به توجه فوری دارد، زیرا ممکن است با ریسک زیاد، منجر به درد شدید شکم، استفراغ و ناتوانی در دفع گاز یا مدفوع شود.

اگر یبوست طولانی مدت یا علائم مرتبط با آن را تجربه می‌کنید، مهم است که برای ارزیابی، تشخیص و درمان مناسب با یک متخصص مشورت کنید.

سخن پایانی

در این مطلب از ژین طب، به عوامل بروز یبوست طولانی مدت و همین طور عوارض و درمان آن، پرداختیم. شما اگر به این عارضه دچار شده باشید، حتما مشکلات و ناراحتی‌های آن را تجربه کرده و می‌دانید که چقدر اهمیت دارد به موقع و به درستی از بروز یبوست مزمن، جلوگیری کرد. اگر شما تجربه‌ای از روش‌های درمانی و این که یبوست طولانی مدت نشانه چیست، دارید؛ حتما این موارد را در بخش نظرات با ما و دیگر کاربران وب سایت به بحث و اشتراک بگذارید.

سوالات متداول در مورد یبوست طولانی مدت نشانه چیست؟

آیا یبوست طولانی مدت، باعث مرگ می‌شود؟

بله، رها کردن یبوست طولانی مدت و عدم دریافت درمان مناسب، رفته رفته موجب انسداد روده بزرگ خواهد شد که یک بیماری خطرناک و تهدید کننده زندگی است.

یبوست تا چند روز خطرناک است؟

بیش از دو هفته، مبتلا بودن به یبوست، خطرناک بوده و لازم است که زودتر از این ، به پزشک مراجعه داشته باشید.

علت بروز یبوست مزمن و طولانی مدت چیست؟

دیابت و کم کاری تیروئید، بیماری‎های مختلف عصبی، مصرف پیوسته بعضی از داروهای مسکن و موارد مشابه، موجب بروز یبوست مزمن و طولانی مدت خواهد شد.

منبع
my.clevelandclinic

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا