درد کمر سمت چپ بالای لگن؛ دردها و نشانه ها
افراد معمولاً دردهایی را در ناحیه اطراف ستون فقرات و پشت خود از جمله ناحیه لگن تجربه میکنند. درد مداوم سمت چپ بالای لگن میتواند نشانهای از یک مشکل جدی باشد که نیاز به مداخله پزشکی دارد. دلایل مختلفی وجود دارد که ممکن است درد کمر سمت چپ بالای لگن را تجربه کنید. این مشکل ممکن است نتیجه یک آسیب باشد که ممکن است خود به خود بهبود یابد. همچنین میتواند نشان دهنده یک بیماری تشخیص داده نشده باشد. در این مطلب از ژین طب علل احتمالی ایجاد درد کمر سمت چپ بالای لگن و علائم آن، نحوه تشخیص و گزینههای درمانی برای شما آورده شده است.
درد کمر سمت چپ بالای لگن چگونه است؟
در سمت چپ بالای لگن در قسمت کمر مجموعهای از عضلات قرار گرفتهاند. این عضلات عملکردهای متنوعی در حرکت و پشتیبانی از ناحیه لگن و پهلوها به عهده دارند. تنش عضلات در منطقه لگن میتواند به درد منجر شود. این تنشها ممکن است به علت فعالیت بیش از حد، بلند کردن اشیاء سنگین یا حتی نشستن در وضعیت نامناسب ایجاد شود.
درد کمر در سمت چپ بالای لگن میتواند با ویژگیهای مختلفی همراه و از نظر شدت و نوع آن ممکن است متفاوت باشد. شدت درد معمولاً بسته به علت اصلی آن از خفیف تا شدید متغیر است. ممکن است درد به صورت مداوم یا تنها در شرایط خاصی مانند حرکت، استراحت یا در مواقع خاص ایجاد شود.
بیشتر بدانید: درد پهلو نشانه چه بیماری هایی است؟ | راه درمان خانگی و پزشکی | ۲۰۲۳
علائم و نشانههای درد کمر سمت چپ بالای لگن چیست؟
اگر درد کمر سمت چپ بالای لگن خود احساس میکنید ممکن است اولین علامتی باشد که نشان دهنده وجود مشکل جدی است. بسته به علت درد، ممکن است علائم عود کننده دیگری را در کنار ناراحتی بالای سمت چپ لگن خود تجربه کنید، از جمله:
- کاهش دامنه حرکتی در مفصل ران
- انقباض عضلات
- تغییر رنگ عضلات
- اسهال
- یبوست
- حالت تهوع یا استفراغ
- کاهش وزن
- خون در مدفوع
- خستگی
- التهاب مفاصل
- کمبود اشتها
- حساسیت در شکم
- علائم کبودی
- احساس سوزن سوزن شدن
علل ایجاد درد سمت چپ بالای لگن چیست؟
دلایل بسیاری میتواند به کمر درد در سمت چپ بالای لگن شما بیانجامد. در ادامه، تعدادی از احتمالیترین علل این نوع درد ذکر شدهاند:
بیشتر بدانید: کمر درد صبحگاهی؛ ۶ علت اصلی را بدانید تا درمان راحت انجام شود
1. آرتریت و احساس درد و تورم
آرتریت اختلالی است که باعث درد و تورم در مفاصل مختلف میشود. انواع خاصی از آرتریت میتواند منجر به احساس کمر درد در سمت چپ بالای لگن شود. آرتریت روماتوئید ( RA ) یک نوع مزمن آرتریت است که میتواند مفاصل لگن و سایر مفاصل بدن را تحت تاثیر قرار دهد. RA نتیجه عملکرد نادرست سیستم ایمنی و حمله به بافت مفصلی سالم است. این بیماری همچنین میتواند سایر قسمتهای بدن شما از جمله قلب، ریهها و اعصاب را نیز تحت تاثیر قرار دهد. اسپوندیلیت آنکیلوزان نوعی آرتریت است که باعث التهاب در ستون فقرات شما از جمله قسمت بالای نزدیک لگن میشود.
2. دیورتیکولیت و دردهای شکمی
دیورتیکولوز عارضهای است که میتواند در افراد به خصوص با افزایش سن، ایجاد شود. این عارضه در نهایت منجر به ایجاد کیسههای برآمده در روده بزرگ میشود که ممکن است متورم و عفونی شوند. هنگامی که این اتفاق میافتد، به این وضعیت بیماری دیورتیکولیت گفته میشود. درد شکم، احتمالاً در سمت چپ بالای لگن، میتواند یکی از علائمی باشد که ناشی از دیورتیکولیت است.
بیشتر بدانید: درد کتف چگونه ایجاد میشود؟ علل و علائم آن چیست؟
3. فشار عضلانی و اسکلتی در ناحیه کمر
کشش عضلانی زمانی اتفاق میافتد که شما تحت شرایطی عضلهای را بیش از ظرفیت فعلی در کشش و فشار قرار میدهید این وضعیت ممکن است در نهایت باعث پارگی عضله شود. ورزش کردن یا بلند کردن اجسام به شیوه نادرست، باعث تحت فشار قرار دادن ماهیچههای لگن یا کمر و کشیدگی عضلات خواهد شد. سایر علائم جانبی کشیدگی عضلات عبارتند از تورم، کبودی پوست و مشکل در حرکت دادن عضلات ناحیه تحت کشیدگی.
4. استئومیلیت و تورم استخوانها
استئومیلیت یک عارضه پزشکی است که معمولا به علت وجود نوعی عفونت ایجاد میشود و تورم یا التهاب در بافت استخوانی نشانه آن است. به عنوان مثال، استئومیلیت میتواند از طریق ورود یک عامل عفونت باکتریایی به جریان خون شما ، ایجاد شود. این عارضه در نهایت میتواند به مهرههای ستون فقرات شما سرایت کند و باعث ایجاد کمر درد در سمت چپ بالای لگن شود.
5. سنگهای کلیه و اختلال مجرای ادرار
سنگهای کلیه از مواد معدنی و نمکهایی که در ادرار شما حل میشوند تشکیل شدهاند. آنها میتوانند به تدریج بزرگتر شوند و به طور دردناکی در مجرای ادراری شما حرکت کنند و در نهایت هنگام ادرار کردن از بدن شما خارج شوند. سایر علائم سنگ کلیه که میتواند باعث احساس درد کمر در سمت چپ بالای لگن شود عبارتند از:
- نیاز مبرم به ادرار کردن
- احساس سوزش هنگام ادرار کردن
- وجود خون در ادرار شما
- حالت تهوع
بیشتر بدانید: بررسی کمردرد و تکرر ادرار؛ ۵ علت رایج بین افراد مختلف
6. عصب فشرده شده، عاملی برای دردهای شدید و ممتد
دیسکهای پشت شما میتوانند با افزایش سن کوتاهتر شوند، مهرههای شما را به هم نزدیکتر کرده و اعصاب اطراف و بالای لگن را تحت فشار قرار دهند. سایر علائم گیرکردن اعصاب میتواند شامل ضعف پا ، احساس سوزن سوزن شدن و درد باشد که از پشت به پای شما میرسد. مهمترین عصب این ناحیه عصب سیاتیک است که تنش در آن تحت فشردگی دیسک کمر روی آن میتواند منجر به احساس درد کمر در سمت چپ بالای لگن شود.
سایر علل ایجاد درد کمر سمت چپ بالای لگن عبارتند از:
- اتساع طحال
- عفونتهای معده و عفونتهای ادراری
- آسیبهای دستگاه گوارشی
- بیماریهای تناسلی
- بیماریهای قلبی و عروقی
تشخیص درد کمر سمت چپ بالای لگن چگونه انجام میشود؟
پزشک از شما سؤالاتی در مورد سابقه پزشکی و مدت زمانی که علائم درد داشتهاید میپرسد. همچنین از شما درباره شدت درد، نوع درد (ناگهانی، تیز، مزمن و حاد)، زمان ظاهر شدن درد، عوامل تحریک کننده یا کاهش دهنده درد، و علائم دیگری که ممکن است متعاقب درد رخ دهد، بپرسد. سپس از شما میخواهد تا برخی از حرکات را انجام دهید تا اثرات درد بر روی حرکتهای جسمانیتان را بررسی کند. ادامه ارزیابی اولیه و تشخیص درد کمر شامل مراحل زیر میشود:
- آزمایشات تشخیصی: بر اساس اطلاعاتی که از مصاحبه و بررسی جسمانی به دست آمد، پزشک ممکن است تصمیم به انجام آزمایشات تشخیصی بگیرد. این آزمایشات شامل تصویربرداری مانند انجام اشعه ایکس، سونوگرافی، ام آر آی (MRI)، یا کامپیوتر توموگرافی (CT) میشود. این آزمایشات تصویری به پزشک کمک میکنند تا علت درد را مشخص کند.
- تستهای تخصصی: برخی موارد نیاز به تستهای تخصصی دارند. به عنوان مثال، اگر پزشک فشار خون یا آزمایشات خون خاصی را برای ارزیابی سلامتی شما مورد نیاز بداند، ممکن است تستهای اضافی انجام دهد.
تشخیص درد کمر در سمت چپ بالای لگن به بررسی دقیق علائم، نتایج آزمایشات تصویری و دادههای بیشتر نیاز دارد.
درمان کمر درد سمت چپ بالای لگن شامل چه مراحلی میشود؟
درمان درد کمر در سمت چپ بالای لگن بستگی به علت اصلی درد دارد. برای برطرف کردن آن میتوانید اقدامات و درمانهای زیر را در نظر بگیرید:
درمانهای خانگی
- استراحت:در بسیاری از دردهای کمر، استراحت و اجتناب از فعالیتهای جسمی سنگین و تکراری در بهبود وضعیت عضلات بسیار مهم است. استراحت کوتاه مدت به خصوص برای ناحیهای که عضلات کمر تحت فشار قرار دارند، مفیدتر است.
- گرما و سرما درمانی : استفاده از گرما (مثل کیسه آب گرم) و سرما (مثل پک یخ) میتواند به تسکین درد و کاهش التهابها کمک کند. این روشها را بر اساس نیاز به مدت 20-30 دقیقه به ناحیه درد اعمال کنید.
- شناخت درست وضعیت بدن : یادگیری روشهای صحیح حرکت و برخورد در وضعیتهای مختلف میتواند به پیشگیری از درد مرتبط با فعالیتهای روزمره کمک کند.
درمانهای جراحی و غیرجراحی
- فیزیوتراپی: فیزیوتراپی به ویژه ماساژ و تمرینات تقویتی میتواند به بهبودی درد کمک کند. پزشک یا فیزیوتراپیست میتوانند برنامههای مناسبی تدوین کنند. تمرین منظم و تقویت عضلات محیطی کمر و لگن میتواند به بهبود کمر در درازمدت کمک کند.
- دارو درمانی: در برخی موارد، پزشک ممکن است داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی (NSAIDs) یا دیگر داروها را تجویز کند تا التهاب و درد را کاهش دهد.
- تزریقهای موضعی: در برخی موارد شدیدتر درد، پزشک ممکن است تزریقهایی مثل کورتیکواستروئید به ناحیه تحت درد انجام دهد.
- جراحی: در موارد نادر و شدید، ممکن است نیاز به جراحی و اصلاح عوامل فیزیکی (مانند فتق دیسک) باشد.
در کل مهم است سر خود و بدون تجویز پزشک، از داروها یا روشهای درمانی استفاده نکنید.
سخن پایانی
در هر صورت، اگر با درد کمر سمت چپ بالای لگن مواجه هستید، مهمترین گام تشخیص دقیق علت این درد توسط پزشک است. در برخی موارد، درد بالای لگن سمت چپ دلیل اصلی نگرانی است. با این حال، در بیشتر موارد، میتوان آن را به راحتی با استراحت یا یک داروی ضد التهاب و مسکن بدون نسخه درمان کرد. بیشتر علل درد کمر سمت چپ بالای لگن، فوریتی نیستند و به راحتی قابل درمان هستند. توجه به همه علائم شما می تواند به شما و پزشکتان کمک کند تا به درمانی که درد شما را برطرف می کند هدایت شود.
سوالات متداول در زمینه درد کمر سمت چپ بالای لگن
1. آیا درد کمر سمت چپ بالای لگن خطرناک است؟
بسیاری از موارد درد کمر در این ناحیه ناشی از عوامل جدی و خطرناکی نیستند.
2. علت درد کمر سمت چپ بالای لگن در زنان چیست؟
عللی مانند تشکیل کیست در تخمدانها یا التهاب آنها ممکن است به درد کمر و لگن در زنان منتهی شوند.
3. با وجود درد کمر در سمت چپ بالای لگن چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر درد شما شدید و مزمن است و تا چند هفته بهبود نیابد و همراه با درد، تب یا علائم دیگر مانند ادرار رنگی غیرعادی یا خون در ادرار بود حتما فورا به پزشک مراجعه کنید.