تغذیه و سلامت خانواده

آیا می دانید علائم کمبود منیزیم چیست؟قرص منیزیم برای چی خوبه

شاید برای شما سوال باشد که آیا قرص منیزیم برای چی خوبه؟ منیزیم یکی از هفت ماده معدنی ضروری است که بدن شما برای حفظ عملکرد و سلامتی خود به مقادیر قابل توجهی از آن نیاز دارد. بسیاری از افراد با ارزش سایر انواع ویتامین‌ها و مکمل‌ها آشنا هستند؛ اما ماده منیزیم جزء ویتامین‌هایی است که اغلب نادیده گرفته می‌شود. منیزیم برای تنظیم بسیاری از عملکردهای مهم بدن مانند: تنظیم قند خون، انقباض عضلانی و عملکرد آنزیم‌ها ضروری است.

جالب است که بدانید این ماده در تنظیم بیش از 300 فعالیت آنزیمی مختلف در واکنش‌های بیوشیمیایی بدن نقش دارد. متاسفانه بدن شما قادر به ساخت ماده منیزیم نیست. به همین دلیل این ماده مهم را باید از طریق مواد غذایی مصرفی و مغذی دریافت کنید. برای بالا بردن آگاهی شما در جدیدترین مقاله ژین طب قصد داریم در خصوص مهم‌ترین مزایا، معایب و نحوه مصرف مکمل منیزیم صحبت کنیم. با ما همراه باشید.

ماده منیزیم چیست و چه مزایایی دارد؟

منیزیم افزایش حافظه | ژین طب

اما منیزیم چیست؟ منیزیم یکی از انواع مواد معدنی ضروری است که بدن انسان قادر به تولید آن نیست. به همین دلیل باید این ماده را از طریق رژیم غذایی خود دریافت کنید. بدن انسان حدود 26 گرم منیزیم دارد. از این 26 گرم حدود 60 درصد از منیزیم در استخوان‌ها، 25 تا 30 درصد در سلول‌های ماهیچه‌های اسکلتی، 5 تا 10 درصد از منیزیم در بافت‌ها و تنها حدود 1 درصد از منیزیم در خون وجود دارد.

منابع غذایی غنی از منیزیم شامل: حبوبات، آجیل، دانه‌ها و سبزیجات هستند. این ماده در مقادیر کمتر در گوشت و ماهی یافت می‌شود. متاسفانه اخیرا نتایج مطالعات نشان داده‌اند که تقریبا 50 درصد از مردم دنیا دچار فقر ماده منیزیم هستند. کاهش ماده منیزیم سبب افزایش احتمال ابتلا به مشکلات و بیماری‌های مهمی مانند: دیابت نوع 2، بیماری قلبی و بیماری آلزایمر می‌شود.

نتایج یک مطالعه در سال 2011 نشان داد که منیزیم در تنظیم عملکردهای مربوط به حافظه نقش دارد. علاوه بر این در نتایج حاصل از آنالیز بیماران دارای افسردگی نشان داده شد که افراد دارای افسردگی دچار فقر ماده منیزیم هستند. به همین دلیل بسیاری از پزشکان متخصص برای درمان این بیماران علاوه بر داروهای ضد افسردگی، مکمل‌های حاوی منیزیم نیز تجویز می‌کنند.

سایر مشکلات روانپزشکی که با فقر ماده منیزیم همراه هستند؛ شامل: بیش فعالی، روان پریشی، آلزایمر و رفتارهای وسواس گونه است. این ماده معدنی سبب کاهش فعالیت ماده شیمیایی گلوتاماترژیک (یکی از انتقال دهنده‌های شیمیایی مغز) می‌شود. به همین دلیل بیماران دارای اختلال وسواسی-جبری Obsessive-Compulsive Disorder (OCD)) پس از مصرف مکمل حاوی منیزیم بهبود قابل توجهی پیدا می‌کنند.

علاوه بر اختلالات مغزی بیماران دارای کمبود ماده منیزیم دچار پوکی استخوان می‌شوند. همچنین نتایج تعدادی از مطالعات نشان داده‌اند که کاهش غلظت منیزیم در خون باعث عوارض جدی دیگری مانند Cardiac arrhythmia یا غیرطبیعی شدن ریتم قلب می‌شود.

مهم‌ترین علائم کمبود ماده منیزیم چیست؟

همانطور که اشاره شد ماده منیزیم جزء مهم‌ترین مواد معدنی داخل بدن است. این ماده علاوه بر تنظیم عملکرد مغز، حفظ عملکرد استخوان و فعال کردن بیش از 300 واکنش متابولیک در بدن نقش دارد. کارولین دین، زیست شناس مولکولی بریتانیایی و نویسنده کتاب « معجزه منیزیم»، مهم‌ترین علائم کمبود منیزیم را به شرح زیر خلاصه کرده است:

  • ضعف عضلانی
  • پرش چشم
  • بی خوابی
  • بی اشتهایی
  • بی انگیزگی
  • دلهره شدید
  • ضعف حافظه
  • گیجی
  • عصبانیت (افزایش تحریک پذیری)
  • ضربان قلب شدید
  • اضطراب
  • افسردگی
  • ضعف عضلانی
  • خستگی بی دلیل
  • مشکلات خواب

بیشتر بدانید: معرفی علائم کمبود منیزیم در بدن؛ علت هر علامتی در بدن را بدانید

بدن انسان به چه مقدار منیزیم نیاز دارد؟

همانطور که اشاره شد منیزیم مسئول عملکردهای حیاتی در بدن انسان است. این ماده در بیش از 300 واکنش متابولیک نقش دارد. بدن شما بدون این ماده معدنی نمی‌تواند عملکرد طبیعی داشته باشد. منیزیم عملکرد قلب، انقباض ماهیچه‌ها و انتقال محرک‌ها را بین سلول‌های عصبی و ماهیچه‌ای تنظیم می‌کند.

علاوه بر این منیزیم جزء مهم تشکیل دهنده استخوان‌ها و دندان‌ها است. شواهدی وجود دارد که سطوح بالای منیزیم در بدن خطر سکته قلبی و مغزی را کاهش می‌دهد. علاوه بر این مشخص شده که خطر ابتلا به دیابت با مصرف منیزیم کاهش پیدا می‌کند.

تقریبا تمامی بزرگسالان روزانه 300 تا 400 میلی گرم منیزیم نیاز دارند. این میزان منیزیم معمولاً از طریق رژیم غذایی تامین می‌شود. با این حال حدود یک سوم از زنان (29 درصد) و مردان (26 درصد) منیزیم کافی را از طریق رژیم غذایی دریافت نمی‌کنند به همین دلیل باید مکمل‌های حاوی منیزیم مصرف کنند.

گاهی اوقات کمبودها برای ورزشکاران آماتور یا نخبه حتی بیشتر است، اما آنها معمولاً نیاز به منیزیم افزایش یافته را صرفاً با خوردن (به طور قابل توجهی) بیشتر به طور کلی جبران می کنند.از آنجایی که افراد ورزشکار نیاز به سطوح بالاتری از منیزیم دارند (برای انقباض عضلانی نیاز به مقدار زیادی منیزیم است) باید از رژیم‌های غذایی غنی از منیزیم پیروی کنند. زنان باردار روزانه 310 میلی گرم و زنان شیرده روزانه 390 میلی گرم منیزیم نیاز دارند.

جدول مقدار منیزیم مرد نیاز برای افراد مختلف به تفکیک جنسیت و سن

سن

مقدار منیزیم مورد نیاز برای زنان

مقدار منیزیم مورد نیاز برای مردان

از تولد تا 6 ماهگی

30 میلی گرم

30 میلی گرم

7 تا 12 ماهگی

75 میلی گرم

75 میلی گرم

1 تا 3 سالگی

80 میلی گرم

80 میلی گرم

4 تا 8 سالگی

130 میلی گرم

130 میلی گرم

9 تا 13 سالگی

240 میلی گرم

240 میلی گرم

14 تا 18 سالگی

410 میلی گرم

360 میلی گرم

19 تا 30 سالگی

400 میلی گرم

310 میلی گرم

31 تا 50 سالگی

420 میلی گرم

320 میلی گرم

بالای 50 سال

420 میلی گرم

320 میلی گرم

افزایش و کاهش منیزیم با بروز چه مشکلاتی همراه است؟

کاهش منیزیم و گرفتگی عضلات | ژین طب

افزایش سطح منیزیم در خون (هیپرمنیزیمی) نادر است. مهم‌ترین علل هیپرمنیزیمی شامل: اختلال در عملکرد کلیه مثل کاهش ظرفیت دفع کلیه‌ها و مصرف از برخی داروها ( مانند داروهای حاوی منیزیم برای خنثی کردن اسید معده) باشد. مقادیر بیش از حد حاد منیزیم ممکن است باعث اسهال شود.

کمبود منیزیم نیز ممکن است به دلیل رژیم غذایی نامناسب، مصرف داروهای خاص و ابتلا به بعضی از بیماری‌ها باشد. بیماری‌ها و داروهایی که بر میزان جذب منیزیم در روده‌ها و اثر مکمل‌های حاوی منیزیم تأثیر گذاشته و سبب هیپومنیزیمی (کاهش منیزیم) می‌شوند؛ شامل: اختلال عملکرد دستگاه گوارش، سوء مصرف الکل، استفاده طولانی مدت از دیورتیک‌ها (قرص‌های آب)، کورتیکواستروئیدها و داروهای ضد بارداری خوراکی است.

بیشتر بدانید: برای کمبود منیزیم چه بخوریم؟ غذاهای حاوی منیزیم کدامند؟

علاوه بر موارد گفته شده تعریق شدید به دلیل فعالیت بدنی بسیار شدید (ورزشی) و گرما نیز احساس نیاز بدن را به منیزیم را افزایش می‌دهد. کمبود شدید منیزیم در مدت زمان طولانی‌ باعث مشکلاتی مانند: اختلالات عملکردی قلب و ماهیچه‌ها، ضعف و گرفتگی عضلات می‌شود. به همین دلیل مصرف قرص منیزیم برای گرفتگی عضلات بسیار مفید است. در ادامه ارتباط گرفتگی عضلات و کمبود منیزیم از بیشتر بررسی خواهیم کرد.

تاثیر منیزیم بر گرفتگی عضلات

یکی از بهترین و موثرترین مکمل‌ها برای درمان اسپاسم‌های متعدد عضلانی مانند: گرفتگی عضلات و ساق پا، مکمل منیزیم است. منیزیم آنتاگونیست یا مکمل ماده کلسیم است. چنانچه ماده منیزیم به میزان کافی وجود نداشته باشد، ماهیچه‌ها نمی‌توانند وظایف خود را به خوبی انجام دهند و مستعد تنش و گرفتگی می‌شوند. این مورد می‌تواند پاسخ درستی به پرسش قرص منیزیم برای چی خوبه، باشد.

به طور کلی تعادل بین کلسیم و منیزیم برای عملکرد طبیعی عضلات بسیار اهمیت دارد. کلسیم باعث ایجاد انقباض در عضلات می‌شود؛ اما منیزیم به عنوان یک آنتاگونیست طبیعی، وظیفه استراحت عضلانی یا رفع گرفتگی عضلات را بر عهده دارد. بنابراین مصرف مکمل منیزیم اولین قدم برای درمان گرفتگی متعدد عضلانی است. هنگام انتخاب بهترین قرص منیزیم برای گرفتگی عضلانی توصیه می‌کنیم شرایط گوارشی خود را در نظر بگیرید. مکمل‌های منیزیم به شکل‌های مختلف قرص جوشان، کپسول و شربت موجود است. اگر پس از مصرف کپسول‌های ویتامین دچار دل درد و مشکلات گوارشی می‌شوید، از قرص‌های جوشان استفاده کنید.

نحوه مصرف قرص منیزیم به این صورت است که روزانه یک عدد کپسول برای مدت زمان دو تا سه ماه مصرف می‌شود. خوشبختانه ماده منیزیم به خوبی قابل تحمل و هضم است. در صورتی که کلیه‌های فرد بیمار دچار اختلال نباشد، فرد می‌تواند مکمل را برای مدت زمان طولانی‌تری مصرف کند.

یکی از مهم‌ترین علائم افزایش ذخایر منیزیم در بدن، شل شدن مدفوع است. در صورت مشاهده این علامت نگران نباشید! مشکلات گوارشی شما پس از کاهش دوز یا قطع مصرف منیزیم کاملاً از بین خواهد رفت. دقت داشته باشید، قبل، حین و پس از مصرف مکمل منیزیم از طریق انجام آزمایش‌های چکاپ میزان ذخایر این ماده را در بدن بررسی کنید.

اهمیت منیزیم برای سلامت استخوان‌ها و دندان‌ها

منابع غنی از منیزیم | ژین طب

به طور کلی تنها حدود 25 گرم از منیزیم در بدن انسان ذخیره می‌شود. از 25 درصد منیزیم 60 درصد آن در استخوان‌ها و دندان‌ها ذخیره شده و تنها 39 درصد آن در عضلات و اندام‌ها و حدود 1 درصد در خون یافت می‌شود. استخوان‌ها و دندان‌ها مهم‌ترین مکان‌های ذخیره سازی این ماده معدنی هستند. به همین دلیل ماده منیزیم برای حفظ استخوان‌ها و دندان‌های ضروری است.

بیشتر بدانید: فواید قرص جوشان منیزیم برای ورزشکاران با توجه به اثرات این ماده

منیزیم موجود در استخوان‌ها ساختار استخوان را تثبیت کرده و در معدنی شدن و رشد آن نقش دارد. علاوه بر این ماده منیزیم برای ذخیره کلسیم در استخوان‌ها لازم است. وجود هر دو این ماده معدنی برای متابولیسم طبیعی استخوان ضروری هستند.

نقش منیزیم در متابولیسم طبیعی، افزایش انرژی و تعادل الکترولیت‌ها

در پاسخ به سوال قرص منیزیم برای چی خوبه؟ باید اضافه کنیم که علاوه بر موارد اشاره شده ماده منیزیم برای متابولیسم طبیعی بدن و افزایش تولید انرژی سلول‌ها ضروری است؛ زیرا بدون ماده منیزیم انرژی و سوخت اصلی سلول یعنی آدنوزین تری فسفات (ATP) را ساخته و فعال می‌کند. فعال شدن ماده ATP برای عملکرد عضلات بسیار اهمیت دارد. عضلات ما برای فعالیت خود برای به انرژی زیادی نیاز دارند. علاوه بر این ماده منیزیم میزان نقل و انتقال الکترولیت‌ها (مولکول‌های دارای بار در داخل خون و سلول‌ها) را تنظیم می‌

سرعت انتقال الکترولیت ها برای عملکرد عضلات بسیار اهمیت دارد. چنانچه میزان ماده منیزیم در داخل سلول‌ها کاهش پیدا کند، نفوذپذیری غشاها به الکترولیت‌هایی مانند: پتاسیم، سدیم و کلسیم افزایش یافته و سلول‌های عصبی بیشتر تحریک می‌شوند. علاوه بر سلول‌های عصبی، سلول‌های عضلانی نیز تحریک و دچار اسپاسم‌های می‌شوند. افزایش مصرف منیزیم با عوارضی مانند: انقباض شدید و گرفتگی‌های مداوم همراه است. به همین دلیل به این افراد مکمل عملکردی منیزیم یعنی کلسیم داده می‌شود.

عوارض قرص منیزیم چیست؟

بسیاری از افراد بدون مشورت با پزشک و بررسی نتایج آزمایش‌ها مکمل‌های حاوی منیزیم را مصرف می‌کنند. به همین دلیل حتی در حین مصرف این مکمل‌ها نیز باید از طریق آزمایش چک وضعیت بدن خون را آنالیز کنید. برای افزایش آگاهی در خصوص اثرات منفی مصرف مکمل منیزیم به ادامه مقاله توجه فرمایید.

بیشتر بدانید: مهم‌ترین عوارض مصرف قرص منیزیم که قبل از مصرف باید بدانید

مهم‌ترین عوارض قرص منیزیم

  • خون دماغ یا گوش درد
  • مشکل در بلع
  • خون در مدفوع
  • اختلال خواب
  • گرفتگی‌های مداوم و شدید
  • درد کمر، پا، دست و زانو
  • سردرد
  • مشکلات گوارشی مانند: معده درد یا حالت تهوع
  • زخم‌های دهانی
  • سرفۀ
  • اضطراب و استرس

آشنایی با مواد غذایی حاوی ماده منیزیم

قرص منیزیم برای چی خوبه | ژین طب

احتمالا در حال حاضر به این فکر می‌کنید که با وجود عوارض متعدد مکمل‌های حاوی منیزیم بهتر است از مواد غذایی حاوی منیزیم استفاده کنید. خوشبختانه در سفره و یخچال بسیاری از منزل‌ها مواد غذایی غنی از منیزیم وجود دارد. با قرار دادن این مواد غذایی در رژیم غذایی خود می‌توانید کمبود منیزیم را در بدن خود جبران کنید.

مهم‌ترین مواد غذایی غنی از منیزیم عبارتند از:

  • موز
  • اسفناج
  • لوبیا
  • شکلات تلخ
  • تخمه کدو
  • کره بادام زمینی
  • چای نعناع
  • آویشن
  • بابونه
  • شیر
  • انجیر خشک
  • انواع بادام
  • شیر سویا
  • سیب‌زمینی با پوست
  • برنج قهوه‌ای
  • کلم پیچ
  • دانه آفتابگردان
  • دانه کنجد
  • نخودفرنگی
  • ذرت شیرین

پرسش‌های مقاله قرص منیزیم برای چی خوبه؟

آیا قرص منیزیم برای لاغری مناسب است؟

علی رغم باور بسیاری از افراد مصرف مصرف قرص منیزیم در لاغری تاثیری ندارد. به همین دلیل تنها در صورت کمبود منیزیم در بدن خود حداکثر 400 میلی گرم در روز از این مکمل‌ها استفاده کنید.

بهترین دمنوش‌های غنی از ماده منیزیم چه دمنوش‌هایی هستند؟

بهترین دمنوش‌های حاوی ماده منیزیم شامل موارد زیر است:
دمنوش زنجبیل
دمنوش گل گاوزبان
چای کوهی
دمنوش کرفس
دمنوش لیموترش
دمنوش زعفران

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا