درمان خانگی دیسک گردن تنها با چند راه ساده
راههای درمان قطعی دیسک گردن کدامند؟ آیا درمان خانگی دیسک گردن امکانپذیر است؟ بهترین داروی خانگی برای دیسک گردن چیست؟ امروزه اکثر افراد در سنین مختلف مشکل دیسک گردن را تجربه میکنند که معمولا با علائمی چون گردن درد و احساس درد در شانهها نمایان میشود.
عواملی چون حادثه، نشستن طولانی مدت پشت سیستم و افزایش سن هم در بروز دیسک گردن نقش دارند. بر اساس آخرین آمار به دست آمده، میتوان گفت حدود 90 درصد از مردم مشکل دیسک گردن دارند که 50 درصد از این آمار را افراد مسن تشکیل میدهند. در این مقاله قصد داریم درباره علل، علائم و راههای درمان از جمله درمان خانگی دیسک گردن صحبت کنیم. اگر شما هم از این مشکل رنج میبرید، با ما همراه باشید.
دیسک گردن چیست؟
قبل از بررسی راههای درمان خانگی دیسک گردن، بهتر است با بیماری یا مشکل دیسک گردن آشنا شویم. ستون فقرات انسان حدود 33 مهره دارد که هفت مهره (C1 تا C7)، ستون فقرات گردن را تشکیل میدهند که حرکت سروگردن، شانه، بازو و دستها را کنترل میکنند. این مهرهها روی یکدیگر قرار گرفتهاند و میان هرکدام یک دیسک یا “بالشتک ضربهگیر” قرار گرفته است که علاوه بر جلوگیری از هرگونه آسیب و ضربه به مهرهها، وظیفه کنترل حرکت گردن (خم و راست شدن گردن) را هم برعهده دارد.
دیسک گردن از یک لایه داخلی (هسته پاپلوس) و یک لایه خارجی (حلقه فیبروزوس) تشکیل میشود. هسته داخلی دیسک ژلهای و نرم است که به انعطافپذیری گردن کمک میکند و توسط حلقه فیبروزوس احاطه شده است. زمانی که دیسک در اثر شرایط مختلف مانند ضربه و فشار آسیب ببیند، مشکل بیرونزدگی یا پارگی دیسک رخ میدهد.
انواع دیسک گردن
بیماری دیسک گردن به دلیل آسیب دیدن بالشتکهای ضربهگیر بین مهرههای ستون فقرات به وجود میآید. انواع دیسک گردن عبارتند از:
- برجستگی دیسک
یک حلقه چندلایه کلاژنی دیسک را احاطه کرده است. حال با از بین رفتن (پارگی داخلی) این لایهها، برجستگی دیسک در آن ناحیه اتفاق میافتد.
- بیرونزدگی و پارگی دیسک گردن
زمانی که برروی دیسک شکافهای کوچک به وجود آید، هرگونه فشار برروی گردن مانند بلند کردن اجسام سنگین، باعث باز شدن این ترکها و پارگی دیسک خواهد شد.
- جدا شدن بخشی از دیسک گردن
زمانی که قطعهای از هسته دیسک جدا شود، ارتباط قطع خواهد شد.
- کاهش آب دیسک
برای اینکه دیسکها بتوانند قدرت و انعطاف خود را حفظ کنند، باید هیدراته بمانند. با گذشت زمان و بنا به دلایل مختلف دیسک دچار کم آبی میشود؛ بنابراین دیسک گردن مستعد ترک خوردن است و آسیب میبیند.
علل دیسک گردن که جهت پیشگیری باید به آنها توجه کنید
امروزه هر فردی در هر سنی ممکن است به بیماری دیسک گردن مبتلا شود. پرسش این است که شایعترین علل این بیماری چیست؟ آیا درمان خانگی دیسک گردن برای همه این علل جواب میدهد؟ در ادامه برخی از علل این عارضه را بیان کردهایم.
- فشار یا آسیب شدید ناگهانی به گردن
عواملی چون تصادف، ورزشهای نامناسب، فشار بیشازحد برروی گردن هنگام کار با تلفن همراه یا مطالعه و نشستن طولانی مدت پشت سیستم، در آسیب دیدن مهرههای گردن و بروز دیسک نقش مهمی دارند.
- افزایش سن
میتوان گفت از 30 سالگی به بعد به سبب افزایش سن، با از دست دادن آب، انعطافپذیری دیسک گردن کمتر میشود. به همینخاطر مشکل فتق دیسک گردن رخ میدهد. البته افزایش وزن و مصرف سیگار هم در کاهش آب دیسک نقش دارند.
- بیماریها
بسیاری از بیماریها و مشکلات مانند مننژیت، تومورستون فقرات، آرتروز گردن، شکستگی استخوانهای ستون فقرات گردن، آرتریت گردن و خارهای استخوانی در بروز مشکل دیسک گردن نقش دارند. همچنین زمانی که کانال نخاعی در ناحیه ستون فقرات گردن باریک شود، فضا برای نخاع و شاخههای عصبی کاهش مییابد. در نتیجه فضای سفت و باریک در تحریک، فشردگی نخاع، فشردگی اعصاب و بیرونزدگی دیسک تأثیر خواهد داشت.
عوامل دیگری چون تخریب رگهای خونی، خوابیدن یا نشستن نامناسب، وراثت، استرسهای روانی و تضعیف عضلات گردن هم در شکلگیری دیسک گردن نقش دارند. خوشبختانه با انجام روشهای درمان خانگی دیسک گردن و کمر میتوانید این مشکل را کنترل نمایید.
علائم دیسک گردن چیست؟ آیا قبل از شروع علائمی نیز دارد؟
قبل از اینکه راههای درمان خانگی دیسک گردن را بگوییم، بهتر است با نشانههای این مشکل آشنا شوید. علائم دیسک گردن با توجه به نوع و شدت بیماری متفاوت است.
علائم دیسک گردن خفیف
انواع دیسک گردن معمولا با درد عضلانی نمایان میشود. رایجترین علائم دیسک گردن خفیف عبارتند از:
- احساس درد در گردن، بازو، شانه و دستها
- سفت شدن عضلات اطراف گردن و شانهها همراه با درد (اسپاسم عضلانی)
- احساس درد هنگام حرکت گردن
- احساس گزگز یا سوزنسوزن شدن در بازو و دستها
معمولا علائم دیسک در نوع خفیف به شکل دورهای و با شدت کم ظاهر میشود و شما میتوانید با استفاده از روش درمان خانگی دیسک گردن، این علائم را کنترل کنید.
- علائم دیسک گردن حاد
دیسک گردن حاد ممکن است نشاندهنده جدی بودن بیماری باشد که با علائم شدیدتری همراه است. نشانههای دیسک حاد عبارتند از:
- سردرد و گردن درد شدید
- منقبض شدن گردن
- احساس درد یک طرفه در شانه و قفسه سینه
- عدم تعادل بدن
- ناتوانی در حرکت پاها
- احساس ناتوانی و ضعف در دستها
- ضعف عضلات
- احساس گزگز شدن و بیحسی شدید و طولانی مدت در دست و پاها
- بیاختیاری ادرار
- چشم درد
تاثیر دیسک گردن درجسم
احساس درد در ناحیه گردن و ضعف عضلات بر سطح کیفیت زندگی افراد تاثیر منفی میگذارد و در انجام فعالیتهای روزانه فرد بیمار اختلال ایجاد خواهد کرد. همچنین اگر تشخیص و درمان دیسک گردن به موقع اتفاق نیفتد، با تضعیف رشتههای عصبی، عارضه خطرناکی چون ایجاد اختلال در حرکات روده و مری، از کار افتادگی اندامها (مانند بازو، دست) یا فلج کامل رخ خواهد داد.
روشهای تشخیص بیماری دیسک گردن
برای تشخیص دقیق دیسک گردن، باید به پزشک متخصص مراجعه کنید. در ابتدا پزشک سؤالاتی درباره علائم بیماری از شما میپرسد. سپس پس از انجام معاینه فیزیکی برای تشخیص دقیقتر و درمان سریع دیسک گردن، انجام یکی از آزمایشهای زیر را تجویز میکند.
آزمایشهای تخصصی دیسک گردن
چندین روش آزمایش برای تعیین دیسک گردن وجود دارد که پزشک متخصص با توجه به نشانهها و تشخیص اولیه، یکی از این روشها را تجویز میکند. این آزمایشها عبارتند از:
- تصویربرداری کامپیوتری
این آزمایش شامل روشهای سیتی اسکن، امآرآی و اشعه ایکس است که هرکدام با گرفتن تصویری کامل از ساختار استخوانی ستون فقرات، اطلاعاتی درباره ناهنجاریهای استخوانی، فتق دیسک، عفونت، شکستگی یا تومور را نشان میدهند. پزشک متخصص با بررسی این نتایج، مشکل بیمار را بهطور دقیق تشخیص میدهد و مراحل درمان را آغاز میکند.
- الکترومیوگرافی
پزشک متخصص برای بررسی آسیب یا فشردهسازی عصب، آزمایش الکترومیوگرافی را تجویز خواهد کرد. در این آزمایش مواردی چون بافت ماهیچهای و آسیب محیطی اندازهگیری میشود.
- تصویربرداری میلوگرام
در این روش یک ماده مخصوص به درون فضاهای مایع مغزی نخاع تزریق میشود. سپس توسط اشعهایکس، فشار روی نخاع، اعصاب، خار استخوان و تومورهای ستون فقرات تصویربرداری میگردد. پس از تشخیص مشکل، پزشک درمان را آغاز میکند.
روشهای موثر در درمان دیسک گردن
پزشک متخصص پس از بررسی نتایج آزمایشها، با توجه به نوع مشکل و علائمی که دارید مراحل درمان را آغاز میکند. روشهای پزشکی عبارتند از:
درمان غیرتهاجمی یا درمان دارویی
90 درصد افراد مبتلا به دیسک گردن با مصرف دارو، انجام فیزیوتراپی، ورزش مخصوص، آب درمانی، استفاده از گردنبندهای طبی و استراحت در منزل بهبود مییابند، اما ممکن است به دارو درمانی هم نیاز داشته باشند.
جراحی دیسک گردن
در صورت پیشرفت بیماری دیسک گردن (دیسک حاد) بیمار علاوه بر احساس درد شدیدی که در ناحیه گردن، پشت کتف و قفسه سینه دارد، دچار ضعف عضلانی هم میشود؛ یعنی توانی برای کنترل حرکت دست یا پاهایش نخواهد داشت؛ بنابراین جراحی دیسک گردن تنها راه درمانی به حساب میآید. این روش چندین نوع دارد:
- فیوژن ستون فقرات
- تحریک الکتریکی عملکردی
- دیسککتومی گردن
- کورپکتومی
- لامینکتومی
برای درمان دیسک گردن چه داروهایی تجویز میشود؟
برای درمان دیسک گردن ابتدا باید به پزشک متخصص یا جراح مغز، اعصاب و ستون فقرات مراجعه نمایید. پزشک برای درمان دیسک گردن معمولا داروهای مسکن، شل کننده عضلات و داروهای ضدالتهاب تجویز میکند. همچنین در صورت بیاثر بودن داروها، تزریق کورتیکواستروئید در فضای کنار پوشش نخاع بهمنظور رفع درد در ناحیه گردن و بازو، توسط پزشک انجام میشود.
درمان خانگی دیسک گردن
اگر مشکل دیسک گردن به جراحی نیاز نداشته باشد، میتوانید با روشهای درمان خانگی دیسک گردن، از پیشرفت بیماری جلوگیری کنید. این روشها عبارتند از:
- استفاده از کمپرس سرد یا گرم، یکی از روشهای درمان خانگی دیسک خفیف گردن است که به کاهش درد و شل شدن عضلات کمک میکند.
- اصلاح وضعیت بدن در حالت ایستاده و نشسته (در همه حالت گردن باید صاف و به حالت عمود قرار بگیرد) یکی از روشهای درمان خانگی دیسک گردن شدید محسوب میشود که در کاهش درد و علائم تأثیر میگذارد.
- ماساژ دادن عضلات گردن یکیدیگر از روشهای درمان خانگی درد دیسک گردن است.
- استراحت کافی، استفاده از بالشت طبی هنگام خوابیدن و اصلاح حرکات (مانند نشستن، خوابیدن و…) بهترین درمان خانگی دیسک گردن محسوب میشود.
- استفاده از طب سنتی و انجام مدیتیشن در درمان خانگی پارگی دیسک گردن تأثیر مثبت میگذارد.
- قراردادن خمیر فلفل هندی (ترکیب فلفل با آب) برروی ناحیه درد از روشهای مؤثر درمان گیاهی دیسک گردن و کمر خواهد بود.
- بهترین داروی گیاهی برای دیسک گردن و کمر، دمنوش دم اسب، روغن گل ساعتی، دمنوش پوست درخت بید سفید و زردچوبه است.
انجام حرکات ورزشی موثرترین روش درمان خانگی
بهغیر از موارد گفته شده، یکی دیگر از مؤثرترین روشهای درمان خانگی فتق دیسک گردن، انجام حرکات ورزشی خواهد بود. بهترین تمرینات ورزش برای دیسک گردن عبارتند از:
- حرکت دادن گردن به سمت راست و چپ
برای انجام این حرکت باید برروی یک صندلی بنشینید به طوری که گردن، کمر و شانهها در یک خط صاف قرار بگیرند. سپس به آرامی سر خود را به سمت راست و سپس به سمت چپ حرکت دهید. (روزانه 10 مرتبه)
- انقباض گردن
در این روش ابتدا برروی زمین بخوابید و دستهایتان را کنار بدنتان قرار دهید. سپس به آرامی چانه خود را به سمت قفسه سینه بکشید تا غبغب ایجاد شود، سپس به مدت 5 تا 10 ثانیه در این حالت بمانید. (روزانه 20 مرتبه)
- کشش شانهها
ابتدا به دیوار تکیه دهید، آرنج خود را تا 90 درجه خم کنید، سپس بهآرامی شانههای خود را به سمت پایین و عقب بیاورید، در همین حین با پشت بازوهایتان به دیوار فشار وارد کنید.
- حرکت اسکالین
برای انجام این حرکت ابتدا برروی صندلی بنشینید. سپس با دست چپ صندلی را بگیرید، بهگونهای که سرشانه به سمت پایین حرکت کند، سپس به آرامی گوش راست خود را به سمت شانه راست و کمی به سمت عقب خم نمایید. (روزانه 5 مرتبه)
انجام تمرینات اصلاحی، یکی از روشهای درمان خانگی بیرونزدگی دیسک گردن است که به کاهش درد و علائم کمک میکند. البته تمامی تمرینهای ورزشی را باید با مشورت پزشک انجام دهید.
دیسک گردن عارضهای دردناک در کمین همه
ستون فقرات گردن دارای 7 مهره است که مابین آنها دیسک یا بالشتک ضربهگیر قرار گرفته است. در صورتی که دیسک دچار کم آبی، ترک یا پارگی شود، علائمی چون گردن درد، ضعف عضلات و بیحسی دست و پاها رخ میدهد. معمولا دیسک گردن بدون جراحی و با مصرف دارو و تغییر سبک زندگی قابل درمان است. در این مقاله روشهای درمان خانگی دیسک گردن را ارائه دادهایم که با مطالعه آن میتوانید به تسریع دوره بهبود خود کمک کنید.
سوالات متداول
آیا دیسک گردن و سردرد بایکدیگر ارتباط دارند؟
بله، افراد ممکن است گاهی سردردهای شدیدی را احساس کنند که منشاء آنها در گردن است. یکی از نشانههای دیسک گردن، سردردهای ناحیه سر است.
آیا دیسک گردن موجب چشم درد میشود؟
بله همانطور که در مطلب بالا اشاره شد، یکی از نشانههای دیسک گردن، چشم درد است. تنشهای عضلانی و مختل شدن خونرسانی به سر و چشم سبب ایجاد این مشکل میشود.
آیا سرگیجه نشانی از دیسک گردن است؟
بله، بیرون زدگی دیسک با فشار بر روی اعصاب نخاعی جریان خون در مغز و گوش داخلی را با اختلال مواجه میکند و از این طریق سرگیجه ایجاد میشود.