تغذیه بارداریتغذیه و سلامت خانواده

خواص خوردن لبو در دوران بارداری و علت مصرف چغندر در سه ماه اول بارداری

خوردن لبو در دوران بارداری دارای فوایدی مانند تصفیه خون و سم‌زدایی است که باعث حفظ سلامت مادر و جنین در این دوران می‌شود. چغندر یا همان لبو نوعی سبزی ریشه‌ای است که یک طعم خاکی و شیرینی می‌دهد. خوردن لبو در این دوران هوس مادر باردار را نسبت به غذاهای شیرین و پرکالری که با خطر دیابت همراه‌ هستند برطرف میکند. چغندر حاوی مواد معدنی و مغذی بسیاری است که می‌توانید از آن در تهیه غذا، سالاد یا اسموتی‌ها استفاده نمایید. تغذیه مادران باردار با رشد جنین رابطه مستقیم دارد؛ بنابراین بهتر است مصرف لبو را در برنامه غذایی خود قرار دهید.
در این مقاله از سایت سلامت و پزشکی ژین طب قصد داریم درباره فواید خوردن چغندر در بارداری سخن بگوییم. به نظر شما آیا خوردن لبو در دوران بارداری ضرر دارد یا خیر؟ همراه ما باشید.

خوردن لبو در دوران باردار-ژین طب

ارزش غذایی لبو

هر 100 گرم لبوی خام، مواد مغذی زیر را شامل می‌شود:

  • میزان کربوهیدرات

هر صد گرم لبو حدود 56.9 گرم کربوهیدرات به همراه دارد.

  • میزان قند

خوردن هر تکه لبو صد گرمی حدود 76.6 گرم قند طبیعی را شامل می‌شود.

  • میزان چربی

چربی موجود در هر صد گرم لبو حدود 17 گرم است.

  • میزان پروتئین

بدن خانم باردار با مصرف صد گرم لبو حدود 61.1 گرم پروتئین دریافت می‌کند.

  • میزان و انواع ویتامین‌ها

ویتامین‌های موجود در صد گرم چغندر به ترتیب برابر است با: ویتامین k (2.0 میکروگرم)، ویتامین E (04.0 میلی‌گرم)، ویتامین A (33 واحد)، ویتامین C (9.4 میلی‌گرم)، ویتامین B9 (109 میلی‌گرم) و ویتامین B6  (067.0 میلی‌گرم).

  • سایر شاخص‌های ارزش غذایی

خوردن لبو در دوران بارداری مواد مغذی دیگری نیز به بدن مادر و جنین می‌رساند. این مواد مغذی عبارتند از: کلسیم (16 میلی‌گرم)، منیزیم (23 میلی‌گرم)، پتاسیم (325 میلی‌گرم)، آهن (80 میلی‌گرم) و فیبر (2.8 میلی‌گرم).

دوره زمانی بارداری و مصرف لبو

خوردن لبو در دوران بارداری هیچ‌گونه ضرری ندارد و از ابتدای بارداری تا ماه آخر می‌توان این ماده غذایی را مصرف کرد، اما برخی مادران می­پرسند که مصرف چغندر چه زمانی بهتر است؟ در ادامه مقاله به این پرسش پاسخ خواهیم داد.

بیشتر بخوانید: ویار بارداری نشان از چه کمبودهایی دارد؟

بهترین زمان مصرف لبو در دوران بارداری

از آنجایی که نخاع و ستون فقرات جنین در سه ماهه اول شکل می‌گیرد، بدن مادر باید آهن (اسید فولیک) دریافت کند؛ بنابراین سه ماه اول بارداری مصرف لبو بسیار مفید است. البته چغندر به دلیل مواد مغذی بسیاری که دارد در ماه‌های دیگر بارداری هم باید مورد استفاده قرار بگیرد، اما اگر به لبو آلرژی دارید، توصیه ما این است که درباره مقدار مصرف بازهم با پزشک خود مشورت نمایید.

نحوه مصرف لبو در دوران بارداری

شما می‌توانید لبو را به روش‌های مختلف در رژیم غذایی خود قرار دهید.

  • خوردن آب لبو در دوران بارداری

برای خانم‌های باردار، آب لبو حتما باید با آب سبزیجات دیگر مانند هویج یا سیب ترکیب شود. شاید این سوال وجود داشته باشد که میزان مصرف آب لبو برای هر وعده و تعداد دفعات مصرف آن در زمان بارداری چقدر است؟ خانم‌های باردار در طول روز فقط باید 2 عدد چغندر متوسط را آب بگیرند و بنوشند نه بیشتر؛ چراکه مصرف بیش‌ازحد  به مادر و جنین آسیب می­رساند.

  • اضافه کردن چغندر به وعده‌های غذایی دیگر

شما می‌توانید لبوی پخته شده را به سالاد، سیب‌زمینی و سوپ اضافه کنید یا به تنهایی آن را مصرف نمایید، اما میزان مصرف لبو برای هر وعده و تعداد دفعات مصرف آن در زمان بارداری باید چقدر باشد؟ مصرف 4 وعده لبوی پخته شده در هفته برای خانم‌های باردار بلامانع است.

  • ترکیب لبو با اسموتی‌ها

اسموتی لبو در بارداری-ژین طب

بیشتر بخوانید: فواید و عوارض خوردن خیار در دوران بارداری به همراه ارزش غذایی

شما می‌توانید لبو را به‌همراه سبزیجات یا میوه‌های دیگر میکس کنید و مصرف نمایید. در ادامه، دستور تهیه یک اسموتی مقوی و خوشمزه را خواهیم گفت، اما سوال همیشگی مادران باردار این است که آیا میزان مصرف اسموتی لبو برای هر وعده و تعداد دفعات مصرف آن در زمان بارداری مهم است؟ در پاسخ باید گفت، مصرف اسموتی روزانه یک وعده ایرادی ندارد.

مواد لازم برای تهیه اسموتی لبو:

  1. تکه‌های لبو (یک دوم فنجان)
  2. زنجبیل تازه (یک قاشق چایخوری)
  3. آب پرتقال (یک دوم فنجان)
  4. موز یخ زده (یک عدد)
  5. توت فرنگی منجمد (یک فنجان)
  6. آب (یک دوم فنجان)

طرز تهیه:

خوردن لبو در دوران بارداری  به شکل‌های مختلف مانند یک اسموتی خوشمزه مصرف می­شود. برای تهیه این ترکیب، تمامی مواد را در مخلوط کن بریزید تا به‌ خوبی ترکیب شوند. سپس نوش جان کنید.

  • تهیه چای لبو

خیلی از خانم‌های باردار دوست دارند لبو را به صورت چای مصرف کنند که هیچ ایرادی ندارد، اما میزان مصرف چای لبو برای هر وعده و تعداد دفعات مصرف آن در زمان بارداری چقدر باشد که سلامت مادر و جنین را به خطر نیندازد؟ نوشیدن چای لبو برای خانم‌های باردار به میزان 6 وعده در طول هفته مانعی ندارد.

مواد لازم برای تهیه چای لبو:

  1. لبو
  2. آب (2 فنجان)
  3. عسل (یک چهارم پیمانه)
  4. آب لیموی تازه (یک عدد)
  5. نعناع

طرز تهیه:

برای تهیه چای لبو ابتدا آب را در ظرفی بریزید تا جوش بیاید. سپس چغندر، عسل، آب لیمو و نعناع را به آن اضافه کنید و پس از گذشت چند دقیقه، چای را از روی حرارت بردارید و اجازه دهید به مدت 20 دقیقه خنک شود. سپس میل کنید. این مقدار مواد، چند فنجان چایی می‌دهد و می‌توانید همراه با خانواده این چای خوشمزه را بنوشید.

همان‌طور که خوردن لبو در بارداری فواید بسیاری دارد، مصرف بیش‌ازاندازه آن هم مضر است؛ بنابراین میزان مصرف دقیق لبو را با توجه به شرایطتان از پزشک خود بپرسید.

بیشتر بخوانید: خوردن باقالی در بارداری، خواص و مضرات به همراه دستور پخت

لبو و رشد اندام‌های جنین

خوردن لبو در دوران بارداری برروی سلامت مادر و جنین تأثیر می‌گذارد که در ادامه مطلب بررسی خواهیم کرد.

  • تأثیر لبو روی هورمون‌ها

در دوران بارداری، تغییرات هورمونی  روی سیستم گوارش تأثیر می­گذارد و عمل هضم غذا را کند می­کند؛ بنابراین خوردن لبو مانع از یبوست در دوران بارداری می‌شود.

  • تأثیر لبو روی کم‌خونی

فقر آهن و کم‌خونی علاوه ‌براینکه باعث احساس خستگی و کسلی در مادر می‌شود، روی رشد جنین هم تأثیر می‌گذارد. از آنجایی که لبو حاوی مقداری آهن است، پزشکان مصرف این ماده غذایی را توصیه می‌کنند.

  • تأثیر لبو روی سایر بخش‌های بدن

فواید خوردن لبو در دوران بارداری تنها مختص هضم غذا و کم‌خونی نیست، بلکه مزایای دیگری هم دارد:

  1. تأمین ویتامین C موردنیاز

آب چغندر همراه با آهن، منبع عالی ویتامین C است که جذب آهن را در بدن افزایش می‌دهد. برای زایمان سالم می‌توانید آب لبو را در طول بارداری بنوشید.

  1. تقویت سیستم ایمنی بدن

لازم است بدانید که سیستم ایمنی بدن در دوران بارداری ضعیف می‌شود؛ بنابراین برای تقویت ایمنی بدن باید اقداماتی را انجام دهید. یکی از روش‌های طبیعی تقویت سیستم ایمنی بدن در دوران بارداری مصرف لبو است.

  1. افزایش متابولیسم و تنظیم فشار خون

خوردن لبو در دوران بارداری باعث دریافت مقدار زیادی پتاسیم می‌شود؛ بنابراین متابولیسم بدن مادر را تنظیم می‌کند.

  1. تنظیم قند خون

از آنجایی که لبو یک ماده غذایی کم گلیسمی است، بدن شما زمان زیادی را برای جذب قند موجود صرف می‌کند؛ بنابراین خوردن چغندر در دوران بارداری موجب افزایش ناگهانی سطح قند خون شما نمی‌شود.

  1. کاهش پوکی استخوان

زنان باردار نسبت به دیگر خانم‌ها بیشتر در معرض خطر ابتلا به پوکی استخوان هستند. از آنجایی که چغندر حاوی مقداری سیلیس و کلسیم است، استخوان‌ها را تقویت می‌کند و مانع کلسیم‌زدایی استخوان‌ها در دوران بارداری می‌شود.

  1. کاهش التهاب و جلوگیری از درد مفاصل

لبو حاوی ماده ضدالتهابی قوی به نام بتائین است؛ بنابراین مصرف منظم آن با التهاب‌های بدن مبارزه می‌کند و تورم و درد مفاصل را کاهش می‌دهد.

  1. سلامت کبد

درون چغندر، رنگدانه مغذی به نام بتاسیانین وجود دارد که کبد و خون را سم‌زدایی می‌کند؛ بنابراین با دفع سموم از بدن اسیدهای چرب در کبد باقی نمی‌مانند. این کار کبد شما را سالم نگه می‌دارد که به نوبه خود بارداری سالم را تضمین خواهد کرد.

  1. سلامت دندان‌ها

خوردن لبو در دوران بارداری بخشی از کلسیم بدن مادران را تأمین می‌کند و مانع از کلسیم‌زدایی می‌شود؛ پس دندان‌های خانم‌های باردار سالم می‌مانند.

حالا که با فواید خوردن لبو آشنا شدید، بهتر است برخی ضررهای مصرف چغندر در این دوره را هم بررسی کنیم.

بیشتر بخوانید: خوردن کله پاچه در بارداری، ضررها و فواید برای مادر و جنین

عوارض ناشی از خوردن لبو در دوران بارداری

مصرف زیاد لبو در دوران بارداری  گاهی عارضه­هایی به همراه دارد؛ بنابراین باید به مقدار مناسب مصرف کنید. برخی عارضه‌ها عبارتند از:

  1. مصرف زیاد لبو امکان دارد تارهای صوتی را به‌صورت موقت فلج کند
  2. برگ‌های چغندر حاوی مقدار زیادی اگزالات است که به بروز سنگ کلیه منجر می­شود
  3. حالت تهوع و استفراغ در برخی از افراد به دلیل وجود بتائین
  4. احساس خستگی و ضعف در برخی افراد به دلیل وجود نیترات

البته این عارضه‌ها به‌خاطر مصرف بیش‌ازاندازه لبو یا آلرژی در برخی افراد بروز پیدا می‌کنند.

بیشتر بخوانید: محاسبه سن بارداری؛ تعیین زمان زایمان و تنظیم تقویم ماهیانه حاملگی

تأثیر لبو در تعیین جنسیت جنین

تأثیر لبو در تعیین جنسیت جنین-ژین طب

بنا به اعتقاد گذشتگان، ویار خانم باردار به غذاهای شیرین و خوردن لبو نشان از فرزند دختر است، اما از لحاظ علمی تاکنون اثبات نشده است.

مصرف لبو و وزن‌گیری جنین

خوردن لبو در دوران بارداری نه تنها روی سلامت مادر تأثیر می‌گذارد، بلکه در سلامت جنین هم نقش دارد. لبو حاوی مقدار زیادی اسید فولیک است. در نتیجه باعث تشکیل گلبول‌های قرمز و رشد نخاع جنین در سه ماهه اول بارداری می‌شود. همچنین با کمک به رشد سیستم عصبی جنین، خطر ناهنجاری‌های هنگام تولد مانند اسپینا بیفیدا و آنسفالی را کاهش می‌دهد. خوردن لبو در دوران بارداری به حفظ وزن مادر و جنین کمک می‌کند.

شیوه نگهداری لبو و مصرف

هنگام خرید، لبوهای کوچک یا متوسط را انتخاب کنید و برای نگهداری در یخچال برگ و ریشه‌های آن را جدا کنید. لبو را به صورت خام داخل فریز نگذارید؛ چراکه بافت آن‌ها خراب می‌شود و تغییر مزه می‌دهند. اگر قصد نگهداری لبو در فریزر را دارید، باید آن‌ها را بپزید. از آنجایی که مصرف سبزیجات نشسته و آلوده در دوران بارداری ضرر دارد و سلامت مادر و جنین را به خطر می‌اندازد، باید قبل از مصرف آن‌ها را به خوبی با آب سرد بشویید و سپس پوست لبوها را بگیرید.

یادداشت پایانی

دوران بارداری، حساس‌ترین مرحله زندگی است؛ چراکه سلامت و رشد جنین کاملا به سلامتی مادر بستگی دارد؛ بنابراین خانم‌های باردار باید یک رژیم غذایی سالم داشته باشند. همان‌طور که در این مقاله گفتیم خوردن لبو در دوران بارداری، سلامت مادر و جنین را تضمین می­کند.

منبع
parenting.firstcry.com

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا