بیماری های مفصلی

عفونت زانو با 5 علت رایج؛ از دیابت تا استئومیلیت

عفونت زانو یا همان آرتریت عفونی که به‌عنوان آرتریت سپتیک نیز شناختـه می‌شود از عمده دلایل درد زانوها است. این عارضه اغلب به علت برخورد صدمات جدی به ناحیه اتفاق می‌افتد. در اکثر موارد عفونت زانو با علائم دردناکی همراه بود‌ه و نیاز به درمان جدی دارد. با این حال بعضا پزشکان با تجویز دارو نیز می‌توانند به بهترین نحو ممکن عفونت‌های خفیف زانو را درمان کنند.

اما برای عفونت‌های شدید گاهی جراحی نیاز خواهد شد که در آن عفونت تخلیه و بافت‌های آسیب‌دیده ترمیم می‌شوند. برای آشنایی هر چه بیشتر با دلایل عفونت زانو و نحوه درمان آن، در این مقاله از سایت ژین طب ما را همراهی کنید.

عفونت زانو چیست؟ آیا برای درمان این عارضه باید آنتی بیوتیک مصرف شود؟

عفونت زانو از جمله مشکلات بالقوه‌ای است که گاها در پی وقوع حوادث ناخوشایندی گریبان‌گیر افراد می‌شود. این بیماری زمانی رخ می‌دهد که مایع سینوویال روان‌کننده مفصل زانو توسط باکتری‌ها و ویروس‌ها آلود‌ه می‌شود.

عفونت زانو اغلب یکی از مفاصل را تحت تاثیر قرار می‌دهد، اما امکان بروز آن در پی عفونت‌ اعضای دیگر بدن نیز وجود دارد. جراحی، التهاب یا برخی مشکلات دیگر زانو از دلایل به وجود آورنده عفونت زانو به شمار می‌رود. در ادامه مقاله به بررسی کامل علل بروز عفونت زانو و نحوه درمان آن می‌پردازیم.

اصلی‌ترین علائم عفونت زانو؛ از تب تا درد و ناراحتی

در حالت کلی عفونت های زانو با درد شدید در هنگام حرکت همراه هستند. با این حال برخی علائم دیگر نیز نشان از بروز عفونت مفصل زانو دارند که عبارتند از:

  • تورم اطراف زانو
  • ناتوانی در حرکت زانو
  • قرمزی یا سوزش زانو
  • لرزش بدن و حالت تهوع
  • درد یا سفتی شدید زانو
  • تب طولانی مدت (بیش از 24 ساعت)

دلایل به وجود آورنده عفونت زانو چیست؟ آیا ناشی از زخم است یا آسیب؟

بعد از جراحی عفونت زانو ممکن است رخ دهد|ژین طب

در اکثر موارد، عفونت زانو به علت بروز برخی صدمات، جراحی‌ها و سایر عفونت‌های موجود در اطراف بدن ایجاد می‌شود. با این حال، شایع‌ترین علل عفونت زانو شامل یکی از موارد زیر است:

1. عفونت بافت نرم عارضه‌ای رایج در افراد دیابتی و سیستم ایمنی ضعیف

عفونت‌های بافت نرم یا سلولیت اغلب به وسیله باکتری استاف ایجاد می‌شوند. این نوع از باکتری‌ها همواره روی پوست زندگی می‌کنند، حتی زمانی که پوست شما سالم است. باکتری‌های استاف توانایی این را دارند که از طریق هر زخم باز روی زانو وارد ناحیه مفصل زانو شوند.

افرادی که داروهای دیابتی و سرکوب کننده سیستم ایمنی مصرف می‌کنند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به این نوع از عفونت قرار دارند.

2. عفونت زانو بعد از جراحی رایج‌ترین عارضه بعد از عمل

جراحی تعویض مفصل زانو جزء جراحی‌های رایج برای انواع مشکلات زانو است که معمولا هیچ عوارضی در پی ندارد. با این حال، این جراحی در کمتر از 1% موارد منجر به ایجاد عفونت در اطراف ناحیه ایمپلنت مصنوعی می‌شود. دلیل این امر آن است که مفاصل مصنوعی جایگزین‌شد‌ه اغلب از جنس فلز و پلاستیک بود‌ه و توانایی مبارزه با باکتری‌های مضر را ندارند. متاسفانه مفاصل مصنوعی اغلب در حین جراحی و در مواردی حتی پس از سال‌ها نیز موجب بروز عفونت در ناحیه زانو می‌شوند.

نوع دیگری از جراحی‌ها که منجر به ورود باکتری به مفصل زانو می‌شوند، جراحی‌های ترمیم غضروف یا تاندون‌های پاره‌شده است. جراحی ترمیم ACL و ترمیم مینیسک زانو از رایج‌ترین جراحی‌هایی هستند که منجر به بروز عفونت می‌شوند.

3. التهاب مفصل باکتریایی یا آرتریت سپتیک در اثر ضربه یا زخم

التهاب مفاصل باکتریایی یا آرتریت سپتیک مشکلی است که با بروز عفونت همراه است. این عارضه اغلب در پی ضربه به مفصل زانو به دلیل نیش حیوانات، زخم سوراخ‌شده یا عفونت‌های موجود در روی پوست ایجاد می‌شود. بیماری‌های مفصلی مانند آرتریت روماتوئید و داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی خطر ابتلا به این نوع از عفونت‌ های زانو را افزایش می‌دهند.

4. بورسیت زانو عاملی برای التهاب در بافت‌ها همراه با درد زیاد

بورسیت زانو نوعی مشکل التهابی است که بورس‌های زانو را تحت تاثیر قرار می‌دهد. بورس‌ها کیسه‌های مملو از مایعی هستند که وظیفه محافظت از زانوها را بر عهده دارند. با نفوذ باکتری‌ها به بورس‌های زانو نیز بعضا موجب عفونت زانو می‌شود.

5. استئومیلیت نوعی عفونت ناشی از بورسیت با خطر بالا

در برخی از موارد، عفونت‌های ناشی از بورسیت یا سایر بخش‌های زانو به استخوان‌ها می‌رسند. همچنین صدمات ضربه‌ای که استخوان‌ها را در معرض هوا قرار می‌دهند نیز منجر به عفونت می‌شوند. این نوع عفونت‌های استخوانی استئومیلیت نامید‌ه می‌شوند. این نوع از عفونت‌ها اگرچه نادر هستند، اما به هنگام بروز خطرات بسیار جدی را در پی دارند.

چه زمانی باید برای درمان عفونت در زانو به پزشک مراجعه کرد؟

توصیه می‌شود به هنگام مواجه با هر گونه درد و تورم شدید در زانو خود فورا به پزشک مراجعه نمایید. زمانی که علائم زیر را در خود مشاهده کردید، سریعا در پی کمک‌های اورژانسی باشید:

  • تب شدید
  • لرزش بدن
  • حالت تهوع
  • سفتی مفاصل

در صورت بروز این علائم برای تشخیص علت به پزشک مراجعه کنید.

عفونت زانو چگونه تشخیص داد‌ه می‌شود؟ اشعه ایکس یا معاینه فیزیکی؟

در اغلب موارد، عفونت زانو با آزمایش مایع موجود در زانوها قابل تشخیص است. برای این کار از طریق عمل آسپیراسیون (تخلیه مایع زانو) مقداری از مایع مفصل آسیب‌دیده زانو را برمی‌دارند. مایع خارج شد‌ه برای بررسی گلبول‌های سفید، ویروس‌ها، قارچ‌ها و باکتری‌ها مورد آزمایش قرار می‌گیرد. البته با یک آزمایش خون ساده نیز می‌توان به وجود هر نوع عفونتی در بدن پی برد.

گاهی اوقات می‌توان از اشعه ایکس نیز به‌عنوان ابزاری برای ارزیابی آسیب مفاصل ناشی از عفونت بهره گرفت.

عفونت زانو چگونه درمان می‌شود؟ آیا روند درمان راحت است؟

عموما درمان عفونت زانو از عهده خود افراد برنمی‌آید و حتما باید تحت نظر پزشک برطرف شود. به علت اینکه تلاش برای درمان عفونت زانو در خانه می‌تواند منجر به انتشار عفونت به داخل جریان خون شود. در نتیجه عوارض شدیدی در پی خواهد داشت.

از این رو توصیه می‌شود به محض مشاهده اولین علائم عفونت زانو به یک پزشک متخصص مراجعه کنید. پزشک معالج پس از انجام بررسی‌های لازم، یکی از روش‌های درمانی زیر را توصیه خواهد کرد. 

1. مصرف آنتی بیوتیک برای عفونت مفصل زانو اولین مرحله درمان

در اغلب موارد پزشک در مراحل ابتدایی درمان، چند آنتی‌بیوتیک‌ برای کاهش تعداد باکتری‌ها در زانو و جلوگیری از عفونت مفصل تجویز می‌کند.

برخی از آنتی بیوتیک‌ها به صورت داخل وریدی مصرف می‌شوند تا زمانیکه عفونت شروع به بهبود کند. مصرف آنتی بیوتیک‌های خوراکی عموما تا شش هفته باید تداوم یابد تا عفونت به طور کامل رفع شود.

یکی دیگر از روش‌های درمان زانو درد ناشی از عفونت و گرفتگی عضلات ناشی از آن مصرف قرص تیزانیدین است. زمانی استفاده از داروی شل کننده عضلانی مانند قرص تیزانیدین برای دیسک کمر و زانو درد استفاده می‌شود که علائمی همچون درد و اسپاسم عضلانی وجود داشته باشد.

استفاده از قرص تیزانیدین برای دیسک کمر و زانو درد پس از دو روز مصرف از بین می‌رود. البته بیمار باید دوره مصرف دارو را تکمیل کند تا اثرگذاری آن دائمی شود.

2. زهکشی مفصل زانو برای تخلیه مایع عفونی از بدن با آسپیراسیون

زهکشی یا آسپیراسیون راهی برای درمان عفونت زانو|ژین طب

در حالت معمول، برای درمان عفونت زانو حتما باید مایع عفونی اطراف مفصل خارج شود. برای مکش و تخلیه مایع عفونی از بدن، از روشی به نام آرتروسکوپی استفاده می‌کنند. در برخی موارد، مایع را می‌توان با استفاده از یک سوزن بزرگ خارج کرد که به آن آسپیراسیون می‌گویند. در موارد جدی‌تر که عفونت پیشرفت کرد‌‌ه است، نیاز به یک عمل جراحی باز برای برداشتـن مایع عفونی و همچنین بافت آسیب‌دیده است.

خلاصه هر آنچه که باید در مورد عفونت زانو بدانید

عفونت زانو یک بیماری جدی است که معمولا در پی برخورد ضربات سنگین به نواحی مختلف زانو رخ می‌دهد. البته عفونت زانو به دلایل دیگری نیز اتفاق می‌افتد که التهاب، جراحی و بورسیت زانو جزء مهم‌ترین علل آن است. اصلی‌ترین علائم عفونت زانو شامل درد و سفتی مفاصل و ناتوانی در حرکت است. با این حال این عارضه منجر به وقوع علائم بدتری نیز می‌شود.

بهترین راه درمان اولیه عفونت زانو مصرف آنتی بیوتیک های تجویزی است. در صورت تشدید عفونت و عدم بهبودی بعد از مصرف قرص‌های آنتی بیوتیک، نیاز به عمل جراحی خواهد بود. در صورت عدم درمان به موقع، احتمالا مفصل زانوهای شما برای همیشه آسیب ببیند و یا دچار شوک سپتیک شوید. بنابراین تشخیص به موقع و شروع درمان در اسرع وقت بسیار ضروری است. 

سوالات پرتکرار در مورد عفونت زانو

1. برای عفونت زانو چی بخوریم؟

غذاهای غنی از امگا 3، مصرف سبزیجات تازه، سبزیجات ریشه‌ای تند مانند پیاز و سیر، میوه‌های تازه.

2. بهترین دارو برای عفونت زانو چیست؟

داروهای آنتی بیوتیکی مانند پنی سلین، سفالکسیم و آموکسی سیلین.

3. بهترین انتی بیوتیک برای عفونت مفصل کدام دارو است؟

بهترین دارو برای عفونت در زانو استفاده از داروهای تزریقی است که تاثیر سریع‌تری دارند.

منبع
healthline

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا