بیماری زونا در مردان
بیماری زونا نوعی عفونت ویروسی است که به شکل بثورات پوستی (قرمز، قهوهای و…) و تاولهای دردناک در بخشهای مختلف بدن بهخصوص صورت، گردن، کمر و اندامهای داخلی ظاهر میشود. زونا از ویروس واریسلا زوستر (VZV) به وجود میآید. همان ویروسی که در بروز آبلهمرغان تأثیر دارد. این بیماری، مسری است و در صورتی که فرد سالم، پوست فرد بیمار (بثورات و تاولها) را لمس کند، به این بیماری مبتلا خواهد شد.
بسیاری از آقایان این بیماری را با بیماری پوستی اشتباه میگیرند و برای درمان اقدامی نمیکنند. این باور اشتباه است و در صورتی که بیماری درمان نشود، امکان دارد مشکلات جدیتری رخ دهد.
ارتباط زونا با بیماریهای دیگر
آیا این بیماری همان آبلهمرغان است؟ بیماری زونا تنها با بیماری آبلهمرغان ارتباط دارد. همانطور که گفته شد، ویروس واریسلا زوستر عامل ظهور هر دوی این بیماریها است. اگر افراد در گذشته به آبلهمرغان مبتلا شده باشند، امکان دارد در بزرگسالی به زونا مبتلا شوند؛ چراکه این ویروس ممکن است سالها در سیستم عصبی یا جمجمه نهفته بماند و پس از گذشت چند سال دوباره بهصورت زونا فعال گردد.
چه کسانی زونا میگیرند؟
فارغ از جنسیت، آقایان هم زونا میگیرند. این بیماری در هر سنی ممکن است به سراغتان بیاید، اما بر اساس تحقیقات به دست آمده بیماری در افراد 50 سال به بالا بیشتر دیده شده است.
چرا آقایان دچار این بیماری میشوند؟
عامل بیماری، نوعی عفونت ویروسی به نام واریسلا زوستر است. علاوه بر بیماری آبلهمرغان، دلایل دیگری در شکلگیری این بیماری مؤثر هستند که در ادامه بررسی خواهیم کرد.
عوامل موثر در ابتلا به زونا
عواملی که امکان دارد خطر ابتلا را افزایش دهند، عبارتند از:
افزایش سن
بالا رفتن سن یکی از عوامل مؤثر در ابتلا است؛ چراکه سیستم ایمنی بدن ضعیفتر میشود؛ بنابراین زونا در بزرگسالی و در میان آقایانی که 60 سال به بالا هستند بیشتر رخ میدهد.
بیماریهای خاص
بیماریهایی چون ایدز و سرطان هم در تضعیف سیستم ایمنی بدن مؤثر هستند؛ بنابراین خطر ابتلا به بیماری را افزایش میدهند.
مصرف برخی داروها
افرادی که عملهایی برای پیوند عضو انجام دادهاند باید داروهای خاصی مصرف کنند. همچنین بیمارانی که برای آنها داروهایی چون استروئیدها (مانند پردنیزون) تجویز شده است، همگی در معرض ابتلا به بیماری زونا هستند.
محیطهای تنشزا
آقایان معمولا به دلیل مشکلاتی که در محل کار یا اجتماع دارند، دچار استرس و اضطراب میشوند؛ بنابراین قرارگیری در محیطهای پرتنش در بروز مشکلات روحی و تضعیف سیستم ایمنی بدن تأثیر دارند.
بیماری پوستی زونا چه تأثیری بر فیزیولوژی بدن میگذارد؟
علم فیزیولوژی علاوه بر سلولها و سیستم عصبی، چگونگی عملکرد بدن انسان را هم مورد بررسی قرار میدهد؛ یعنی میتوانیم بفهمیم هنگام بیماری، اندامها دچار چه مشکلاتی میشوند. بیماری پوستی زونا در آقایان روی بسیاری از اعضای بدن تأثیر میگذارد. این اندامها عبارتند از:
بیماری زونا در چشم
زونا چشمی یا هرپس زوستر، زمانی رخ میدهد که بثورات پوستی در داخل یا اطراف چشمها، روی پلک و اطراف بینی به وجود میآیند و با علائمی چون سوزش، تورم، تاری دید و قرمزی چشم همراه است.
بیماری پوستی زونا در کمر
علائم زونا در کمر در یک سمت و به شکل نواری از تاول و بثورات ظاهر میشود.
زونا در ناحیه تناسلی
طی تحقیقات به دست آمده بیماری زونا در مردان در قسمت ناحیه تناسلی هم رخ میدهد. این بیماری پوستی همراه با تاولهای کوچک برروی ناحیه تناسلی است که با علائمی چون تغییر حس در آلتتناسلی، خارش و سوزش همراه است؛ بنابراین توصیه میشود هنگام مشاهده چنین علائمی از برقراری رابطه جنسی خودداری نمایید.
این بیماری در بخشهای دیگر بدن چون اندامهای داخلی مانند دستگاه گوارش، صورت، گوشها و باسن هم به وجود میآید.
پیشگیری از بیماری پوستی زونا
آقایان بزرگسالی که در دوران کودکی به بیماری آبلهمرغان مبتلا شدهاند یا افراد بالای 50 سال که تاکنون این بیماری را نگرفتهاند، برای پیشگیری از بیماری زونا میتوانند به این توصیهها عمل کنند:
تزریق واکسن زونا
تزریق واکسن به مقاومت بدن در برابر ویروس واریسلا زوستر کمک میکند. همچنین در کاهش علائم و عوارض این بیماری تأثیر فراوانی دارد.
تغییر سبک زندگی
سیستم ایمنی ضعیف خطر ابتلا به بیماری پوستی زونا را افزایش میدهد؛ بنابراین داشتن سبک زندگی سالم از جمله داشتن رژیم غذایی مغذی، انجام فعالیتهای بدنی، خواب کافی، عدم مصرف نوشیدنیهای حاوی الکل و مدیریت استرس و اضطراب به شما کمک میکند هم از نظر جسمی و هم از نظر روحی قوی و سالم بمانید.
پرسش این است که آیا بیماری زونا واگیردار است یا خیر؟ باید بگوییم که افراد سالم در صورتی که پوست فرد بیمار را لمس کنند به زونا مبتلا میشوند؛ بنابراین یکیدیگر از راههای پیشگیری از بیماری در تماس نبودن با افراد بیمار و رعایت موارد بهداشتی خواهد بود.
تشخیص بیماری زونا
زونا چگونه قابل تشخیص است؟ بیماری پوستی زونا از طریق مشاهده شواهد بالینی و معاینه پزشکی قابل تشخیص است.
علائم بیماری زونا
بیماری پوستی زونا در بخشهای مختلفی از بدن ظاهر میشود و شما با مشاهده علائم زونا میتوانید بیماری را تشخیص دهید. نشانههای اولیه این بیماری عبارتند از:
- احساس درد
- احساس سوزش یا گزگز شدن
- بیحسی نواحی بروز زونا
علائمی که پس از نشانههای اولیه پدید میآیند عبارتند از:
- بثورات پوستی که معمولا با توجه به رنگ پوست قرمز و قهوهای هستند
- تاولهای آبکی
- خارش
برخی از آقایان امکان دارد علائم دیگری چون تبولرز، سردرد، خستگی و حساسیت به نور را داشته باشند. بیماری زونا ابتدا همراه با درد رخ میدهد و به مرور زمان و پس از گذشت چند روز نشانههایی چون بثورات و تاولها به وجود میآیند. در صورت مشاهده چنین نشانههایی لازم است به پزشک مراجعه نمایید.
معاینه پزشکی
در معاینات، پزشک نشانههای بیماری، سابقه آبلهمرغان و تزریق واکسن را بررسی میکند. همچنین امکان دارد پزشک با ایجاد یک خراش در بافت یا کشت تاولها، یک نمونه کوچک را برای بررسی در آزمایشگاه بردارد.
درمان زونا
درمان زونا بهمنظور کاهش علائم و مدیریت بیماری انجام میشود. بسیاری از افراد بدون مراجعه به پزشک و در خانه این بیماری را درمان میکنند.
انواع روشهای درمانی بیماری پوستی زونا
حالا که متوجه شدیم بیماری زونا چیست، در ادامه راههای درمان بیماری زونا را توضیح میدهیم.
درمان خانگی زونا
درمان خانگی با داشتن رژیم غذایی سالم و از طریق طب سنتی امکانپذیر است.
رژیم غذایی زونا
زونا بیماری خطرناک و کشندهای نیست و بهراحتی درمان میشود. بسیاری از آقایان میپرسند که برای درمان زونا چه بخوریم؟ در ادامه خوراکیهای مناسب برای بیماری زونا را معرفی خواهیم کرد.
- مصرف میوه و سبزیجات حاوی ویتامین C, A, B12 مانند سیب، موز، گلابی و…
- نوشیدن آبهویج برای زونا، همانطور که میدانید هویج منبع غنی از ویتامین A و دیگر مواد مغذی است که به کنترل و درمان بیماری کمک میکند.
- مصرف لبنیات
- مصرف غذاهای پروتئینی مانند گوشت و تخممرغ
- مصرف غلات و حبوبات درغذا
خوردن غذاهای شیرین، پرچرب، آجیل، مواد غذایی و نوشیدنیهای حاوی کافئین و الکل در دوران ابتلا به بیماری زونا ممنوع است؛ چراکه به تکثیر ویروس HZ کمک میکند.
درمان گیاهی زونا
لیستی از داروی گیاهی برای درمان زونا عبارتند از:
- روغن بابونه
- روغن شیرین بیان
- کرم نارون کوهی
- خمیر برگ بوی کوهی
- روغن نارگیل
- روغن درخت چای
- خاکشیر برای زونا
امروزه داروهای گیاهی در درمان بسیاری از بیمارها مانند بیماری پوستی زونا مؤثر هستند. این گیاهان به کاهش علائم بیماری و جلوگیری از تکثیر عفونت ویروسی واریسلا زوستر کمک میکنند.
درمان پزشکی زونا
داروی زونا شامل قرصها و پماد است که هنگام مراجعه به پزشک متخصص درمان زونا، تجویز میشود. با مصرف هر یک میتوانید به درمان و کاهش درد کمک کنید.
- داروهای ضدویروسی
آسیکلوویر، فامسیکلوویر و والاسیکلوویر از داروهای ضد ویروسی هستند که به روند بهبود و کاهش عوارض احتمالی بیماری زونا کمک میکنند.
- داروهای مسکن و ضدالتهابی
کدئینها، ایبوپروفن و دیگر داروهای مسکن در کاهش درد و تورم ناشی از زونا مؤثر هستند.
- داروهای ضدافسردگی یا ضدتشنج
این داروها برای دردهای طولانیمدت تجویز میشوند. در اثر بیماری زونا ممکن است فرد دچار افسردگی و در شرایط بسیار حساس دچار تشنج شود. به همین دلیل مصرف این دارو به او کمک خواهد کرد.
- پماد برای زونا
پماد آسکلوویر و لوسیون کالامین از بهترین پمادهای درمان بیماری زونا هستند. با استفاده از روشهای خانگی یا مصرف داروها، درمان سریع زونا صورت میگیرد.
برای بیماری زونا به چه دکتری باید مراجعه کرد؟
چه پزشکی برای درمان بهتر است؟ آیا پزشکان عمومی میتوانند کمک کنند؟ بله آنها میتوانند کمک کنند، اما بهتر است برای درمان بیماری زونا به پزشک متخصص پوست مراجعه نمایید.
مشکلات بیتوجهی به بیماری پوستی زونا
آیا بیماری زونا کشنده است؟ خیر، این بیماری باعث مرگ بیماران نمیشود، اما بیتوجهی به درمان عواقبی به همراه خواهد داشت. برخی از خطرات زونا عبارتند از:
- بروز عفونتهای پوستی
- التهاب چشم و از دست دادن بینایی
- فلج صورت
- کاهش شنوایی
- بروز بیماری نوالژی (آسیب به سیستمهای عصبی)
دوره درمان زونا
زونا یک بیماری پوستی است که معمولا دوره کمون آن بین 2 الی 4 هفته است. برخی از پرسشهای رایج در باره دوره درمان و دوره سرایت زونا عبارتند از:
آیا زونا مسری است؟
گفتیم که بیماری پوستی زونا در افرادی که در گذشته آبلهمرغان گرفتهاند، رخ میدهد، اما در صورتی که اطرافیان فرد بیمار بهطور مستقیم با او در تماس باشند و پوستش را لمس کنند، خطر ابتلا به این بیماری پوستی وجود دارد.
زونا تا چند روز قابل سرایت است؟
دوره درمان زونا حدود 14 الی 30 روز است؛ بنابراین در این مدت، امکان سرایت بیماری وجود دارد.
مراقبت از بیماری زونا
آقایان مبتلا به زونا باید در طول دوره بیماری به منظور بهبود سریعتر، مواردی را انجام دهند.
- استفاده از کمپرس سرد در ناحیه بیماری
- پوشیدن لباسهای گشاد و راحت (پوشیدن لباسهای چسبان و پلاستیکی ممنوع است)
- استفاده از حوله و وسایل شخصی
- خودداری از خاراندن و زخم کردن تاولها و بثورات بهمنظور جلوگیری از بروز عفونت
تمامی بیماران مبتلا به زونا علاوه بر تکمیل دوره درمان، باید تمامی موارد بهداشتی را هم رعایت کنند.
مراکز تزریق واکسن زونا در تهران
واکسن زونا در مراکز بهداشت استان تهران توسط پزشک متخصص تزریق میشود. واکسن زونا یک داروی وارداتی است و مبلغ مشخصی ندارد.
یادداشت پایانی
بیماری پوستی زونا در آقایان بهخصوص افراد بالای 50 سال شایع است. دریافت واکسن، بهترین راه پیشگیری است. برای اطلاع دقیق از قیمت واکسن زونا میتوانید به مراکز بهداشتی شهرتان مراجعه نمایید. این بیماری پوستی در افراد میانسال و مسن بسیار دردناک است. به همین دلیل پیشگیری همیشه بهتر از درمان خواهد بود.